torstai 30. heinäkuuta 2015

List of 10: Parhaat supersankarit

Viimeksi puhuin omista suosikeistani superrikollisten joukosta. Mutta heitä ei olisi ilman puhdassydämisiä miehiä ja naisia joita vastaant taistella. Puhutaanpa siis supersankareista. Minä pidän supersankareista. Tämä ei liene mikään iso paljastus kenellekkään.  Supersankarit oikein esitettynä ovat hyvä esikuva meille kaikille: he edustavat myötätuntoa, voimaa auttaa muita ja valmiutta uhraamaan oma hyvänvointinsa muiden edestä. Monet kuitenkin naureskelevat sankareille ja heidän tunnuslauseillensa- "suuri voima tuo suuren vastuun, totuus, oikeus ja amerikkalainen elämäntapa" - ovat kuitenkin loppujen lopuksi hyviä opetuksia ja moraaleja. Tähän yhdistetään vielä supervoimia tai erikoisia taitoja, viihdyttäviä ja tyylikkäitä vihollisia ja taisteluita kadonneilla planeetoilla JÄTTILÄISMÄISEN PLANEETANSYÖJÄN KANSSA!

I love superheroes.

Mutta supersankareita on kovin paljon eivätkä kaikki ole ihan yhtä viihdyttäviä. Mitkä ovat minun suosikkini satojen sankarien joukossa? Monet nimet tällä listalla eivät tule minään yllätyksenä, mutta ei tässä kaikki ihan a-luokkaa ole. Huomiona sanottakoon että nämä ovat kaikki otettu sarjakuvista- koitan olla laskematta joukkoon elokuvia, tv-sarjoja tai pelejä tehdessäni päätökseni hahmoista. Pitemmittä puheitta, tässä minun Top 10- suosikki-supersankariani!


10. Daredevil
"Justice is blind."
Mies vailla pelkoa. Matt Murdock kasvoi New Yorkissa, tarkemmin sanottuna Hell's Kitchenissä. Hänen isänsä oli nyrkkeilijä ja ex-gangsteri, joka teki parannuksen kun Matt sokaistui kemikaalionnettomuudessa. Matt menetti näkönsä, mutta hänen muut aistinsa kehittyivät yli-inhimilliselle tasolle. Mutta pian tämän jälkeen hänen isänsä tapettiin, kun hän ei suostunut häviämään tahallaan nyrkkeilyottelua. Matt vannoi suojelevansa Hell's Kitcheniä tältä saastalta joka tappoi hänen isänsä, ja kohtaamaan tämän pahuuden vailla pelkoa. Hänestä tuli kuuluisa lakimies- ja hurjapäinen Daredevil, Hell's Kitchenin suojelijapiru.

Tämä mies käänsi vakavan fyysisen vamman vahvuudeksensa. Kukaan ei katsoisi pahalla jos sokea mies ei tekisi tätä työtä. Mutta hän tekee sen siitä huolimatta, uhraten oman henkensä taistellessaan Marvel-universumin pahimpia ja julmimpia miehiä vastaan. Daredevil ei myöskään onnistu aina- hän on menettänyt lähimmäisiään, hävinnyt taisteluita ja hänen identiteettinsä on paljastunut. Pysäyttääkö tämä häntä? Ei todellakaan. Daredevil ei anna periksi-ikinä.


9.  Shazam/ Kapteeni Ihme (Billy Batson)
"SHAZAM!"
Maailman mahtavin kuolevainen. Billy Batson on kymmenenvuotias orpo, joka pistettiin ilkeän setänsä huostaan. Ollessaan lehdenjakomatkalla, hän astui junaan joka vei hänet universumin keskuspisteeseen Ikuisuuden Kivelle. Täällä hän tapasi Velhon, joka antoi hänelle voimansa- Salomonin viisauden, Herkuleksen voimat, Atlaksen sisun, Zeuksen mahdin, Akilleuksen rohkeuden ja Merkuriuksen nopeuden. Sanomalla taikasanan SHAZAM Billy Batson muuttuu Kapteeni Ihmeeksi, maailman mahtavimmaksi kuolevaiseksi.

Shazam/Kapteeni Ihme on harvoja DC:n sankareita joka taistelee tasaväkisesti Teräsmiehen kanssa, ja on jopa melkein voittanut tämän. Mutta tämä ei ole ainoa syy miksi hän on listalla. Shazam näyttää aikuiselta mieheltä, mutta todellisuudessa on 10-vuotias poika. Ja tämän mukana tulee 10-vanhan viattomuus ja avoin maailmankatsomus. Shazam on maailman positiivisin sankari. Jokainen yritys tehdä hänestä "synkkä ja murjottava" epäonnistuu aina. Hän katsoo maailmaa kirkkain silmin, nähden hyvää kaikissa ja antaen mahdollisuuden kaikille. Hän kantaa mukanaan niin aikuisuutta kuin lapsuutta, ja ei hievahdakkaan sen taakan alla.


8. Kapteeni Ihme (Carol Danvers)
"We'll get there, and we will be the stars we were always meant to be."
Marvelin mahtavin nainen. Carol Danvers oli ilmavoimien lentäjä ja NASAn turvallisuuspäällikkö. Kun alienrotu nimeltä Kree hyökkäsi maahan, hän ystävystyi kree-supersankari Mar-Vellin kanssa. Näinä aikoina hän joutui onnettomuuteen- Kree-magnetron niminen kone räjähti hänen naamallensa, ja muokkasi hänen DNA:taan. Hänestä tuli ihmis-kree hybridi ja sai Mar-Vellin veroiset supervoimat. Aluksi hän oli Neiti Ihme, sitten Sotalintu, sitten Binääri ja lopulta hän tajusi oman kohtalonsa ja asemansa, ja otti nimen Kapteeni Ihme.

Carol Danvers on hahmo joka on käynyt aikamoisen vuoristoradan. Lois Lane-tyylisestä "siviilistä" erittäin huonon kirjoittamisen uhriksi. Mutta 2000-luvulla hahmo on kokenut aivan uuden nousun. House of M näytti maailman jossa Carol Danvers on maailman kuuluisin supersankari. Tämä maailma katosi, mutta Carol muisti kaiken. Hän halusi olla maailman mahtavin sankari taas, eikä kukaan estänyt häntä. Hän taisteli taas Kostajien riveissä, ja lopulta otti nimen Kapteeni Ihme ja on tällä hetkellä Marvelin suurimpia sankareita ja kohonnut aivan uuteen kuuluisuuteen. Kapteeni Ihmeelle ei ryttyillä- hän on pelastanut tämän planeetan useasti, ja on valmis tekemään sen vielä tuhat kertaa uudestaan jos tarve vaatii. Hän on kokenut kaiken, ja noussut joka kerta vahvempana.7. Neiti Ihme (Kamala Khan)
"Whoever kills one person, it is as if he had killed all of mankind. Whoever saves one person, it is as if he had saved all of mankind."Nouseva tähti. Kamala Khan on New Jerseyssä asuva teini-ikäinen muslimi ja nörtti. Kun Epäinhimillisten kuningas Musta Salama räjäyttti Terrigeeni-pommin, alistui Kamala usvalla joka laukaisi hänen DNA:ssaan nukkuvan epäinhimillisen verenperinnön. Hän sai kyvyn muuttaa muotoaan mitenkä tahansa. Kamala ihailee Kapteeni Ihmettä, ja otti tämän vanhan tittelin omaksensa ja ryhtyi Neiti Ihmeeksi, New Jerseyn suojelijaksi.

Kamala on kokenut hyvin klassisen supersankaritarinan. Outo ilmiö tuo voimat, voimia käytetään hyvään ja ryhdytään sankariksi. Itse pidän siitä että tämä saatiin tehtyä ilman kenenkään läheisen kuolemaa- Kamala asuu kotona vanhempiensa ja veljensä luona, ja tämä perhe rakastaa häntä. Hänellä ei ole synkkää syntytarinaa tai kuolleita lähimmäisiä ruokkimassa supersankariuttaan. Hän vain haluaa olla supersankari, koska supersankarit on hienoja ihmisiä (ja mutantteja) jotka haluavat auttaa kanssaihmisiään. Tämä on hänen tapansa antaa takaisin niin supersankareille kuin kaupungille, jota hän rakastaa ja haluaa suojella. Ja kukaan ei tee sitä kuin Kamala Khan!


6. Möykky
"IT'S CLOBBERIN' TIME!"


Sinisilmäinen kivimies. Ben Grimm on noussut alhaalta maailman huipulle. Kotoisin New Yorkin Yancy streetiltä, hän eli katujengien ja rikollisten ympäröimänä. Kun Yancy Streetin jengi tappoi hänen veljensä, suuttui hän maailman kovuudelle ja elinympäristöllensä. Hän päätti olla sitä parempi. Ottovanhempiensa hoteissa Ben nousi jalkapalljoukkueen tähdeksi ja pääsi yliopistoon opiskelemaan astronautiksi. Täällä hän tapasi miehen, joka tulisi muuttamaan hänen elämänsä lopullisesti- Reed Richardsin. Hän, Reed, Sue ja Johnny Storm menivät avaruuteen, ja altistuivat avaruuden säteilylle. Tämä säteily muutti heitä kaikkia- eniten Beniä, joka muuttui kiviseksi hirviöksi-Möykyksi. Ihmenelosten riveissä hän on päässyt huipulle.

Ihmeneloset on ensimmäinen supersankarisarjis jonka luin, ja Möykky oli hahmo josta pidin eniten. Hän oli iso, ruma kivinen hirviö, mutta sisimmissään hän oli kiltti, älykäs ja vahvatahtoinen sankari. Tämä vetosi hyvin paljon pulskaan pikkupoikaan. Möykky vuosia halusi muuttua takaisin normaaliksi, mutta on nykyään hyväksynyt kohtalonsa ja tajunnut kuinka paljon hyvää hän voi tehdä nykyisessä muodossaan. Älä tuomitse kirjaa kansien perusteella- Möykky näyttää isolta ja rumalta, mutta jos kutsut häntä tyhmäksi hirviöksi- "TULEE TURPIIN".


5. Kuuritari
"I'm the one you see coming."
Se jonka näet tulevan. Marc Spector oli moraaliton palkkasoturi, joka ei välittänyt kenet hän tappoi, kunhan rahaa tuli. Egyptissä hän kuitenkin alkoi katumaan tekojaan, ja puolustaessaan viattomia muinaisessa temppelissä hänet ammuttiin. Mutta kuolema ei pidätellyt Marc Spectoria. Khonshu, kuun jumala herätti hänet henkiin ja antoi hänelle voimaa suojella niitä, jotka kulkevat yöllä. Hänestä tuli Kuuritari, Khonshun avatar maan päällä. Ja sitten hän meni järjiltään.

Kuuritari luotiin alunperin Marvelin vastineeksi Batmanille. Vaikka tämä ei ihan toiminut kuten suunniteltiin, on Kuuritari vakiinnuttanut oman asemansa hiljalleen. Batmanilla on vihjailua ja viittauksia että hän ei välttämättä ole ihan täysjärkinen. Kuuritari on hullu. Hänellä on lukuisia persoonia, ja usein hallusinoi itselleen juttuseuraa Kostajien muodossa. Batman vetäytyy ihmisten luota, päästäen vain harvoja lähellensä, Kuuritari ei rakasta ketään eikä kukaan rakasta häntä. Tämän vuoksi hän voittaa aina. Batman pukeutuu mustaan, kadoten yöhön ja yllättäen vihollisensa. Kuuritari haluaa että näet hänen tulevan. Hän ei ole Batman- hän on peilikuva tästä. Tämä outous yhdistettynä hahmon uskonnollisuuteen tekee Kuuritarista uniikin ja kauniin. Hän on juuri sellainen hullu jota maailma tarvitsee.


4. Thor
"Ultron. We would like to have words with thee."
Ukkosen jumala. Thor on Odin Kaikki-isän poika, jonka tämä karkotti maan päälle oppimaan nöyryyttä. Maan päällä hän sai uuden alter egon- lääkäri Donald Blaken. Mutta aina kun Blake löi kävelykeppinsä maahan, hän muuttui Thoriksi, ukkosen jumalaksi. Myöhemmin Blake ja Thor erkaantuivat, mutta ukkosenjumala on aina suojelemassa tätä maailmaa- ja kaikkia muitakin.

Thor on epiikkaa parhaimmillaan. Hän on kirjaimellisesti revitty suoraan eeppisistä saagoista, ja tämä mahtipontisuus seuraa häntä. Thor on Marvelin vahvimpia sankareita- ellei jopa vahvin. Ukkosenjumala ei koskaan luovuta eikä kaadu. Mutta vaikka hän on vahvin, hän kuitenkin tajuaa nykyään että voimakkuutta on erillaista, ja voima ilman nöyryyttä on turhaa. Mutta ole tietoinen- Odinin poika ei ota vastaan uhkailua, eikä hänen nimeään tulla tahraamaan ilman että ukkosenjumala vastaa siihen- ei, Mjölnir vastaa siihen.


3. Kapteeni Amerikka
"A soldier with voice to command God...and he does."


Yhdysvaltain hengen symboli. Steve Rogers halusi auttaa tovereitaan taistelemaan euroopan vapauden puolesta II maailmansodassa, mutta hänen huonon kuntonsa vuoksi ei päässyt läpi terveystarkastuksesta. Hänelle kuitenkin annettiin toinen mahdollisuus-ota osaa kokeeseen, jossa hän saisi yli-inhimilliset voimat ja tulisi maailman ensimmäiseksi supersotilaaksi. Koe onnistui, ja Steve Rogersista tuli Kapteeni Amerikka.

Kapteeni Amerikka on vapauden ja urheuden perikuva ja luonnollinen johtaja. Hänen oltua jäätyneenä vuosikymmeniä, hän heräsi uutena aikakautena ja nousi silti Kostajien johtajaksi ja nopeassa hetkessä otti taas paikkansa maailman mahtavimpien sankarien joukossa. Ja kuten monet muutkin tällä listalla, hän on peräänantamaton ja taistelee kunnes viimeinenkin viaton on turvassa. Ja Kapu ei pelkää ketään. Hän seisoo värähtämättä Thanoksen, kaikkivoivan titaanin edessä. Hän puolustaa maailmaa yksin Pelon Jumalalta kiväärin ja kilpensä kanssa. Ja hän ei ole mikään amerikan puolustaja pelkästään- hän edustaa Yhdysvaltain henkeä ja perusideoita jonka päälle maa on rakennettu- kaikki ovat tasavertaisia ja vapaus on jotain jonka puolesta on taisteltava. Hän teki tätä 40-luvulla ja tekee sitä vielä tänäkin päivänä.


2. Batman
"I am vengence! I am Night! I am-BATMAN!"
Yön Ritari. Bruce Wayne koki kauhujen yön, kun ryöstäjä ampui hänen vanhempansa. Heidän ruumiidensa äärellä hän vannoi kostoa. Hän treenasi itsensä huippukuntoon niin ruumiillisesti kuin älyllisesti. Hän tietää, että rikolliset ovat pelokkaita ja taikauskoisia- hänen on oltava jotain, jotain alkuvoimaista ja pelottavaa. Hänestä tuli Batman.

Tottakai Batman on tällä listalla. Batman on maailman paras (ihmis)etsivä, mies joka taistelee rikollisuutta vastaan ilman minkäänlaisia erikoisvoimia, aseenaan älynsä ja oveluutensa. Batman varautuu kaikkeen, sillä se on elintärkeää hänelle. Sisimmissään Batman on kuitenkin mies, joka ei halua nähdä enään kenenkään kuolevan. Jokainen kuolema on hänelle yksi liikaa, eikä hän ikinä ota keneltäkään henkeä. Batman taistelee oikeuden puolella, antaen samalla ihmisille toivoa. Hän Gothamin kansalaisille suojelija, joka voi olla kuka tahansa. Kuka tahansa voi suojella ja auttaa toisia, taistella omalta osaltaan pimeyttä vastaan. Kuka tahansa voi olla sankari, ja Batman edustaa juurikin tätä.


Kuten toisessakin listassa, tässä hieman kunniamainintoja ja mielessä käyneitä:
-Teräsmies: Todella kova paikka, mutta valinnassa Shazamin ja Teriksen välillä Shazam voitti.
-Rautamies: Rautamies on loistava, mutta elokuvaversio on se josta pidän enemmän. So no go.
-Hulktar: Pidän Hulktarista hahmona hyvin paljon, mutta musitan hänet enemmän hauskana hahmona kuin mahtavana supersankarina. Voin olla väärässä, mutta silti.
-Ihmenainen: Toinen tiukka paikka, kunnes tajusin koko ajan ajattelevani mitä hän teki Oikeuden Puolustajat-tv-sarjassa. Joten siis.
-Vihreä Lyhty: Pidän enemmän Vihreän Lyhdyn ideasta kuin tietystä yksittäisestä hahmosta.

1. Hämähäkkimies
"Life sucks sometimes...but it's always worth living for."
Kulmakunnan kiva Hämähäkkimies! 15- vuotiasta Peter Parkeria puri koulun luokkaretkellä radioaktiivinen hämähäkki. Tämä muokkasi hänen DNA:taan (I'm sensing a pattern) ja antoi hänelle hämähäkin voimat- kyvyn kiipeillä seinillä, hyppiä pitkiä matkoja ja supervoimat. Peter halusi käyttää näitä voimia oman edun saamiseen ja rahan hankintaan, kunnes hänen itsekkyytensä johti hänen setänsä  ja kasvattajansa kuolemaan. Peter tajusi tuolloin, että suuri voima tuo mukanaan suuren vastuun. Hänestä tuli Hämähäkkimies.

Olen lukenut Hämähäkkimiehen seikkailuista lapsesta lähtien. Hän on hauska vitsailija, joka selkeästi nauttii joka hetkestä ollessaan sankari. Hämis ei ole kovin erilainen meihin muihin verrattuna. Hän käy koulua, omaa ongelmia mitä normaaleilla teineillä on mutta samalla aina silloin tällöin pelastamassa maailmaa. Hän on (tai ainakin oli) samaistuttavin sankari. Kuka tahansa hänen ikäisensä ymmärsi hänen huolensa, ja saattoi laittaa itsensä Peterin paikalla. Hämis on hyväsydäminen, myötätuntoinen ja näkee hyvää jokaisessa tilanteessa. Hän saattaa vaipua epätoivoon, mutta nousee aina uudestaan, keksien uuden lähestymistavan ja voittaa- samalla pitäen homman keveänä vitsien ja huulenheittojen avulla, Mutta kun Hämähäkkimies lopettaa vitsit-silloin kannattaa varoa. Olet silloin suututtanut supervoimaisen miehen, joka ei tavallisesti haluaisi satuttaa ketään. Paras varoa.Hämähäkkimies on sankari, joka halusin itse olla, ja sen vuoksi oma suosikkini kaikkien sankarien joukosta.

Siinä sellaista! Miltä lista vaikuttaa? Ketkä ovat teidän suosikkejanne sankarien joukosta?

Atte T
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti