keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Sweet Christmas! Luke Cage- Vuokrasankari!

Marvelin Netflix-sarjat ovat tähän asti olleet enemmän tai vähemmän puhdasta kultaa. Daredevilin 1. kausi oli loistava ja toimi myöskin näytetyönä siitä että MCU osaa käsitellä väkivaltaisia ja synkkiä aiheita. Sarjan toinen kausi jatkoi tällä tiellä mutta vähän kompastui omiin jalkoihinsa Elektran kohdalla. Kauden pelasti meh-tasolta Jon Bernthalin uskomaton suoritus Tuomarina. Mutta toinen sarja Jessica Jones oli jo täydellisyyttä hipova mestariteos. Se käsitteli aikuisia ja vaikeita teemoja kypsästi ja henkilökohtaisesti Jessican hahmon kautta, ja Krysten Ritter teki elämänsä roolisuorituksen yksitysetsivä Jessicana. Pahis Killgrave (David Tennant) oli uskomattoman karmiva mutta myös pelottavan realistinen versio sarjispahiksesta ja sen sivuhahmojen galleria oli monipuolinen ja tiivis. Näistä sivuhahmoista kaksi ovat sarjakuvissa tunnettuja supersankareita: Jessican paras ystävä Patsy Walker on tunnettu myös nimellä Hellcat. Toinen ja tunnetumpi sankari- ja tämänpäiväinen puheenaiheemme- oli Luke Cage.



Luke Cage on mielenkiintoinen ilmiö supersankarigenressä. 70-80 luvulla Marvel oli tiukasti kiinni zeitgeistissa ja aikansa pop-ilmiöissä. Aaveajaja syntyi moottoripyörätähtien suosion huipulla, Shang-Chi, Kung-Fu:n mestari ja Rautanyrkki taasen kung-fu leffojen ja Bruce Leen noustessa suosioon. Luke Cage on blaxsploitaatio-elokuvista innoituksensa saanut hahmo. Elokuvat kuten Supefly tai Shaft olivat blaxploitaatio-ajan huippunimiä jossa mustaihoiset sankarit ratkaisivat "väkivaltaisen maailmansa" ongelmia väkivaltaisesti ja tähän genreen liittyi usein paljon huumeita ja yliammuttua katuslangia, ja nämä teemat näkyivät vahvasti Luke Cagen ensimmäisissä seikkailuissa.



Carl Lucas kasvoi aikuseksi Harlemin kovilla kaduilla, kunnes hänet tuomittiin rikoksesta jota hän ei tehnyt vankilaan. Hänelle tarjottiin ehdonalaista jos hän suostuisi osallistumaan ihmiskokeisiin soluja korjaavan lääkkeen kehittelyssä. Carl suostui, mutta katkera vanginvartija sabotoi kokeen ja Carl sai supervoimat ja tuhoutumatton ihon. Hetken raivossaan hän hyökkäsi vanginvartijan päälle ja karkasi vankilasta. Hän palasi Harlemiin ja päätti ryhtyä sankariksi- rahasta. Hänestä tuli ensimmäinen vuokrasankari,  supersankari jonka palveluksia voi ostaa. Hän vaihtoi nimensä Luke Cageksi ja ryhtyi Voimamieheksi.



Luke sankaroi yksin hyvän aikaa. hakaten eri jengipomoja turpaan kunnes hän sai taisteluparin- Danny Randin aka Rautanyrkin. Yhdessä he olivat Vuokrasankarit ja heidän seikkailunsa johdattivat heidät sosiaalisten ja yhteiskunnallistenkin aiheiden äärelle. 80-luvulla Voimamies ja Rautanyrkki olivat tunnetuimpia supersankarikaksikoita sarjakuvissa, ja tähän vaikutti paljon heidän erilaisuutensa. Luke oli aggressiivinen ja pyrki ratkaisemaan ongelmansa väkivallalla, Danny taasen rauhallinen ja diplomaattinen. Mutta Danny oli täysin ulkopuolinen New Yorkissa elettyään ison osan elämästään luostarissa Tiibetissä, ja Luke taas oli kasvanut näillä kaduilla ja tunsi tavat ja ihmiset. Heidän hahmonsa täydensivät toisiaan ja ovat säilyneet ylimpinä ystävinä tähän päivään saakka. Luke jopa nimesi tulevan lapsensa Dannyn mukaan Danielleksi. Power Man & Iron Fist valitettavasti lopetettiin 1986 ja Luke jäi taas välihuomioksi Marvelin seikkailuissa 6 vuoden ajaksi.



Hän sai 90-luvulla oman lehtensä nimeltä Cage joka uusittiin kerran, mutta lopulta Luke Cage nousi pintaan kunnolla kiitos Brian Michael Bendiksen loistavan Alias-sarjan myötä. Alias oli sarjakuva ex-supersankarista joka menneiden traumojensa takia jättänyt viittahommat ja ryhtynyt yksityisetsiväksi. Hänen nimensä oli Jessica Jones. Luke toimi aluksi Jessican ystävänä ja osittaisena kollegana mutta myöhemmin heidän välillensä syntyi rakkaus joka päätyi lopulta heidän yhteisen lapsensa syntymään ja avioliittoon. Brian Michael Bendis jatkoi Luken nostamista parrasvaloihin toisessa loistavassa sarjassaan New Avengers jossa uusi Kostajien sukupolvi nousee suuren kriisin noustua. Luke on Uusien Kostajien vakiojäsen ja jopa pistää muut Kostajat ja heidän isot resurssinsa taistelemaan katurikollisuutta vastaan aina silloin tällöin. Tämä kiteytti Luken aseman Marvelin sarjakuvien isona nimenä ja hän on sitemmin ollut mukana kaikissa isoissa seikkailuissa ja hän on pysynyt yhdessä Jessican kanssa tähän päivään asti.



Luken ja Jessican avioliitto ja perhe on yksi syy miksi itse pidän heistä niin paljon. Avioliitto on asia joka välillä tuntuu asialta jota sarjakuvakirjoittajat eivät osaa käyttää. Niin moni hahmo on mennyt naimisiin ja eronnut tai vaimo on kuollut tai lapset on tapettu tai jotain muuta tylsää ja lapsellista. Luke, Jessica ja nuori Danielle (Josta tulevaisuudessa tulee uusi Kapteeni Amerikka) ovat pysyneet yhdessä läpi Supersankarien Sisällissodan, Violetin Miehen paluun ja rebootin ja ovat yhä Marvelin harvoja stabiileja, onnellisia perheitä. Lukelle tämä on hyvin tärkeää ja hän yhdessä kohtaa kamppaili paljon tämän kanssa. Hän koki paljon omatunnon tuskia ja itseluottamuksen puutetta isänä olemisesta juurikin oman väkivaltaisen menneisyytensä vuoksi. Varsinkin kun Supersankarien Sisällissodan aikaan tämä puhdas luotto ja vakaumus perhettään kohtaan nousi ylös. Hän ei halunnut taipua poliitikkojen edessä, näyttäen tyttärelleen että jos johonkin uskoo niin sen puolesta pitää taistella. Ja mikään ei pidättelisi häntä pääsemään takaisin rakkaimpiensa luokse.



Luke on ollut elokuva-adaptaatioiden listalla pitkään mutta koskaan projektit eivät tuntuneet pääsevän mihinkään. Quentin Tarantino halusi tehdä elokuvan mutta ei saanut lupia/mahtumaan moista omaan aikatauluunsa. Lopulta saimme kuitenkin live-action Lukemme viime vuoden Jessica Jones-sarjassa jossa häntä näytteli Mike Colter. Luke on MCU:ssa hyvin matalaa profiilia pitävä baarimikko johonka Jessica iskee silmänsä kiinni. Luken ja Jessican välille syntyy romanssi joka kuitenkin katkeaa kun Luke saa tietää mitä hänen ex-vaimolleen tapahtui jonka jälkeen hän katoaa omille teilleen. Colterin Luke oli paljon rauhallisempi versio klassiseen Lukeen verrattuna ja muistutti enemmän moderneja versioita hahmosta. Luke on yhä traumansa valloissa ja Jessican kautta hän pystyy jatkamaan normaalia elämäänsä-kunnes sekin kääntyy päälaelleen. Nyt perjantaina 30.9 Luke Cage-sarja saapuu Netflixiin ja sarja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta miten Luken tarina jatkuu tästä eteenpäin.



Luke Cage on mielenkiintoinen hahmo monessakin mielessä, varsinkin se että hän on pysynyt pinnalla yllättävän hyvin ollakseen vain loppujen lopuksi muoti-ilmiöstä syntynyt hahmo. Luke Cage kuitenkin saapui eksaktisti oikealla hetkellä ja on pysynyt relevanttina senkin jälkeen. Mikä on Luke Cagen päällepäin näkyvin voima? Luodinkestävä iho. Marvelin iso myyntikikka on alusta alkaen ollut se että sen sankareihin voi samaistua. "Elämä ikkunan takana" oli sama asia kuin Marvelin maailma. Neljä vuotta ennen Luken ensiesiintymistä sarjakuvissa, Martin Luther King murhattiin 1968. Ja tämä ei ollut mikään yksittäinen teko, ja aseilla tehty väkivalta Yhdysvalloissa mustaa väestöä kohtaan oli hyvin yleistä. Eikä tämä ole kadonnut mihinkään. Toistuvasti saa kuulla kuinka musta nuori on taas ammuttu syyttä ja juurikin poliisin toimesta, niiden joidenka pitäisi suojella kansalaisia. Supersankarit ovat fantasiaa, ja usein vielä toiveunelmafantasiaa. Luke Cage on luodinkestävä mies. Näinä aikoina hän on yhtä relevantti ja samaistuttava kun hän oli jo 70-luvulla.



Luke Cage saapuu Netflixiin perjantaina 30.9. Toivottavasti tämä lyhyt historiikki ja katsaus Luke Cagen historiaan ja hahmoon oli informatiivinen ja sai sinut kenties kiinnostumaan enemmän Voimamiehestä. Teen tulevaisuudessa varmaan samanlaisen katsauksen Rautanyrkistä kun hänen sarjansa ensi-ilta lähestyy.

Atte T

Ps. Tämä:


Luke on siisti äijä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti