lauantai 13. helmikuuta 2016

Atte Arvostaa: Deadpool

Kyllä, se on vihdoin täällä. Jo helmikuussa elokuvateattereihin tuli tämän vuoden odotetuimpia elokuvia. Mutta ennen kun voin mennä sen syvällisemmin itse elokuvaan, puhutaanpa hieman Deadpoolista ja suhteestani häneen hahmona.

Koska tämä on erittäin tärkeää. Deadpool on uskomattoman suosittu hahmo. Kuka ei tunnistaisi Deadpoolin ikonista pukua sen nähdessään? Suupaltti soturi ei ole ainoastaan supersuosittu sarjakuvahahmona, mutta myös animaatiosarja-esiintymisestensä ja nykyään meemi-statuksensa ansiota. Sinun ei tarvitse lukea yhtäkään Deadpool-sarjakuvaa ja voit rakastaa hahmoa. Hän on hauska, väkivaltainen, itsetietoinen siitä että on sarjakuvahahmo ja tekee pilkkaa lähes kaikista. Deadpool minulle on...hauska hahmo. En ole lukenut jokaista Deadpool-sarjista, enkä aiokkaan. Deadpool on vähän ylikäytetty hahmo. Hän on joka paikassa ja joka kuukausi näen uuden Deadpool-sarjakuvan. Deadpool Kills The Marvel Universe, Deadpool vs Carnage, Deadpool vs The World, Deadpool vs Deadpool- ei kiinnosta. Paras Deadpool-sarjakuva jonka olen lukenut on joko Brian Posehnin kirjoittama Dead Presidents jossa Deadpool tappelee Yhdysvaltain presidenttien zombeja vastaan tai Rick Remenderin Uncanny X-Force jossa Deadpool on sivuhahmo. Deadpool on minulle hauskaa viihdettä silloin tällöin, ei kaikkien aikojen paras sarjakuvahahmo tai käänteentekevä satiiri supersankarista.

That being said...



Tapaa Deadpool (Ryan Reynolds), palkkasoturi ja tappaja. Punaisessa naamarissaan ja tiukoissa trikoissaan tämä suupaltti soturi on jakamassa jouluiloa ja luoteja kaikille jotka seisovat hänen ja hänen kohteensa välissä. Kohde? Ajax (Ed Skrein), tiedemies joka on vastuussa hänen karmivasta ulkonäöstään.  Heitetään mukaan pari Ryhmä-X:än mutanttia kuten Kolossi (Stefan Kapicic) ja Negasonic Teenage Warhead (Brianna Hildebrand), taakse jäänyt rakkaus Vanessa (Morena Baccarin) ja avulias baarimikko Weasel (TJ Miller). Aika tehdä Chimi-vitun-changoja.

En muista koska olisin nauranut näin paljon elokuvateatterissa viimeksi. Ja tämä kertookin kaiken: Deadpool on aivan älyttömän hauska elokuva. Kirjoitus yhdistettynä Reynoldsin näyttelyyn ja veriseen ja nopeaan toimintaan luo hyvän tunnelman joka hallitsee elokuvaa suurimman osan ajasta. Deadpool on lähes pilkulleen uskollinen alkuperäismateriaalilleen, yhdistäen useita eri elementtejä monista eri sarjoista. Mutta täydellinen elokuva ei ole, kuten saattoi odottaakin. Deadpoolissa oli todella hyviä puolia, mutta sen kompastuskivet eivät ole ihan pieniä. Deadpoolin parhaat osat ovat sen hahmoissa, huumorissa ja toiminnassa, kun taas heikoin kohta on piilee sen juonessa. Deadpool ei riko neljättä seinää ihan koko aikaa, mutta joka kerta kun hän sen tekee ja puhuttelee yleisöä se toimii, eikä tunnu pakotetulta tai tahattoman taiteelliselta. Tällaiset kohtaukset ovat kuin suoraan sarjakuvista.



Olen vakuuttunut siitä että Ryan Reynolds on syntynyt näyttelemään Deadpoolia, hän täyttää hahmon kengät täydellisesti, ollen huulta heittävä ja koko ajan kaikille vittuileva sekopää mutta myöskin tarpeen tullessa uhkaava ja väkivaltaa huokuva psykopaatti. Sitä Deadpool onkin-tappaja. Hänestä ei yritetä tehdä sankaria eikä Deadpool sitä varsinaisesti sano sitä myöskään itse olevansa. Sankarillisemmat hahmot tuomitsevat hänen tekonsa, mutta Deadpool ei ole muuttumassa tästä paremmaksi ainakaan lähiaikoina- eikä tarvitsekkaan! Hän on hauska sosiopaatti, jonka loputon optimismi ja kyvyttömyys ottaa asioita vakavasti tekevät hänestä hauskan hahmo seurata koko elokuvan ajan. Myös osa huumorista perustuu Reynoldsin kehonkieleen ja kykyyn tehdä fyysistä komediaa. Pääpahis Ajax on viihdyttävä, joskin aika yksiulotteinen "paha tiedemies" antagonisti, mutta tämän tyylinen pahis usein sopii elokuvan tyyliin. Ed Skrein ei pääse kunnolla revittelemään roolissaan, vaan pelaa sen kylmän rauhallisena, mikä toisaalta toimii peilikuvana vitseilevalle protagonistille. Ajaxin apuri Angel Dust (jumalainen Gina Carano) on myöskin aika lattea, joskin oli hauska nähdä naispahis jonka kyvyt eivät olleet nopeuteen tai sulavuuteen liittyviä, vaan puhdasta väkivaltaa. Angelin tappelu Kolossin kanssa on hauska ja ex-vapaaottelijan kyvyt pääsevät esille tässä hyvin. Ja kun hänet nyt mainittiin, puhutaanpa Kolossista: Tämä Kolossi on kuin suoraan sarjakuvista. Hän näyttää uskomattomalta, ja valinta käyttää CGI:ta hänen luomiseensa oli oikea. Kolossin äänenä toimiva Stefan tuo venäläisen mutantin eloon, ja on hauska yhdistelmä kovanaamaista soturia ja hieman hönttiä sankaria. Kolossi oli yksiä elokuvan helmiä. Normaalisti rakastan Morena Baccarinia missä hän ikinä onkaan. Firefly-sarjasta, Gothamista ja Homelandista tuttu näyttelijä valitettavasti nostaa elokuvassa lyhimmän tikun ollessa pitkälti vain neito pulassa jonka Deadpoolin pitää pelastaa. Toki hän on hauska ja täynnä persoonaa, ja ei hän vain istu ja odota pelastusta mutta tämä ei muuta faktaa että hän on lähinnä palkinto elokuvan lopussa.



Mistä päästäänkin elokuvan heikoimpaan osaan- tarinaan. Tämä voi kuulostaa isolta ongelmalta, mutta asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Tarina itsessään ei ole huono. Deadpool koittaa löytää Ajaxin ja pistää tämän maksamaan teoistaan, Vanessa ajautuu tähän mukaan, lopputappelu. Tämän lisäksi käydään lävitse Deadpoolin taustatarina paloissa elokuvan ensimmäisen puoliskon aikana. Mutta Deadpool-tarinat harvoin seuraavat  näin tarkkaa kaavaa. Vaikka Deadpool onkin komedinen ja muista supersankarileffoista pilkkaa tekevä, on se kuitenkin itsekkin Hollywood-leffa ja joutuu seuraamaan sen kaavaa. Deadpoolin romanssi Vanessan kanssa on toki uskottava, mutta jotenkin tämä tuntuu oudolta Deadpoolin hahmon huomioon ottaen. Paria poikkeusta lukuunottamatta Deadpool ei varsinaisesti sarjiksissa ole sitoutuvaa sorttia, ja onkin jännä nähdä mitenkä seuraava elokuva tulee käsittelemään tätä, vain tönätäänkö tämä romanssi sivuraiteille yhdessä Vanessan kanssa. Toisaalta tarinan yksinkertaisuus antaa Deadpoolille tilaa toimia ja heittää vitsejä eikä se yritäkkään olla mitään ihmeellistä. Jotenkin vain odotin jotain hieman enemmän uniikkia ja vähemmän perinteistä tarinankerrontaa.



Mutta tästä huolimatta Deadpool on hyvin toimiva elokuva. Se on hervottoman hauska, toiminnan täytteinen ja ei yritä täyttää ruutua massiivisilla efekteillä tai monimutkaisilla tapahtumapaikoilla, vaan pitää homman maan tasalla. Sen huumori on mustaa ja hyvin epäkorrektia mutta näinä aikoina tälläisesta huumorista onkin puutetta. Jos olet hyvin HC-Deadpool-fani joka on lukenut kaiken ja pitää hahmoa parhaimpana sarjakuvahahmona ikinä ja odottaa täydellistä adaptaatiota, en ihmettele jos elokuva ei vastaa odotuksiasi. Minulle kuitenkin Deadpool antoi lähes juuri sitä mitä toivoinkin: väkivaltaa, paljon nauruja sarjakuvamaisen version Deadpoolista. Toivon että tulevaisuudessa tehtäisiin X-Force-elokuva ja Deadpoolille annettaisiin kavereita jonka kanssa toimia, sillä hauskimpia kohtauksia elokuvassa olivat ne jossa Deadpool puhui muille mutanteille. Tällöin saisimme jotain uutta ja vanhaa samassa paketissa.  Jään innolla ja mielenkiinnolla odottamaan jatkoa. Deadpoolin tarina filmitaivaan tähtenä on vasta alkanut.

Atte T 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti