keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Marvel Comics-mistä aloitan?

Viimeisin blogipostaukseni käsitteli DC:n sarjakuvia, ja mistä kannattaisi aloittaa lukeminen. Nyt on vuorossa se toinen iso kustantaja, nimittäin Marvel. Marvel Studiosin elokuvat kuten Iron Man, Thor ja Kostajat ovat avanneet supersankarimaailman isolle yleisölle ihan uudella tavalla. Jos haluat tutustua genreen myös sen alkuperäisessä formaatissa, tässä on hyviä vinkkejä aloitukseen:

Kapteeni Amerikka

Ah, Kapteeni Amerikka. The Patriotic Superhero. Kapu on aika mielenkiintoinen hahmo. Ulkoisen olemuksen perusteella tule mieleen mikään mielenkiintoisin supersankari. Kapteenin seikkailut ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta maanläheisiä ja hyvin eeppisiä.

-Kapteeni Amerikan Kuolema. Tekijöinä Ed Brubaker ja Steve Epting.  Nimestä voisi päätellä tämän olevan kehno tapa aloittaa Kapuun tutustuminen, mutta pinnan alla on enemmän. Alussa olevan kattavan selostuksen jälkeen on lukijalle tiedossa, että Kapteeni Amerikkaa syytetään maanpetoksesta. Mutta sitten kaikki menee pieleen.  Brubaker on loistava kirjoittaja, ja tarina on hyvin pulp-henkinen seikkailu. Steve Eptingin taide on teemaan sopivan realistista ja tuo Kapteenin tarinaan tiettyä kulta-ajan kauneutta. Tarina jatkuu Kapteeni Amerikka-Mies joka osti Amerikan-kirjassa jonka lukemista suosittelen.Rautamies
Rautamies on varmaankin tällä hetkellä maailman suosituimpia supersankareita. Miehellä ei ole supervoimia, eikä ole kovin vahva eikä taitava taistelija, mutta kun superälyyn lisätään voittamaton taisteluhaarniska ja lähes loputtomat varat, on Rautamies maailman mahtavimpia sankareita.

-Extremis.  Tekijöinä Warren Ellis ja Adi Granov. Unohda kaikki mitä aiheesta sanottiin Iron Man 3-elokuvassa, ja unohda muutenkin kyseinen elokuva, jos voit. Maailma ei tiedä, että Tony Stark on Rautamies. Tarina alkaa, kun nerokkaan keksijän tehtyä itsemurhan.  Extremis, käänteentekevä keksintö joka kiihdyttää aivon osia jotka korjaavat kudoksia sekä antaa yli-inhimillisiä voimia. Kun ainoa elävä koeyksilö lähtee riehumaan, joutuu Rautamies koetukseen. Paljonko hän voi tehdä piilossa puvunsa takana? Extremis on ikään kuin ”uusi alku” Rautamies-sarjakuville. Tarina on hyvä ja helposti lähestyttävä, ja Adi Granov on erittäin hyvä taiteilija ja hänen tietokone-taiteensa on kaunista seurattavaa. Adi Granov oli myös Iron Man (2008) elokuvan konseptitaiteilijoita, joten tyyli näyttää tutulta.


Hämähäkkimies
Allekirjoittaneen suosikkisankari. Vanha seittisinko on ollut neljässä elokuvassa tätä kirjoittaessa, ja uusi on kulman takana, ja on ainoa jolla on oma lehti suomessakin.  Suomessa lehteä on tullut jo iät ja ajat, ja toivon mukaan tulee vielä tulevaisuudessakin. Aina hyvä tapa aloittaa on ostaa uusi lehti, ja odottaa seuraavaa. Jos ei tuo vaihtoehto kiinnosta...:

-Marvel Knights Spider-Man vol.1. Tekijäinä Mark Millar ja Terry Dodson. Julkaistu myös suomessa yksittäislehtinä. Tarina alkaa, kun Vihreä Menninkäinen yrittää (jälleen) räjäyttää Hämiksen kappaleiksi.  Kun sekopää on taas sellissään, alkaa kuitenkin varsinaisesti tapahtua. May-täti katoaa. Ei vinkkejä tekijästä, mutta vain yksi tietää Hämähäkkimiehen todellisen henkilöllisyyden ja voisi tehdä jotain tuollaista-mutta Menninkäinen on vankilassa? Alkaa tapahtumien sarja, jossa Hämis pistää parastaan peliin ja isketään kovaa maahan.  Mark Millar ei aina iske näin lähelle maalia. Klassisen tarinan ainekset yhdistettynä synkempään maailmankuvaan. Terry Dodson piirtää kauniiden naisten lisäksi erittäin rujoja taisteluita ja mahtavan psykoottisen Menninkäisen. Ehdoton hankinta kaikille seittisingon faneille.


-Spiderman-Blue on taas hyvin erillainen tarina. Jeph Loebin ja Tim Sale ovat miehet monen suosikkitarinani takaa, kuten tämän.  Gwen Stacy, Peter Parkerin tosirakkaus, Vihreän Menninkäisen julmasti surmaama. Vaikka tapahtumasta on vuosia, painaa se yhä Peteriä.  Kasettinauhalla Parker muistelee suhteensa alkua Gwenin kanssa, ja miten Mary Jane liittyy siihen. Tämä ei ole kuitenkaan vain romantiikkaa. Joku vapauttaa Hämiksen vihollisia vuoron perään ja usuttaa ne kuten eläimet hänen kimppuunsa.  Spider-Man-Blue on kuitenkin erittäin koskettava tarina rakkauden synnystä ja ystävyydestä. Gwen on monille Hämisfaneille erittäin tärkeä hahmo, jonka muisto ja kuolema muuttivat niin Hämistä ja nostivat Menninkäisen vihollisena ykköskastiin. Jeph Loeb on hyvä kirjoittaja ja Tim Salen taide on kaunista ja taidokasta. Loistava, aikuisempaan makuun suunnattu tarina.


Thor
Vanha ukkosenjumala.  Thor on voimasuhteessa Marvelin Teräsmies. Harva kuolevainen pärjää jumalalle taistelussa.  Kyseisen jumalan veli Loki on varmaan suosituin superrikollinen Jokerin jälkeen tällä hetkellä. Sarjakuvien Loki tosin eriää elokuvista jossakin määrin.

-Mighty Thor tekijöinä J. Michaels Straczynski ja Oliver Coipiel. Ragnarök oli tapahtunut. Jumalat olivat kuolleet, minkä takija ukkosenjumala ei osallistunut supersankareiden sisällissotaan (lisää tulossa). Nyt kuitenkin Thor on palannut. Asgardin jumalat nukkuvat, ihmisten sisällä. Asgardin kuninkaana on Thorin löydettävä heidät: Kaunis Sif, Heimdall, urhea  Soturikolmikko sekä tietysti käärme puutarhassa, Loki. Mutta maailma on muuttunut-supersankarointi ei ole enään helppoa. Straczynski oli mukana tekemässä Thor-elokuvaa ja se näkyy. Mighty Thor on sarjan ensimmäinen osa, jota kannattaa jatkaa. Oliver Coipielin Thor on hyvä piirtäjä Thorille-eeppisiä jumalia ja pilvien seassa olevia linnoja on ilo katsella tämän miehen kynästä. Näiltä sivuilta on myös tullut kuuluisa Fem!Loki eli nais-Loki.
Vielä tässä kohtaa Tonysta oli tämä hyvä idea. 


Kostajat

”...Ja sitten koitti päivä, päivä jollaista ei oltu ennen nähty, jolloin maailman mahtavimmat sankarit yhdistivät voimansa yhteistä uhkaa vastaan. Sinä päivänä syntyivät Kostajat, taistelemaan uhkia vastaan joita yksikään sankari ei voisi yksin voittaa.”

-Ylivertaiset tekijöinä Mark Millar ja Bryan Hitch. Kostajat Ultimate Marvel-jatkumossa.  Hallituksen rahoittamassa ryhmässä taistelevat Jättiläinen, Kimalainen, Rautamies ja jäästä sulatettu Kapteeni Amerikka. He kohtaavat Hulkin, Chitaur-alieneita ja sisäisiä ongelmia. Thor on maailmankuulu anarkisti ja laajalti uskotaan että hän on joko hullu tai Jeesuksen toinen tuleminen. Tarina on hyvin samanlainen kuin Kostajat-elokuvassa, ja hahmojen luonteet/ulkonäkö on lainattu täältä. Millarin teksti on hyvää, ja Hitch piirtää lähes inhorealistista supersankarisarjista.


-Civil War. Tekijöinä taas Mark Millar, mutta piirtäjänä Steve McNiven. Yksi kaikkien aikojen tärkeimpiä tarinoita Kostajista. Kun supersankari Vauhtipallo jahtaa superkonna Nitroa takaa, on lopputuloksena räjähdys, joka tappaa Stamfordin lähiössää 600 ihmistä, joista useimmat lapsia. Kun hallitus vaatii sankareita rekistöröitymään hallituksen kirjoihin ja tekevän töitä heille, jakautuvat sankarit kahteen leiriin. Rautamies, jonka todellisen henkilöllisyyden tietävät kaikki, johtaa pro-registeration porukkaa ja Kapteeni Amerikka taasen vastustajia. Perheet hajoavat ja ystävyydet murtuvat.  Kuka hyötyy siitä, kun sankarit hakkaavat toisiaan pataluhaksi? Civil War on yksi parhaimpia tarinoita koskaan. Kapteeni Amerikasta avautuu uusia puolia, ja Rautamies oli noiden tarinoiden ilmestymisvuonna maailman pahimpia pahiksia joidenkin mielestä. Vieläkin on ihmisiä, jotka kiistelevät siitä, kumpi oli oikeassa. Tämä sarjakuva muutti tapani ajatella Kapteeni Amerikasta.
Ryhmä-X

Atomin lapset. Suojelevat maailmaa joka vihaa ja pelkäävät heitä. Elokuvateatterissa nykyään erittäin suosittuja ja elokuvat ovat paranemaan päin. Ryhmä-X:n lehteä tuli suomessakin vielä viime vuonna, mutta lehti lopetettiin valitettavasti.

-Days of Future Past. Legendaariset Chris Claremont ja John Byrne. Klassinen tarina, joka on hyvä aloitustarina kaikille (nimimerkillä minun eka) . En voi liikaa painottaa tämän tarinan parhautta. Vuonna 2013(heheh) mutantit on joko vangittu keskitysleireille tai tapettu Vahtien toimesta. Ainoa tapa pelastaa tulevaisuus on menneisyydessä. On aika palata vuoteen 1980. Claremont ja Byrne ovat kultainen parivaljakko Ryhmä-X:än parissa, joita ei voi voittaa. Klassinen tarina kannattaa lukea ennen uuden elokuvan tuloa teattereihin.
Jos tähän ei tule viittausta elokuvassa, huudan.


-Dark Phoenix Saga. Samat tekijät kuin yllä. Toinen klassinen tarina. Jean Greyn lankeaminen ja Feeniksin synty. Erittäin tunnettu ja paljon viitattu tarina. Kannattaa lukea, sillä monet tarinat viittaavat tähän tarinakokonaisuuteen.  Parhaimmat tarinat on tehty Ryhmä-X:än osalta 70-80 luvulla, ellei oteta huomiion aivan viimeisimpiä tarinoita.Ihmeneloset

Alkuperäinen supersankariperhe. Herra Fantastinen, Näkymätön Nainen, Möykky ja Liekki ovat maailman suojeliat kosmisilta uhilta, hirviöiltä maan alta ja Latverian diktaattorilta Tohtori Doomilta.

-Ultimate Fantastic Four tekijänä mm. Brian Michael Bendis ja Adam Kubert.  Ultimate-jatkumon Ihmeneloset ovat huomattavasti nuorempia kuin normaalijatkumon vastineensa. Kaukosiirto-tutkimuksen mentyä pahasti pieleen (kiitos Victor van Dammen) muuttuvat Reed Richards, Susan ja Johnny Storm sekä Benjamin Grimm lopullisesti.  Ympäri maailmaa heräilevät Ihmeneloset ovat kauhuissaan, ja kauhu jatkuu kun hirviö hyökkää maan alta Nykin keskustaan. Hyvin piiretty ja hauska tarina.


-Future Foundation on taas Jonathan Hickmanin ja Steve Eptingin luomus. Johnny Stormin uhrattua itsensä maailman vuoksi, jäädyttävät Ihmeneloset numeronsa ja muuttavat nimensä Future Foundationiksi, suomeksi Ikineuvokset. Johnnyn paikan korvaa-Hämähäkkimies! Scifiseikkailuja niin aika-avaruudessa kuin microuniversumeissa, tapaamisia Epäinhimillisten hovin kanssa ja liittoutumista Tohtori Doomin kanssa. Loistava seikkailu yli aikojen, jonka seuraaminen lehti toisen jälkeen on iloa.


Muut

-House of M. Brian Michael Bendis ja Oliver Coipiel. 2000-luvun isoista tarinoista yksi tärkeimmistä. Niin monet asiat juontavat juurensa tähän.  Mutantti Purppuranoita on seonnut lastensa menettämisen jälkeen. Hänen todellisuutta muokkaavat voimansa ovat räjähdyspisteessä. Jotain on tehtävä-osa haluaa auttaa noitaa, osa haluaa tappaa jotta maailma ei kärsi. Mutta he ovat myöhässä. Tervetuloa M:än maailmaan. Loistava tapa katsoa maailmaa, jossa Mutantit ovat maailman huipulla-miltä näyttää maailma, jossa Magneto hallitsee? Wolverinen näkökulmasta kuvattu tarina on loistava, jonka lukeminen kannattaa. Avengers vs. X-Men, Wolverine and X-Men, Schism, Childrens Crusade-monet tarinat johtuvat siitä, mitä tapahtui M:n maailman jälkeen.
Rogue, Sammakko, Painajainen, Hämähäkkinainen ja Mystikko. Hmm.


-Wolverine by Frank Miller and Chris Claremont. Wolverine-tarina jonka takia Wolverine on niin suosittu-ja syystä. Hyvin tehty tarina, jossa Wolverine lähtee Japaniin etsimään vanhaa rakkauttaan, joka on menossa naimisiin- mutta kaikki ei mene Japanissa tavallisen kaavan mukaan.  Ninjoja, samuraita ja miekkailuja sekä Wolverinea parhaimmillaan. Loistava tarina, joka löytyy myös suomeksi nykyään.


- Avengers: Childrens Crusade. Tekijöinä Allan Heinberg ja Jim Cheung. Nuoret Kostajat Wiccan, Vauhti, Haukansilmä, Hulkkio, Patriootti, Vision ja Stature taistelevat terroristeja vastaan-kunnes Wiccanin voimat ovat räjäyttää koko kaupungin. Kostajat epäilevät että Wiccan on perinyt Purppuranoidan todellisuusvoimat, ja alkavat harkita vaihtoehtoja. Magneton, Purppuranoidan isän, vapautettua Wiccanin Kostajien suojelusta alkaa tapahtumasarja, joka johdattaa teinisankarit Latveriaan ja takaisin, nostaa kuolleet haudoista ja johtaa kuolemaan.
Olisiko ollut sivu nro 12 tai jotain. Eeppistä.


Tarinoita riittää loputtomiin. Daredevil, Defenders, Deadpool, Doctor Strange, Avengers Academy-tarinoita ja sankareita on hyvin paljon, ja kaikki on hyviä. Mikä kiinnostaa? Kysy, niin voin neuvoa varmasti jotain!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti