torstai 16. kesäkuuta 2016

Ihmenainen 75 vuotta!

Palataanpas taas sarjakuviin. Viime vuosina ovat tietyt supersankarit juhlineet omia merkkisyntymäpäiviään. Teräsmies täytti 75 vuotta 2013, Batman puolestaan 2014. Tänä vuonna vuoronsa saa maailman ensimmäinen naissupersankari ja yksi DC:n kolmesta kiintotähdestä- kyseessä on tietysti Ihmenainen!



Diana Prince eli Ihmenainen näki päivänvalon ensimmäisen kerran 1941 All-Star Comics-lehden numerossa 8. Nopeassa ajassa Ihmenaisesta ei tullut ainoastaan suosittu sankari sarjakuvissa vaan myös popkulttuuri-ikoni. Hänen luojansa oli monin tavoin mielenkiintoinen mies nimeltään William Moulton Marston, psykologi, keksijä ja kirjailija. Tiedemaailmassa Marston tunnetaan parhaiten valheenpaljastuskoneen kehittäjänä, jonka syntyyn vahvasti vaikutti hänen vaimonsa Elizabeth Holloway Marston joka pohti verenpaineen ja tunteiden yhteyttä. Elizabeth ei ainoastaan auttanut Williamia kehittämään käänteentekevän keksintönsä vaan toimi innoittajana Ihmenaisen synnylle...yhdessä Olivia Byrnen kanssa, joka oli parisuhteessa avioparin kanssa. William Moulton Marston ja hänen perheensä oli moninkin tavoin aikanaan poikkeuksellisia: avoin parisuhde oli tuolloin vielä iso tabu ja Marston myöskin uskoi matriarkaalisen maailman olevan se joka johtaisi rauhaan ja hyvinvointiin. Ihmenaisen koti Paratiisisaari tai Themyscira on hänen mallinsa tästä maailmasta.

Byrne, Holloway ja Marston prototyypin parissa.

Ihmenaisen varhaiset seikkailut pyörivät jonkin verran kreikkalaisten tarujen ja legendojen ympärillä, vihollisinaan mm. maagisen asun omaava Gepardi, Dianan arkkivihollinen Kirke ja sodan jumala Ares. mutta mukana oli myös jotain paljon kummempaa. Sinisestä lumesta tehty lumiukkonainen nimeltä...Sininen Lumiukko. Giganta, gorilla joka muutettiin ihmiseksi joka sitten osaa muuttaa kokoaan isommaksi. Ja tietysti Edgar Cizko eli Tohtori Psyko, Dianan kuvottavin vihollinen. Psyko on misogyyni sadisti jonka supervoima on hallita mieliä ja projisoida illuusioita ja omaa inhottavan obsession Ihmenaiseen. Mutta Diana tunnettiin alunperin kuitenkin yhdestä asiasta ennen kaikkea: hän ei voittanut vihollisiaan tavallisin metodein: hän teki heistä ystäviään. Diana on myötätuntoinen ja uskoo toiseen mahdollisuuteen. Usein alunperin hän voitti vihollisensa sitomalla heidät ja puhumalla asioista sen jälkeen- varsinkin naisrikollisten kohdalla. Varhaiset Ihmenaisen tarinat tunnetaan laajalti niiden bondage-elementeistä. Ihmenaisen ainoa heikkous oli sitominen- sidottuna hän menetti uskomattomat voimansa. Marston itse piti bondagea hyvänä asiana ja kehotti ja ohjeisti ihmisiä "rakastavaan hallintaan" jossa toinen antaa itsensä täysin toisen varaan, huoleen ja hallintaan.



Marston kuitenkin kuoli 1947 syöpään ja nämä hänen käyttämänsä elementit alkoivat kadota hahmosta. Ihmenaisen tarinat alkoivat muistuttaa enemmän geneeristä supersankarifiktiota värikkäiden sci-fi-rikollisten ja nyrkkitappeluiden muodossa. Ihmenaisen suosio kuitenkin pysyi ja tämä poiki 70-luvulla hänelle tv-sarjan. Wonder Woman-sarja oli menestys ja nauttii suurta suosiota yhä tänä päivänä. Ensimmäisellä kaudella Ihmenainen (Lynda Carter) taisteli natseja vastaan 40-luvulla kunnes toisella tuotantokaudella aikakausi vaihtui 70-lukuun nykyaikaisempien tarinoiden toivossa. Sarjaa kesti kolme tuotantokautta. 80-luvun lopussa huippulahjakas George Perez suunnitteli ja piirsi Ihmenaisen uuden sarjan joka toi takaisin paljon antiikin Kreikasta otettuja vaikutteita ja hahmoja. Ares nousi Ihmenaisen arkkiviholliseksi ja yhteenotot tämän ja noita Kirken kanssa yleistyivät. Perezin tarinat ovat yhä Ihmenaisen historian tunnetuimpia ja tärkeimpiä tarinoita hahmon modernisoinnin ja dekonstruktion suhteen.



Omiin suosikkeihin kaikista Ihmenaisen inkarnaatioista kuuluu Justice League & Justice League Unlimited-animaatiosarjan versio. Susan Eisenbergin ääni on se mikä tulee mieleen kun luen sarjakuvia Dianasta ja animaatiossa nähdyt kyvyt kuten lentäminen ja Teräsmiehen veroiset supervoimat ovat minulle status quo hahmon suhteen. Hän on Oikeuden Puolustajien johtajia ja on mukana jokaisessa tärkeässä taistelussa ja päätöksenteossa. Jopa silloin kun Morgana Le Fay muuttaa hänet ja muut Oikeuden Puolustajat 8-vuotiaiksi, kuka on tilanteen tasalla ja johtaa muut lapsisankarit voittoon? Ihmenainen tottakai. Toinen tärkeä moderni Ihmenaisen versio on legendaarisen Gail Simonen työt hahmon parissa. 2008 ilmestynyt Circle-nimellä kulkeva tarina aloitti koko tarinajakson ja sisälsi Kreikkalaisia legendoja, natseja ja supertiedettä-kaikkea mitä Ihmenaisen historiaan on kuulunut vuosien varrella. Gail Simonea pidetään syystäkin yhtenä Ihmenaisen tärkeimmistä kirjoittajista ja monet toivovat tämän palaavan hahmon pariin, varsinkin New 52-sarjan jälkeen. Minun täytyy kuitenkin itse myöntää että Brian Azzarellon New 52-tarina oli omaan mieleeni. Ymmärrän täysin jos se ei ole kaikkien makuun, mutta itselle se upposi pelkästään hyvän alkutilanteen ja loistavan piirrostyön vuoksi. Mutta monet pitivät tämän sarjan vievän hahmoa kauemmas tämän juurista ja viestistä. Ihmenainen ei enään ollut savesta muotoiltu toive johon Hera puhalsi elämän hengen vaan yksi Zeuksen monista äpärälapsista. Ihmenaisen taustatarina ei alunperin tarvinnut miestä mihinkään, mutta jostain syystä tämä piti muuttaa.



Diana on päässyt taas elokuviinkin, kiitos DCEU:n. Tätä ennen Ihmenainen-elokuva oli hyvin pitkään  "tuotantohelvetissä", ohjaajien, käsikirjoittajien ja näyttelijöiden vaihtuessa ja DC:n menettäessä uskoa koko projektiin. Pitkään ajateltiin että "naissupersankareille ei ole yleisöä" mutta onneksi eräiden menestyneiden elokuvien ansiosta tämä ajatus on alkanut kuolla. Monien mielestä Batman v Supermanin paras osuus oli Gal Gadotin Ihmenainen. Vaikka Diana ei teekkään juuri mitään elokuvassa paitsi aivan lopussa, jäi hän silti katsojien mieleen. Diana on vahvatahtoinen, omatoiminen ja ennen kaikkea loistava soturi ja hurja taistelija. Elokuvat käyttävät new 52-syntytarinaa, ja tähän tullaan varmasti palaamaan hänen omassa elokuvassaan joka ilmestyy 2017. Ihmenaisen ilmestymistä ihmisten maailmaan ollaan aikaistetut lähes 30 vuodella, sillä elokuva tapahtuu I.maailmansodan taisteluiden aikana. Dianan tehtävä on oletetusti yrittää estää mysteeristä tahoa jatkamasta sotaa loputtomiin. Haiskahtaa Arekselta!



Ihmenainen on soturi, taistelija ja valmis käyttämään tarvittaessa tappavaakin voimaa, joskin vain ääritapauksissa. Mutta tämä ei ole syy miksi Ihmenaista rakastetaan. Hän on totuuden henki, myötätuntoinen ja viisas. Hänen tehtävänsä ei ole taistella rikollisuutta vastaan tai suojella maapalloa asteroideilta ja avaruusolennoilta. Toki hän on tehnyt tätäkin, mutta Dianan tarinat harvoin keskittyvät mihinkään tällaiseen. Hänen aseensa ei ole miekka tai muukaan ase vaan Totuuden Lasso. Ihmiset eivät ole syntyjään pahoja tai parantumattomia. Lasso ei pakota ketään kertomaan totuutta vaan kohtaamaan sen. Hän taistelee tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta toimien rauhan ja diplomatian lähettiläänä ympäri maailmaa. Hän on feministi-ikoni, ja koristikin feministilehti Ms:in ykköslehden kantta. Ihmenainen on maailman tunnetuimpia supersankareita, todellinen esimerkki kaikille ja miljoonien rakastama sankaritar jonka suosiota ja merkitystä sarjakuva-alalla kukaan ei voi kiistää.

"Even bullying was important to Wonder Woman, and in Sensation Comics #23 she stopped a gang who were picking on a young boy, showed the bully the error of his ways and learned about his home situation, spoke to his father about his abusive tendencies and then helped the father get a job in a wartime factory. She always tooks time to get to the root of the problem." -Tim Hanly. Tarina vuodelta 1943.



Atte Timonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti