tiistai 17. maaliskuuta 2015

Marvel Movie Madness osa 5.

Saavumme tien päähän, ja kahteen viimeisimpään Marvel-elokuvaan. Full disclosure: Olen odottanut koko tämän arvostelusarjan ajan että pääsen katsomaan nämä kaksi elokuvaa taas. Pitemmittä puheitta, vuorossa ovat Captain America: the Winter Soldier ja Guardians of the Galaxy.

Captain America: The Winter Soldier SPOILEREITA!

Captain America The Winter Soldier.jpg




Taustaa: James Buchanan Barnes oli teini-ikäinen poika II maailmansodan ollessa käynnissä. Hänen isänsä oli upseeri Camp Lehigh-armeijatukikohdassa ja tämän kuoltua "adoptoi" tukikohdan miehet nuoren Buckyn huolehdittavaksensa. Täällä hän tapaa alokas Steve Rogersin, ja tajuaa tämän olevan Kapteeni Amerikka. Heistä tulee ystävät, ja Bucky liittyy taistelemaan tämän rinnalle. Yhdessä Hyökkääjien kanssa hän taisteli Natseja vastaan, kunnes kohtasi loppunsa räjähtäessään Paroni Zemon ampumassa raketissa. Hän kuoli 1945. 
2005 Kapteeni Amerikka kohtasi ensimmäisen kerran mysteerisen venäläisen salamurhaajan nimeltä Talvisotilas. Talvisotilas oli venäläisten käyttämä ihmisase, joka on muokannut historiaa vuosikymmenien ajan. Lopulta Kapteeni Amerikalle selviää Talvisotilaan todellinen henkilöllisyys ja salaisuus, joka on pidetty piilossa 60 vuotta. Buckyn loivat Jack Kirby ja Joe Simon, Talvisotilaan Ed Brubaker ja Steve Epting.


Elokuva: Kostajien pelastettua New Yorkin ja maailman Lokin armeijalta, siirtyi Kapteeni Amerikka tekemään töitä Shieldille. Apunaan Natasha Romanoff ja Brock Rumlow (Frank Grillo) Steve suorittaa tehtävän, jonka jälkeen hänen uskonsa Shieldiin alkaa horjua. Mutta kun mysteerinen Talvisotilas (Sebastian Stan) hyökkää Nick Furyn kimppuun, onkin yhtäkkiä Shield Kapun kimpussa. Steven on selvitettävä Natashan ja uuden tuttavuuden Sam Wilsonin (Anthony Mackie) kanssa kuka on kaiken takana, ja mitenkä Talvisotilas liittyy tähän kaikkeen.

Sanotaan suoraan: Tämä on minun ehdoton suosikkini kaikkien supersankarielokuvien joukossa. Piste. Kaikki toimii- toiminta, huumori, hahmot, tarina. On vaikea puhua juonesta ilman että paljastan suuria juonenkäänteitä, joten spoilereita tiedossa. Pidin edeltäjästä, joka oli tyyliltään hyvin pulp-sotaleffa täynnä 40-luvun fiilistä ja värimaailmaa. Winter Soldier on vakoojaelokuva, trilleri 80-luvun malliin jossa on mukana supersankareita. Tämä toimii todella hyvin. Winter Soldierin tarina yltää kevyesti Avengers-leffan tasolle tunnelmassa ja asioiden tärkeydessä. Ennakkomarkkinointi piti tarinan ja tärkeät juonenkäänteet hyvin piilossa, ja suuri yllätys keskiosassa oli todellinen shokki. Jos Iron Man 3 käytti lähdemateriaaliaan väärin, tässä sitä käytetään esimerkillisesti. Ed Brubakerin  Winter Soldier-sarjakuvasta otetaan paljon vaikutteita tunnelmaan, sommitteluun ja hahmojen luonteisiin. Toiminta on loistavaa. Kapun tavaramerkkinä oleva kilvenheitto ja kimpoilu on tehty erittäin hyvin, ja saa kilven tuntumaan aidolta ja vaaralliselta aseelta. Koreografia taisteluissa on huikeaa, varsinkin Talvisotilaan ja Kapun välillä. Hattua pitää nostaa myös taistelulle Batrocin kanssa- nämä taistelut ovat loistavan realistia ilman CGI:ta. Kohtaukset hahmojen välillä tuntuvat luonnollisilta- Steven ja Samin alun keskustelut tuntuu oikeasti vain kahden ihmisen oikealta keskustelulta. Samoin Natashan ja Steven ystävyyssuhde on myös tehty hyvin. Ohjaajina toimivat Russon veljekset tekivät loistavaa työtä.

Kaikilla hahmoilla on merkitys. Uudet hahmot kaikki palvelevat tarkoitusta, ja turhia hahmoja ei ole. Hatunnoston ansaitsee varsinkin tapa millä Batroc (Georges St.-Pierre) oltiin tehty ja saatu mukaan. Batroc ei ole mikään vakuuttavin sarjiskonna, mutta Batrocin rooli oli juuri sopiva ja Georges teki kunniaa nimikkohahmolleen- taistelu Kapun ja Batrocin välillä oli todella viihdyttävä. Robert Redfordin näyttelemä Alexander Pierce on erittäin karismaattinen ja viihdyttävä hahmo, ja Redford pelaa roolinsa samalla asenteella kuin omissa trillereissään kuten Korppikotkan Kolme Päivää.
Frank Grillon hahmo Brock Rumlow jää vielä hieman varjoon, mutta hänellä on merkitys tarinassa, ja on selkeästi nähtävissä mitä hahmolle tehdään tulevassa jatko-osassa.
Mutta sitten pääsemme kolmeen päähenkilöön. Chris Evans jatkaa huipputyötään saavuttaen sarjakuvien Kapun asenteen täydellisesti. Kapu ei enään ole käskytettävä, hän on johtajaluonne joka tekee vaikeita valintoja mutta ilman että hän murtuu näiden alle. Scarlet Johanson myöskin nousee uudelle asteelle roolissaan Mustana Leskenä. Natashalle on annettu selkeämpi luonne ja hieman "Indiana Jones-" henkinen huolehtimattoman ammattilaisen luonne. Suurin yllätys oli kuitenkin Anthony Mackien näyttelemä Sam Wilson. Wilson on erittäin viihdyttävä hahmo, jonka osuus tarinassa on tehty hyvin. Hän tapaa Kapun alussa, ja tutustuu tähän. Steve tulee tapaamaan tätä uudestaan ja saa tältä neuvoja, ja lopulta Steve tulee pyytämään apua häneltä. Kaikki nämä ovat tehty hyvin ja tukevat toisiaan. Myös hänen huulenheittonsa ("I do what he does, only slower.") toimivat todella hyvin- puhumattakaan siitä miltä Haukka-supersankariasu näyttää. Parhaimpia adaptioita sarjakuvista ikinä, ja lentokohtaukset olivat todella vaikuttavia. Ainoa ehkä hieman heikko hahmo on, yllättäen, Talvisotilas. Sebastian Stan on loistava näyttelijä ja tekee hyvä työn, mutta vasta aivan lopussa hänestä saadaan irti enemmän. Toki hänen roolinsa on olla kylmä ihmisase, ja fyysisesti hän on uhkaava ja pelottava mutta pääpahiksena häntä ei voi pitää-se paikka kuuluu Alexander Piercelle.

Ja tästä pääsemmekin suureen juonipaljastukseen. Hydra, natsien järjestö ensimmäisestä elokuvasta, on vuosikausien aikana soluttautunut Shieldin riveihin, aina huipulle asti. Kapteeni Amerikka luuli heidän tuhoutuneen, mutta hän unohti Hydran tunnuslauseen: Leikkaa yksi pää irti, kaksi nousee ottamaan tämän paikan. Tappamalla Punakallon, hän avasi tien uusille johtajille. Yksiä tämän juonen pääpiruista oli Arnim Zola (Toby Jones), joka on hengissä yhä-tosin tietokonemuodossa. Hydran tavoitteena on tuoda maailmaan järjestys pelon avulla-he ovat muokanneet 1900-luvun oman mielensä mukaiseksi sotineen ja kriiseineen, ja nyt maailma on valmis luopumaan vapaudestaan saadakseen turvallisuuden. Zolan algoritmilla voidaan mahdolliset uhkakuvat- kuten Kostajat, Stephen Strange - kuka tahansa-eliminoida. Miljoonaa uhria kerrallaan.
Tämä on tehty erittäin hyvin. Todella yllättävä ratkaisu, joka käänsi koko MCU:n maailmankuvan kallelleen. Parasta ja pelottavinta tässä juonessa on sen realistisuus. Maailma on kaaoksen reunalla, ja kysymykset valvonnan ja vapauden hinnasta turvallisuuden kysymyksissä on puheenaihe nykypäivänä. Ajatus siitä että elokuvan skenaario on mahdollinen tekee siitä uhkaavan. Se toimii loistavasti. Rohkea ratkaisu joka toimii tässä ja muutti Marvelin leffojen maailman pysyvästi.

Lopputekstien jälkeen näemme Paroni Wolfgang von Struckerin, hydran uuden johtajan jolla on hallussaan Lokin valtikka- ja vankinaan kaksoset Wanda ja Pietro Maximoff eli Purppuranoita ja Elohopea! Huhhuh!



Unohdinko jotain? En ole varma. Tässä elokuvassa on tehty kaikki oikein. Tarina, hahmot, toiminta-rakastan tätä alusta loppuun. Winter Soldier on suosikkini kaikkien Marvel-leffojen joukossa-ei, kaikkien supersankarileffojen joukossa.


Guardians of the Galaxy

The five Guardians, sporting various weapons, arrayed in front of a backdrop of a planet in space.






Taustaa: Peter Jason Quill syntyi maassa, mutta hänen isänsä oli J'Son Spartax-planeetalta. Peterin ollessa 11, hänen äitinsä saa surmansa Badoon-alieneiden hyökättyä. Hän kasvaa orpokodissa, kunnes hän aikuisena hakee astronautiksi. Astronauttina hän tapaa Aurinkomestari-nimisen entiteetin, joka tarjoaa maan astronauteista parhaimmalle Star-Lordin titteliä. Peterin kollega saa tämän, mutta Peter varastaa hänen varusteensa ja karkaa avaruuteen jossa hänestä tulee supersankari. Kyberneettisen Phalanx-rodun hyökättyä Ultronin johtamana Kreen keisarikuntaan ja sekalaisen sankarijoukon pelastettua heidät päättää Star-Lord kasata kokoon vanhan sankarijoukon suojelemaan avaruutta- Drax Tuhoaja, Thanoksen tytär Gamora, Adam Warlock, Rocket Raccoon, Quasar, Mantis ja puhuva puu Groot. Heistä tuli Galaksin Vartijat, jotka suojelevat avaruutta ja sen kansoja-usein siltä itseltään. Tämän version loi Dan Abnett ja Andy Lanning.

Elokuva: Peter "Star-Lord" Quillin (Chris Pratt) saa käsiinsä muinaisen aarteen, ja näin kiinniittää kree-terroristi Ronan Syyttäjän (Lee Pace) huomion. Pian Peter huomaa pian olevansa vankilassa yhdessä  aarteen perässä olevan Gamoran (Zoe Saldana), Peterin perässä olevien Rocketin (Bradley Cooper) ja Grootin (Vin Diesel) sekä Ronania vihaavan Draxin (Dave Bautista) kanssa. Täältä paettuaan täytyy viisikon päättää mitä tehdä aartelle, joka väärissä käsissä voisi tuhota koko galaksin.

Paljastetaan: Kun kuulin että tämä elokuva on tulossa, olin hieman peloissani. Marvel, mitä ihmettä? Puhuvia pesukarhuja ja puita? Keitä ovat nämä hahmot? Ronan oli minulle tuttu Ihmeneloset-sarjiksista, mutta muut olivat minulle tuntemattomia kuuluisuuksia. Tämä tuntui pahalta. Mutta kun traileri tuli, käänsin kelkkani täysin. Traileri lupasi hauskaa ja erillaista elokuvaa, mutta en siltikään osannut valmistautua siihen kuinka hyvä tämä elokuva tulisi olemaan.

Guardians of the Galaxy tarjosi minulle saman elämyksen kuin alkuperäisten Tähtien Sotien tai Indiana Jones-leffojen parissa. Tämä on klassinen seikkailuelokuva klassisten seikkailuelokuvien kliseillä ja huippukohdilla kirjoitettuna hyvin mahtavalla hahmogallerialla. Juoni on erittäin simppeli- pahis haluaa esineen, sankarit haluavat estää sen, paljon sattuu ja tapahtuu. Ja se toimii, sillä hahmot kantavat tarinaa eteenpäin. Mutta ennen kuin puhun hahmoista: Suosikkikohtaukseni elokuvassa on alku. Ensimmäiset 15 minuuttia ovat yhä suosikkiosani elokuvaa. Tämä voi kuulostaa oudolta-leffassa on paljon hienoja kohtauksia, mutta alku pisti minut todella hiljaiseksi. Alussa Peter on lapsena äitinsä luona sairaalassa, jossa tämä on kuolemassa syöpään. Kohtaus on surullinen ja synkkä, ja äidin kuoltua ilman Peterin koskettavan tämän kättä...god. Erittäin synkkä alku. Peter juoksee ulos itkien, kunnes yhtäkkiä avaruusalus ilmestyy-ja marvel-fanfaari kajahtaa. Tästä siirrytään nykyaikaan, jossa Peter kulkee kuolleen planeetan pinnalla sateessa, kunnes saapuu muinaisen temppelin ovelle- ja alkaa tanssia musiikin tahtiin. Tämä alku oli täydellinen ja valotti hahmoa tyylikkäästi ja muistutti että vaikk Peter on "päähenkilö" ei tämä ole vain hänen tarinansa-syntytarina käytiin nopeasti lävitse mutta erittäin tyylikkäästi.

Mutta elokuvan huippukohta on hahmot ja näyttelijät. Chris Pratt näytti tässä elokuvassa viimeistään kykynsä huippunäyttelijänä, ja Star-Lordin hahmo oli erittäin hauska mutta myöskin erittäin vaikuttava taistelija sekä johtaja. Saldana pääsi viimeinkin näyttelemään kunnon actionhahmoa Gamorana, johonka hänet on mielestäni luotukkin. Toivon näkeväni Saldanaa lisää tulevaisuudessa toimintaleffoissa. Bradley Cooperin Rocket oli täynnä tulta ja tappuraa, ja onnistui hienosti luomaan CGI-pesukarhuun aitoa tunnetta. Vin Diesel loisti Groottina, ja kuten aikoinaan Rautajätti- elokuvan kanssa, pelkkä ääni riittää pitkälle. Viisikosta huomattavasti varjoon on mielestänyt jäänyt loistava Dave Bautistan näyttelemä Drax. Bautista esitti erittäin hyvin kaiken kirjaimellisesti ottavaa Draxia, ja oudotkin lauseet kuulostivat hauskoilta ja koskettavilta. Bautistalta löytyy selkeästi kykyä, ja tässä se nousee hyvin esille.

Pahikset tuppaavat olemaan vähän kompastukivenä Marvelin leffoissa. Ronan ei ole kovinkaan syvällinen vihollinen, mutta sillä ei ole merkitystä- RONAN ON VIIHDYTTÄVIN VIHOLLINEN IKINÄ. Loki sai seuraa huipulla Ronanista. Ronanin motiivit tuodaan ilmi ensimmäisessä kohtauksessa. Siitä tulee hyvin selväksi että tämän kaverin kanssa ei ole tilaa kompromisseille. Lee Pace tuo mahtavaa yliampuvuutta rooliin: Hän kävelee kuin pahis, hän ei ikinä hymyile-Ronan on luonnonvoima joka tuhoaa kaiken tieltään. Ronan on synkkyydessään juuri sopiva hauskojen sankareiden vastakohdaksi. Myös Ronanin agentti Nebula (Karen Gillan) jakaa monet Ronanin luonteenpiirteet-tosin ilman tarkoitusta jolla pyhittää tekonsa. Ronan haluaa oikeutta esi-isillensä ja saada kaikki kumartamaan Kreen keisarikunnan edessä. Nebula haluaa vain tappaa.
Mutta kaiken huipulla seisoo viimeinkin puhumaan pääsevä Thanos (Josh Brolin). Avengers-leffan lopussa hymyillyt kelmi pääsee puhumaan, ja miten hän puhuukaan. Thanos tässä lyhyessä kohtauksessa tuo sarjakuvien Hullun Titaanin äänen, pelottavan ilmapiirin ja painostavan katseen täydellisesti valkokankaalle. Tämä saa odottamaan entistä enemmän tulevia Avengers-leffoja.

Lopputekstien jälkeinen kohtaus oli laajan spekulaation kohteena. Lisää Thanosta? Kostajia? Kapteeni Ihme? Adam Warlock? Vaihtoehdot olivat loputtomat! Mitä me saimme? Howard Ankan. En ole nauranut elokuvassa niin paljoa vähään aikaan, ja hiljaisuus mikä lankesi teatteriiin tämän jälkeen teki tästä vielä parempaa. Howard Ankka on viimeinen hahmo jonka odotin tulevan MCU-leffoissa, mutta siellä se on. Howard on kaanonia.


Guardians of the Galaxy on yllätys parhaimmasta päästä, ja viimeisen 10 vuoden paras sci-fi-seikkailu-elokuva. Hahmot ovat loistavia, tunnelma on täynnä mehukasta seikkailufiilistä ja sarjakuvien fiilistä ja perinnettä.


Mikä on aika hyvä loppukaneetti koko arvostelusarjaan. Marvel on tarjonnut meille valikoiman erittäin viihdyttäviä ja fiksuja elokuvia, jotka ovat nousseet ykkösluokan elokuviksi, joidenka lipputulot ovat vuosi vuoden jälkeen listaykkösenä. Toki aina ei osu ihan maaliin, mutta kun marvel onnistuu, he onnistuvat erittäin hyvin. Kuukauden päästä on aika nähdä mitä ihmestudio tarjoaa meille seuraavaksi- tulevat elokuvat ovat oikein lupaavia: Ant-Man, Black Panther, Captain Marvel ja Doctor Strange liittyvät Rautamiehen ja Kapun riveihin uusina hahmoina, ja odotan uusia elokuvia innolla.  Palataan asiaan 2018, kun Avengers: Infinity War osa 1 saapuu elokuvateattereihin.

Atte T







































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti