torstai 21. kesäkuuta 2018

Atte Arvostaa: Ocean's 8

Heist- elokuvat ovat yleisesti hyvin suosittuja, eikä tätä suosiota ole vaikea tajuta. Hahmodynamiikoita erilaisten värikkäiden persoonien välillä, jännitystä, rikosta fantasiana mutta siinä muodossa että se lyö vain ylöspäin, twistejä ja hallitua siisteyttä. Ocean's - sarja alkoi varsinaisesti 60-luvulla Frank Sinatran tähdittämänä, mutta suurille yleisöille brändi tuli tutuksi George Clooneyn Ocean's 11- leffojen kautta. Tämä on tärkeä asia muistaa, sillä vaikka Ocean's 8 on jatko-osa Clooneyn elokuville, muistuttaa se loppujen lopuksi enemmän Sinatran versiota. Ja tämä on hyvä asia.

Ocean's 8



Huijari Debbie Ocean (Sandra Bullock) vapautuu vankilasta jäätyään kiinni taidehuijauksesta. Debbie lupaa muuttuneensa, mutta ei sellin ovi ehdi sulkeutuakkaan niin hän on jo uuden rikoksen parissa. Paikka: MET-gaala. Kohde: Toussaint-timanttikoru, arvo 150 miljoonaa dollaria. Keneltä: Daphne Klugerilta (Anne Hathaway) tämän pitäessä sitä yllään gaalassa. On aika kerätä tiimi kasaan.



Kuten aiemmin viittasin, heist- elokuvia on teknisesti todella helppo tehdä niin että suuret yleisöt nauttivat niistä. Tärkeintä näissä on aina näyttelijät, ja juuri tämän kautta Ocean's 8 nousee keskinkertaisuudesta nautittavaksi kesäleffaksi. Ocean's 8 on hauska, jännittävä ja tästä kuuluu kiitos todella, todella timanttiselle näyttelijäporukalle. Juoni on lähes kliseinen heist- leffan juoni; tiimi kasaan, suunnittelua, ensimmäinen mutka, toteutus, kentällä tapahtuva muutos, ja lopun twisti. Tämä on kieltämättä tuttu ja paljon käytetty rakenne, mutta se ei ole huono rakenne jonka päälle laittaa hyvää dialogia, mainioita hahmokohtaamisia ja glamouria ja pukuloistoa vailla vertaa.



Sandra Bullock johtaa näyttelijäkaartia huolettomalla varmuudella, ja hänen roolinsa keskushahmona ei anna hänelle yhtä paljon tilaa räiskyä kuin muille. Bullock omaa kuitenkin juuri oikeanlaisen, hieman mysteerisen karisman, saaden katsojan epäilemään että mitä Debbie salailee tällä kertaa. Loput näyttelijöistä ovat läpihuutojuttu; Cate Blanchettin kovis taparikollinen Lou on mahtava, Mindy Kalingin Amita, maailma pehmoin väärentäjä, on hauskan ihmisläheinen ja Rihannan satunnaisesti pilvessä oleva hakkeri Nine Ball on keskushahmoja, sillä modernissa tietoturvallisuusmaailmassa ryöstön tärkein osa istuu tietokoneen ääressä. Awkwafinan ilmaisu varas Constancena on huikea, Helen Bonham Carter pelaa turvallisesti roolia jota vain hän voi näytellä ja saa leffan parhaat naurut muotisuunnittelija Rose Weilina ja Sarah Paulson kotiäiti- välittäjä Tammyna on myös napakymppi. Kaikkien hahmot pelaavat hauskasti toisiinsa; Lou ja Debbie ovat kuin vanha pariskunta, Constance opettaa Amitalle tinderin käyttöä ja niin pois päin. Debbien ja Lou'n häirintähetki Rosen työskennellessä sai koko yleisön nauramaan herkeämättä.



Anne Hathaway on viime vuonna alkanut keräämään uutta suosiota leffafanien piirissä Colossalissa nähdyn roolisuorituksensa jälkeen, ja Ocean's 8 on roolisuoritus on sen mukainen. Daphne Kluger ON Anne Hathaway- tai ainakin se versio hänestä minkä useimmat luulevat hänen olevan. Turhantärkeä, hieman ilmapäinen ja glamööriä rakastava seksikäs primadonna, ja lopputuloksena Daphne Kluger on aikamoinen hahmo. Richard Armitage Debbien petollisena ex- poikaystävä Claude Beckerina näyttelee roolia joka vielä pari vuotta sitten olisi voinut kuulu Bradley Cooperille; päällisin puolin komea, mutta ihmisenä täysi perse. Mukana on myös pari cameota vanhoilta Ocean's -tähdiltä, mutta ei niistä sen enempää. Sitten on tietysti se mystinen kahdeksas nainen, mutta sekin on paljastus jonka jätän katsojiille nautittavaksi.



Kuten aiemmin sanoin, näissä elokuvissa ei yleensä ole kauheasti mitään sanottavaa tai poikkeavuutta kaavasta, ja sama pätee Ocean's 8:iin. Mikä on hieman sääli, koska tällä näyttelijäkaartilla oltaisiin voitu mielestäni lähteä kokeilemaan yleisesti jotain uutta. Gary Ross ei vain lähtökohtaisesti ole niin hyvä ohjaaja, ja kuvauksellisesti leffa on jokseenkin köyhä ja geneerisen näköinen. Muutamassakin kohtaa toivoin että kohtaussiirroissa ja uusien paikkojen esittelyssä oltaisiin käytetty enemmän luovuutta. Luojan kiitos tästä näyttelijäkaartista, sillä juuri heidän ansiostaan Ocean's 8 toimii. Se on hyvänmielen elokuva monessakin mielessä; siinä on letkeä tunnelma, paljon hyvää huumoria, kaikki näyttävät upeilta- Ocean's 8 on joukko hauskoja ja siistejä naisia toimimassa yhdessä saumattomasti, ryöstäen rikkailta ja voimakkailta. Kuten Debbie Ocean sanoo:

"Jossain tuolla on pikkutyttö, joka makaa sängyssä ja unelmoi olevansa rikollinen. Tehdään tämä hänen vuokseen."

Hyvä syy siinä missä muukin. Ocean's 8 on mainio kesäleffa, ottakaa siis siitä ilo irti.


Atte T

Ps. Elokuvan alussa missä Debbie Ocean vankilasta vapauduttaan huijaa itselleen elämän perustarpeet on hauska ja lähes pelottavan yksinkertainen siihen pisteeseen asti että sitä tekisi melkein mieli kokeilla oikeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti