lauantai 9. helmikuuta 2019

Atte Arvostaa: The Lego Movie 2: The Second Part

Milloinkahan minäkin opin. Lego- elokuvan jatko-osan mainostuksen alkaessa olin hieman skeptinen siitä kuinka jatko-osa toimisi (ilmiselvästä alustuksesta ja Lego Batmanin olemassaolosta huolimatta) ja miten se pärjäisi ensimmäisen osan tietyn yllätysarvon jälkeen. Mutta tämä sykli käydään joka kerta; Phil Lord ja Chris Miller ovat tässä vaiheessa jo ansainneet sen ettei heitä epäiltäisi joka perhanan kerta, vaikka heidän uransa onkin täynnä lähinnä täysosumia:

The Lego Movie 2: The Second Part

Tässä julisteessa on jotain tuttua...

Elokuva: Kaikki ei ole enään mahtavaa, kun toistuvat hyökkäykset ulkomaailman olentojen toimesta ovat tehneet Emmettin (Chris Pine) maailmasta apokalyptisen raunion. Kun Kenraali Sweet Mayhem (Stephanie Beatriz) Systar-tähtijärjestelmästä saapuu hakemaan puolisoa ei todellakaan pahalle kuningattarelle, jää Emmettin tehtäväksi pelastaa ystävänsä ja koko maailma Maailmamanlopulta...



Ensimmäinen Lego- elokuva oli ilmestyessään pienoinen yllätys; juuri kukaan ei odottanut siltä mitään muuta paitsi Lego-konsernin markkinointia ja halpaa tuotesijoittelua. Lopputulos oli toista maata, ollen rakkauskirje lapsuuden rakkaille leluille ja mielikuvitukselle mitä nämä värikkäät muovipalikat ovat ruokkineet jo vuosikymmenten ajan. The Lego Movie 2 jatkaa samalla tiellä, ja vain se että elokuvasarjan "temppu" (eli hyperrealistiset legot maailmassa jossa kaikki on legoja ja ihmisten mielikuvituksen tuotteita) ei ole enään uusi estää sitä olemasta edeltäjänsä tasolla. Ohjaajat Mike Mitchell ja Trisha Gum (joka vastasti animaatiosta, hattua ilmaan!) yhdessä Lordin ja Millerin käsikirjoituksen kanssa kertovat taas tarinan lego-ukkelien hilpeistä seikkailuista jossa on enemmän sydäntä kuin kymmenessä niin sanotussa "aikuisten" elokuvassa.



Elokuvan ehdottomasti hauskimpia ja myös mielenkiintoisimpia asioita tapahtui tällä kertaa suoraan Emmetin ympärillä. Emmett elää yhä samaa happy-go-lucky elämää vaikka kaikki hänen ympärillään on kuin suoraan Mad Maxista, ja hänen asenteensa lähinnä ärsyttää muita, jotka koittavat tottua elämään synkässä ja tosi aikuisessa maailmassa. Oppaaksi aikuisuuteen hänelle tulee REX DANGERVEST, mysteerinen mestarirakentaja ja purkaja joka on oppinut elämään omillaan avaruussankarina, dinosauruskouluttajana, lännnensankarina ja vitsi taitaa olla kohta selvä kaikille. Pratt on kyvykäs näyttelijä ja hän antaa Emmettile sielun ja lämmön, mutta myös juuri oikean poikamaisen fiiliksen. Wyldstylen (Elizabeth Banks) oma-aktiivisuus ja no-nonsense asenne toimii yhä, ja tällä kertaa pääsemme hieman syvemmälle hänen hahmoonsa, tai siihen mikä hän oli ennen kuin hän oli Wyldstyle. Ja vaikka tarinasynopsis saa Emmettin tarinan kuulostamaan jokseenkin white saviour- henkiseltä Mies Pelastaa Päivän- narratiivilta, älkää huolehtiko- The Lego Movie 2 on tätä fiksumpi. 



Uusista hahmoista sekä kenraali Sweet Mayhem että kuningatar Watevra Wa-Nabi (Tiffany Haddish) loistavat molemmat omilla tavoillaan. Sweet Mayhem on avaruuskypärään pukeutuva kasvoton kovis, joka ylisuorittaa Wyldstylen tapaan joka kentällä, kun taas kymmenistä legopalikoista muodustuva Watevra on sekä animaation että ääninäyttelyn juhlaa. Watevralle on annettu myös kaksi erittäin viihdyttävää laulunumeroa jotka jäävät helposti soimaan päähän, yhdessä Systar- systeemissä soivan tahallisen ja tarkoituksellisen korvamato-biisin kanssa joka aiheutti minussa eksistentiaalista pelkoa, ja nyt en voi saada sitä päästäni pois. Systar- systeemissä riittää uusia vitsejä kerrottavaksi, jotka kaikki nousevat Systarin erilaisesta luomisen kontekstista.



Kuten edellisen osan kanssa, The Lego Movie 2 sisältää suhteellisen merkittäviä juonikäänteitä että niistä, ja sitä kautta elokuvan teemasta ja subtekstistä puhuminen on epäsopivaa. Kuitenkin, Lego Movie 2 sisältää mielenkiintoisen jatkon edellisen elokuvan "oikean maailman" idealle. Will Ferrelin näyttelemä Mies Yläkerrasta ei esiinny kuin äänenä, legojen kohtalon jäädessä tämä lasten harteille. Elokuvassa on paljon asioita menossa kaiken värikkään toiminnan taustalla; Chris Prattin uran evoluution tarkkailua, DC- elokuvien (ennen ainakin) edustaman Synkkien Aikuisten Elokuvien kritiikkiä ja sisarusten välisen rakkauden esittämistä. "Lastenelokuvaksi" The Lego Movie 2 käsittelee näitä kaikkia perinpohjaisesti ja viihdyttävästi, ja tämä on jälleen muistutus Lordin ja Millerin kyvyistä kynän varressa. 



Lego Movie 2 on mielestäni samanlaisessa asemassa elokuvien kuten Avengers: Age of Ultron ja Guardians of the Galaxy vol. 2- erittäin hyvä elokuva joka itseasiassa saattaa olla parempi kuin edeltäjänsä, mutta koska se ei ole enään uutta ja ihmeellistä ei yleinen konsensus saavuta alkuperäisen asemaa. Aika yksin kertoo onko Lego Movie 2 saamassa saman aseman yleisessä mielipiteessä. Kuitenkin, Lego Movie 2 on erittäin toimiva jatko-osa loistavalle elokuvalle, joka antaa hyvää viihdettä ja oimia naurunhetkiä, mutta myös antaa samalla ajateltavaa oman ajankohtaisuutensa ja suuren sydämensä ansiosta. Lego- elokuva tuli 2014 hyvin erilaisessa ilmapiirissä kuin The Lego Movie 2 vuonna 2019, ja tämä näkyy hieman sen tunnelmassa ja viestissä. Kaikki ei ehkä ole enään mahtavaa, mutta se on ihan okei. Lego Movie 2 on ehdottomasti aikasi arvoinen.

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti