tiistai 26. kesäkuuta 2018

Pride -viikko: LGBTQ- supersankareita!

Hyvää Pride -viikkoa! Koska missaan tänä vuonna suurimman osan Pride -tapahtumista muiden velvotteiden takia, laitan oman korteni kekoon tällä blogipostauksella. Supersankarit ovat alusta lähtien olleet sosiaalisen progression asialla, joskin DC ja Marvel eivät ole pitäneet kiirettä aina lgbtq- edustuksen kanssa. Elokuvat ja TV -sarjat (tietyillä poikkeuksilla, Legends of Tomorrow, love you boo) varsinkin ovat hidastelleet ärsyttävän paljon tällä linjalla. Varsinkin kun sarjakuvapuolella tässä asiassa ollaan kunnostauduttu viime vuosien aikana. Tänään käyn läpi joitakin esimerkkejä merkittävistä lgbtq -supersankareista. En käy läpi jokaista koska muuten olen täällä viellä huomenna, joten jos en mainitse jotain suosikkasi- sori, käyn näitä läpi sitä mitä muistan.

Let's a go


Katherine Kaine alias BatwomanTässä on mielenkiintoinen ja ihanan voitokkaan ironinen tarina takana; Kun Frederick Wertham kirjoitti pahanhenkisen kirjansa Seduction of the Innocent, hän esitti että Batman ja Robin elävät "paheellista, homoseksuaalista elämää". Kirja oli aikoinaan jättihitti, ja isot sarjakuvastudiot mukautuivat. DC vastasi tähän kyseiseen väitteeseen antamalla Brucelle vaimon; Kathy Kanen, joka taisteli myös Batmanin rinnalla Batwomanina. Koska hahmo ei ollut juurikaan muistettava,  Kathy unohdettiin pitkäksi aikaa. Kunnes Greg Rucka ja joukko muita kirjoittajia loivat hahmon uudestaan 2006; Katherine "Kate" Kanesta tehtiin Brucen serkku, juutalaissukuinen lesbo. Hahmo joka syntyi "partana" Batmanille on kehittynyt aika lailla, siksi ironista. Kate on armeijapiireissä kasvanut sosialiitti, joka kohdattuaan Batmanin inspiroitui tämän esimerkistä ja alkoi isänsä Jaken kanssa treenaamaan itseään taistellakseen rikollisuutta vastaan Batwomanina. 
Batwoman on kenties DC:n lgbtq -sankareista tunnetuin, ja ilmestyessään hän sai laajaa mediahuomiota Yhdysvalloissa. Hänen sarjakuvansa ovat myös lähes poikkeuksetta todella hyviä. Greg Ruckan kynäilemä Batwoman: Elegy on ehdottomasti hankinnan arvoinen, samoin 52 jossa hän teki ensiesiintymisensä. Katen satunnainen on again-off again- tyttöystävä on Renee Montoya, Gotham Cityn tunnettu etsivä ja myös Question- tittelin alla toiminut supersankari. Kate on myös tekemässä siirtymistä hiljalleen TV:n puolelle- hän kuulemma saapuu Arrow- Flash- Supergirl- Legends of Tomorrow- sarjojen maailmaan syksyllä tulevassa crossover- jaksossa. Sormet ristissä että nappaavat Stephanie Beatrizin rooliin.        

Lue: Batwoman: Elegy (Greg Rucka, J.H. Williams III)
 

Jean-Paul Beaubier alias Pohjantähti
Jean-Paul Beaubier alias Pohjantähti on toinen merkittävä esimerkki lgbtq- edustuksen puolella. Kanadalainen supersankari Pohjantähti oli toinen homoseksuaali supersankari, ja Marvelin ensimmäinen. Mutantti Jean-Paul kantaa myös ylpeästi titteliä "maailman nopein mutantti ilmassa"; supernopea lentäjä Pohjantähti on palvellut sekä Ryhmä-X:än että Kanadan omassa supersankariryhmässä Alpha Flight, johon hän liittyi siskonsa Jean-Marien eli Auroran kanssa. Pohjantähti on myös loistava hiihtäjä, mestariakrobaatti, bisnesmies ja kirjailija.Pohjantähti teki myös historiaa uudestaan olleessaan ensimmäinen supersankari jonka naimisiin meno miehensä Kyle Jinadun kanssa esitettiin sarjakuvassa. Pohjantähti ei ole kuitenkaan ikinä syystä tai toisesta noussut mutanttien ykkoskastiin, eikä hän ole tehnyt vielä siirtoa elokuvien tai TV-sarjojen puolelle, paitsi 90-luvun klassisessa TV- sarjassa. Ehkä joku tekee vielä Alpha Flight- elokuvan?

Lue: Alpha Flight Omnibus (Chris Claremont, John Byrne)


Midnighter ja Apollo
Sitten jotain hieman vähemmän tunnettua. Warren Ellis kirjoitti 90-luvun lopulla Stormwatch- ja Authority-sarjakuvat DC:n Wildstorm- imprintillä, jotka dekonstruktoivat supersankarigenreä, supersankariryhmiä sekä käsittelivät kriittisesti Yhdysvaltojen politiikkaa. Ryhmän kaksi pitkäikäisintä hahmoa ovat Midnighter, Batman- henkinen vigilanto joka nauttii väkivallasta ja taistelemisesta sekä Apollo, Teräsmiehen kaltainen yli-ihminen joka saa voimansa auringosta. Eli Warren Elliksen Justice League- dekonstruktion Batman ja Teräsmies ovat molemmat homoja, ja hyvin paljon rakastuneita toisiinsa.Apollon ja Midnighterin suhde ei ole aina ollut kovin helppo, osittain miesten varsin eroavaisten luonteiden suhteen, mutta nykyään he ovat saaneet asiat toimimaan. Midnighter on myös tehnyt yhteistyötä Bat-perheen jäsenten kanssa, vaikka onkin valmis menemään pidemmälle kuin Nightwing ja Batman. Heillä on myös adoptoitu tytär, todellisuutta muokkaava Jenny Quantum. Authority ei ole vielä siirtynyt missään muodossa valkokankaalle, ja monet pelkäävätkin että adaptaatio siistisi sen synkät elementit ja luultavasti poistaisivat näiden kahden sankarin suhteen. Ehkä Authority kuuluu vain sarjakuvien sivuille, mutta Apollo ja Midnighter ansaitsisivat valokeilansa.

Lue: Joko Authority  Vol 1 (Warren Ellis, Bryan Hitch) tai Midnighter and Apollo (Steve Orlando, Fernardo Blanco)

 America Chavez alias Miss America
Taas vähän tuntemattomampaa nimeä. America Chavez on Marvelin pääuniversumin sisarulottuvuudesta kotoisin oleva latinoteini, jonka vanhemmat uhrasivat henkensä tämän ja koko universumin puolesta. Menettäen uskonsa omaan maailmaansa ja tehtäväänsä sielä, America käytti ulottuvuushyppy-voimiaan siirtyäkseen toiseen maailmaan- Marvelin perinteiseen 616- jatkumoon. Ja jotkut väittävät sarjakuvien olevan vielä monimutkaisia. America tuli laajempaan tietoisuuteen liityttyään lgbtq- edustukseltaan rikkaaseen Nuoret Kostajat- ryhmään Kieron Gillenin erinomaisessa Young Avengers- sarjassa. America on ensimmäinen latino-lgbtq-supersankari jolla oli oma, lyhytikäinen lehtensä myös omalla nimellä. Miss America on hahmo joka oltaisiin rehellisesti sanoen voitu esitellä jo useammassakin televisiosarjassa, mutta hän kyllä voisi ansaita ihan omankin. Ulottuvuuksien välillä hyppelevä sankari, joka koittaa löytää omaa paikkaansa supersankarien maailmassa on sarja joka odottaa kirjoittajaansa.

Lue: Joko Young Avengers vol 1-3 (Kieron Gillen, Jamie McKelvie) tai America 1: The Life and Times of America Chavez (Gabby Rivera, Joe Quinones)

Angela ja Sera


Angela on monimutkainen tapaus. Alunperin Imagen Spawn-sarjakuvissa esiintynyt enkelisoturi Angela siirtyi järkyttävän pitkän ja erittäin mielenkiintoisen oikeustaistelun (josta lisätietoa saa täältä) jälkeen luojansa Neil Gaimanin omistukseen, joka antoi puolestaan tämän Marvelille käytettäväksi. Angela on enkeli Hevenista, "kymmenenstä maailmasta" ja samalla Odinin kadonnut tytär eli Lokin ja Thorin sisko. Hevenin enkelit ovat rahanhimoisia palkkasotureita, ja Angela heidän suurin soturinsa. Sera puolestaan syntyi siivettömänä miehenä, jotka ovat äärimmäisen harvinaisia ja siksi tarkkaan vartioituja. Sera ei kuitenkaan tyytynyt roolinsa, ja näytettyään hurjuutensa Angelalle, auttoi Angela Seraa pääsemään pois miesten joukosta. Sera on Marvelin merkittävimpiä transsukupuolisia hahmoja, ja Angelan ja Seran seikkailut ovat olleet hauskoja seurata. Sera oli hetken kuolleen mikä oli sääli, mutta hän palasi henkiin Angelan hyökätessä Heliin vapauttaakseen rakkaimpansa sielun. Angelaa ympäröi niin monta oikeusjuttua, etten ihmettele lainkaan miksei hän ole siirtynyt vielä Thor- elokuvien kaanoniin, eikä enkelibisnes ole varsinaisesti helpoin konsepti, mutta Guardians of the Galaxy- henkinen romppa Angelan ja Seran kanssa voisi olla hauskaa seurattavaa.

Lue: Angela: Asgard's Assassin & Angela: Queen of Hel (Kieron Gillen & Marguerite Bennet, Phil Jimenez & Stephanie Hans & Aaron Kim Jacinto)

Kuten aiemmin sanoin, listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan:

Loki!


Tong!


Supernero Prodigy!Batman- pahis Catman! 

Ja niin pois päin. DC ja Marvel ovat tehneet merkittäviä edistysaskelia, mutta kuten joku fiksu ja sarjiksia tunteva varmaan tajusi, suurin osa heistä on sivuhahmoja tai ei "A-luokan" sankareita. Batwoman on toki tunnettu, mutta ei hän ole noussut aivan DC:n huippujen joukkoon. Marvelilla on paljon hyviä hahmoja sivurostereissa joista ei osata ottaa hyötyä irti elokuvien tai sarjojen joukossa, jossa todellinen suosio nykyään mitataan. Kevin Feige oli sanonut että Marvel Cinematic Universee on tulossa LGBTQ- edustusta, joista molemmat ovat hahmoja jotka on jo maailmassa. Toinen on Valkyrie ja toinen on arvoitus, mutta tärkeintä olisi että nämä hahmot olisivat oma itsensä myös valkokankaalla, ei vain pressimainoksissa tai sivuheittoina. Oikea representaatio vaatii konkreettisuutta, ei vain pelkkää puhetta.

I'm looking at you, DC. 


Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti