perjantai 24. heinäkuuta 2015

List of 10: Superrikolliset

"A man with no enemies is a man with no character."
-Paul Newman

Mikään ei ole niin mahtavaa, pelottavaa tai viihdyttävää kuin kunnon pahis. Ja supersankaritarinat ovat täynnä niitä. Jokeri, Lex Luthor, Venom- viholliset kuten nämä ovat nousseet jopa suuremman yleisön tietoisuuteen. Hyvä vihollinen on ei ole pelkästään paha ja voimakas- parhaimmat konnista peilaavat sankareitaan. Batman on musttiin pukeutuva ja totinen sankari joka ei tapa, Jokeri kirkkaisiin väreihin pukeutuva huumoriveikko ja armoton tappaja. Teräsmies on avaruusolento ja supervahva, Luthor ihminen vailla erikoisvoimia. Mutta on myös samanlaisia sankareita ja konnia. Wolverine ja Sapelihammas ovat monellakin tapaa hyvin samanlaisia. Superrikollisia on kymmeniä per sankari, eivätkä kaikki todellakaan nouse toistensa tasolle. Mitkä nousevat kuitenkin peruskauran yläpuolelle? Tässä tekstissä käyn lävitse omia suosikkejani superrikollisten joukosta. Lista saattaa sisältää yllätyksiä ja vähän tunnetumpia nimiä. Tarkastelen hahmoja myös enemmän sarjakuvien lähtökohdasta, en elokuvien tai tv-sarjojen.  Pitemmitta puheitta, tässä minun Top 10 superrikollistani:

10. Kapteeni Bumerangi
"Ne'er apologize for your actions."


Ihan sama mitä sanotte, Kapteeni Bumerangi on mahtava. Australialainen George "Digger" Harkness oli pikkurikollinen, joka sai töitä Wigginsin lelufirmasta tuote-esittelijänä ja maskottina. Maskotin nimi oli tietystikkin Kapteeni Bumerangi. Mutta kun firma ajautui kohti vararikkoa ja palkkasekit pienenemään palasi Kapteeni rikollisille juurilleen. Hän kehitti voimakkaita bumerangeja ja uskomattomilla heittokyvyillään tuli Kapteeni Bumerangista Salaman vaarallisimpia ja pitkäaikaisempia vihollisia. Myöhemmin Kapteeni Bumerangi oli myöskin Suicide Squadin riveissä vaikojäsenenä, ja jatkaa palvelustaan ryhmässä yhä nykyäänkin.

Kapteeni Bumerangi on monelle ns. "guilty pleasure"-suosikki. Digger on rasisti, sovinisti, juoppo, pelkuri ja tappaja joka ei ikinä myönnä olevansa väärässä. Hän on mahtava mulkvisti josta KUKAAN ei pidä. Vain hänen ollessaan osa Salaman vihollisten ryhmää nimeltä Rogues oli hänelle jotain ystävään verrattavaa, mutta sekin johtui lähinnä Diggerin avokätisyydestä juhliessa. Hän ei ole mikään kylmä palkkatappaja kuten Deadshot tai Napakymppi, hän on vain ahne ja pikkumainen paskiainen. Tämä tekee Bumerangista erittäin hauskan hahmon seurata. Varsinkin Suicide Squad-sarjiksissa mies pääsee kunnolla esille ja näyttämään kykyjään. Monet nauravat hänelle, mutta Kapteeni Bumerangi on Salaman vihollisista vaarallisimpia, sillä koskaan ei tiedä mitä hän tekee seuraavaksi. Aliarvoimalla hänet pääsee nopeasti ruumishuoneelle.
Carmine & Broome, hahmon luojat. Sulavaa.

9. Black Manta
"I will come for my son. And I will gut him in front of you as I did your son."


Toinen hieman suurelle yleisölle tuntemattomampi vihollinen. Black Mantan todellista nimeä ei tiedetä. Hän on kovan elämän koulima- lapsena hänet kaapattiin merelle, jossa hän joutui kärsimään kidutusta ja hyväksikäyttöä. Laivalta hän koetti pyytää Aquamania auttamaan häntä tämän uidessa laivan ohitse, mutta supersankari ei huomannut häntä. Lapsi tappoi lopulta kalastuspuukolla hänet kaapanneet miehet yöllä ja vannoi ikuista vihaa merta ja Aquamania kohtaan. Hänestä tuli Black Manta, Aquamanin vaarallisin ja henkilökohtaisin vihollinen.

Black Manta on omasta mielestäni kauhistuttava esimerkki ihmisyyden synkistä puolesta. Hän on pahoissa oloissa kasvanut ja nämä elinolot ovat tehneet hänestä pahan. Kuinka pahan? Hän tappoi Aquamanin vastasyntyneen lapsen tukehduttamalla. Kun hänen oma poikansa ei suostu yhteistyöhön, Manta on melkein tappaa hänet. Black Mantan elämän tarkoitus on pistää Aquaman kärsimään ja lopulta tappaa hänet. Hän on jopa myöntänyt että tämän jälkeen hän tappaisi itsensä, sillä Mantan elämän tarkoitus on puhtaasti Aquamanin ympärillä. Harva superrikollinen synkistää tarinaa yhtä paljon kuin Black Manta. Henkilökohtainen suosikkihetkeni on Forever Evil- tarinan aikana, kun toisesta ulottuvuudesta hyökännyt Crime Syndicate tappaa Oikeuden Puolustajat (melkein...) mukaanlukien Aquamanin. Mantan uusi elämäntehtävä? Tappaa Crime Syndicate, koska he veivät hänen elämästään pois sen mikä hänelle oli tärkeintä- Aquamanin. Tähän lisätään vielä se, että hän taistelee supervahvaa-ja kestävää Aquamania vastaan aseenaan laseria ampuva kypärä, suojahaarniska ja kokoelma teräaseita eikä minkäänlaisia supervoimia, on Black Manta vahva valinta tälle listalle.
8. Kapteeni Pakkanen
"A lot of guys shoot ice. I freeze things. I eliminate movement altogether. I stop atoms cold."


Mies joka aseisti absoluuttisen nollapisteen. Leonard Snart oli pikkurikollinen, joka yhtenä päivänä ryösti kuljetusauton jonka sisältä hän löysi kaavan absoluuttisen nollapisteen luovalle aseelle. Hän rakensi aseen ja opiskeli sen käytön ja aloitti rikollisen uransa. Hän on aseellaan onnistunut pysäyttämään Salaman paikoilleen, ja kokosi joukon samanmielisiä rikollisia ryhmäksi nimeltä Rogues. Kapteeni Pakkanen on Salaman pitkäaikaisempia ja vaarallisimpia vihollisia.

Kapteeni Pakkanen on tiukan kunniakoodin mies. Hän ei tapa viattomia, välttää poliisien ja supersankarien tappamista sekä inhoaa huumeita ja vaatii rikoskumppaneiltaan samoja standardeja. Häntä ei kiinnosta maailman valloittaminen tai loputon voima- häntä kiinnostaa vain keikka. Hän on piinkova ammattilainen. Ja tässä piileekin hänen viehätyksensä. DC:n maailmassa on Arkhamin mielisairaalan psykopaatit ja avaruudesta tulevat hirveät valloittajat, mutta sitten on Kapteeni Pakkanen joka haluaa vain ryöstää pankkeja. Mutta hän kuitenkin kylmäsydäminen mies, joka ei kaihda satuttaa toisia saavuttaaksensa tavoitteensa. Ja jos käyt hänen päällensä tai uhkaat hänen lähimmäisiään, ole valmis kohtamaan hänen täysi vihansa ja tietämään miltä absoluuttinen nollapiste tuntuu.


7. Galactus
"I hunger."


Voiman ruumillistuma. Ajan alku ja loppu. Galactus ON. Galactus on muinaisen rodun viimeinen selviytyjä, joka tarvitsee planeettojen energiaa elääksensä. Lopulta hänen matkansa johti hänet Maahan, jossa Ihmeneloset vaivoin pysäyttivät hänet. Hän on Marvel-universumin mahtavimpia olentoja, jonka elämän ainoa tarkoitus on selviytyä. Ja Galactuksen on nälkä.

Galactus on Jack Kirbyn kauneimpia luomuksia. Galactus on mahtipontisuuden perikuva. Hänen saapumistaan ennakoi tulvat, pilvien kivettyminen ja taivaan syttyminen liekkeihin. Hänen aluksensa on niin suuri, että planeetat kiertävät sitä. Galactuksessa viehättää myös se, että hän ei ole varsinaisesti paha. Hän tarvitsee planeettojen energiaa elääksensä. Hän ei yleensä syö planeettoja joilla on älykästä elämää, mutta avaruuden laajetessa alati hän mahdollisuutensa käyvät vähiin. Galactus ei ole hyvä eikä Galactus ole paha. Hän on moraalin ja kuolevaisten yläpuolella, suurempi kuin kaikkeus itse. Galactus yksinkertaisesti ON.


6. Pingviini & Arvuuttaja.
"waugh waugh waugh"  *  "Riddle Me This!"


Pahoittelen, mutta nämä kaksi jakavat paikan. Oswald Cobblebot on vanha suvun viimeinen vesa, joka on vuosia kokenut pilkkaa pingviinimäisestä ulkomuodostaan. Älykäs ja armoton, hän ottaa pilkkanimen omaksensa ja nousee rikollisen eliitin huipulle Pingviininä. Edward Nygman isä haukkui tätä yhtenään tyhmäksi. Hän halusi todistaa olevansa älykäs, ja huijasi koulun älykkyystestissä saadakseen huomiota ja kehuja. Isä ei uskonut, ja löi tätä. Edward jätti kotinsa ja alkoi rikolliseksi. Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen vain rahaan vaan halusi haastetta ja huomiota. Arvuuttajana hän jättäää arvoituksia rikospaikalle ja haastaa yhtenään Gothamin tappavilla arvoituksillaan. Molemmat ovat ikuinen piikki Batmanin lihassa.

Arvuuttaja ja Pingviini ovat hyvin samanlaisia. Heille ei ole tärkeätä mitä he tekevät, vaan se miten he tekevät sen. Arvuuttajalle tärkeää on kilpailu ja jännitys. Monet DC:n rikolliset ovat sanoneet että jos Nygma ei jättäisi arvoituksia jälkeensä olisi hän mahdoton saada kiinni. Hän haluaa haastaa vihollisensa Batmanin älyn mittelöön, todistaaksensa olevansa Yön Ritaria älykkäämpi. Pingviini on ylempää yhteiskuntaluokkaa ja haluaa kaikkien tajuavan sen. Hän ei ole hullu, ja harvoin haluaa olla missään tekemisissä Gothamin hullujen rikollisten kanssa. Hänen suurin aseensa on kuitenkin hänen ulkomuotonsa. Hänet aliarvioidaan yhtenään, ja hän käyttää tätä häpeilemättä hyväksensä. Batman on jopa myöntänyt että Pingviini on nerokkaimpia vihollisia mitä hän on koskaan kohdannut- kenties jopa älykkäämpi kuin hän itse. Arvuuttaja ja Pingviini ovat fiksuja miehiä jotka pelaavat omien sääntöjensä mukaan. Ja juuri sen takia heistä ei voi muuta kuin pitää.


5. Magneto
"Never. Again."


Ryhmä-X:än suurin vihollinen ja nykyään tärkein liittolainen, Erik Lensherr eli pahimman ajan lävitse pahimmassa mahdollisessa paikassa- II. maailmansodan Auschwitzin keskitysleirissä. Sieltä hän oppi kuinka paljon ihmiset voivat vihata erilaisuutta. Kun hän sai mutanttivoimansa, joka antoi kyvyn hallita magnetismia, alkoi hän taistelemaan mutanttien oikeuksien puolesta- aseenaan väkivalta ja ihmisviha. Mutanttien veljeskunta kasvoi hänen ympärillensä, ja heidän avullaan Magneto aikoo saavuttaa tavoitteensa- homo sapiensin sukupuuton ja homo superiorin täyden ylivallan.

Magneto on mielenkiintoinen superrikollinen, koska hänen motiivinsa ovat harvinaisen puhtaat. Hän haluaa pohjimmiltaan vain auttaa sorrettuja mutantteja. Hän ei halua enään koskaan nähdä samaa tuhoa minkä hän näki omakohtaisesti keskitysleirillä. Hän myöskin kunnioittaa suuresti vastustajaansa Charles Xavieria, sillä he ovat saman aatteen edustajia- vain heidän näkemyksensä ratkaisusta eroaa. Magnetosta on vaikea olla pitämättä, sillä hän taistelee sorrettujen puolella, on karismaattinen ja omaa vielä kaupan päälle uskomattomat voimat. Nykyään Magneto on liittoutunut Ryhmä-X:än kanssa, mutta on vain ajan kysymys koska hän palaa takaisin juurilleen ja maailma saa taas pelätä nimeä MAGNETO.


4. Thanos
"Am I not Thanos? Did I not butcher the woman who gave me birth, who forced me in to this hell called life?"


Hullu Titaani Thanos on koko Marvel-universumin vaarallisin olento. Titaanien planeetalla syntynyt kuvotus, Thanos tappoi äitinsä ja satoja muita etsiessään olemassaololleen syytä. Lopulta hän löysi sen- Kuoleman. Hän rakastui valtiatar Kuolemaan, ja vannoi teurastavansa maailmankaikkeuden tämän vuoksi. Ja Ikuisuuden rautahanskan avulla hän onnistuisi tässä. Ja hän melkein teki sen.

Thanos tappoi puolet universumin elävistä olennoista sormiensa napsautuksella. Hän taisteli maailman mahtavimpia sankareita vastaan ja voitti. Universumin mahtavimmat olennot kävivät häntä vastaan, ja Thanos voitti. Vain hänen ylpeytensä estää häntä saavuttamasta lopullista voittoa. Mutta hän palaa aina uudestaan, etsien ikuisuuskiviä jotta voisi suorittaa tavoitteensa loppuun. Thanos on eeppisyyden ja galaktisen kauhun perikuva. Hän on nihilisti, jolla on annettu jumalalliset voimat. Aina kun Thanos tulee kasvaa panokset tarinassa. Thanos ei halua mitään muuta kuin kaiken kuolemaa, ja hänelle on voimat tehdä se. Hänet on tapettu useasti, mutta Thanos palaa aina takaisin. Hän on kuolematon, eikä hän ikinä lopeta. Jos haluat tarinaan pahan, jota vastaan käyvät niin sankarit kuin pahiksetkin, Thanos on se mitä etsit.


3. Vihreä Menninkäinen
"YOU DID NOT HAVE A MOTHER! A PIG COUGHED AND YOU FELL OUT!"


Hämähäkkimiehen vaarallisin vihollinen. Norman Osborn altisti itsensä kokeelliselle seerumille, jonka tarkoituksena oli nostaa älykkyyttä. Seerumi nostatti älyä, mutta samalla teki Osbornista hullun. Hän pukeutui lapsuutensa painajaiseksi ja alkoi terrorisoimaan New Yorkia Vihreänä Menninkäisenä. Kun Hämähäkkimies koetti pysäyttää hänet, alkoi vihanpito joka lopulta johti Peter Parkerin tyttöystävän Gwen Stacyn kuolemaan Menninkäisen toimesta.

Valinta oli Menninkäisen ja Jokerin välillä, ja itse pidän hieman enemmän Menninkäisestä. Hänen obsessionsa tehdä Hämähäkkimiehen elämästä helvettiä tekee Menninkäisestä mielenkiintoisen. Kuten Jokerikin, Menninkäinen on satuttanut sankaria pahasti, ja Gwen Stacyn surmaaminen on yksiä tunnetuimpia tapahtumia sarjakuvahistoriassa. Mutta hän on muutakin kuin Menninkäinen. Norman Osborn on itsessäänkin vaarallinen ja uhka kaikille ympärillänsä. Hän on nerokas psykopaatti, ja on noussut jopa kerran SHIELDIn johtajaksi ja kaikkien sankarien viholliseksi- ilman mitään supervoimia, käyttäen vain älyään ja juonikkuuttaan tähän. Vihreä Menninkäinen on vaarallinen, mutta Norman Osborn on suurin uhka mitä Hämähäkkimies on koskaan kohdannut.


2. Lex Luthor
"Those red eyes look trough me like I'm nothing. When I see you? I see something no man can ever be. You are my nightmare."


Bisnesnero Lex Luthor on maailman älykkäin mies. Hän uskoo olevansa älynsä takia muiden yläpuolella ja kohtalonsa olevan ihmisten suurin sankari. Mutta heillä on jo sankari. Teräsmies. Muukalainen, superolento joka voi pelastaa maailman. Lex Luthor on hänelle vain ihminen, mutta samalla suurin uhka mitä hän on koskaan kohdannut.

Lex Luthor on tavallinen ihminen, joka taistelee Teräsmiestä vastaan aseenaan vain hänen älynsä. Tämä vetoaa minuun hyvin paljon. Hän ei myöskään näe itseänsä pahana, vaan ihmiskunnan pelastajana. Teräsmies on hänelle pahin asia maailmassa- ihmiskunnan kehityksen päätepiste. Miksi keksiä ratkaisuja itse, kun avaruusolento Kryptonista voi tehdä sen puolestamme? Tämä pelottaa Luthoria, jolle äly ja innovaatio on kaikki kaikessa. Hänen voi taistella Teräsmiestä vastaan kasvotusten tai työpöytänsä takaa. Ja Teräsmies ei voi tehdä mitään, sillä Luthor on rakastettu filantrooppi. Samaan tapaan kuin Norman Osborn, jos hän haluaisi hän voisi käyttää älyänsä esim. syövän parantamiseen. Mutta siinä se onkin. Pohjimmiltaan Lex Luthor ei välitä. Hän haluaa tuhota Teräsmiehen, ja kaikki muu saa odottaa.


Ennen ykkössijaa, tässä hieman kunniamainintoja. Nämä kävivät mielessä, mutta eivät päässeet listalla syystä tai toisesta:

-Jokeri: Jokeri olisi muuten päässyt listalle, mutta on kärsinyt silmissäni hieman tietystä ylikäytöstä. Jokeri, olet mahtava mutta liika on liikaa.
-Hullu Hatuntekijä: Henkilökohtainen suosikki, mutta yksi tai kaksi hyvää tarinaa ei ihan riitä.
-Armoton: Ditto.
-Tohtori Mustekala: Mustis oli lähellä päästä listalle, mutta karsinta oli kovaa.
-Pakkasherra: Pakkasherran tarina ja motiivit ovat sydäntäsärkeviä...mutta parhaiten toteutettu animaatiosarjoissa ja peleissä. Ja kun oli kyse sarjakuvista niin ei sijoitusta.


1. Tohtori Doom
"I was a God once. I found it to be beneath me."


Doctor Doom on Latverian monarkki ja maailman mahtavimpia olentoja. Victor von Doom on on mustalainen, joka karkoitetaan kotimaastaan perheensä kanssa. Victor oppii äidiltään taikuuden salat, ja myöhemmin siirtyy New Yorkiin opiskelemaan yliopistossa. Sieltä hän saa potkut melkein räjäytettyään koulun, ja hän lähtee vaeltamaan erämaahan. Sielä hän löytää muinaisen salaseuran, joka opettaa Doomille taikuuden ja tieteen yhdistämisen salat ja antaa hänelle haarniskan. Victor von Doom on kuollut, tilalla on vain Tohtori Doom. Hän valloittaa Latverian takaisin itselleen, ja alkaa suunnitella maailman valloittamista.


Doom on täydellinen. Hän on maailman älykkäin mies, maailman mahtavin velho ja oman valtionsa kiistaton yksinvaltias. Doom on vallanhimoinen, ylpeä mutta ei anna näiden sokaista itseänsä. Hän kaikkia askeleen edellä. Doom välittää kansalaisistaan, ja takaa heille turvallisuuden. Hän myöskin rakastaa kummityttöään Valeria Richardsia, eikä anna minkään pahan koskaan satuttaa häntä. Hän ei tapa viattomia eikä kiduta vihollisiaan. Doomilla ei ole ennakkoluuloja, vaan kohtelee kaikkia tasaväkisesti itsensä alapuolella. Doom on taistellut maailman sankareita vastaan mutta myöskin heidän rinnallansa sellaisia vihollisia vastaan jotka uhkaavat koko maailmaa. Doom on Darth Vaderin esikuva, Stan Leen henkilökohtainen suosikki pahisten joukosta ja minun ehdoton suosikkini kaikkien superrikollisten joukosta. Lopulta sankareista suurimmatkin polvistuvat Doomin edessä ja näkevät miksi hän on maailman mahtavin olento.


Tohtori Doom on pakollinen paha, ja paras mahdollinen paha.

Siitä! Mitkä ovat teidän suosikkinne pahimmista pahimpien joukossa? Puhunko ihan läpiä päähän? Kommentoikaa ja jakakaa mielipiteenne!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti