keskiviikko 24. kesäkuuta 2020

Pride 2020: Sateenkaarisarjakuvia!

Monelle sateenkaari-ihmiselle on tämän vuoden Pride- kuukausi (sekä koko vuosi) tuntunut yhdeltä tuskaiselta alamäeltä ja tappiolta. Unkarin ja Puolan transfobiset hallintokoneistot ovat vain pönkittäneet valtaansa, Yhdysvalloissa vielä istuva presidentti on koittanut parhaansa mukaan tehdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämästä yhtä tuskaa ja mustien transihmisten murhat ovat yhä jatkuva osa tuon maan muutenkin kammottavaa tilannetta poliisiväkivallan saralla. Monille rakas kirjailija on lopullisesti tiputtanut verhon edestään ja julkaisi transfobisen manifestinsa. Eikä kotimaassa asiat sen paremmin ole; tällä viikolla on ainakin kaksi mielenosoitusta, jotka vastustavat suomen transterveydenhuollon vanhanaikaisuutta ja PALKO:n hoitosuositusten tuomaa takapakkia. Ei ole ihme että Priden sijaan monet puhuvat Wrath- kuukaudesta. Tässä ympäristössä on hieman vaikeaa koittaa miettiä blogipostausta joka olisi yhä Pride- teemainen (kuten minulla on ollut tapana) mutta sopisi tämän blogin pirtaan, eli käsittelisi sarjakuvia, elokuvia tai pelejä. Samaan aikaan omat lusikkani alkavat olla aika tehokkaasti lopussa, joten energiaa esimerkiksi kontroversiaalisen Last of Us II:en käsittelyyn tai johonkin muuhun hieman enemmän substanssia omaavaan aiheeseen ei juuri nyt löydy.

Joten sen sijaan tänään esittelen kolme LGBTQ+- teemaista sarjakuvaa, jotka ovat hyviä ja jotka kannattaa lukea jos haluaa hetken taukoa tästä kaikesta.

I apologize for this crime against graphic design


Laura Dean Keeps Breaking Up With Me

Kirjoittanut Mariko Tamaki / Kuvittanut Rosemary Calero-O'Connell


Mariko Tamakin ja Rosemary Valery-O'Connellin sarjakuvaromaani Laura Dean Keeps Breaking Up With Me on YA- romaani ihmissuhteista, romansseista, ystävyydestä ja toksisista parisuhteista. Frederica "Freddy" Riley on päästä varpaisiin asti ihastunut koulun cooleimpaan tyttöön Laura Deaniin, joka on kaikkea muuta kuin terveellinen parisuhdekumppani. Freddylle Laura Dean on kuitenkin vastustamaton, ja Freddy on jumissa pahassa kierteessä. Laura Dean Keeps Breaking Up With Me'n ehdottomasti parhaimpia puolia on se, että se ei ole nuorten sateenkaaritarinoiden perinteinen kaapistatulemis- tarina tai homofobian kanssa painimista; kaikesta päätellen Freddyn, Lauran ja tämän ystävien seksuaalisuus on vain normaalia ja hyväksyttyä, eikä siitä nosteta missään kohtaan mitää meteliä. Tämä antaa tarinalle aikaa keskittyä samoihin elementteihin, mitä monissa heteronormatiivisemmissa romansseissa puidaan; parisuhteen syntymistä, kehitystä, millaista se on ja miten se vaikuttaa heidän elämiinsä. Fokus toksiseen parisuhteeseen tekee teoksesta myös astettava vakavemman, eikä kyse ole ainoastaan Freddysta ja Laurasta; Freddyn paras kaveri Doodle on myös painimassa vakavan parisuhteesta johtuvan ongelman kanssa, but telling more would be spoilers. Rosemary Valery-O'Connellin taide on upean näköistä, ollen jossain tuskaisen aidon ja samaistuttavan sekä unenomaisen romantiikan välimaastossa. Laura Dean Keeps Breaking Up With Me on kaunis ja koskettava sarjakuva, joka keskittyy suurempien, universaalien kokemusten sijaan hieman intiimimpään mutta silti hyvin samaistuttavaan narratiiviin.
Gender Queer: A Memoir

Kirjoittanut ja kuvittanut Maia Kobabe


Gender Queer: A Memoir on juuri sitä mitä nimessä sanotaan, muunsukupuolisen sarjakuvataiteilija  Maia Kobaben omaelämänkerrallinen teos oman seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin muodostumisesta ja oman turvallisen paikan löytämisestä. Lapsesta asti Maia on tuntenut itsensä ulkopuoliseksi oman sukupuolensa suhteen, ja teos seuraa hänen matkaansa kohti oman identiteettinsa löytämistä ihmisyyden kirjosta- ja tämä matka on täynnä töyssyjä, äkkikäännöksiä ja uusia löytöjä. Kobaben lähestymistapa on hyvin ajatuksenvirtaa muistuttava kertomus tarinoita, anekdootteja ja tietoiskuja; hänen perheensä, sukulaisensa, ystävänsä ja tärkeät kirjat ja sarjakuvat käydään läpi epälineaarisessa järjestyksessä. Tämä toimii kuitenkin hyvin kiitos Kobaben piirrustustyylin, joka onnistuu yhdistämään yksinkertaisen hahmodesignin ja taustoituksen sarjakuvan tarjoamaan vapauteen; välillä on perinteisiä puhekupla- dialogeja, välillä taas puhekuplat ja ruudut muodostavat ajatusten syövereitä johon nuori Maia on hukkua. Gender Queer: A Memoir on ensiluokkainen sarjakuva yhden henkilön kokemuksista oman sukupuoli-identiteettinsä tutkimisessa, tarjoten samalla hyvää informaatiota muunsukupuolisten kokemuksista, tieteestä sen takana ja samaistuttavaa pohdintaa oman itsensä löytämisestä.

  

Cosmoknights

                                              Kirjoittanut ja kuvittanut Hannah Templer


Ja sitten jotain hieman kevyempää. Olen aiemminkin hehkuttanut Hannah Templerin erinomaista scifi- sarjakuvaa Cosmoknights twitterin puolella, ja teen nyt tällä puolella myös koska selkeästi ette kaikki kuunnelleet ekalla kerralla. Cosmoknights on tarina prinsessoista, ritareista ja patriarkaatin murskaamisesta. Pan on jumissa tylsällä planeetallaan, tehden töitä isänsä autopajalla. Ainoa ilo hänen elämässään on hänen ystävänsä Tara, paikallinen prinsessa. Mutta prinsessojen on määrä mennä naimisiin toisella planeetalla, ja niin Tara ja Pan joutuivat erilleen toisistaan. Vuosia myöhemmin, Tara tapaa karismaattiset gladiaattorit, jotka kisaavat "Turnajaisissa", joiden palkintona on tietyn planeetan prinsessa. He eivät kuitenkaan pelaa saadaksene prinsessojen itselleen tai sponsoreilleen, vaan vapauttaakseen heidät. Pan lyöttäytyy heidän matkaansa, ja samalla oppii maailmansa suurimmat salaisuudet. Cosmoknightsin yksi vetonauloista on sen neo-keskiaikainen tapahtumaympäristö; prinsessoja, ritareita, turnajaisia yhdistettynä avaruusaluksiin, mecha-haarniskoihin ja moderniin anti-patriarkaattiseen politiikkaan. Sarjassa on hyvä määrä sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin kuuluvia hahmoja, joskin sen isoin teema on ehkä juurikin yhteiskunnallisissa kysymyksissä; riittääkö Panin ja hänen ystäviensä taktiikka, vai pelaavatko he yhä hallitsevan systeemin säännöillä- ja onko lopullinen voitto nykyisen systeemin palavien raunioiden takana? Cosmoknights on erittäin tyylikkään näköinen ja luovasti toteutettu scifi- sarjakuva jota voi lukea myös verkossa, sen ollen alunperin Templerin verkkosarjakuvaprojekti.Eiköhän näillä ainakin alkuun pääse. Hyvää pridea kaikesta paskasta huolimatta. Jatkakaamme taistelua paremman maailman puolesta niin kaduilla kuin taiteessakin.

Atte T
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti