sunnuntai 23. elokuuta 2020

Ei mutta, nythän minä puhun The Suicide Squadista koska miksei

En normaalisti tee juttuja jotka ovat näin...reaktio-pohjaisia. Yleensä näiden takana on miettimistä, taustatyötä ja lukemista. Olen myöskin ollut, noh, sanotaan vaikka kesälomalla tässä kuussa, joten blogissa on ollut hieman hiljaiseloa. Tämän tauon katkaisemiksi meillä on tänään vuorossa kaikenkattava selitys tuliterästä James Gunnin The Suicide Squad- elokuvan sneak peek- videon sisällöstä, keskittyen eritoten näihin erikoisiin ja värikkäisiin hahmoihin jotka Gunn on kaivanut naftaliinista ja tuonut meidän kaikkien iloksi nyt valkokankaalle. Kyseinen pätkä oli osa 22.8. pidettyä DC FanDome- verkkotapahtumaa, jossa tuli samanlaisia teaser-videoita Wonder Woman 1984 ja The Batman- elokuville. Nekin olivat varsin hienoja, mutta ne eivät herättäneet ihan näin suurta intoa minussa. Itse Suicide Squadista konseptina olen jo kirjoittanut aiemminkin, joten en paneudu hirvittävästi ryhmään konseptitasolla. Tänään ei pohdita median syntyjä syviä, tänään spekuloidaan ja pidetään hauskaa.Ensinnäkin, puhun tästä videosta. Että ymmärrätte mistä puhun, katsokaa tämä video.


Hienoa. Eikös ollutkin siistiä ja värikästä ja outoa? Aloitetaan hahmoista.

1. Tynnyrinpohjan kaavintaa

Hieman kuten Guardians of the Galaxyn tapauksessa, Gunn ei tee supersankarielokuvaa A-luokan tähtinimillä jotka kaikki tuntevat ja joilla on vuosikymmenien mittainen kaanon jota seurata. Gunnia selkeästi kirjoittajana ja tarinankertojana kiinnostaa erikoisemmat ja vähemmän käytetyt hahmot, sarjakuvamaailman hylkiöt ja halveksitut. Tämä antaa hänelle luonnollisesti kirjoittajan pelivaraa, mutta myös vapautta sen suhteen mitä katsoja odottaa näiltä hahmoilta. Vaikka pelkkä Batmanin nimi riittää monille leffalipun ostoon, on monilla myös ymmärrettävä väsymys Batmanin tai Jokerin hahmon suhteen. Voiko samaa sanoa Rocket Raccoonista tai Yondusta? Vaikka nämä ovat vanhoja hahmoja joilla on omat historiansa, ovat ne myös monille omalla tavallaan upouusia hahmoja. The Suicide Squadissa on vanhoja nimiä edellisestä tekeleestä yhä mukana: Rick Flagg (Joel Kinnaman), Harley Quinn (Margot Robbie) ja Kapteeni Bumerangi (Jai Courtney), ja on mielenkiintoista nähdä nyt kolmas ohjaaja työskentelemässä Robbien kanssa Harleyn hahmon kanssa ja en malta odottaa nähdä lisää Kapteeni Bumerangia, mutta nämä ovat monille jo tuttuja hahmoja. Mutta uusia nimiä on kosolti, ja Gunn on selkeästi palannut samalle astialle josta hän repi Taserfacen Guardians of the Galaxy Vol. 2:een: 

BLOODSPORT (IDRIS ELBA)Spekulointi siitä ketä Idris Elba tulisi esittämään oli esillä pitkään- korvaisiko hän Will Smithin Deadshotina roolissa, vai olisiko hän Batmanin kanssa usein yhteen ottava antisankari Bronze Tiger? Gunn päätti yllättää: Bloodsport, oikealta nimeltään Robert DuBois, on sarjakuvissa henkisen romahduksen saanut mies jonka Lex Luthor ajaa Teräsmiehen kimppuun. DuBoisilla ei ole mitään supervoimia, mutta kiitos Luthorin hänellä on käytössään huipputeknologiaa, kryptoniittiluoteja ja palava tarve surmata Teräsmies. The Suicide Squadissa on mukana myös DuBoisin tytär ja videon mainostama sotatunnelma sopii hyvin DuBoisin taustaan, ja Elban hahmo lienee yksi joka selviää pisimpään elokuvan aikana. Plus tuo nimi on niin, niin 90-lukua, pakko arvostaa.

PEACEMAKER (JOHN CENA)Ette uskokkaan, kuinka innoissani olen tästä oikeutuksesta kirjoittaa Peacemakerista. Peacemaker on alunperin Charlton Comics- linjaston sankari, jonka DC osti itselleen 1980-luvulla. Alan Moore halusi käyttää Peacemakeria alunperin Watchmenissa, mutta myöhemmin teki oman derivaationsa tästä hahmosta: Koomikon. Tämä kertoo jo paljon hahmosta, jota Cena videolla kuvailee "kusipäiseksi Kapteeni Amerikaksi." Christopher Smith on pasifisti, mies joka uskoo rauhaan niin paljon että on valmis tappamaan sen takia. Peacemaker on klassisesti supersankari (tai vähintään antisankari), joten on hauska nähdä miten Gunn häntä käyttää ja mitä aina ilahduttava Cena tekee roolissa.

THINKER (PETER CAPALDI) 


Thinker on tehnyt visiitin jo CW:n supersankarisarjojen puolella, jossa hän oli Flash- sarjassa kausivihollinen. Clifford DeVoe on lakimies, joka tajusi että useimmat rikollisista on liian tyhmiä hallitakseen alamaailmaa pitkään. Niinpä hän rakensi "mietintämyssyn" joka antoi hänelle telepaattiset voimat ja mieltenhallintaa, ja muuttui menestyneestä lakimiehestä Salaman nyrkkeilysäkiksi. Peter Capaldi on erinomainen luonnenäyttelijä, jolle sopii varmasti turhauttavan älykkään superrikollisen näytteleminen, ja tällaiset neropatit harvoin kestävät kauaa Suicide Squadin "tapa tai tule tapetuksi" maailmassa.  

THE POLKA-DOT MAN (DAVID DASTALMACHIAN)Ahhhh. The Polka-Dot Man. Aina kun näen jossain viitattavan siihen, että "Batmanilla on paras roistogalleria", olen samaa mieltä; onhan sielä mukana Leijamies, Herrasmieskummitus, Pyyhekumi ja Polka-Dot Man. Abner Krill päätti eräs päivä ryhtyä rikolliseksi, ja hän rakensi puvun joka pystyi säilömään erilaisia aseita sisäänsä kirkkaiden, pyöreiden täpläkuvioiden muodossa. Sitten hän repi niitä irti puvustaan ja heitti niillä Batmania. Täpläaseina on muun muassa sirkkeleitä, pommeja, nyrkiniskuja ja kaukosiirtoteknologiaa. En toivo mitään muuta kuin pitkää ikää ja hyvinvointia Polka-Dot Manille, Dastalmachian on mahtava luonnenäyttelijä ja katsokaa nyt häntä. Tätä pitäisi nähdä enemmän näissä maailmanluokan elokuvissa; mies täplikkäässä haalarissa heittelemässä kyseisiä täpliä ohikulkijoiden naamalle. I love it.
RATCATCHER (DANIELA MELCHIOR)
Batmanin roistogalleriasta puheen ollen: Rotanpyytäjä. Otis Flannegan toimi Gothamissa rotanpyytäjänä, ja vannoi että voisi kouluttaa rottia vaikka tappamaan ihmisiä. Myöhemmin hän todisti tämän ryhdyttyään rikolliseksi, käyttäen rotta-armeijaansa niin murhiin kuin ryöstöihin Gothamin viemäreistä käsin. Rotanpyytäjä on sarjakuvissa mies, mutta The Suicide Squadissa häntä esittää Daniela Melchior, ja on mukava nähdä nais-superrikollinen jonka koko estetiikka ei ole kiinni seksikkyydessä. Olen jo nyt hyvin kiintynyt tähän rottanaiseen.

KING SHARK (STEVE AGEE)Oh hell yeah. King Shark on yleisösuosikki supersankarisarjisten parissa jo pitkään, ja Harley Quinn- animaatiosarja on vain lisännyt hänen suosiotaan. Nanaue eli KING SHARK on ihmis-hai, metaihminen joka on erittäin vahva ja erittäin nälkäinen. Alunperin Teräspojan vastustaja, sitemmin King Shark on esiintynyt Gail Simonen erinomaisessa Secret Six- sarjakuvassa ja 2010-luvulla hän oli Suicide Squadin vakiokasvoja. King Shark on iso haimies. That's it, that's the character. And I love him.


Sitten on vielä hajamielinen nero Brian Durlin alias Savant (Michael Rooker), SNL:än Peter Davidson pyssysankari Blackguardina, T.D.K eli Arm-Fall-Of-Boy (Nathan Fillion), irtokädet omaava sankari tulevaisuudesta, tubettaja/muusikko/näyttelijä Flula Borg keihäitä heittävänä Javelinina, intergalaktinen soturinainen Mongal (Mayling Ng) ja Sean Gunn motion capture-roolissa Näätänä, joka tuntuu melkein yhdeltä isolta Rocket- vitsiltä. Tämä on erittäin monipuolinen ja värikäs joukko hahmoja, joilla ei ole mitään oikeutta olla näin isolla rahalla tehdyssä elokuvassa ja olen niin iloinen siitä.


God bless Sean Gunn
God bless Sean Gunn

2. Supersankari- sotaelokuva 

Yksi isoimpia ongelmia minulle edellisessä Suicide Squad- elokuvassa oli se, miten titulaarista tiimiä käytettiin. Elokuvassa puhutaan paljon siitä miten Task Force X on Pentagonin turva Teräsmiehen kaltaisia uhkia kohtaan. "What if Superman had decided to fly down to Washington DC and rip off the top of the White House?" Idea on että Suicide Squad olisi turva tällaisia metaihmis-uhkia kohtaan. Mutta miten Kapteeni Bumerangi voisi tehdä yhtään mitään Teräsmiehen kaltaiselle voimanpesälle? Deadshot on loistava ampuja, mutta jos vihollisesi on luodinkestävä, mitä tällä on väliä? Suicide Squadin tehtävä ei ole pelastaa maailmaa. Heidän tehtävänsä on tehdä Yhdysvaltojen hallituksen likapyykki, asiat joihin supersankarit eivät suostu tai jotka kysyisivät liikaa kysymyksiä. Salaisten operaatioiden iskuryhmä, mutta jotka pystyvät siihen mihin tavalliset sotilaat eivät ja jos he jäävät kiinni rysän päältä, voi hallitus syyttää vain superrikollisia tästä. Alkuperäinen John Ostranderin sarjakuvien idea on nerokas ja yksinkertaisuudessaan kaunis. Henki oli halpaa ja panokset usein aika pieniä; kyse oli terroristien metsästyksestä, loikkarien kaappaamisesta ja sen sellaisesta. Ja Gunn näyttää ymmärtävän tämän hyvin.


Living in a America~~
Living in a America~~James Gunn on tekemässä supersankari-sotaelokuvaa. Tämä näkyy hyvin videolla; paljon räjähdyksiä, sotilaita vieraalla maaperällä ja kaiken tämän keskellä nämä armahdusta työllään maksavat rikolliset. Videossa näkyy myös hyvin erilaisia ryhmäkuvia, mikä voi kieliä kahdesta eri kokoonpanosta josta toinen luultavasti kuolee huvittavan nopeasti elokuvan alkupuolella. Myös elokuvan ensimmäinen juliste huokuu tätä sotaelokuvan tunnelmaa. En usko että vastapuolella on edes yhtään oikeaa superrikollista, vain armeijallinen sotilaita jotka ovat USA:n ulkopolitiikan tiellä. Kuten kaikki parhaimmat Ostranderin tarinoista, politiikka on olennainen osa Suicide Squadin kontekstia, ja Gunn on ohjaajana sellainen jota ei pelota mennä näille vesille tarvittaessa. Sota antaa myös juurikin hyvä näyttämön ja luovan tavan pistää hengiltä ryhmän jäseniä viihdyttävillä tavoilla. Toisaalta, James Gunn ei aktiivisesti vihaa supersankareita kuten Zack Snyder; hänellä on aina ollut empatiaa hylkiöitä ja luusereita kohtaan, ja hänen aikaisemmat elokuvansa omaavat spektaakkelin ja huumorin lisäksi aina vahvan, emotionaalisen keskuksen. Bloodsport ja Harley lienevät hahmoina lähimpänä tätä mahdollista keskusta, mutta Gunnin kanssa on aina paha sanoa mitään etukäteen. Hän kuitenkin lopetti edellisen supersankarielokuvansa siihen, kun avaruuspesukarhu itkee ilosta ja surusta tajutessaan, että häntä surtaisiin tämän kuoleman jälkeen. Kaikki on mahdollista. James Gunn on yksi suosikki-ohjaajiani, Suicide Squad yksi parhaimpia sarjakuvia ja tämän hahmo- ja näyttelijäkaartin kanssa en voi olla muuta kuin hyvin innossani näkemään lopputuloksen.

Atte T   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti