perjantai 26. kesäkuuta 2015

Atte Arvostaa: Avengers: Age of Ultron

Tällä kertaa kierrokseen pistetään Marvelin uusin jättileffa Avengers: Age of Ultron! Oliko kyseessä uusi hitti vai vanhaa kierrätystä? Wonder no more- tässä oma näkemykseni asiasta:


Taustaa: Tiedemies Hank Pym teki elämänsä suurimman virheen luodessaan Ultronin: tekoälyn, jonka perustana hän käytti omaa aivokäyräänsä. Ultron kehitti kuitenkin laajan älykkyyden ja oedipuskompleksin- Ultron vihaa "isäänsä" Pymia ja rakastaa tämän vaimoa Janetia. Ultron koettaa tappaa Pymin, ja karkaa. Ultronista tulee välittömästi vaarallisin vihollinen mitä Kostajat ovat kuunaan kohdanneet. Huippuälykäs ja käytännössä tuhoutumaton, Ultron palaa aina takaisin ja ei ikinä lopeta tehtäväänsä- ihmiskunnan korvaamista koneilla. Ultronin loivat Roy Thomas ja John Buscema.
Wanda ja Pietro Maximoff ovat aina olleet syrjinnän kohteita: Mustalaisia ja mutantteja. Kun heidän oma kylänsä kääntyi heitä vastaan pelasti Magneto heidät, vastineeksi ikuisesta uskollisuudesta. Heistä tuli maaginen Purppuranoita ja salamannopea Elohopea, ja Pahojen Mutanttien Veljeskunnan riveissä he taistelivat Ryhmä-X:ää vastaan. Myöhemmin he erosivat veljeskunnasta ja liittyivät Kostajiin yhdessä Haukansilmän kanssa. Purppuranoita on Kostajien pitkäaikaisempia jäseniä. Heidät loi Stan Lee ja Jack Kirby.
Ultron halusi luoda täydellisen olennon: Koneen ja miehen yhdistelmän. Pohjanaan hän käytti alkuperäisen Liekin ruumista ja Simon Williamsin (Ihmemiehen) aivokäyrää. Lopputulos oli Vision- Ultronin visio tulevaisuudesta. Mutta kuten Ultronkin, Vision kapinoi luojaansa vastaan ja liittyi Kostajiin. Visionin loivat Roy Thomas ja John Buscema.

Elokuva: Hydra-järjestön paljastuttua, ovat Kostajat saaneet selville Lokin kadonneen valtikan sijainnin- Hydra-tukikohta Sokovian valtiossa. Saatuaan valtikan takaisin, on kaikki mallillaan. Tony Stark tajuaa kuitenkin valtikassa piilevän kaavan, jonka avulla hän voisi saada valmiiksi tekoälyn, jonka avulla maailmanrauha saataisiin aikaiseksi. Tämä johtaa Ultronin (James Spader) syntyyn. Tekoäly päättelee Kostajien olevan este maailmantauhaan, ja aloittaa sotansa heitä vastaan, apunaan Pietro ja Wanda Maximoff (Aaron Taylor-Johnson ja Elizabeth Olsen). Ultronin ja Maximoffien hajotettua Kostajien rivit, on sankarien aika kohdata omat synkät puolensa ja kerätä rivinsä kasaan- tai ainoa asia mitä Ultronin aikana maailmasta löytyy on metallia.

Kuten kaikki jotka ovat tätä blogia lukeneet, tiedätte että rakastan ensimmäistä Kostajat-leffaa. Se on hauska, toiminnan täytteinen ihme täynnä hyviä näyttelijäsuorituksia. Ja useimmat ovat kanssani samaa mieltä! Tämän lisäksi kaksi viimeisintä Marvel-leffaa ennen tätä ovat olleet loistavia ja kekseliäitä. Rima oli siis korkealla Age of Ultronin kohdalla.

Ja se rima ylitetään, ja tyylillä. Avengers: Age of Ultron on loistava jatko-osa mahtavalle elokuvalle, ja omasta mielestäni jopa parantaa tästä. Age of Ultron liikkuu eteenpäin vilkkaammin, aloittaen ryminällä mutta ottaen aikansa kuitenkin hahmojen kanssa. Kaikilla hahmoilla on hyvin omaa aikaa, vaikka pääpaino tuntuu yhä olevan Tony Starkissa. Mutta näistä hahmoista Haukansilmä (Jeremy Renner) pääsee parhaiten esille. Haukansilmä jäi edellisessä muiden varjoon, mutta nyt miehestä paljastetaan paljon ja hänen roolinsa on tärkeä elokuvassa- eritoten nautin Haukansilmän ja Maximoffien kohtauksista. Vastakkainasettelu toimii mainiosti.



Kaikki vanhat näyttelijät uusivat roolinsa kunnialla- osa jopa paransi jälleen suoritustaan. Chris Hemsworth parantaa suoritustaan Thorina joka elokuvassa. Myös Jeremy Renner pääsee paremmin parrasvaloihin ja hyvä niin- miehessä on karismaa vaikka millä mitalla. Uudet näyttelijät myös hoitavat tonttinsa hyvin. Aaron Taylor-Johnson esittää juuri loistavaa nokkavaa ja ylpeää Elohopeaa joka tuo vahvasti mieleen sarjakuvien nopsajalan. Elizabeth Olsen jatkaa samaa rataa, toimien rauhallisena ja itsevarmana vastakohtana Pietron äkkipikaisuudelle. Olsenista huokuu hahmoon sopivaa uhkaavuutta ja mystisyyttä. Näyttelijöiden välinen kemia näkyy myös hahmoissa- on helppo uskoa että kyseessä on sisarukset. Ja mainittakoon myös- kyllä, minun mielestäni Kostajien Elohopea on paljon hienompi ja tyylikkäämpi kuin X-Men-leffasarjan Elohopea. Piste.


Paul Bettany palaa rooliinsa Jarviksena mutta saa myös uuden roolin- Visionin. Vision on kaikki mitä halusinkin. Rauhallinen ja viisas, mutta Ultronin tapaan katsoo maailmaa erilailla. Ja näyttää upealta sitä tehdessä. Vision on ihmisen ja koneen täydellinen yhdistelmä- looginen ja järjen kautta ajatteleva, mutta tunteet- ja huumorintajun- omaava androidi.



Sitten on Ultron ja James Spader. Ensiksi sanottakoon: En odottanut Ultronin olevan näin.... ihmismäinen. Sarjakuvien Ultron on hyvin kylmä ja murhanhimoinen, kone joka ei hurmaa huumorilla tai pyydä anteeksi. Tämä eroaa hyvin paljon elokuvan Ultronin kanssa. Olisin ehkä hieman enemmän halunnut nähdä kylmän ja konemaisemman Ultronin. 
Tämän sanottuani, voin siltikin vain kehua James Spaderin uskomatonta suoritusta. Ultron on aivan loistava. Spader esittää häntä karismaattisena, hieman eksyneenä olentona. Ultron ei ymmärrä ihmisiä kunnolla, ja tämä johtaa sekä kauheisiin että hauskoihin kohtauksiin. Minusta Ultronin paras kohtaus oli aivan alku: Digitaalilinjojen maailmassa kaikuva ääni, joka kysyy olemassaolostansa ja pyytää apua. James Spader teki huippusuorituksen, ja vaikka se ei vastannutkaan aivan odotuksiani, oli se silti erittäin tyydyttävä. Ultron on yhtä karismaattinen, viallinen ja vaikuttava kuin luojansa.





Juoni ei juuri suuria yllätyksiä sisällä, mutta toimii silti hyvin. Edelliseen elokuvaan verrattuna se liikkuu eteenpäin mukavalla nopeudella, mutta antaa silti aikaa hahmoille kehittyä. Bartonista opitaan paljon uutta, kuten myös Natashasta ja Bannerista- mutta palaan heihin kohta. Ultronin suunnitelma on yksinkertainen loppujen lopuksi- mutta sen yksinkertaisuus on hyvin ymmärrettävissä, sillä tämän jumalkompleksisuus sopii hyvin katastrofaaliseen- suorastaan raamatulliseen- tuhoon. Huumoria on mukana kuten edeltäjässäkin, ja se toimii yhä hyvin- ellei jopa paremmin.Esimerkkinä tästä on kohtaus jossa Kostajat kisailevat siitä, kuka pystyy nostamaan Mjölnirin ylös- rento ja hauska tunnelma huokuu ja saa hymyn huulille. Alku- ja lopputaistelut ovat eeppisiä ja herättävät vanhassa sarjisfanissa ilon tunteita. Parhaiten elokuvan toimintakohtauksista jää mieleen Kostajien taistelu Hydraa vastaan, Hulkbusterin ja Hulkin taistelu sekä lopputappelu.




Mutta onko leffassa jotain mistä en pidä? Hyvin vähän. Jopa "pahin" tökkimiskohtani ei oikeastaan ole huono, mutta siinä on heikkouksia. Kyseessä on Brucen ja Natashan rakkaussuhde. Varsinaisesti minulla ei ole tätä vastaan mitään- Kostajien riveissä on aina ollut romantiikkaa, ja ryhmän sisäinen suhde on ideana hyvä. Toteutus on ehkä se mikä mina tökkii. Idea tuntuu aika pikaiselta keksinnöltä, sillä ensimmäisessä leffassa ei moista vihjatakkaan- tai sitten en sitä tajunnut. Tämän tyhjästä tuleminen hieman jäi ärsyttämään, mutta onneksi Scarlett Johansson myy omalta osuudeltaan tämän hyvin. Ruffalo, joka on mainio näyttelijä, ei valitettavasti onnistu ihan yhtä hyvin.  Myöskään en ole ihan tyytyväinen ERÄÄN hahmon kuolemaan- Joss Whedon halusi tappaa hahmoja, ja ymmärrän että Kostajien rivit alkavat olla aika isot, mutta silti se jäi vaivaamaan. Kohtaus oltiin tehty hyvin, eikä kuolema ollut turha- mutta hahmosta oli tullut henkilökohtainen suosikki nopeasti, ja ajatus siitä että häntä ei näe enään tässä roolissa ärsyttää.
Myöskään lopputekstien jälkeinen kohtaus ei vakuuttanut. Toki Thanos on aina vakuuttava, mutta odotin jotain hieman isompaa- uusia hahmoja tai jotain. Thanos, olet mahtava mutta ala pikkuhiljaa jo tehdä jotain.

Viimeiset sanat? Avengers: Age of Ultron on loistava seikkailuelokuva, joka viihdyttää vähintäänkin yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Se on yhdistelmä seikkailua, huumoria, toimintaa ja sarjakuvien perinteitä pakattuna loistavaan pakettiin, josta ei voi kuin nauttia. Jos pidit ensimmäisestä elokuvasta, tulet varmasti pitämään myös tästäkin. Mitä muuta voikaan sanoa kuin Kostajat-

Atte T





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti