perjantai 5. elokuuta 2022

Aasa Arvostaa: Ms. Marvel

 Olen sanonut useaan otteeseen, miten Kamala Khan alias Neiti Ihme ja tämän tähdittämä sarjakuva Ms. Marvel on yksi Marvelin parhaimmista luovista valinnoista, ja ehdottomasti tarinatalon paras uusi hahmo 2010-luvulla. Aikana, jolloin Hämähäkkimies-tarinat eivät olleet kovin samaistuttavia tai maanläheisiä, oli Kamala täydellinen manttelinperijä ja arkisankari, jonka perheen, yhteisön ja arjen omat haasteet olivat aina yhtä tärkeitä kuin villit supersankariseikkailut. Odotukseni siis Disney+ -adaptaatiolle olivat korkeat, ja muutokset hahmoon ja tämän voimiin olivat hieman huolestuttava merkki siitä, että jotain mikä ei ollut rikki koitettaisiin muuttaa. Onneksi huoleni oli kuitenkin turhanpäiväinen.


Ms. Marvel 




Tarina: Kamala Khan (Iman Vellani) on nuori amerikan-pakistanilainen nuori New Jerseyssa. Kamala on suuri supersankarifani, ja hän erityisesti fanittaa Carol Danversia. Yhdessä ystävänsä Brunon (Matt Lintz) kanssa Kamala karkaa salaa vanhemmiltaan AvengersConiin, jossa paljastuu että Kamala ei ainoastaan fanita supersankareita, hän mahdollisesti on sellainen itsekkin. 




Disney+ sarjat tähän mennessä ovat olleet vaihtelevan laatuisia ja lähtökohtaisesti suhteellisen epätasaisen hyviä. WandaVision oli varsin mainio, mutta sen jälkeen on kompasteltu tai kiirehditty liikaa ja sarjat eivät ole aina onnistuneet tehtävässään. Ms. Marvel on kuitenkin ensimmäinen alusta loppuun asti erinomainen, eheä ja sisällöltään rikas sarja, tuoden jotain uutta ja erilasita Marvel Cinematic Universeen. Bisha K. Alin vetämä sarja on hauska, värikäs, lämmin ja onnistunut adaptaatio sarjakuvan hengestä, jos ei aina tarkkaan tarinoista. Alkuperäinen sarjakuva käsitteli paljon Kamalan ulkopuolisuutta eri yhteisöistä joiden jäsen hän on, ja sarja tuo Kamalan hahmoon lisäksi sukupolvellisia teemoja traumoista ja näiden haavojen parantamisesta. 




Iman Vellani on täydellinen valinta Kamalan rooliin, omaksuen tämän luonteen täydellisesti. Kamala on hieman ulkopuolinen kaikista yhteisöissä joissa hän on mukana. Kamala pitää perheestään, mutta tämä perhe ei oikein ymmärrä häntä ja hankaa vastaan monessa asiassa. Koulussa hän on myös ulkopuolinen, sekä nörttinä että vähemmistön jäsenenä. Kun tähän päälle lisätään vielä yhtäkkiä ilmeentyvät supervoimat, on Kamalan elämä täydellinen sotku. Kamalan tarina on oman paikan löytämistä näissä yhteisöissä ja samalla selvittää voimiensa alkuperää, joiden juuret johtavat aina Intian Jakoon asti. Vellani on karismaattinen, lämmin ja erittäin komedisesti lahjakas nuori kyky joka johtaa sarjaa upeasti eteenpäin, ja odotan innolla että hän pääsee valkokankaalle näyttämään kykynsä uudestaan. Matt Lintzin Bruno on hieman vähemmän ensisijainen hahmo kuin hän oli sarjakuvissa, ja tämän ja Kamalan tuomittua rakkautta toisiaan kohtaan ei käsitellä sarjassa juuri mitenkään. Yasmeen Fletcher on erinomainen Kamalan parhaana ystävänä Nakia, toimien hyvänä vastaparina Kamalalle oman itsenäisyytensä ja vahvatahtoisuutensa kautta.  



Tärkeimmät sivuhahmot ovat kuitenkin Kamalan perheessä. Äiti Muneeba (Zenobia Shroff), isä Yusuf (Mohan Kapur) ja isoveli Aamir (Saagar Sahik) ovat kaikki hauskoja ja uniikkeja hahmoja joiden kanssa Kamalalla on omanlaiset suhteensa. Yusuf on lämmin ja höpsö isähahmo, jota Mohan Kapur näyttelee mahtavalla nolo-isä-energialla. Aamir on uskonnollisin Khanin perheen jäsenistä, ja jonkinlainen silta myös Kamalan ja tämän vanhmpien välillä, sovitellen riitoja ja tukien Kamalaa tämän ongelmien kanssa. Tärkein näistä hahmoista on kuitenkin Muneeba, ja Zenobia Shroff on toinen sarjan tähdistä. Kamala ja Muneeba eivät oikein tule toimeen: Kamala on vapaasieluinen ja voimakastahtoinen teini, Muneeba yhtä lailla vahvatahtoinen mutta myös ylisuojeleva ja traditionaalinen nainen, joka haluaa suojella tytärtään kaikelta. Kamala, Muneeba ja tämän äiti Sana (Samina Ahmad) muodostavat kolmen sukupolven mittaisen kolmikon naisia, jotka ovat loukussa menneisyyden aiheuttamissa haavoissa jotka uhkaavat hajottaa perheen kokonaan. Tämä on sarjan ydin: sukupolvien välinen kuilu, johon liittyy historian hirmutekojen aiheuttamat traumat. 




1947 Intian saadessa autonomian Britti-imperiumista, tapahtui niin sanottu Intian Jako; Intia kuuluisi hinduille, ja Pakistanin maakunta muslimeille. Tämä oli ratkaisu jatkuvaan väkivaltaan hindujen ja muslimien välillä (jonka juuret johtavat Britti-imperiumin kolonialistiseen hallintoon). Jako johti 20 miljoonan pakolaisen siirtymiseen muutamassa päivässä, ja kuolleiden määrä tässä kansanvaelluksessa ja sitä edeltäneissä väkivallanteoissa on jotain 200 000 ja 2 miljoonan välillä. Kuten Aamir sanoo, "jokaisella pakistanilaisella perheellä on oma tarinansa Jaosta", ja Khanin perheen tarina nousee esiin sarjan 5. jaksossa, jossa näemme myös perhettä vaivaavien murheiden juuret. Samaan tapaan kuin Watchmen nosti esiin vähän puhuttuja historiallisia tapahtumia (Tulsan verilöyly), Ms. Marvel valoittaa Intian Jakoa historiallisesti merkittävänä tragediana, sitoen sen osaksi metaforaa supersankareista ja sukupolvellisista traumoista, joita Kamala koittaa ratkaista samalla kun hän yrittää pelastaa maailmaa. Tämä ja muut elementit sarjassa antavat Ms. Marvelille omanlaisen, vahvasti amerikan-pakistanilaisten kokemuksiin perustuvan identiteetin ja yhdessä musiikin ja käsikirjoituksen kanssa tekee siitä yhden uniikeimmista supersankarisarjoista joita on tehty. 




Ms. Marvel onnistuu sarjana paremmin kuin monet edeltäjänsä. Se on visuaalisesti hauska ja luova, käyttäen sarjakuvallisia elementtejä ja leikillisyyttä tuomaan omanlaistansa tunnelmaa sarjaan, pahikset (supervoimaiset clandestinet ja Damage Controlin agentit) sitoutuvat vahvasti sarjan teemoihin (sukupolvelliset teemat menneisyydestä ja ulkopuolisuus) ja toimivat hyvin kahtena täysin erillisenä pahisporukkana. Sarjan musiikit toimivat, Laura Karpmanin yhdistäessä konemusiikkia pakistanilaiseen musiikkitraditioon ja tahditus on erinomainen. Ms. Marvel on paras Disney+ -sarjoista tähän mennessä, eheä, hauska, syvällinen ja erittäin viihdyttävä supersankaritarina. Vaikka se eroaa monessakin kohtaa paljon sarjakuvasta johon se perustuu (kouluympäristön puute, Kamalan voimien linkki tämän ulkopuolisuuteen, Inhumans-linkki, Thomas Edisonin klooni jne), tuo se paljon uutta ja mielenkiintoista sisältöä sarjaan (Kamalan perheen suhtautuminen tämän supervoimiin, sukupolvelliset teemat) ja on oma tarinansa. Näin toisaalta adaptaation kuuluukin toimia, tuoda jotain uutta ja erilaista tarinaan ja näin antaa uutta elämään vanhalle (8 vuotta eli ei ehkä kovin vanha kuitenkaan) tarinalle. Ms. Marvel on ehdottomasti katsomisen arvoinen. 

Aasa T    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti