keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Autoa ajava Aaveajaja? Awesome!

Marvelin kaikista tv-sarjoista heikoin on valitettavasti myöskin ensimmäinen sarja Agents of S.H.I.E.L.D. Ensimmäinen kausi oli ihan okoo joka lopulta kääntyi hyvän suuntaan uskomattoman twistin kautta. Toinen kausi oli jo loistava: agenttitoiminta oli uskottavampaa, tarina oli paljon yhtenäisempi ja se oli täynnä loistavia pahiksia suoraan sarjakuvien sivuilta kuten Murskaaja-Creel ja Herra Hyde. Sitten tuli kausi 3 ja taso palasi takaisin kauden 1 tilanteeseen mutta peilikuvana: Alku oli hyvä mutta koko ajan kauden edetessä alkoi taso laskea. Kovinkaan moni ei ollut innoissaan S.H.I.E.L.D:in seuraavasta kaudesta ja osa uumoilikin sen jatkumisen kannalta. Sitten tuli tämä uutinen:



Aaveajaja on tulossa.

Tämä sai monen innostumaan ja kiinnostumaan taas. Marvel oli saanut hankittua oikeudet takaisin hahmoon ja netflix-sarjasta oli ollut huhuja. Nicolas Cagen tähdittämät Ghost Rider-leffat olivat vieläkin kipeä muisto monien hahmon fanien mielessä ja uusi versio oli tervetullut. Mutta sitten tuli toinen uutinen. Kyseessä on Aaveajaja, mutta ei Johnny Blaze tai Danny Ketch. Tämä Aaveajaja jätti moottoripyörän kotiin:



Kyseessä on Robbie Reyes, uusin Aaveajaja. Robbie Reyesin isoin ero vanhoihin Aaveajajiin oli se että hän ei aja moottoripyörää vaan autoa, tarkemmin 69' Dodge Chargeria. Robbie on uusi hahmo Marvelin sarjakuvissakin, hänen debyyttisarjakuvan ilmestymisestään ei ole kuin pari vuotta. Tämä sai aikaan äänekkään vastalauseen ja valittamisen sarjan faneilta, joista useammat eivät luultavasti ole edes lukeneet Felipe Smithin ja Tradd Mooren All-New Ghost Rider-sarjakuvia.



Robbie Reyes oli Los Angelesilainen lukiolainen joka asui yhdessä ramman veljensä Gaben kanssa yksin köyhyydessä, Robbien tehdessä töitä konepajalla. Robbie koittaa parhaansa mukaan pitää Gaben elämän positiivisena ja iloisena, suojellen tätä kotiseutunsa huonoilta vaikutteilta. Mutta rahat ovat tiukassa ja kun jengiläiset varastavat Gaben pyörätuolin täytyy Robbien koittaa saada rahat uuteen. Hän "lainaa" huollossa ollun audon konepajalta ja osallistuu yöllisiin laittomiin kilpa-ajoihin. Robbie on voittaa, kunnes poliisit saavat hänet kiinni...ja ampuvat hänet niille sijoilleen. Nämä "poliisit" ottavat jotain pois auton takakontista ja sytyttävät auton ja Robbien tuleen. Mutta tähänn ei loppunut Robbien tarina. Liekit valtaavat hänen ruumiinsa ja sielunsa ja hän nousee pystyyn. Robbie nousee autoonsa ja liekit syöksevät ulos auton moottorista. Aaveajaja on palannut.



Tästä alkaa Robbien matka Aaveajajana. Mutta erot hänen ja Blazen ja muiden vanhojen ajajien kesken alkavat nousemaan nopeasti esille. Robbie käy aluksi lävitse paljolti samat vaiheet kuin muutkin: hän ei muista mitä hän teki viime yönä, ei yhdistä itseään tähän uuteen vigilanteen ja hänen muodonmuutoksensa muistuttaa paljon riivausta. Mutta isoin ero kuitenkin oli itse "aaveessa" josta Robbie sai voimansa. Kyseessä ei ole langennut enkeli kuten klassisella Aaveajajalla vaan tuomittu sielu nimeltään Eli. Eli ei ole mukava kaveri ja paljon All-New Ghost Riderin isoista persoonallisista juonista keskittyy Robbien ja Elin taisteluun tämän kehon hallinnasta ja siitä mitä Aaveajajan kuuluu tehdä. Ja kun Robbie asuu yhdessä veljensä kanssa on osa tästä taistelusta myös Gaben suojelua verenhimoiselta ja psykoottiselta Elilta. Robbien suhde veljeensä on tämän sarjan parhaimpia puolia, sillä Gabe on suloinen ja lannistumaton ja hetket kun tämä pinta murtuu ja paljastuu että hän on sellainen myös veljensä vuoksi ovat erittäin raskaita ja realistisia. Kaiken väkivallan ja autourheilun lisäksi All-New Ghost Rider  käsittelee paljon sosiaalisia aiheita kuten jengikulttuureja, huumeita, yksinhuoltajuutta, vastuuta ja aikuistumista nuorena.


Ja tästä nousee esiin oma teoriani siitä miksi Robbie ajaa autoa moottoripyörän sijaan. Toki auto on hienon näköinen ja helppo tapa erottaa Robbie muista ajajista isosti, mutta autoon liittyy myös symboliikkaa jota moottoripyörässä ei ole. Robbien auto on vanha auto (vuoden 69' Dodge Charger) ja tuohon aikaan autoilu ja auton hankkiminen Amerikassa edusti yhtä asiaa yli kaiken: vapautta. Auto oli nuorison tapa päästä pois kotoa ja kotiseuduilta ja elää vapaasti ilman maantieteellisiä rajoituksia. Robbien elämä ei ole vapaata: hän käy koulussa, sitten hän on töissä ja loput arjen tunneista kuluu Gabesta huolehtiessa. Aaveajajana hän saa vapauden- hän nousee autoon, voi mennä minne haluaa ja voi helvetillisten voimiensa ansiosta tehdä mitä tahansa haluaa. Syy miksi Aaveajaja perinteisesti ajaa moottoripyörää johtuu siitä että hahmon luomisaikana oli moottoripyörillä ajavat hurjapäät kuten Evel Knievel suosionsa huipulla ja moottoripyörien status kapinallisten ja kovisten ajoneuvona huipussaan. Tämä sopi Johnny Blazella joka kieltäytyi palvelemasta Helvetin voimia (aka KAPINOI), mutta Robbien hahmoon se ei kuulu. Autolla ja Robbiella on yhteys toisiinsa niin tarinassa kuin sen metatasollakin.



Kuten näistä kuvista saattaa näkyä, All-New Ghost Riderin piirrosjälki on hyvin erilaista. Tradd Mooren taide on futuristista ja sleekkiä. Moore on varsinkin omiaan kuvaamaan liikettä ja vauhtia mikä on tietysti loistava taito Aaveajajan kaltaisessa sarjassa. Robbien auto näyttää upealta joka kerta ja tapa jolla Moore esittää Robbien ja auton muodonmuutoksen Aaveajajaksi on upea ja sulava. Myös monet viholliset joita Robbie kohtaa on designattu mieleenjääviksi ja paikka paikoin hirviömäisiksi kuten huumekauppias-jengijohtaja Grumby ja Robbien ensimmäinen iso vihollinen ja Aaveajajien vanha kiertävä uhka Herra Hyde. Taistelukohtaukset näiden kanssa ovat usein erittäin väkivaltaisia ja ja paikka paikoin erittäin karmivia mutta myös selkeitä ja helppoja seurata, kiitos Tradd Mooren kynänjäljen.





Ja nyt Robbie on tv:ssä, eilen tehden debyyttinsä Agents of S.H.I.E.L.D:in 4.kauden ensimmäisessä jaksossa. Robbieta näyttelee Gabriel Luna ja hän vaikuttaa alustavasti hyvältä rooliin. Jakson alkaessa on Robbie selkeästi ollut Aaveajaja jo jonkin aikaa ja on jotenkin sinut väkivaltaisen puolensa kanssa toimiessaan jonkinnäköisenä vigilantena metsästäen erilaisia rikollisia ja teloittaen heidät väkivaltaisesti. Ehkä 2. kaudella tavattu Herra Hyde (Kyle McLachlan) voisi tulla takaisin ja ottaa matsia Robbien kanssa? Tai joku muu klassinen Aaveajajan vihollinen kuten Mustasydän tai Kurpitsalyhty. Vielä ei ole varmaa onko Robbien sisällä Eli vai onko hänkin langenneen enkelin riivaama, mutta Robbien tarina MCU:ssa on vasta alussa.




Jos Robbie Reyesin tarina alkoi kiinnostamaan, hänen seikkailuansa voi seurata helposti kahdessa sarjakuvassa (All-New Ghost Rider 1: Engines of Vengeance ja All-New Ghost Rider 2: Legend) ja tietysti Agents of S.H.I.E.L.D:in uusimalla kaudella.



Ladies and Gentleman, start your engines.

Atte T

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Auto on muuten varmaankin valittu osittain siksi, että se on isona selkeälinjaisena esineenä ehkä noin miljoona kertaa helpompi (ja halvempi) mallintaa kuin moottoripyörä ja kuski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin televisiota varten? Varmaankin. Ja Robbien auto on myös hyvin tunnistettava mikä tekee tämän etsimisestä hieman mielekkäämpää.

      Poista