tiistai 27. tammikuuta 2015

Marvel Movie Madness osa 3.

20 teksti! Huzzah! Ja arviosarjamme jatkuu! Marvel-arvioni ovat tähän mennessä käyneet läpi Iron Man, The Incredible Hulk, Iron Man 2 ja Thor-leffat ja jatkoa seuraa. Vuorossa siis Captain America: The First Avenger ja Marvelin ensimmäinen all-stars leffa The Avengers.

Captain America: The First Avenger.

so...pulp...


Taustaa: Tekijänään Joe Simon ja Jack Kirby, Steve Rogers oli nuori Brooklynistä kotoisin oleva kaveri, joka halusi kovasti värväytyä II maailmansodan aikana armeijaan. Vaikka hän olikin sydämeltään luja, oli hän keholtaan heikko. Vastaus löytyi kuitenkin Professori Erskinen tekemästä supersotilasseerumista, jonka tarkoituksena oli luoda armeija supersotilaita. Steve oli vapaaehtoinen kokeessa. Koe onnistui, mutta salamurhaaja tappoi Erskinen jättäen Steven ainoaksi seerumin luomukseksi. Steve haluaa silti auttaa, ja armeijan avustuksella tästä tulee Kapteeni Amerikka, Yhdysvaltain hengen symboli. Kapteeni taisteli rintamalla sotilaiden, nuoren ystävänsä Buckyn* ja supersankarijoukkio Hyökkääjien (mm. Prinssi Namor, Ihmissoihtu ja Britti-Jack) kanssa Akselivaltoja vastaan, Urallaan hän on kerännyt liudan vihollisia kuten hullun tiedemiehen Arnim Zolan, tiedejärjestö AIM:än, antinationalisti Lipunrepijän, rikollisnero Paroni Zemon, palkkatappaja Kallon sekä kammottavan natsi Punakallon, pahimman vihollisensa. Taistelussa Paroni Zemon kanssa Kapteeni lopulta kohtaa tappion, ja vajoaa kylmään mereen....josta vuosia myöhemmin Kostajat hänet löytävät.

Elokuva: II. Maailmansodan raivotessa, nuori Steve Rogers (Chris Evans) yrittää värväytyä armeijaan, mutta saa kielteisen vastauksen huonon kuntonsa vuoksi. Hänen parhaan ystävänsä Buckyn (Sebastian Stan) lähtiessä palvelukseen, tarjoaa Abraham Erskine (Stanley Tucci), liittoutuneiden tiedereservin johtohenkilö, hänelle mahdollisuuden. Supersotilasohjelma, joka tekisi Stevestä fyysisesti ylivertaisen. Koe onnistuu, mutta Natsien tiededivisioona Hydran johtaja Johann "Punakallo" Schmidt (Hugo Weaving) on myöskin käänteen partaalla saatuaan käsiinsä muinaisen tesseraktin, voimakkaan artefaktin. Sota on lähestymässä loppuaan, ja maailman kohtalo on Kapteeni Amerikan harteilla.

Captain America on seikkailuelokuva vahvalla pulp-mausteella. Ja tämä on hyvä. Tämä on elokuva jota mollataan mielestäni liikaa. Mielestäni se on yhtä hyvä kuin Iron Man- ellei jopa parempi. Olen nähnyt sen monta kertaa, mutta se on silti yhtä hyvää viihdettä joka kerta. Juoni on yksinkertainen, uskollinen sarjakuville ja viihdyttävä. Joe Johnston osaa ns. period-leffojen ilmeen (eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun Joe on tekemisissä Pulpin kanssa). Näyttelijät osaavat puheenparrellaan ja ilmaisuillaan kuvata myöskin aikakautta. Sama pätee lavastusta ja erikoisefektejä: aikakauden edistynyt teknologia jota molempien puolten tiedemiehillä oli käytössä näyttää silti vanhanaikaiselta vipuineen ja nappeineen. Alan Silvestrin musiikit ovat täysin kohdillaan: välillä se muistuttaa Star Warsin tai Indiana Jonesin musiikkeja, mikä sopii täydellisesti.

Elokuvassa on myös uskomaton liuta hyviä näyttelijöitä: Chris Evansin ja Hugo Weavingin lisäksi katsoja saa nauttia Tommy Lee Jonesin, Toby Jonesin, Haley Atwellin, Sebastian Stanin, Stanley Tuccin ja jopa Natalie Dormerin roolisuorituksista. Evans on syntynyt olemaan Kapteeni Amerikka. Vaikka pidin hänestä Fantastic Fourissa (2005), niin vasta nyt hän loistaa. Vaikka Rautamies, Hulk ja Thor olivat kaikki mainioita sankareita, on Evansin Kapteenissa jotain erityistä. Hän ei ole egoistinen, itsekäs tai raivoisa: Hän haluaa vain auttaa, eikä pidä kiusaajista. Idealistisia sankareita on aivan liian vähän, ja tämä sopii hyvin First Avengerin mustavalkoiseen maailmaan. Weaving tekee perusvarman suorituksen Punakallona, mutta käsikirjoituksen puolelta Kallon osuus on valitettavan pieni. Kohtaukset jossa Punakallo ja Kapu ottavat yhteen ovat näyttviä, mutta jotain jäin silti kaipaamaan. Haley Atwellin Peggy Carter on elokuvan tähtihahmoja. Hän ei kuuntele paskapuhetta, lyö kovaa ja tekee sen brittiläisellä tyylillä ja kauneudella. Hahmon fanit (minä) elävät hienoa aikaa, sillä uusi tv-sarja vaikuttaa hienolta.

Punakallon lisäksi yksi asia jäi elokuvasta kuitenkin painamaan mieltä: Kapteeni Amerikan ansaittua tittelinsä ja kerättyä Howling Commandos-ryhmän käydään tämän seikkailut lävitse tyylikkässää mutta hieman turhassa montaasissa. Olisin mielelläni nähnyt hieman lisää seikkailuja, mutta elokuvasa ei riittänyt siihen selkeästi aika. Jos junaseikkailun olisi poistanut ja sen dramaattiset tapahtumat siirretty loppuun, oltaisiin saatu jokin pidempi seikkailupätkä. Siitä huolimatta Captain America: The First Avenger on viihdyttävä ja hauska seikkailuelokuva. Marvel onneksi on tajunnut että sekoittamalla genrejä saadaan supersankarileffoihin hieman lisäpotkua- tämän tulemme oppimaan kunnolla Maaliskuun arvioissa.

The Avengers.



Taustaa: Silloin koitti päivä, jollaista ei oltu koettu ennen. Kun maailman mahtavimmat sankarit kokoontuivat yhteen taistellakseen uhkaa vastaan, jota kukaan heistä ei yksin voisi voittaa. Heistä tuli Kostajat, maan mahtavimmat sankarit. Voittamaton Rautamies, mahtava Thor, ihmeellinen Hulk, valloittava Ampiainen ja hämmästyttävä Muurahaismies taistelivat yhdessä Lokia, pahuuden jumalaa vastaan ja siitä syntyi legenda. Myöhemmin heihin liittyi Kapteeni Amerikka, Haukansilmä, Elohopea, Purppuranoita, Vision, Ihmemies ja kymmeniä muita supersankareita. He kohtaavat uhkia, joita yksikään supersankari yksin ei voi voittaa, kuten aikamatkustaja Kang Valloittajan, Pahuuden Mestarit, hullun titaani Thanoksen sekä arkki-vihollisensa, tappajarobotti Ultronin. Kostajat loi Stan Lee ja Jack Kirby.

Elokuva: Lokin (Tom Hiddlestonen) palattua maan päälle tessaraktin avulla ja vietyään kyseisen artefaktin, kutsuu Shield-järjestön johtaja Nick Fury (Samuel L. Jackson) avukseen maan mahtavimmat taistelijat ja ekspertit- Kapteeni Steve Rogersin, Tony Starkin, Natasha Romanoffin ja Bruce Bannerin (Mark Ruffalo). Lokin kiinnijäämisessä "auttaa" myös ukkosen jumala Thor. Mutta ovatko nämä mahtavat yksilöt yhdessä maan mahtavimmat sankarit, vai aikapommi joka odottaa räjähtämistä? Samaan aikaan Lokin aivopesemät liittolaiset Erik Selvig ja Clint "Haukansilmä" Barton (Jeremy Renner) jatkavat jumalan suunnitelmia, ja armeija lähestyy maata. Mitä tarvitaan siihen, että Furyn suunnitelma toteutuu ja maa saa sankarinsa?

Onko tästä edes puhuttava? Kaikki ovat nähneet tämän elokuvan ja kaikki pitivät siitä. En ole poikkeus. The Avengers on supersankarileffojen aatelia. Joss Whedonin käsissä jokainen hahmo saa äänensä kuuluville, eikä elokuva ole pelkästään Tonyn tai Lokin show. Ainoa hahmo joka jää hieman pienemmälle on Haukansilmä, mutta tämä syy on juoneen liittyvä. Avengers on myöskin toimintaleffojen ykkösluokkaa- kaikista taisteluista saa selvää mitä niissä tapahtuu, eikä taistelukoreografia kärsi tästä laisinkaan. Samaan tapaan kuin Thor (2011), Avengers tuntuu sarjakuvalta-hyvässä mielessä. Monet kohtaukset, tauotukset ja lausahdukset ovat sellaisia että ne toimisivat yhtä hyvin sarjakuvaruudulla. Alan Silvestri vastasi musiikeista, ja teki mahtavaa työtä. Jos aikaisemmilla Marvel-leffoilla oli ongelma, se oli musiikin tietty tylsyys- mieleen ei jäänyt mitään sävelmää soimaan päähän. Avengers-teema jää soimaan päähän, ja on yksi parhaimmista teemabiiseistä aikoihin. Diiiiiiiiii-dii-diii-di-diii....

Näyttelijöistä suurin osa on näyttänyt kyntensä jo aikaisemmissa Marvel-leffoissa, mutta neljä uutta  näyttelijää tekevät kaikki mainion suorituksen (Nick Fury ja Haukansilmä tulivat aikaisemmissa, mutta aika pienissä osissa): Nick Fury (Samuel L Jackson), Mariah Hill (Cobie Smulders), Hawkeye (Jeremy Renner) ja Bruce Banner (Mark Ruffalo). Kaikki tekevät persuvahvat suoritukset, varsinkin Smulders joka on täydellinen Maria Hill. Näistä edukseen erottuu parhaiten Ruffalo. Kahden Hulk-elokuvan jälkeen paine uuden näyttelijän kohdalla lieni iso. Ruffalo on kuitenkin kaikista Bannerin näyttelijöistä parhain, ja Avengersin Hulk näyttävin. Ruffalo tuo ikuisen varovaisuuden jossa Bannerin on elettävä esille hyvin, mutta on myös selkeästi hyväksynyt Hulkin olevan osa häntä. Rauhallinen ja hiirimäinen varovaisuus pitää kuitenkin sisällään uskomattoman upean Hulkin. Hulk ei ole kuunaan näyttänyt näin hyvältä. Kaikki mitä Hulk tekee näyttää juuri oikealta. Varsinkin Hulkin ja Lokin kohtaaminen. Te kaikki tiedätte mistä puhun.

Olen aivan liian positiivinen, sillä en oikeastaan osaa löytää tästä elokuvasta mtiään negatiivista, ilman että menen pikkuisiin yksityiskohtiin- kuten siihen miten lopputaistelun aikana sankarit puhuvat toisilleen ilman radioita, tai että Lokin suunnitelma oli itse asiassa aika huono ja Hulkin kyky muuttua on hieman deus ex machina- mutta tuo on pikkuisia läikkiä mahtavuuden meressä. Avengersin lopputekstien jälkeinen kohtaus on myös Iron Manin (2008) kanssa hyvin ikoninen- Thanoksen paljastaminen tulevana pahiksena oli hieno veto, ja maaliskuussa palaamme tämän hymyveikon pariin. The Avengers on yksi parhaimpia supersankarielokuvia, toimintaleffoja ja yksinkertaisesti, parhaimpia elokuvia joita olen nähnyt.


Helmikuu on nurkan takana, eli vuorossa on jatko-osien kuukausi. The Avengers nosti rimaa, ja kaikki olivat innoissaan tulevasta. Mitä me saimme..huh. Palataan siihen pian.
   


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti