maanantai 4. tammikuuta 2016

Animoituja Supersankareita- TV ja Elokuvat, osa 1

Confession time!

Ensimmäinen supersankarisarjis jonka muistan tietoisesti lukeneeni löytyi Heinijärven koulun kirjastosta ollessani ala-asteella. Lehden nimi ja numero ei ole nyt muistissa, mutta tarina oli Infinity War, yksiä Marvelin onnistuneimpia isoja tapahtumasarjoja. Toinen oli Ihmesarjan numero 32, jossa Galactus saapuu ensimmäisen kerran New Yorkiin ja Ihmeneloset pysäyttävät tämän. Ei ihme että rakastan Jack Kirbyä ja Jim Starlinia yhä tänäkin päivänä. Tästä on alkanut pitkä polku sarjakuvien rikastuttamalla tiellä ja loppua ei näy.

Mutta sarjakuvat eivät olleet ensikosketukseni supersankareihin. Tämä kunnia menee kahdelle eri lähteelle. Muistan kuinka joskus harvoin kun pääsin katsomaan lapsena MTV3-kanavaa pyöri lauantaisin siellä ohjelma täynnä värikkäitä hahmoja, sähkökitara soi alkutunnarissa ja tämän sarjan sankari oli puna-siniseen trikoisiin pukeutuva verkkoveijari. Sarjan nimi oli Hämähäkkimies.



 Mutta oli toinenkin lähde. Kun olin veljieni kanssa vanhan perhetutun luona kylässä, katselimme välillä videolta vanhoja Warner Bros:in animaatioita. Väiski Vemmelsääri, Repe Sorsa...ja eräs tietty supersankari. Musiikki pauhasi voimakkaampana, ja ääni huutaa: Nopeampi kuin salaman isku! Voima kääntää jymisevien koskien virtaus! Mahtavampi kuin huutava hurrikaani! Hämmentävä muukalainen Krypton-planeetalta- TERÄSMIES! Kyseessä oli 40-luvun Teräsmies- piirrossarja.



En siis ole aloittanut ikiaikaista obsessiotani supersankareihin "perinteisesti" sarjisten kautta vaan tv-animaatioiden kautta. Ja kuten olen rakastanut sarjakuvia ensimmäisestä lehdestäni lähtien, olen pitänyt myös tv-animaatiot mukanani. Hämähäkkimies-sarja oli ensimmäinen piirrossarja jota katselin enemmän kuin yksi tai kaksi jaksoa. Muistan hahmot kuten Skorpionin, Kameleontin, ja Sarvikuonon, tarinat kuten Mörön liittouman Kingpinin kanssa ja Venomin synnyn ja tietysti loistavan aloitustunnarin. Mutta tämä oli vasta alkusoittoa. Tämän jälkeen olen katsonut ainakin 12 eri supersankarisarjaa. Osaa olen vain vilkaissut, osan taasen olen katsellut alusta loppuun useampaankin otteeseen. Parhaimmat supersankarisarjat ovat eeppisiä, fiksuja ja kypsiä seikkailusarjoja joidenka kirjoitus ja tarinat vetävät vertoja alkuperälleen. Jotkut sarjat ottavat tarinoita sarjiksista ja tekevät niistä oman versionsa- paras ja huomioitavin esimerkki lienee Justice League Unlimited-sarjan jakso For The Man Who Has Everything, joka perustuu Alan Mooren samannimiseen sarjakuvaan...ja on ainoa adaptaatio Mooren sarjiksista josta mestari itse piti ja antoi käyttää nimeään mukana. Jakso, kuten sarjakuvakin, on alansa parhaimpia. Bruce Timm ansaitsee erikoismaininnan tässä, sillä mies on ollut vastuussa 5 eri tv-sarjasta (Superman, Batman, Justice League, Justice League Unlimited ja Batman Beyond) ja neljästä elokuvasta (Batman: Mask of Phantasm, Batman & Mister Freeze: SubZero, Batman: Mystery of Batwoman ja Justice League; Gods and Monsters), ja hänen piirrostyylinsä on yksiä tunnistettavimpia.



Nykyään ongelmana kuitenkin tuntuu olevan juurikin tässä: monista sarjoista puuttuu nykypäivänä oma, persoonallinen ote. Sarjat kuten Spectacular Spider-Man, Avengers: The Earth's Mightiest Heroes ja The Batman ovat kaikki hyvin omaperäisiä tyyliltään, ja niitä ei voisi vahingossakaan sekoittaa toisiinsa piirrosjäljen ja animointitapojen erotessa toisista paljon. Tyyli ei ehkä ollu realistista mutta se oli persoonallista. Nykyään tämä on käännetty toisin päin. Tärkeää on tehdä animaatiosta mahdollisimman realistista, viivoista ohuita ja animaatiosta paljon hillitympää. En tiedä mikä tässä on syynä: Halutaanko aikusempia katsojia houkutella mukaan realistisuudella? Itse veikkaan halua muistuttaa enemmän nykyaikaisia sarjakuvia ja elokuvia sekä tv-sarjoja jotka ovat nykyään suuressa suosiossa. Marvel varsinkin on nykyään tästä vastuussa, varsinkin kun vilkaisee Avengers Assemble! ja Guardians of the Galaxy-sarjoja. Nämä sarjat ottavat sarjakuvien sijaan suurimman vaikutteensa elokuvista, ja lopputuloksena on jokseenkin sieluton lopputulos. Toisaalla taasen Ultimate Spider-Man sarja koittaa täyttää omat puutteensa huumorilla ja tuhannella eri vierailevalla hahmolla sekä tietysti sitomalla sarjaa jotenkin Marvel Cinematic Universeen. Tämä tosin perustuu täysin omaan näkemykseeni ja tiedän että sarjalla on faneja, mutta itselle nämä ovat rampauttavia vikoja.

Mutta koska tämä blogi toimii mielipiteitteni voimalla, sanon suoraan mitkä 5 supersankarisarjaa ovat parhaat kaikista. Nämä viisi olen nähnyt alusta loppuun asti, ensimmäisen kohdalla useammankin kerran. Jos supersankari-animaatiosarjat kiinnostavat mutta et tiedä mistä aloittaa, aloista näistä. Eli siis:


5. Spectacular Spider-Man



Ehkä yllättäen en valinnut lapsuuteni Hämis-sarjaa, vaan uudemman version. Spectacular Spider-Man on ehkä paras Hämähäkkimiehen inkarnaatio sarjakuvien ulkopuolella. Tämä sarja on kuin yhdistelmä kaikkai eri genrejä, Peter on Ultimate-sarjisten tapaan "nörtti" jolla on kuitenkin kavereita, mutta samalla hänen ystävistään on myös tehty nörttejä. Superpahikset on kaikki selkeällä omalla motiivilla varustettuja, mutta niitä käytetään eri tavalla kuin sarjiksissa- Hautakiven nostaminen isoksi nimeksi Kingpinin tilalle oli loistava idea. Peter on miellyttävä hahmo joka on kuitenkin välillä itsekäs ja tekee virheitä, pysyen realistisena ja maanläheisenä sankarina. Peter on tarinan fokus, ei miljoona muuta vierashahmoa. Hahmot, juonenkäänteet, pahikset ja animaatiotyyli toimii joka akselilla. Dialogi ei kuulosta kornilta vaan saa teini-ikäisten hahmojen puheenparren kuulostamaan aidolta. Sarjaa tuli vain surkeat 26 jaksoa ennen sen lopettamista, mutta jokainen on katsomisen arvoinen. Parasta Hämähäkkimiestä mitä tv:stä voi katsoa.





4. Teen Titans



2003 alkanut ja 3 vuotta kestänyt Teen Titans on ehdoton valinta tälle listalle. Teen Titans on tuttu monille, sillä sarjalla on suurta suosiota supersankari-fanien ulkopuolella sen animaatiotyylin, hyvän huumorin ja kirjavan hahmogallerian takia. Ryhmä koostuu osittain Marv Wolfmanin ja George Perezin New Teen Titans-sarjaan 80-luvulta. Robin, Tähtituli, Kyborgi, Petopoika ja Raven päättävät pistää voimansa yhteen, ja alkavat supersankaroimaan. Siinä aikalailla juoni. Kuten alkuperäiset sarjakuvat, Teen Titans on seikkailua, superpahiksia vastaan taistelua ja hahmojen välisiä suhteita. Robin on johtaja ja Batmanin oppilas joka haluaa olla vakava sankari. Petopoika on hauskaapitävä sekopää, Raven gootti joka haluaa olla rauhassa, Kyborgi ihmisyydensä unohtamista pelkäävä urheilijanuori ja Tähtituli planeettansa ja perheensä menettänyt pirteä voimanpesä. Nämä ovat mahtavia hahmoja, ja vastustajat ovat samasta puusta veistettyjä. Slade (sarjakuvien Deathstroke) on loistava badass-pahis, Trigon karmiva hirviö ja Mustatuli täydellinen vastakohta Tähtitulelle. Teen Titans on yhä loistava.





3. Avengers: The Earth's Mightiest Heroes



Kostajat-elokuvia katsoessani en niinkään aina vertaa niitä sarjakuviin. Mieleeni tulee usein ensimmäisenä Avengers: The Earth's Mightiest Heroes, paras Marvelin tv-piirrossarjoista. Se kertoo kaiken olennaisen Kostajista, esittelee lähes kaikki tärkeät viholliset: Graviton, Kang Valloittaja, Ultron, Pahuuden Mestarit, Loki, Skrullit ja Hydra. Se käy lävitse tärkeät tapahtumat Kostajien sarjishistoriasta, mutta omilla twisteillään. Näistä muutoksista paras oli Lokin kohtaaminen. Perinteisesti Loki on ensimmäinen vihollinen jonka Kostajat kohtaavat. Sen sijaan hän on vasta ensimmäisen kauden loppuvihollinen, ja tämä kohtaaminen rakennetaan isosti. Kostajien rivit muuttuvat koko ajan, tuoden uusia hahmoja virkistämään ryhmädynamiikkaa. Eikä tämä ole pelkästään Kostajien show- Ihmeneloset ja joitakin muita sankareita käy sarjassa, mutta nämä cameot ovat lyhyitä ja jättävät tilan kuitenkin sarjan sankareille, Kostajille. Sarjasta sai nauttia kaksi kautta kunnes se lopetettiin Avengers Assemblen ja MCU-rahanhimon takia. Mutta oikeiden Kostajien seikkailuja ei voita mikään.




2. Justice League/ Justice League Unlimited



Nämä kaksi sarjaa usein pistetään erilleen, mutta minulle ne ovat saman sarja eri kausia. Justice League on aikaisemmin mainitun Bruce Timmin tuottama ja suunnittelema mestariteos animaation saralla. Se on eeppinen sankaritarina, jossa hahmoja on kymmenittäin, juonet ovat yksityiskohtaisen kauniita ja panokset korkealla. Oikeuden Puolustajat, DC:n suurimmat sankarit kuten Teräsmies, Batman, Ihmenainen, Vihreä Lyhty, Salama, Haukkanainen ja Marsilainen Metsästäjä puolustavat maailmaa kaikilta uhilta, oli kyseessä sitten Lex Luthorin vainoharhaiset juonet, metaihmisrikollisten kuten Gorilla Groddin maailmanvalloitus tai tähtien takaa tulevan Uuden Jumalan Darkseidin sotalaivasto. Mutta vaikka pääsankarit ovat loistavia hahmoja, sarjan rikkaus on sen laajennetussa hahmogalleriassa. Yksi jakso keskittyy Questioniin, toinen Vesimieheen ja kolmas Jokerin yritykseen ajaa koko maailma hulluksi. Oikeuden Puolustajat ajavat Kroonosta takaa läpi ajan ja eksyvät painajaisiinsa Tohtori Kohtalon vallassa, Seitsemän Sotilasta taistelevat loppuun asti paljon voimakkaampaa vihollista vastaan ja Salama auttaa lapsia jouluna. Kun DC pääsee elokuvissaan Justice Leagueen asti, minulle ei riitä uskoa että he onnistuvat saamaan edes osaa tämän sarjan aitoudesta, eeppisyydestä, kauneudesta, karmivuudesta ja mahtavuudestaan mukaan.





1. Batman the Animated Series.



No totta helvetissä tämä on ykkösenä. Batman the Animated Series ei ole pelkästään paras supersankari-sarja, se on oma suosikkini KAIKKIEN tv-sarjojen joukossa. Batman ei ole koskaan ollut näin täydellinen. Se on synkkä, mutta täynnä lämpöä. Se on hauska, mutta ei vie senttiäkään sen tunnelmasta. Se on realistinen ja fantastinen yhtä aikaa. Ääninäyttely on parasta- Kevin Conroy on paras Batman, Mark Hamill paras Jokeri ja edesmennyt Michael Ansara paras Pakkasherra. Paul Dinin nerokas kirjoittaminen on tehnyt monista jaksoista klassikoita, kuten Mad Love joka kertoo sarjan alkuperäishahmon ja kaikkien rakastaman Harley Quinnin syntytarinan. Mutta sen suurin vahvuus on hahmot. Batmanin suurin tragedia on se, että hänen vihollisensa ovat lähes kaikki Batmanin tapaan onnettomuuksien ja tilanteiden luomia kurjia olentoja. Savikasvo on gangsterien luoma, hulluuteen ajettu näyttelijä joka kärsii vakavasta itseinhosta. Kaksinaama on vuosia psykologisten ongelmien kanssa paininut Brucen paras ystävä, jonka onnettomuus arpeuttaa ja ajaa hulluuden reunan ylitse. Kaksinaama on Batmanin pahin epäonnistuminen, ja tämä epäonnistuminen tappaa ihmisiä aina vapaana ollessaan. Mutta paras hahmo ja paras jakso mitä tästä sarjasta tuli oli Pakkasherra ja Heart of Cold. Vuosien ajan ennen tätä sarjaa Pakkasherra oli pelkkä jääpyssyä käyttävä pankkirosvo. Paul Dini ja tämä sarja loi hahmon uudestaan. Vaimonsa ja kaiken lämmön menettänyt Pakkasherra on surullinen, suorastaan Shakespearemainen hahmo ja on sitä yhä tänäkin päivänä. Batman the Animated Series on paras ikinä. Se ei aliarvoi katsojaansa oli hänen ikänsä mikä hyvänsä eikä se sorru mihinkään surkeaan kikkailuun tai turhiin viittauksiin. Ja kun lepakkosymboli valaisee taivaan ja musiikki alkaa soida, tiedät kuka on ainoa ja oikea Yön Ritari.  




Tätä tällä kertaa. Ensi kerralla puhumme hieman supersankari-animaatioelokuvista. Siihen saakka suosittelen tutustumaan kaikkiin sarjoihin joita yllä listasin.

Atte T

2 kommenttia:

  1. Löysin blogisi aivan täydellisen sattuman kautta etsiessäni Heinijärven koulusta erästä tiettyä juttua ja oli nyt aivan pakko päästä kommentoimaan! Kirjoitat ihan mahtavaa tekstiä. Todella luovaa ja mukaansa tempaavaa. Hienoa työtä, jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia ^^ Aina kiitettävää kuulla näin mukavaa palautetta! Toivotaan että taso pysyy jatkossakin miellyttävänä!

      Poista