sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

List of 10: Supersankarielokuvat

Uuh, onpas uusi ja lävitsekäymätön aihe. Moneskohan kerta on kun taas höpäjän tästä aiheesta? Mutta kun pidän tästä aiheesta, kovin paljon itseasiassa. Kävin mielessäni lävitse eri supersankarileffoja, ja loppujen lopuksi listasta tuli aika mielenkiintoinen, uskoisin että osa teistä saattaa jopa yllättyä näistä valinnoista. Supersankarileffat voivat ovat loistavia linkkejä elokuvien ja alkuperäisten sarjakuvien välillä, luovia uusia ideoita ja jopa yhteiskuntakriittisiä. Tai sitten ovat jotain aivan muuta- sarjakuvaleffoilla taivas on rajana. Pitemmittä puheitta, tässä Top 10 parhainta supersankarielokuvaa!

10. Unbreakable


Kuudes Aisti- elokuvan lisäksi ohjaaja M. Night Shyamalan on tehnyt toisen hyvän elokuvan. Osalle se on Signs, toisille se on Village- minulle se on Unbreakable. Unbreakable ei nopealla vilkaisulla vaikuta supersankarileffalta, mutta siinä piilee sen nerous. David Dunn (Bruce Willis) on junaturman ainoa selviytyjä, ilman naarmun naarmua kehossaan. Pian häneen ottaa yhteyttä Elijah Price (samuel L. Jackson), mies joka kärsii hauraasta ruumiistaan. Hän on omistanut elämänsä löytääkseen vastakohtansa- särkymättömän miehen. Unbreakable on loistava elokuva joka pääasiallisesti kertoo kohtalosta, ja voiko sitä välttää. David ei pyytänyt tätä eikä haluakkaan, ja kun hänen voimansa lisääntyvät ei hänelle ole enään vaihtoehtoja- mutta stressi ja hermostuneisuus vaikuttaa hänen elämäänsä. Onko hänen pakko ryhtyä sankariksi vain siksi että hän on sattunut saamaan nämä voimat? Kun hän alkaa nähdä pahuuden  ihmisissä, ei hän voi enään paeta kohtaloaan ja se hajottaa häntä sisäisesti. Unbreakable on kaikin puolin erittäin hyvä ja ennen kaikkea erilainen supersankarielokuva. Ja kuten kaikissa Shyamalanin leffoissa, tässäkin on juonikäänne- joka toimii. Erittäin hyvin. Ja Samuel L. Jackson sarjakuvakeräilijänä on henkilökohtainen esikuvani.

"This is an art gallery, my friend, and this is a piece of ART."

9. Darkman


Spider-Man-trilogia ei ollut Sam Raimin ensimmäinen supersankaritrilogia. Unbreakable on teknisesti parempi elokuva kuin tämä, mutta hitto vieköön että minä rakastan Darkmania. Peyton Westlake (Liam Neeson) on tiedemies, joka koettaa kehittää tekoihoa, jota voitaisiin käyttää palovammojen hoitoon. Ongelmana on, että iho kestää päivänvaloa vain 99 minuuttia. Sabotaasin aiheuttamassa onnettomuudessa Peytonin kasvot ja tuntoaisti tuhoutuvat, ja hänellä on mielessään ainoastaan kosto. Liam Neeson supersankarina? Kelpaa! Darkman on outo pieni elokuva, joka on hyvin ylitseampuva ja Liam Neeson vetää roolinsa hyvin samalla tavalla. Mutta Darkmanissa on tunnelmaa erittäin paljon. Se on kuvattu hyvin, Darkman näyttää vakuuttavalta ja jopa pelottavalta välillä ja siitä huokuu sarjakuvamainen tunnelma. Myöskin idea hänen voimiensa takana on mielestäni hauska: Tekoihon avulla Darkman voi esittää muita ja soluttautua minne tahansa. Pimeässä hän on kuka tahansa, mutta päivänvalossa hänen aikansa esittää muita on rajattu. Tätä tukee kuvaaminen ja erikoisefektit hyvin. Darkman on korni, ylitseampuva elokuva jota rakastan suurella lämmöllä.

"I'm everyone- and no one. I'm Darkman!"

8. Captain America: First Avenger




Alunperin mietin tähän kohtaan Iron Mania, mutta totta puhuen pidän tästä leffasta hieman enemmän. Olen puhunut tästä elokuvasta jo aiemmin, joten säästelen tässä hieman sanojani. II. Maailmansodan raivotessa nuori Steve Rogers (Chris Evans) ilmottautuu vappaehtoiseksi kokeeseen jolla voitaisiin luoda supersotilas. Nyt hän on Kapteeni Amerikka, jonka tehtävänä on tuhota Hydra, natsien tiedeosasto ja heidän johtajansa Punakallo (Hugo Weaving). Elokuva on puhdasta pulp- fiilistä täynnä. First Avenger tuntuu kuin lukisi alkuperäisiä sarjakuvia, ja se tekee elokuvasta uniikin tuntuisen. Idealistinen tunnelma toimii hyvin, varsinkin Evansin ykkösluokan roolisuorituksen kanssa. Musiikki, efektit, kohtaukset, hahmot- kaikki huokuvat Kapteeni Amerikalle ominaista fiilistä ja toimii loistavasti.

"I don't want to kill anyone. I just don't like bullies."



7. Ihmeperhe


Ihmeperhe on Pixarin paras elokuva, ja samalla Ihmeneloset-elokuva jota en ole vieläkään saanut. Supersankarien kulta-aikana Herra Ihme (Craig T. Nelson) on uransa huipulla. Kun pelastettu ihminen haastaa hänet oikeuteen, alkaa superien aika olla ohitse. Supersankarit kielletään lailla, mutta Herra Ihme heittää yhä supersankarikeikkaa yön pimeydessä. Mysteerinen taho ottaa häneen yhteyttä, ja tarjoaa mahdollisuutta palata kunnian päiviin. Ihmeperhe on lämminhenkinen supersankarielokuva, jonka keskiössä on halu palata nuoruuteen sekä perhe. Kaikki Parrin perheen jäsenet ovat hyvin persoonallisia ja samaistuttavia omine motiiveineen: Violetin halu olla normaali, Dashin halu olla se miksi hän on syntynyt ja niin edelleen. Nämä ovat kaikki asioita joita haluaisin nähdä enemmän Ihmeneloset-leffoissa. Ihmeperhe tarjoaa minulle kunnon toimintaa, supersankarien yhteistyötä ja erittäin karismaattisen pahiksen- eli kunnon supersankarielokuvan.

"No capes!"

6. X-Men: Days of Future Past


Ryhmä-X on suosikkisarjakuviani ja X-Men-elokuvat ovat suurimmalta osin onnistuneita leffoja. X-Men: Days of Future Past on paras kyseisen elokuvasarjan leffoista. DOFP perustuu löyhästi myös samannimiseen tarinaan Ryhmä-X.sarjiksissa ja tuo elementtejä tästä klassikosta mukanaan.  Sentinel-robotit ovat alistaneet niin mutantit kuin heitä auttavat ihmiset ikeensä alle, joko tappaen heidät tai vangitsemalla keskitysleireihin. Ryhmä-X:än jäänteet ovat löytäneet keinon saada maailma pelastettua- estämällä murhan menneisyydessä, joka johti nykyiseen mutanttivihaan. Wolverine (Hugh Jackman) on mies tätä tehtävää varten. DOFP on onnistunut hyvin kaikilla osa-aluilla: Toiminta on vakuuttavaa, hahmot mielenkiintoisia ja hyvin näyteltyjä ja tarina hyvin sarjakuvamainen. Vaikka idea "muuta tulevaisuus menneisyydestä käsin" ei ole mikään uusi, se toimii mielestäni erittäin hyvin- kuten se toimi sarjakuvassakin. Vaikka Wolverine on julisteissa aina etualalla ja ykkösnimi leffassa, on tarinan päähenkilöt Charles Xavier ja Magneto. Tämä parivaljakko on leffan sielu, ja heidän välirikkonsa on hieman sydäntäsärkevä. Miehet ovat kuitenkin samalla asialla- uhattujen mutanttien asialla. He vain näkevät ongelman ratkaisun erilailla. X-Men: Days of Future Past on näyttävä ja mutanttiryhmän seikkailuista viihdyttävin. Ainakin kunnes Apocalypse tulee.

"I don't want your suffering! I DON'T WANT YOUR FUTURE!"

5. Batman Returns


Lienen hieman yksin tämän kanssa: mielestäni Batman Returns on mielestäni parempi kuin Batman (1989). Batman Returns on tunnelmaa tihkuva, upean näköinen ja toiseksi paras Batman-elokuva. Bruce Wayne (Michael Keaton) on Batman, Gothamin suojelija. Kun Pingviini (Danny DeVito) saapuu kaupunkiin ja alkaa hankkimaan jalansijaa. Myös Kissanainen (Michelle Pfeiffer) alkaa aiheuttamaan ongelmia, ja kaiken keskiössä on Max Shreck (Christopher Walken). Pian Batmanilla on taas kädet täynnä töitä. Batman Returns sisältää kolme pahista, mutta kaikki ovat hyvin tasapainossa toisiinsa ja heidän esittelyyn ei kuluteta liikaa aikaa. Pingviini on loistava pahis- visuaalisesti näyttävä ja DeVito tuo uskomattoman määrän karismaa rooliin. Pfeiffer on täydellinen Kissanainen, pirullinen, seksikäs mutta silti dramaattinen hahmo. Kissanaisen "syntymä" on erittäin hyvin tehty, ja tämän psyykkinen romahdus on upeaa katsottavaa. Ja Michael Keaton on yhä paras Batman. Jopa Walken osaa pitää roolinsa maanläheisenä, eikä ajaudu pahaan ylinäyttelyyn- ainakaan usein. Batman Returns on täynnä Batmanille sopivaa tunnelmaa ja upeita kohtauksia loistavilla näyttelijöillä.

"Life's a bitch, now so am I."

4. Guardians of the Galaxy


Kaikki pitävät tästä leffasta, enkä ole poikkeus. He ovat Galaksin Vartijat- Star-Lordin (Chris Pine) johtama joukko avaruuden kummajaisia ja hylkiöitä joidenka vastuulle jää pysäyttää maailmaa uhkaava fanaatikko. Mutta aluksi heidän pitää tehdä yhteistyötä. Kuten Iron Man, tämä on elokuva josta olen puhunut aikaisemmin enemmän, joten tämän hoidan alta nopeasti. Guardians of the Galaxy on seikkailuelokuva ensin, supersankarileffa sen jälkeen- jos Marvelin logo puuttuisi ja et tietäisi että on kyseessä joukko supersankareita. Tämä on kuin Indiana Jones tai alkuperäiset Star Warsit- luovia tapahtumapaikkoja, kekseliästä toimintaa ja erittäin miellyttäviä mutta virheellisiä sankareita. Kaikki tuntevat nämä hahmot- Groot, Rocket, Star-Lord- ja erittäin ylitsampuva mutta silti uhkaava ja tyylikäs pahis Ronan. Guardians of the Galaxy oli Marvelilta uskalias veto joka maksoi itsensä takaisin kunnialla.

"What a bunch of A-holes."

3. Avengers & Avengers: Age of Ultron



Kaksi yhden hinnalla: Avengers- elokuvat ovat kumpikin oma elokuvansa, mutta samanlaisuudet niiden välillä ovat kuitenkin huomattavat, joten saivat jaetun sijan. Päivänä jolloin yksikään sankari ei yksin voisi voittaa edessäolevaa uhkaa tulivat Kostajat, maan mahtavimmat sankarit. Vastuksenaan heillä on niin alien-valloittajia ja murhanhimoisia robotteja, ja he voivat voittaa nämä vain yhdessä.
Avengers-leffat ovat täynnä sarjakuvafiilistä- näyttäviä taisteluita, hyvää huumoria ja hahmojen välistä draamaa kaiken keskellä hyvässä tasapainossa. Molemmat elokuvat näyttävät upealta, ja pahikset ovat molemmissa viihdyttäviä ja näyttäviä. Taas jälleen- laajemmin näistä leffoista olen puhunut aiemmin, ja tarkempia ajatuksiani saa sieltä tietoonsa. Lyhyesti sanottuna: Avengers-leffat ovat mahtavia.

"If you step out of that door- you're Avenger."

2. Dark Knight


Tottakai tämä elokuva on tällä listalla. Rakastan hyvin kirkkaita ja suoria sarjakuvaleffoja- mutta Dark Knight ei ole kumpaakaan. Se on synkkä ja ottaa osia sarjakuvista soveltaen niitä nerokkaasti. Uusi uhka saapuu Gothamiin- terroristi nimeltä Jokeri (Heath Ledger). Batmanin (Christian Bale) on kohdattava tämä uhka, mutta onko Jokeri liikaa hänelle? Dark Knight on paljon ylistetty elokuva, ja ei lainkaan suotta. Heath Ledger on uskomaton Jokerina- roolista on nopeassa ajassa tullut hyvin ikoninen, ja tulevilla näyttelijöillä on isot saappaat täytettäväksi. Hän on hauska, hän on karmiva ja mikään ei pysäytä häntä- Jokeri on kuin demoni, jota ei voi pysäyttää. Kovin moni ei kuitenkaan puhu Aaron Eckhartin Kaksinaamasta- joka on mielestäni myös erittäin vaikuttava pahis. Vaikka hänen roolinsa on suhteellisen pieni, se ottaa siitä kaiken irti. Kaksinaaman kuolema on ainoa asia joka ärsyttää minua henkilökohtaisesti elokuvassa- olisin toivonut näkeväni Eckhartin suorituksen ainakin vielä toisen kerran. Tästä huolimatta Dark Knight on sarjakuvaleffojen ykköskastia ja ehdoton kärkipaikasta kilpailija.

"You either die as a hero- or live long enough to see yourself become the villain."


1. Captain America: The Winter Soldier


Teoriassa olisin voinut laittaa tämän samaan syssyyn toisen kapu-leffan kanssa- mutta se olisi mahdotonta käytännössä, sillä Winter Soldier liikkuu aivan eri kategoriassa. Kapteeni Amerikka on SHIELD-turvallisuuspalvelun ykkösmies, joka kohtaa vuosikymmeniä vanhan salaliiton. Hän ja Natasha Romanoff (Scarlett Johanson) alkavat kaivella esiin johtolankoja löytääkseen mysteerisen tappajan-Talvisotilaan. Tästäkin olen puhunut aikaisemmin mutta se ja sama- Winter Soldier on paras supersankarileffa ikinä. Se käsittelee asioita jotka ovat pinnalla nyt- kuten hyvä sarjakuvakin tekee. Se luo vahvan tarinakokonaisuuden jossa on loistava käänne jota et osaa odottaa- kuten hyvä sarjakuvakin. Hahmot ovat tykättäviä ja erittäin persoonallisia- kuten hyvässä sarjakuvassakin. Näettekö tietyn kaavan? Winter Soldier osuu jokaiseen maaliin ja on 100 % onnistuminen. Se voi ottaa sarjakuvissa olevia hahmoja jotka eivät näytä kovin vakuuttavalta ja tehdä niistä realistisia ja jopa uhkaavia (sinusta puhutaan, Batroc.) Vaikka Winter Soldier on hyvin harmaa moraalisilta teemoiltaan, pitää Kapteeni Amerikka mukanaan aina sen tietyn idealismin jota voi vain ihailla.
Captain America: The Winter Soldier on paras supersankarielokuva jonka olen kuunaan nähnyt.

"Price of freedom has always been high. But that's a price I'm willing to pay."

Mitkä on omat suosikkinne tässä yhä laajenevassa kategoriassa? Tämäkin lista on ikuisessa fluksissa, sillä tulevaisuus on täynnä lupaavia supersankarileffoja. Olen erittäin tyytyväinen tilanteeseen- elän sarjakuvaleffojen kulta-aikaa, and I'm feelin' fine.

Atte T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti