torstai 28. kesäkuuta 2018

Atte Arvostaa: Luke Cage (2. kausi)

Kuten sanoin viime syksynä Punisher- sarjan tullessa netflixiin, olen aika kyllästynyt ja turtunut Marvelin netflix- sarjoihin. Ne ovat aivan liian pitkiä, tuhlaavat usein kaikki mahdollisuutensa laajempaan Marvel Cinematic Universe- yhteyteen ja ovat usein myös lähinnä ihmiskurjuudessa mesomista. Jessica Jonesin toinen kausi nosti tasoa ylöspäin, joskun samat ongelmat piinasivat myös sitä. Miten tästä ollaan menty eteenpäin? Onko Luke Cage oppinut aiempien sarjojen virheistä?

On.

Luke Cage (2. Kausi)



Sarja: Harlemissa rikos hallitsee yhä. Luke Cage (Mike Colter) käy systemaattisesti läpi huumelabroja ja rikosluolia, mutta hän taistelee loputonta sotaa. Mariah Dillard-Stokes (Alfre Woodard) sen sijaan kohtaa uuden uhan, kun uusi rikollinen John "Bushmaster" McIver (Mustafa Shakir) tunkee Harlemiin, tarkoituksenaan tuhota Stokesin rikollisperhe totaalisesti. Luodit lentävät, Luke ajautuu mukaan näiden rikollisten sotaan ja vaakalaudassa ei ole vain Harlemin, vaan ehkä myös Luken sielu...



Luke Cage kausi 1 oli omia suosikkejani Marvelin netflix- tarjonnasta. Se kärsi samoista virheistä kuin kaikki muutkin- ylipitkä kausi joka junnaa keskellä- ja pahisvaihdos ei toiminut niin hyvin kuin sarja itse odotti. Siinä kuitenkin oli tunnelma ja tarkoitus, joka sai välittämään kaikkien hahmojen kohtaloista. Tällä kaudella tämä on säilynyt, ja Luke Cage kausi 2 myöskin onnistuu korjaamaan tämän formaatin rakenteelliset heikkoudet. Luke Cagen toinen tuotantokausi on ehkä paras Marvelin netflix -sarjoista tähän mennessä, ja se toimii todella, todella hyvin. Isoin toimiva muutos on juurikin rakenteellinen; sarja ei tunnu junnaavan missään kohtaa, ja puolen välin jälkeen hommat lähtevät suorastaan rullaamaan entistä napakammin eteenpäin. Luke Cage kausi 2 tukeutuu enemmän hahmoihin ja hahmokehitykseen kuin tarinaan, ja kun hahmot olivat parasta ensimmäisellä kaudella, on tämä vain ja ainoastaan hyvä liike.



Luke Cagen isoin vahvuus on aina ollut sen hahmoissa ja näyttelijöissä. Mike Colter toimii hyvin Lukena, ja tällä kaudella hän pääsee ehkä enemmän kiinni sarjakuvahahmon tyyliin ja puhetapaan kun aiemmin. Sarjassa nopean cameon tekevä Danny Rand (Finn Jones) on kuin erilainen hahmo, ja Jonesin näyttely Rautanyrkkinä on aivan eri luokkaa. Tämä tuntui jopa hahmolta joka voisi olla mielenkiintoinen seurata, ainakin Luken taisteluparina. Sankarien puolelta kuitenkin raskainta kantamista hoitaa Simone Missick Mistyna, joka tekee todella, todella hyvän roolisuorituksen. Misty oli ensimmäisellä kaudella jo sarjan parasta antia, mutta nyt hän pääsee kunnolla oikeuksiinsa. Mistyn tarina sarjassa on myös loistava vastapari Lukelle, ja tämän robottikäsi ollaan myös tehty todella hyvin. 



Uusi pahis John "Bushmaster" McIver vaikuttaa ehkä aluksi vain uudelta Diamondbackilta tai muulta tylsältä pahikselta, mutta tämä oli vain alkuvaikutelma. Mustafa Shakirin Bushmaster on enemmän lähempänä sankaria kuin konnaa motiiviensa suhteen, ja hän voisi toisesta näkökulmasta olla tarinan sankari, sielunsa menetyksen kanssa painiva vigilante joka on oikeutetun koston tiellä, joutuen tämän synkän polun nielaisemaksi. Pahikset kautta linjan Luke Cagen toisella kaudella ovat sarjan parasta antia. Alfre Woodard on yhä Netflixin sarjojen aliarvostetuin kyky, ja Mariah hänen käsissään on traaginen ja kaikin puolin viihdyttävän vihattava pahis. Isoin yllätys kaudella oli kuitenkin "Shades" Alvarezin (Theo Rossi) roolin laajuus ja syvyys. Alunperin kylmältä ammattigangsterilta vaikuttava Shades alkaa Mariahin kanssa valua moraalialtaan syvää päätyä, mutta Mariahista poiketen Shadesilla on joitain moraalisia kannattimia, ja Theo Rossi tekee todella hyvää työtä tuoden tätä esiin.  



Kuten aiemmin sanoin, tämä kausi keskittyy enemmän hahmoihin kuin juoneen. Sarjan synopsis on suhteellisen helppo kiteyttää- Uusi pahis haluaa tapaa Mariahin, Luke suojelee kaikkia siinä välissä. Hahmojen matkat ja kehitykset tässä tarinassa ovat ne mihin sarja keskittyy eniten. Luken metodit ja julkisuuskuva muuttuvat paljon, ja Luke kamppailee alati aggressiivisempien otteiden ja oman sankaristatuksensa pitämisen kanssa. Misty Knight tasapainottelee poliisityön ja vigilantismin välillä, Mariahin pitää päättää onko hän liikenainen vai gangsteri ja Shades katsoo, kuinka syvälle likaisiin vesiin hän voi kätensä työntää. Bushmaster haluaa kostaa Mariahille tämän perheen teot, mutta menettääkö hän sielunsa ja terveytensä tässä taistelussa? Mariahin tyttären Tildan (Gabrielle Denis) osa on katsoa, onko hänen äidissään mitään hyvää ja onko hän oikealla puolella taistelussa Mariahin ja Bushmasterin välissä. Nämä hahmokohtalot löytävät kaikki mielenkiintoiset konkluusiot, ja varsinkin Luken lopullinen asema kauden päättyessä on todella odottamaton mutta erittäin vaikuttava ratkaisuna. 



Vaikka kausi ei jumita paikallaan keskellä, tuntuu se silti hieman pitkältä. Kaikki nämä sarjat voisivat olla kolme jaksoa lyhyempiä, ja niiden katsomisessa ei silloin kestäisi puolta elämää. Onneksi Luke Cagen toinen kausi toimii niin hyvin, että tämä pituus ei tunnu väsymyksenä niin pahasti. Luke Cage kausi 2. on ehkä parasta netflixin sarjoista tähän mennessä, kilpaillen tästä paikasta Jessica Jonesin kanssa. Hahmot ovat aina olleet se mikä on kiinnostanut minua näissä sarjoissa, ja Luke Cage tekee nyt hahmoista ja hahmojen kehityksestä fokuksen tarinaansa. Ja kun nämä hahmot toimivat, ja sivuhahmot heidän elämässään tuntuvat aidoilta ja tunteellisesti rehellisiltä, alkaa sitä yhä enemmän välittämään mitä Harlemin kansalaisille tapahtuu. Luke Cagen toinen kausi on napakymppi, ja en malta odottaa mitä kolmas kausi tuo tullessaan. Kaikki 13 jaksoa ovat nyt nähtävillä Netflixissä.

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti