sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

No Capes! Sarjiksia ilman supersankareita

Apparently, that is a thing.

Kaikille lienee ilmiselvää, että luen supersankarisarjakuvia. Paljon. Puhun niistä yhtenään blogissakin, ja olen kuluttanut pienen omaisuuden oman sarjakuvakirjastoni täydentämiseen. Mutta näiden lisäksi luen hyvin paljon muitakin sarjakuvia. Nämä ovat usein hyvin erillaisia teemoiltaan verrattuna supersankarikamaan ja tarjoaakin näiden ohella täysin erilaisia tarinoita. Monet eivät kuitenkaan tiedä näistä, sillä ne jäävät usein suositumpien sarjakuvien - mangan, supersankarien ja Aku Ankan- jalkoihin.

Pelko pois! Tämänkertaisesssa blogitekstissä esittelen omia suosikkejani mangan, supersankarien ja Aku Ankan ulkopuolelta. Yritän saada jonkinlaista eroa genrejen välille jotta listasta löytyisi jotain kaikille. Enkä myöskään käy lävitse Tinttiä, Asterixia enkä muita lapsuuden klassikoita- tarkoituksena olisi jakaa tietoa sarjakuvista joista et ole välttämättä kuullut aikaisemmin. Pitemmittä puheitta, tässä sarjakuvia ilman viittoja, ankkoja tai isoja silmiä:

Hellboy (Mike Mignola)
Aloitetaan tutulla: Suurin osa on varmaan joskus nähnyt Hellboy-elokuvat- mikä on hyvä asia. Hellboy (2004) oli loistava leffa ja mainio adaptaatio kaikin puolin. Ja alkuperäinen sarjakuva on loistava. Natsien palkkaaman Rasputinin loitsu kutsuu pohjois-englantiin pienen olion- paholaislapsen, jonka armeijan tutkimusosasto adoptoi ja nimeää Hellboyksi. Hellboy kasvaa tutkimusosastossa, joka vuosien mittaan muuttuu paranormaalien uhkien torjuntakeskukseksi, BPRD:ksi. Ja Hellboy on heidän ykkösrivin agenttinsa. Hellboyn arsenaalista löytyy valikoima pistooleita sekä hänen suunnaton oikea kätensä, jonka mystinen alkuperä ja tarkoitus ovat tuomiopäivän kamaa. Hellboyn kollegoihin kuuluu mm.  kalamies Abraham Sapien, pyrokineetikko Liz Sherman ja Roger-Golem.

Hellboy on loistavaa kamaa. Tarinat vaihtelevat yksittäisten hirviöiden kohtaamisesta tai/ja tappamisesta isomman pääjuonen seuraamiseen. Hellboyn perässä on niin helvetin ruhtinaat, Rasputin ja Baba Yaga ja uskomaton määrä hirviöitä kansanperinteistä ja legendoista ympäri maailmaa. Tarinat ovat synkkiä ja käsittelevät hirviöiden pieksennän lisäksi kohtaloa ja ihmisyyttä. Hellboy on päivän päättyessä itsekkin hirviö. Kun kaikki hirviöt on tapettu- mitä tapahtuu Hellboylle? Hän on tuomiopäivän merkki, mutta onko se hänen kohtalonsa? Näitä teemoja kosketetaan elokuvissa, mutta vasta sarjakuvissa tähän keskitytään sen ansaitsemalla tavalla. Hellboy on palkittu klassikko jonka lukeminen on aina ilo.
Blacksad ( Juan Diaz Canales, Juanjo Guarnido)
Blacksad on yksityisetsivä ja sotaveteraani 40-50-luvun Amerikassa, jossa rotupolitiikka,ydinsodan pelko ja huumekauppa ovat osa arkea. Blacksad on itsekkin tummaihoinen, ja kohtaa tasaisin väliajoin syrjintää, mutta Blacksadia ei kiinnosta. Hän on kovien aikojen kasvatti, joka osaa vastata kovilla kovia vastaan. Blacksad on kissa varjoisilta kujilta. Odotas, mitä?

Vitsit sikseen, Blacksad on nerokas sarjakuva, joka yhdistää dekkarikirjallisuuden ja 40-50 luvun tyylin ja ajan antropomorfisiin eläinhahmoihin- ihmisiä joilla on eläinten piirteet. Eläinhahmoista huolimatta Blacksad ei todellakaan ole lastensarjakuva. Teemat ovat hyvin aikuisia ja kohtaukset voivat olla paikoitellen hyvinkin graafisia- alastomuutta ja väkivaltaa, sillä maailma ei ole mukava paikka. Tarinat ovat hyvin realistisia ja voisivat hyvinkin perustua tositapahtumiin- sarjakuvan mainio twisti onkin upea taide ja erittäin luova eläinhahmojen käyttö. Jääkarhu, supikoira ja lumikko ovat arjalaisia uusnatseja, mustaturkkiset eläimet ovat afroamerikkalaisia ja sopulit odottavat maailmanloppua. Draamaa, tunnelmaa ja komediaa, Blacksad on eurooppalaisen sarjakuvan huippunimiä.
Perkeros (JP Ahonen, KP Alare)
Suomalaista tavaraa listaan! Perkeros on tarina musiikista. Akselilla on bändi- avantgarde-metallia soittava Perkeros- ja hänen elämänsä on pyhitetty sen soundin täydellistämiseen. Mutta hänen perfektionisminsa törmää muihin muusikkoihin, ja parisuhteetkin menevät siinä pitkin seiniä. Bändijäsenet Lilja, Kervinen, karhu ja uusi tulokas Aydin ovat menossa mukana kun aika näyttää mihin Perkeros pystyy- mutta onko musiikin takana jotain muuta, jotain kauniimpaa tai kauheampaa?

Perkeros on paras suomalainen sarjakuva jonka olen koskaan lukenut. Monet tuntevat JP Ahosen työstään loistavan Villimpi Pohjola-sarjakuvan takaa, ja hän tuo ykkösmateriaalinsa tähän taideteokseen. Kuvitus on upeaa, kielenkäyttö realistista ja hyvä luoja, musiikin kuvitus! Lukiessa musiikin tuntee, se on visuaalinen efekti joka tuntuu hyppäävän sivuilta. Tarinassa on myöskin loistava twisti, joka yllätti minut ainakin täydellisesti- sarjiksen viimeinen osuus on dramaattisesti erillainen verrattuna alku-ja keskiosaan, ja toimii aivan luokattoman hyvin. Perkeros on mahtava, lukekaa.
In Real Life (Cory Doctorow, Jen Wang)
Anda pelaa MMORPG:ta nimeltä Coarsegold. Coarsegoldissa hän on sankari, keräten mainetta tappamalla hirviöitä ja napaten aarteita. Hän tapaa uusia ihmisiä ja saa ystäviä ympäri maailmaa. Pelaaminen on hyvä asia! Sitten hän tapaa kultaa farmaavan pelaajan- kiinalaisen, jollekka tämä on myöskin työtä. Tämä on tietysti pelin sääntöjen mukaista, mutta kun kyseessä on toisen elinkeino, on Andan vaikea nähdä maailmaa enään mustavalkoisena.

In Real Life on erittäin relevantti, kaunis ja aito. Anda on hyvin tavallinen, mutta omaa silti selkeän persoonan ja lukijan on helppo astua hänen rooliinsa lukijana. Tarina on hyvin maanläheinen, sillä totuus kultafarmauksen ja siihen liittyvän työllistämisen takaa on hyvin synkkä. Tätä käsitellään kuitenkin hyvin inhimillisesti ja ilman leimaamista. In Real Life on loistava teos kauniilla kuvituksella ja fiksulla ja aidolla tarinalla.Beasts of Burden (Evan Dorkin, Jill Thompson)
Burden Hill on kaunis, pittoreski pikkukylä jonka yllä on synkkä pilvi. Oudot ilmiöt ja synkät tapahtumat ympäröivät sitä, ja ainoat jotka voivat auttaa on Viisaiden Koirien Neuvosto. Burdenin eläimet- kuusi koiraa ja kissa- ovat aina paikalla, oli vastassa sitten noitia, demonisia rottayhteisöjä, muinaisia olentoja ja kirottuja henkiä. Jonkun täytyy suojella Burden Hilliä.

Beasts of Burden on Blacksadin tapaan nerokas amalgaami- paranormaalien ilmiöiden torjujina toimii kotieläimet, ja maailma nähdään heidän näkökulmastaan. Jokainen koira on oma persoonansa ja jokaisella on omat tarinansa. Beasts of Burden on hieman kevyempi kuin Blacksad, mutta sisältää silti paikkapaikoin synkkää ja karmivaa kamaa. Mutta tarinat pysyvät silti miellyttävinä ja positiivisina, mikä tekeekin Beasts of Burdenista loistavan valinnan kaikille eläinystäville. Burden Hill- aurinkoa, kauniita metsiä ja kauhuja ajan takaa!

Rat Queens (Kurtis J. Wiebe)
Rat Queens on mahtava. Fantasiasarjakuva D&D:n hengessä, Rat Queens on seikkailijaryhmä- rockabilly-haltiavelho Hannah, hipsterikääpiö Violet, ateistipappi Dee ja hippinarkkarihobitti Betty- jotka elävät taistelun ja aarteiden vuoksi. Heitä ei siedetä paljoa Palisaden kaupungissa, sillä aarteen tuhlaaminen tapahtuu yleensä vetämällä kännit ja riehumalla humalapäissään ympäri kaupunkia. Kun pormestari lähettää kaupungin kaikki seikkailijat eri tehtäville, tuntematon taho hyökkää seikkailijoiden kimppuun. Rat Queensit eivät tätä nielemättä hyväksy- on aika hankkia vastauksia, vaikka väkisin.

Rat Queens perustuu Wieben kokemuksiin roolipelien parissa, kutsuen sitä "Tarun Sormusten Herrasta ja Morsiusneitojen (2011) yhdistelmäksi." Tämä näkyy. Hyvin ronski puhe yhdistetään perinteiseen fantasiajargoniin erittäin viihdyttävästi. Myös naisjohtoinen fantasiaseikkailu on erittäin mukavaa vaihtelua, ja rikkookin monia ennakkoluuloja ja ajatuksia naisten kielenkäytöstä. Rat Queens on upea, hauska, rivo, väkivaltainen ja loputtomiin asti viihdyttävä.

Scott Pilgrim (Bryan Lee O'Malley)
Toinen joka lienee elokuvafaneille tuttu. Scott Pilgrim on släkkeri, joka soittaa bändissä (Sex-Bob-Omb), pummii kavereilta elääkseen ja on jokseenkin tyytyväinen. Sitten kuvioihin tulee Ramona V. Flowers, Amerikkalainen lähettininja joka käyttää Scottin unia oikotienä. Voidakseen deittailla Ramonaa, täytyy hänen voittaa tämän seitsemän pahaa exää- ja hankkia elämä.

Scott Pilgrim on sarjakuvaneroutta. Torontossa maailma on kuin videopelistä, eikä ketään tunnu häiritsevä se, että piestyt ihmiset saattavat hajota kolikkokasoiksi. Maailma on ihmeellinen, mutta heille se on arkipäivää. Scott Pilgrimissä on ainutlaatuinen tunnelma. Hahmot ovat kaikki vahvoja persoonia aina Scottin homosta kämppiksestä pahoihin exiin. Huumori on omaa luokkaansa- sulavaa ja fiksua, ottaen pohjansa maailman outoudesta. Jos olette nähneet leffan, ja piditte siitä tai ette, suosittelen teille lämpimästi Scott Pilgrimin lukemista.
Seconds (Bryan Lee O'Malley)


Toinen tuotos O'Malleylta, Seconds on Scott Pilgrimin tapaan ainutlaatuinen sarjakuvatapaus. Katie on lahjakas kokki Seconds-nimisessä ravintolassa. Elämä hymyilee, ja kunnianhimoinen Katie haluaa avata oman paikan. Mutta alamäki alkaa kun uuden ravintolan remontti kallistuu, ex-poikaystävä palaa kaupunkiin ja yhden illan juttu toisen kokin kanssa johtaa tarjoilijattaren loukkaantumiseen. Katie saa kuitenkin apua- mysteerinen tyttö jättää hänelle vihkon, padan täynnä punaisia sieniä sekä ohjeet: Kirjoita virheet, syö sieni, nuku ja uudistu.

Seconds on hyvin uniikki. Seconds on värikäs, mutta päävärinä on vahva punainen väri. Se tuo kepeään kirjoittamiseen ja simppeliin kuvitukseen tiettyä painostavuutta. Katie on hyvin hauska ja lahjakas, mutta hänen luonnevikansa tekevät hänestä tykättävän hahmon. Tarina on erittäin yllätävä ja teemojen vuoristorata- kohtaukset saattavat olla hyvin hauskoja ja kevyitä ja seuraavalla sivunkäännöksellä painajaismaisen karmivia. Seconds oli Bryan Lee O'Malleyn osoitus siitä, että hän osaa kirjoittaa muutakin kuin Scott Pilgrimiä- ja onnistuu siinä upeasti.


Tämä on vain pieni katsaus laajaan sarjakuvien kirjoon! Mitä itse suosittelette? Onko kokemuksia ylläolevista sarjakuvista- olenko oikeassa, vai puhunko ihan puutaheinää? Kommentoikaa! Jos haluatte ostaa kyseisiä sarjakuvia, suunnatkaa osoitteeseen www.fantasiapelit.fi tai lähimpään hyvään kirjakauppaanne.

Atte T

Kirjalista:
-Hellboy 1: Seed of Destruction
-Blacksad 1: Kissa Varjoisilta Kujilta
-Perkeros
-In Real Life
-Beasts of Burden 1: Animal Rites
-Rat Queens: Sass & Sorcery
-Scott Pilgrim 1: Scott Pilgrim's Precious Little Life
-SecondsEi kommentteja:

Lähetä kommentti