keskiviikko 31. elokuuta 2016

Kamala Khan- Supersankarien tulevaisuus

Vaikka luenkin sarjakuvia yhtenään ja joka kuukausi hankin vähintään yhden uuden sarjakuvan luettavaksi, en enään lue kovin montaa jatkuvaa sarjaa. Tähän on olemassa parikin syytä. Ensinnäkin, moderni sarjakuvateollisuus ei tue pitkäaikaisia sarjoja ilman status quon muuttamista joka toisen kirjan kohdalla. Sarjojen oletetaan kestävän vuoden, ehkä kaksi jonka jälkeen uusin suuri tapahtumasarjis katkaisee julkaisun. Tämän jälkeen sarja ja hahmot joko sulautetaan johonkin toiseen sarjaan, sarja alkaa alusta uudella perusperiaatteella tai hahmo on kuollut. Toisekseen, useimmat nyt-ilmestyvät sarjat...eivät ole kovin hyviä. DC:ltä en seuraa tällä hetkellä mitään (odotan DC:n Rebirth-numeroideni saamista) ja Marvelin loputon lehtien lopetus ja uudelleenaloitus ei rohkaise lainkaan tutustumaan uusii sarjiksiin.

Mutta tähän sääntöön on olemassa poikkeuksia, ja seuraan joitain sarjoja uskollisesti ja odotan uuden osan ilmestymistä innolla. Ja vuodesta 2014 lähtien sarja jota seuraan yhä ja joka on pysynyt tasaisen hyvänä on Ms. Marvel.



Kamala Khanin loi neljä tekijää: tuottajat Sana Amanat (nykyinen Marvelin taiteellinen johtaja) ja Stephen Wacker, kirjoittaja Willow G. Wilson ja piirtäjä Adrian Alphona. Marvel oli jo aikaisemmin tehnyt päätöksen Ms Marvelin tittelin uudelleen henkiin herättmisestä ja tämä joukko sai tehtäväksensä luoda uuden hahmon. Amanat oli kertonut kollegalleen Wackerille anekdootteja ja hauskoja tarinoita lapsuudestaan ja siitä millaista oli kasvaa Amerikassa musliminuorena, ja tästä nousi idea tehdä hahmosta myöskin muslimi. Näin syntyi Kamala Khan, New Jerseyssä asuva Amerikan-pakistanilainen teini joka supervoimat (kyky muodonmuutoksiin ja keskivahva regeneraatio) saatuaan ryhtyi uudeksi Neiti Ihmeeksi, sillä hän ihailee entistä Neiti Ihmettä Carol Danversia, joka nykyään tunnetaan paremmin nimellä Kapteeni Ihme. Kamala tekikin ensiesiintymisensä Captain Marvel-lehdessä.



Ensimmäinen kysymys mikä varmasti nousee monella mieleen on tietysti uskonto. Näinä poliittisina ja...tapahtumarikkaina aikoina vaikea olla huomioimatta uskontoon liittyviä asioita. Kirjoittaja Willow G. Wilson, itsekkin muslimi, sanoi että tämä sarjis ei ole evankeliumi tai saarnausta. Hän halusi esittää Kamalan sellaisena kuin monet nuoret ovat: uskonto ja varsinkin oma henkilökohtainen usko ei ole yksinkertaista ja sen kanssa joutuu kamppailemaan. Ja tästä on pidetty kiinni koko sarjan ajan. Kamala on muslimi, tästä ei ole kysymystäkään. Mutta se ei ole hänen hahmonsa. Hän ei koko ajan refereoi uskonoppeja tai tunge rukouksia tai kirouksia jokaiseen lauseeseensa kuten monien "uskonnolisten" hahmojen kanssa tuppaa olemaan. Hänen vanhempansa ovat muslimeita, ja Kamala on kasvatettu näiden tapojen mukaan. Tietysti hän kapinoi aina välillä tätä vastaan-onhan hän teini- mutta se on vain luonnollista. Ms Marvel on yksiä uskonnollisesti tasapainoisimpia sarjakuvia jossa kaikilla on jotain mihinkä he uskovat, ja he seisovat samalla viivalla uskojensa kanssa ei-tunnustuksellisella, ei-tuomitsevalla, rauhallisella rukoilualueella.

(C) Adrian Alphona


Kamala Khan on nuori teini New Jerseyssä. Hän käy koulua, kirjoittaa fanifiktiota ja pelaa videopelejä sekä viettää aikaa parhaan ystävänsä Nakian ja Brunon kanssa. Kamala haluaisi olla kuten muut nuoret ja sulautua joukkoon, mutta tämä on välillä vaikeaa ylihuolehtivien vanhempien vuoksi. Yksi yö hän kuitenkin päättää mennä salaa bileisiin ja viettämään aikaa ns. "coolien nuorten" kanssa. He koittavat tietysti juottaa Kamalan humalaan, jonka tajuttuaan hän juoksee pois paikalta murtuneena. Samana yönä hänen kohtalonsa muuttui, kun outo sumu pyyhkäisi ylitse New Yorkin, yltäen aina Jerseyhyn asti. Tämä oli terrigen-sumu, joka vapautui Epäinhimillisten kuninkaan Mustan Salaman laukaisemasta Terrigen-pommista. Terrigen on aine joka herättää joissain ihmisissä piilevän Epäinhimillisen metageenin, tehden tästä yhden heistä ja antaen samalla tälle supervoimia. Kamala Khanissa oli tämä metageeni, ja sumu aloitti tämän voimien vapautumisen. Kamala näki tämän aikana hengelliset oppaansa ja kertoi unelmistaan...erittäin oudossa näyssä.

(C) Adrian Alphona

Kamala unelmoi olevansa supersankari kuin Kapteeni Ihme, ja että hän haluaisi näyttää samalta, koska silloin muut hyväksyisivät hänet helpommin. Tämä ei tietenkään pidä paikkansa ja Kamala tajuaa sen pian. Hän sai nämä voimat ei siksi että hän olisi hyvä, vaan että hän voisi tehdä hyvää. Ja niin Kamalasta tuli Neiti Ihme, New Jerseyn suojelija. Hän kohtasi ensimmäisen vihollisensa  Keksijän, jonka koko olemus ja tausta teki pahaa mainetta Jerseylle ja joka hyökkäsi Kamalan ikäluokkaa vastaan, vedoten milleniaalien huonoo itsetuntoon ja arvottomuuden tuntoon. Kamalan itse kuuluessa 9/11 jälkeen kasvaneeseen ikäpolveen on nämä asiat hyvin lähellä häntä. Ms Marvel ottaa kantaa asioihin ja katsoo niitä Kamalan kautta, mutta se tekee tämän taidolla ja osaa yllättää sillä aina. Hullu keksijä joka palkkaa toimettomia nuoria avukseen? Milleniaalien arvontunteen katoaminen muiden kohtelun ja paineen vuoksi. Kamalan tapaan Terrigen-pommista voimansa saanut Epäinhimillinen joka alkaa satuttamaan muita? Ääriliikkeet ja siitä nouseva yleinen muiden samannäköisten ja tapaisten profilointi. Muiden hänen ikäistensä käytös ja tapa puhua hänen ja Nakian kulttuurista huoltapitäen? Sankarikompleksi ja musliminaisten "pelastaminen" heidän itse valitsemiltaan tavoilta. Tämä on tavaraa jota ei käsittellä kunnolla televisiossa saatikka sitten elokuvissa, mutta sarjakuvissa kaikki on mahdollista.

(C)Takeshi Miyazawa


Ms Marvel-lehden päähenkilö on tietysti Kamala, mutta hänen elämänsä on täynnä mielenkiintoisia ja hyviä sivuhahmoja. Lapsuudenystävä Nakia toimii tasapainona Kamalan villille ja innokkaalle luonteelle olemalla viileä ja tyyni alati ja paras ystävä Bruno on kelpo tiedemiehen alku jonka rakkaus Kamalaa kohtaan pysyy tiukasti piilossa tämän peläten sen rikkovan heidän välinsä. Hänen mentorinsa Medusa, epäinhimillisten kuningatar ei aina ymmärrä Kamalaa mutta osaa silti auttaa tätä tiellään supersankariksi yhdessä kaikkein rakastaman ahmamutantti Wolverinen kanssa. Ja sitten on tietysti hänen perheensä- pankissa työskentelevä laiskanpulska isä Yusuf, äänekäs ja huolehtivainen äiti Muneeba ja konservatiivinen, hyvin uskonnollinen isoveli Kamran. Kamalan vanhemmat ovat kuin kenenkä tahansa 16-vuotiaan vanhemmat- huolehtivaisia, tiukkoja ja jonkin verran ymmärtämättömiä teini-iän tuomista muutoksista. Mutta huolen takana on rakkaus, ja se näytetään molempien vanhempien kohdalla useaan otteeseen. Kamran on kaikista hahmoista riskaabelein, sillä fundamentalistisia hahmoja ei aina osata käyttää oikein ja muuttuvat nopeasti yksiulotteisiksi selostajiksi. Kamran on poikkeus tähän. Kamran elää mielenkiintoisessa asemassa perheensä ja maailman välissä. Hän on äärimmäisen tarkka elintavoistaan ja siitä mitä hän tekisi työksensä mikä ärsyttää Yusufia jonka mielestä pojan pitäisi mennä töihin eikä vain notkua moskeijalla. Hän pukeutuu traditionaalisiin muslimien vaatteisiin ja tämä ei ainakaan auta häntä saamaan töitä nykyajan Yhdysvalloissa. Kamranilla ei ole muuta paikkaa kuin uskonsa jossa hän tuntee itsensä mukavaksi. Mutta mikä tekee näistä kaikista hahmoista hyviä on heidän kykynsä muuttua. Kuten Kamala itsekkin, he kasvavat tarinan aikana tilanteiden mukaan. Bruno ja Kamala puhuvat tunteistaan toisiaan kohtaan, luokkatoveri ja "huolenpitotrolli" Zoe kohtaa tunteensa ja kasuaalin rasisminsa ja ystävystyy Nakian kanssa, Kamran kohtaa jonkun joka ajattelee samalla lailla kun hän ja alkaa avautua- kaikki tämä tekee tarinasta paljon muutakin kuin vain pahisten hakkaamista, ja usei nekin voitetaan tieteen ja älykkyyden avulla puhtaan voiman sijaan.

(C) Mahmud Asrar


Kamala on itse tämän kaiken keskellä loistotähtenä. Hän on tarinan alussa tietyllä tapaa kliseinen nörtti joka haluaa enemmän elämältään, mutta samantien tehdää selväksi että maailma ei kuitenkaan toimi tällä tapaa. Hän saa voimansa, mutta se ei tee hänestä saman tien täydellistä sankaria joka hän halusi olla. Kamalan tarina on oman paikkansa löytämistä ja sitten siinä elämistä. Toki tähän kuuluu perushommat kuten salainen identiteetti ja vaikeat tilanteet sen kanssa, mutta tämä pelataan näppärästi komediana ja draamana tilanteen sitä vaatiessa. Kamala on rento, mutta samaan aikaan yliajattelee asioita. Hän haluaa auttaa mahdollisimman montaa, mutta ei tiedä aina mitenkä. Ja jopa maailmanlopun koittaessa (Secret Wars 2015) hänen pääasiallinen tavoitteensa on auttaa mahdollisimman montaa ennen loppua. Kamala ei ole kuitenkaan täydellinen. Hän on itsepäinen, lyhytnäköinen, hieman tekopyhä ja Kamala haluaa koko ajan miellyttää muita oman hyvinvointinsa edellä. Mutta missään kohtaa nämä negatiiviset luonteenpiirteet eivät muutu hahmon pääasialliksi teemoiksi ja Kamala oppii virheistään. Hänen lähin analoginsa muista supersankareista on nuori Hämähäkkimies- koulun ja supersankaroinnin välillä hyppivä sankari jonka tarinan isoa tekijöitä on ihmissuhteet ja elämän monet isot ja pienet ongelmat. Mutta päinvastoin kuin Hämis, Kamala oppii virheistään ja kasvaa hahmona. Hänen elämänsä ei ole yhtä helvettiä ja vastoinkäymistä sillä Kamala on avautunut ihmisille elämässään, saaden jotain mihinkä nojata kun maailman paino on liikaa. Mutta kaikkein parasta Kamalassa on hänen motivaationsa. Hän ryhtyi supersankariksi samasta syystä kuin Teräsmies- hänellä on supervoimat ja maailmassa on ongelmia ja hän voi auttaa. Kenenkään ei tarvinnut kuolla tämän takia. Ei ammuttuja enoja tai vanhempia. Kamala on supersankari koska se on oikein.

(C) Adrian Alphona

Ja Ms Marvel on lehtenä kaiken tämän lisäksi hauska ja loputtoman viihdyttävä. Supersankarilehtien yhä jatkuva ongelma on ylitseampuva synkkyys. Marvel on alkanut pääsemään pois tästä sudenkuopasta muidenkin lehtiensä kanssa, mutta DC:llä tämä on yhä iso ongelma. Sarjakuvat ovat taidemuoto jonka ei tarvitse olla realistinen, jota ei rajoita erikoisefektibudjetit tai konventionaaliset tarinankerronnan muodot. Kamala kohtaa mitä oudoimpia, värikkäimpiä ja luovimpia otuksia ja vihollisia kuten Keksijän joka on epäonnistuneen kloonauksen tulos Kärpäsen (1958) tyyliin, värikkäät ja monimuotoiset Nuhumans-rikolliset sekä tietysti Lokin. Kamalan muodonmuutoskyvyt yhdistettynä tämän ailahtelevaan tunnetilaan tuottaa kerta toisensa jälkeen hauskempia tilanteita. Perinteiset supersankariongelmat kuten "miksi Neiti Ihme ja Kamala eivät ikinä kohtaa" ja "vaara uhkaa kaupunkia mutta myös perheillallinen kutsuu" pelataan huumorin keinoin uusin ja huvittavin keinoin. Adrian Alphonan uniikki kynänjälki tekee tästä vielä hauskemman näköistä tilanteen sitä vaatiessa, ja New Jersey on samaan aikaan asutun näköinen mutta myös fantastinen ympäristö supersankariseikkailuille ilman päätä eikä häntää.

(C) Adrian Alphona
(C)Adrian Alphona
(C) Nico Leon

Kamala Khan on mielestäni supersankarien tulevaisuus, Hämähäkkimies 2010-luvulle. Ms Marvel on lehti joka korvasi minun kohdallani Hämähäkkimiehen tarinana samaistuttavasta sankarista. En ehkä jaa moniakaan Kamalan ongelmista (ilmiselvistä syistä) mutta tämä ei tarkoita ettenkö voisi olla sympaattinen hänen tarinaansa kohtaan. Kamala on samaistuttava ja helposti lähestyttävä hahmo ilman vuosikymmenien painoa olkapäillään kuten Hämähäkkimiehellä tai muilla Marvelin entisillä "tavissankareilla". Hän on tuore perspektiivi maailmaan ja tuulahdus uutta ja pirteää energiaa vuosikymmeniä vanhaan taidemuotoon. Tarinat ovat moderneja ja niissä on nykyajan ongelmia ja tilanteita mutta toisaalta nämä ongelmat omaavat pitkän historian, mikä tekee niistä ajattomia. Se on nuorena olemista, oman itsensä ymmärtämistä, ajatusmaailmojen ja uskon kanssa kamppailua, rakkautta, vihaa ja kaikesta tästä oppimista. Kamala Khan on positiivinen hahmo joka ei syyllistä itseään martyyriksi, valita kuolleista vanhemmistaan tai käyttäydy kuin idiootti. Hänen versionsa "Suuri Voima/Suuri Vastuu"-opetuksesta on "Hyvyys ei ole olemista vaan tekoa." Hän ei halua satuttaa ketään, vain suojella kaupunkiaan ja sen asukkaita jotka turvaavat häneen epäilyn sijaan. Kun luen Ms Marvelia ja Kamalan tarinaa, tunnen oloni aina paremmaksi, ja haluan aina lukea lisää. Kamalan maailma on ihaltava, ja vaikka se ei ole täydellinen on siinä lämpöä ja charmia. Se on lähes täydellinen sarjakuva niin käsikirjoitukseltaan kuin piirostyöltön ja edes reboot ei ole onnistunut pysäyttämään sen menestystä ja laatua. Ms Marvel on lehti jonka haluaisin myös Suomen lehtikauppojen hyllyihin Hämähäkkimies-lehtien viereen vaihtoehdoksi. Kamala on saavuttanut suuren suosion ympäri maailmaa enkä näe syytä miksi Suomen pitäisi olla poikkeus. Ms Marvel on tällä hetkellä paras yhä jatkuva sarjakuva jota luen ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille.

(C) Adrian Alphona


Ilmestyneet 5 kokelmalehteä.


Olipas hauskaa. On mukavaa kehua jotain hyvää. Voisin tehdä tätä enemmänkin. Tulevaisuudessa lisää kokonaisten sarjojen esittelyä ostoslistoja varten!

Atte T





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti