Kolmas Disneyplussan originaaleista Marvel -sarjoista on nyt ulkona. Kaikki kolme sarjaa ovat jollain tavalla alustaneet Marvel Cinematic Universen seuraavaa vaihetta, tuoden ideoita ja hahmoja (niin uusia kuin vanhoja) etualalle ja päättyen mielenkiintoisin tilanteisiin joista jatkaa tarinaa niin muiden televisiosarjojen kuin elokuvienkin puolella. Mutta vaikka WandaVision ja Falcon and the Winter Soldier muuttivat status quota, on näkemäni perusteella ehdottomasti merkittävin sarja tulevaisuuden kannalta Loki.
Loki (Kausi 1)
Tarina: Aikamatkustavien Kostajien söhliminen vuonna 2012 johti tuon aikavirran Lokin (Tom Hiddleston) karkaamiseen. Kauaksi ei Loki kuitenkaan ehdi karata ennen kuin Time Variance Authorityn eli TVA:n agentit nappaavat hänet. Enigmaattinen järjestö syyttää Lokia Pyhän Aikalinjan vahingoittamisesta, ja suostuu jättämään hänet eloon vain yhdellä ehdolla; Lokin on autettava löytämään toinen Loki -variantti, joka on tappanut lukuisia TVA:n agentteja.
Lokista on vaikea puhua ilman että paljastaa aivan jokaista juonenkäännettä. Sarjan mainonta ja ennakkomateriaalit eivät paljastaneet paljoa sarjan sisälllöstä, ja tuntui että jokaisessa jaksossa paljastettiin jotain uutta joka muutti jotain siitä mitä tiesimme sarjasta ja sen ensimmäisessä jaksossa asettamista säännöistä. Tämä kuulostaa monimutkaisemmalta kuin mitä se on, ja loppujen lopuksi Loki on oikein viihdyttävä sarja joka keskittyy Lokin hahmon aukipuimiseen ja yhä laajenevan MCU:n alustamiseen. Showrunner ja käsikirjoittaja Michael Waldron tietää aikamatkustuksesta ja vaihotehtoisten maailmojen toimintatavoista fiktiossa (hän oli käsikirjoittaja ja tuottaja Rick and Mortyssa), ja kuusi jaksoa ovat yhtenäinen paketti isoja ideoita, hauskoja skenaarioita ja uusia suuntia joita varmasti tutkitaan tulevaisuuden tarinoissa enemmän.
Päinvastoin kuin monet tuntuvat ajattelevan, Loki ei ole samanlainen mysteerisarja kuin WandaVision. Jos siis turhautumisesi sarjan kanssa nousee siitä, että "mysteeri oli rakennettu huonosti" niin frankly katsoit sarjaa väärin. Loki ei ole mysteerishow, se on hahmotutkimus Lokista. Lokista on moneksi; hän on ollut vilpillinen prinssi valtaistuimensa perässä, hän on ollut galaktinen valloittaja, vastahakoinen rikoskumpppani ja uskottu taistelutoveri. Mutta mikä saa Lokin toimimaan? Mikä häntä ajaa eteenpäin? Mikä on Lokin paikka tässä kosmoksessa? Lokin kautta sarja kysyy myös kysymyksiä vapaasta tahdosta ja tarkoituksesta; Onko Loki oman kaavansa orja, elääkö hän ikuisessa petoksen ja petetyksi tulemisen syklissä? Onko Lokin osa hävitä, voiko Loki ikinä voittaa? Olen sanonut ennenkin että niin kauan kuin Hiddleston haluaa näytellä Lokia niin minä olen halukas katsomaan häntä tässä roolissa, ja Hiddleston saa venytellä niin komedisia kuin dramaattisempia lihaksiaan jälleen.
Tämä kuvaus ei jää vain klassiseen tuntemaamme Lokiin. Lokeja on vaikka muille jakaisi, mutta tärkeintä näistä on 2. jaksossa tuleva "Lady Loki" aka Sylvie (Sophia Di Martino), joka on oikeastaan amalgaami Lady Lokia ja sarjakuvien Lumoajatarta. Sylvie on Loki aikalinjalta, jossa hän ei ehtinyt edes tehdä mitään; lapsena Sylvie kaapattiin TVA:n toimesta tämän "rikkomuksista pyhää aikalinjaa" vastaan ilman että hän ehti tehdä mitään. Monet muut Lokit ovat tehneet jotain joka rikkoi heidän todellisuutensa määrättyä kulkusuuntaa (aka "Loki pääsikin karkuun tuomiota New Yorkin taistelun jälkeen", näin esimerkiksi), mutta Sylvien olemassaolo itsessään tuntuu olevan rikos. Sophia Di Martinon energinen ja raivoisa roolisuoritus tekee Sylviestä viihdyttävän hahmon, jonka vahva ja syvällä palava motiivi antaa hänelle hyvin erilaisen energian kuin muille, enemmän passiivisille Lokeille. Ehdottoman hatunnoston ansaitsee myös Richard E. Grantin "Klassikko-Loki" jonka puvustus tuo mieleen 616 -sarjakuva-jatkumon alkuperäisen Lokin, ja Grantin ollessa ehdottomasti paras mahdollinen valinta näyttelemään "vanhaa Lokia".
Loki erottuu myös edukseen noin melkein kaikista muista MCU:n tuotoksista visuaalisesti. Erilaiset ympäristöt vaihtuvat ja tuntuvat, noh, erilaisilta; TVA:n konttorit ovat retro-henkisiä byrokratian labyrinttejä, vaihtoehtoiset aikavirrat ovat kaikki erilaisia ympäristöjä aina apokalyptisesta kauppakeskuksesta vieraaseen planeettaan, jonka värit ja äänimaisema toi mieleen Mass Effectin. Jos kerta TVA pääsee kaikkialle maailmassa ja maailmankaikkeudessa, ei ole mitään tarvetta rajoittaa itseään vain vaihteleviin vuosikymmeniin meidän maailmamme historiassa (kröhdoctorwhokröh). Otettiinko TVA:n tarjoamasta vapaudesta kaikki irti? Ei ehkä, mutta tämä on vain kuusi jaksoa ja siihen mahdutetaan erikoinen kokoelma outoja planeettoja, hämyisiä palatseja ja ajan hampaan syömiä muistoja menetetyistä mahdollisuuksista. Sarjan kuvaajana toimi palkittu John Mathieson, jonka työn helmiin kuuluu Gladiaattori, Kingdom of Heaven ja Logan, ja tämän työ näkyy sarjassa positiivisesti hyvin persoonallisen ja ihmisläheisen kamerankäytön kanssa. Muutama closeup -zoom tässä sarjassa oli erityisen hyviä tuomaan esiin hahmojen muuttuvia tunteita hetkessä, ja toivon että Loki antaa myös MCU:lle lisää rohkeutta näyttää oudolta ja värikkäältä tulevaisuudessakin.
Ja tässä taitaakin olla kaikki mitä voin sanoa, ja nytkin tuntuu siltä että sanoin liikaa. Vannon yhä ettei Loki ole mysteerishow, sillä mysteerissä pointtina on mahdollisuus ratkaista tuo mysteeri vihjeiden perusteella. Teknisesti tämä on mahdollista myös Lokissa, mutta vihjeet jotka aukeavat vain sarjakuvia lukeville nörteille ei ole kovin hyvä pohja rakentaa mysteeriä. Onneksi Loki keskittyy enemmän sarjan päähenkilön kautta käsittelemään vapaaseen tahtoon ja kohtaloon liittyviä teemoja mielenkiintoisella tavalla. Loki tulee olemaan mahdottoman tärkeä osa MCU:n tulevaisuutta, ja ehkä joskus tulevaisuudessa voin avata tarkemmin mitä sen viimeinen jakso voi tarkoittaa. Avaan hieman tätä tekstin lopussa olevassa kevyessä spoileri-osiossa niille, jotka ovat jo sarjan kokonaan nähneet ja palavat halusta kuulla minun näkemykseni asiasta. Loki ei ole mikään täydellinen sarja millään mitalla. Kuten niin monet MCU:n sarjoista, se ei käsittele omia teemojaan ihan niin syvällisesti kuin voisi ja sarjan sisäinen logiikka tiettyjen asioiden suhteen on hieman kummallinen, mutta nämä ovat mielestäni pieniä vikoja muuten viihdyttävässä, luovassa, hauskassa ja erikoisessa sarjassa. Loki on itseasiassa saamassa myös 2. kauden mikä on hyvin mielenkiintoista, joten tulemme varmasti tulevaisuudessa palaamaan tähän sarjaan vielä ainakin kerran.
Aasa T
Spoilereita!!
- Jonathan Majorsin piilossapitäminen finaalin asti medialta oli aika taikatemppu. Aiemmin Majors oltiin roolitettu Ant-Man and the Wasp: Quantumania - elokuvaan Kang Valloittajan rooliin, ja niin monet yksityiskohdat sarjassa viittasivat Kangin tai jonkun hänen alter egoistaan osallisuuteen; Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw) on Kangin mielitietty sarjiksissa, Time Keeperit antoivat Immortukselle tehtävän ylläpitää aikalinjaa, Alioth ja niin pois päin. Majors ei kuitenkaan ole Kang varsinaisesti; hän on "He Who Remains", amalgaami samannimistä hahmoa TVA:n historiassa ja Immortusta, mutta kiitos Sylvien kohtalokkaan päätöksen on kokonainen multiversumin Kang Valloittajia nyt MCU:n aikalinjalla. Kang ei ole tulossa joskus, eikä tämä ollut teaseri jossa pahis hymyilee ja tulee sitten viiden vuoden päästä vasta elokuvassa. Kang on täällä nyt.
Multiversumi. Sehän on hauska sana. Monta maailmaa. Maailmat jotka varmasti ovat yhtä arvokkaita keskenään. Kuten esimerkiksi maailma, jossa Tobey McGuire on Hämähäkkimies. Varsinainen hulluuden multiversumi!
Yeah the next big event's gonna be Secret Wars
Aasa T
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti