sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Oscar- gaala 2019: Veikkauksia ja toiveita

Kuten viime vuonna, haluan taaskin hieman spekuloida siitä miten tämän vuoden Oscar- gaalan palkinnot menevät. Oscar- gaala 2018- postaukseni viime vuonna sai hyvin lukijoita, joten palaan saman lähteen äärelle häpeilemättä.Tänä vuonna on Oscar- lautakunta tehnyt erinomaisen huonoa työtä televisio-yleisöjen houkuttelussa ohjelman pariin. Aluksi tuli ehdotus "Suosituimman Elokuvan" kategoriaa, joka tuntui vain syyltä olla antamatta Black Pantherille Parhaan Elokuvan ehdokkuutta. Tämä sai vastaansa vahvaa kritiikkiä, ja se kuopattiin pian. Sitten show'n isännäksi valittiin Kevin Hart, joka vetäytyi myöhemmin työstä tämän homofobisten kommenttien tultua valoon. Uutta vetäjää illaksi ei valittu, vaan sen sijaan välisegmenttejä pitävät satunnaiset näyttelijät. Paras Laulu- kategorian ehdokkaat usein esitetään illan aikana. Tällä kertaa esitettäisiin vain kaksi; All the Stars Black Pantherista ja Shallow A Star Is Bornista. Tämäkin sai kritiikkiä, ja myöhemmin tämä muutettiin että viisi laulua esitettäisiin- ainoa jota ei esitetä on All the Stars. Ja viimeisenä niittinä päätettiin jakaa osa palkinnoista mainostaukojen aikana; Paras Kuvaus, Paras Leikkaus, Paras Lyhytelokuva ja Paras Maskeeraus. Tämä sai monet nimekkäät alan ohjaajat, kuten Guillermo Del Toron, Quentin Tarantinon, Martin Scorsesen ja Damian Chazellen kritisoimaan valintaa äänekkäästi. Myöhemmin tämäkin peruttiin.

Kaiken tämän jälkeen on pieni ihme että koko show esitetään edes. Ja kiistanalaisuudet eivät lainkaan loppuneet tähän; kategorioiden ehdokkaat ovat vasta tuloillaan. Kuten viimeksikin, käyn läpi ne kategoriat joista minulla on jotain sanottavaa (aka olen nähnyt ainakin suurimman osan kategorian elokuvista) ja esitän arvaukseni, toiveeni ja pahimmat pelkoni. Gaalan jälkeen päivittelen tänne sitten lopputulokset ja ajatukseni niistäkin.

// EDIT: Gaala on ohi, katsotaan miten kävi:


Parhaat Erikoistehosteet

Minun Valintani: Tämä on tosi paha. Toisaalta haluaisin kunnioittaa sitä työtä mikä Avengers: Infinity Warin ulkomuodon luomiseen, eritoten Thanoksen kohdalla, tehtiin. Mutta The First Man loi niin autenttisen oloiset ympäristöt, uhat ja kuumaiseman ettei paremmasta väliä. Ehkä toivon kuitenkin voittoa Infinity Warille. 

Kuka Voittaa: The First Man. En olisi lainkaan pahoillani tästä, ja kun The First Man jäi palkintoehdokkuuksien osalta heikoille, tulee se voittamaan nämä tekniset palkinnot kuten Dunkirk voitti viime vuonna.

VOITTAJA: The First Man, ansaitusti. Tähän myös jäivät The First Manin palkinnot, mikä oli huutava vääryys.

Avengers: Infinity WarParas Leikkaus

Minun Valintani: BlacKkKlansmanissa on hyvin käytettyä temaattista leikkaamista, jossa vertailu tuottaa vahvaa lopputulosta. Jos mietin kohtauksia viime vuodelta jotka jättivät vahvimman vaikutuksen, on Harry Belafonten monologi Klaanilaisten katsoessa Kansakunnan Syntyä samaan aikaan vahva ehdokas, ja se toimii juuri erinomaisen leikkauksen takia. Samoin Kwam Turen puhe nuorille opiskelijoille nojasi paljon editoinnin voimaan.

Kuka Voittaa: The Favourite vaikuttaa sellaiselta joka saa paljon ehdokkuuksia, mutta ei sitten loppujen lopuksi voita kuin tekniset palkinnot, ja leikkaus tuntuu juuri tältä kategorialta.

Pahin Oikeusmurha: Bohemian Rhapsody. Jos ette ole nähneet sitä päänsärkyä aiheuttavaa kohtausta, jossa jokainen bändijäsen saa aina naamansa ruutuun hutaisten tehdyllä editoinnilla, etsikää se käsiinne ja olette samaan mieltä kanssani. 

VOITTAJA: BOHEMIAN RHAPSODY. Uskomatonta. Tänä vuonna oli monta hienoa valintaa ja monta kamalaa valintaa, ja tässä oli yksi kamalimmista. Eikö akatemian tuomaristo tiedä millaista hyvä editointi on?
BlacKkKlansman


Paras Kuvaus

Minun Valintani: Paljon hyviä ehdokkaita joista valita! Roman motivoitunut kuvaaminen on ehdottomasti palkinnon arvoinen, mutta tahtoisin myös että The Favouriten Robbie Ryanin työ saisi arvostusta jonka se ansaitsee.

Kuka Voittaa: Luultavasti Alfonso Cuaron ja Roma, mikä on vallan mainio valinta!

VOITTI: Alfonso Cuaron. Yksi monista palkinnoista joita Cuaron veisi kotiin tänä iltana, täysin ansaitusti.

The FavouriteParas Lavastus

Minun Valintani: Tässä on taas montaI arvollisia voittajaa, oma suosikkini on ehkä The Favourite jossa Kuningatar Annen palatsin yltäkylläinen eksessiivisyys on todella silmiinpistävä ja olennainen osa maailman luomista.

Kuka Voittaa: Jos kaikki menee kuten uskon, Black Panther on tämän vuoden Mad Max: Fury Road eli se voittaa kaikki tekniset palkinnot joissa se on ehdolla. Joten siis.

VOITTI: Black Panther, kuten odotettua. Huomioisen arvoista on että Hannah Beachler oli ensimmäinen rodullistettu nainen joka voitti tämän palkinnon koko gaalan historiassa.

The FavouriteParas Puvustus

Minun Valintani: Tässä on oikeasti vain yksi oikea valinta, ja se on Black Panther. Puvut kertovat hahmoista ja kulttuurista paljon, ja Ruth E. Carterin työ ansaitsee kaiken arvostuksen.

Kuka Voittaa: Black Panther. 

VOITTI: Black Panther, ja kuten aiemmin, Ruth E. Carter on ensimmäinen rodullistettu nainen joka voitti tässä kategoriassa ikinä. Hän myös toimi Spike Leen Do the Right Thingin puvustajana!Black PantherParas Musiikki

Minun Valintani: Koska vuoden kaksi parasta soundtrackia ei ole ehdolla, pitää kolmannen voittaa; Ludwig Göranssonin monimuotoinen ja leitmotif- rikas soundtrack on koko Marvel- kaanonin paras soundtrack samalla, joten voittoa sinne.

Kuka Voittaa: Nicholas Brittel ja If Beale Street Could Talk.  ¨

VOITTI: Ludwig Göransson! Kuitenkin, tähän päättyi Black Pantherin voittikulku, valitettavasti.

Paras Animaatio

Minun Valintani: On vain yksi oikea vastaus- Spider-Man: Into the Spider-Verse. Helposti koko vuosikymmenen paras animaatioelokuva, joka ansaitsee palkintonsa ylitse muista kategoriassa suvereenisti.

Kuka Voittaa: Spider-Man: Into the Spider-Verse. Jokainen alan palkinto on jo päätynyt sille, joten en usko että Oscareista tulee poikkeusta.

Pahin Oikeusmurha: Kuka tahansa muu, mutta Incredibles 2 kaikessa keskinkertaisuudessaan olisi
synkkä hetki.

VOITTI: Spider-Man: Into the Spider-Verse, kukas muukaan! Samalla historian tekeminen jatkui, sillä Peter Ramsey on ensimmäinen musta animaatio-ohjaaja joka on ikinä voittanut tämän palkinnon.

Spider-Man: Into the Spider-VerseParas Sovitettu Käsikirjoitus

Minun Valintani: BlacKkKlansman! Yksi erikoisimmista tosielämän tapahtumista taipui yhdeksi voimakkaimmista leffoista viime vuodelta.

Kuka Voittaa: Sisukseni sanoo että BlacKkKlansman, mutta toisaalta Can You Ever Forgive Me? vaikuttaa vahvalta valinnalta.

VOITTI: BlacKkKlansman ja samalla Spike Leen ensimmäinen Oscar-palkinto, ja hänen ilonsa oli kyllä käsinkosketeltava, varsinkin Samuel L. Jacksonille antamassaa halauksessa!


BlacKkKlansmanParas Alkuperäinen Käsikirjoitus

Minun Valintani: FIRST REFORMED. On ihme että Paul Schraderin mestariteos ei ansainnut enempää ehdokkuuksia, mutta tämän se ansaitsee.

Kuka Voittaa: Alfonso Cuaron ja Roma; ei huono valinta, mutta toivoisin First Reformedin voittoa enemmän.

Pahin Oikeusmurha: Green Book; kaikesta päätellen valheellisiin tarinoihin ja vääristelyihin perustuva tarina ei ansaitse palkintoa.

VOITTI: Green Book, voittaen rinta rinnan BlacKkKlansmanin kanssa mikä oli jokseenkin vuoristoratamainen tilanne. Pahin oli silti edessä.

The First ReformedParas Naissivuosa

Minun Valintani: Rachel Weisz, The Favourite. Sekä Emma Stone että Weisz tekivät hienot roolisuoritukset, mutta Weisz oli silti paras tänä vuonna.

Kuka Voittaa: Rachel Weiszin ja Emma Stonen palkinnot ovat todennäköisimmät. Regina King on myös vahva ehdokas, ainoana näyttelijäehdokkaana If Beale Street Could Talkista.

VOITTI: Regina King, ansaitusti ja pitkän työn jälkeen.


The Favourite


Paras Miessivuosa

Minun Valintani: En edes ole nähnyt Can You Ever Forgive Me?-leffaa, mutta silti toivon palkintoa Richard E. Grantille!

Kuka Voittaa: Mahershala Ali, toisen kerran peräkkäin, mark my words.

VOITTI: Mahershala Ali, kuten ennustin. Ali tosin vaikutti hieman hiljaiselta ja epämukavalta koko tilanteen kanssa...

Can You Ever Forgive Me?Paras Naispääosa

Minun Valintani: The Favouriten Olivia Colman ja Roman Yalitzia Aparicio ovat ne joista iloitsisin eniten, varsinkin Yalitzian tapauksessa, ollessaan ensimmäinen alkuperäiskansaa edustava naisnäyttelijä joka voittaisi Oscarin.

Kuka Voittaa: Glenn Close; ei ansaitsemattomasti, mutta tänä vuonna ja tässä kisassa hän ei ole paras vaihtoehto, mutta kuten Gary Oldman viime vuonna, palkintoa on odoteltu jo hetken aikaa.

VOITTI: Olivia Coleman, jonka tunteikas ja hyvin brittiläinen puhe oli illan parhaimmistoa.

RomaParas Miespääosa: 

Minun Valintani: Muistan yhä kuinka kaverini katsoi kuvaa Christian Balesta Vicessa ja mietti kuka uusi tulokas hän on! Balen muodonmuutos Dick Cheneyksi on tietysti osittain maskeeraajien ansiosta, mutta tapa miten Bale esittää Cheneyn monia muotoja (heh) ansaitsee kiitoksensa.

Kuka Voittaa: Rami Malek, joka suorittaa vuosituhannen estepujottelun kiitospuheessaan.

VOITTI: Rami Malek, kuten odotettua. Kuten kaikki tänä iltana, hänkin teki erinomaista työtä vältellessään ohjaaja Bryan Singerin nimen sanomista ääneen tai ohjaajan kiittämistä. Ai niin, Rami; Freddie Mercury was bisexual, not gay.

ViceParas Ohjaaja

Minun Valintani: Spike Lee. BlacKkKlansman on yksi vuoden parhaimpia elokuvia, Spike teki huipputyötä ja hänen aikaisempi ylenkatsontansa tässä kategoriassa on yhä korjattava.

Kuka Voittaa: Alfonso Cuaron ja Spike Lee taistelevat tästä palkinnosta, joten saa nähdä kumpi voittaa.

VOITTI: Alfonso Cuaron, kuten arvelinkin. Olisin toivonut voittia silti Spike Leelle enemmän, mutta Cuaron ei ollut lainkaan väärä valinta.

Spike LeeParas Elokuva:

Minun Valintani: Rehellisesti? Black Panther! Listalla on monia hyviä elokuvia ja muutama todella kyseenalainen valinta, ja koska vuoden parhaimpien lista jossa ei ole The Rideria, Paddington 2:sta tai Death of Stalinia on tyhmä lista, olisi Black Pantherin voitto siisti hetki. Vaikka se on saanut jokseenkin kritiikkiä valintana ("ohan se hyvä muttei niiiin hyvä"), olisi afrofuturistisen supersankarileffa täynnä vahvoja teemoja aja ajtuksia jossa on loistavia naishahmoja vaikka muille jakaa yhdeltä tämän hetken parhaimmista nuorista ohjaajista juuri se mitä tarvitsemme.

Kuka Voittaa: Eh, kai joku A Star Is Born tai muu turvallinen ja kiva. Roman voitto olisi hyväksyttävä.

Pahin Oikeusmurha: Bohemian Rhapsodylla ja Green Bookilla ei ole mitään tekemistä tällä listalla, ja molempien palkitseminen vain validoisi elokuvien takana työskentelevät ääliöt.

VOITTI: GREEN BOOK. Yhden tiedän varmaksi, Green Book menee historiaan yhtenä huonoimmista Oscar-palkinnon voittaneista elokuvista. Kategoriassa jossa oli BlacKkKlansman, Black Panther, The Favourite, Roma ja Vice, oli Green Book toiseksi kamalin valinta joka voitiin tehdä.

Black Panther

Tänä vuonna ei gaalasta puuttunut suuria tunteita ainakaan. Historiallisten voittojen seassa oli historiallisen huonoja valintoja, jotka saavat vieläkin minut pudistelemaan päätäni epäuskossa. Mutta haluan keskittyä positiiviseen; Black Panther on voittanut enemmän Oscar-palkintoje kuin mikään muu supersankarielokuva! Spider-Man: Into the Spider-Verse on nyt voittanut jokaisen alan elokuvapalkinnon! Spike Lee sai vihdoinkin ansaitsemansa palkinnon. Myös tämä malli jossa juontaja ei pistä koko show'ta jäihin tasaisin väliajoin toimi hyvin!Oscar- elokuvat saavat paljon hypeä osakseen, mikä on ihan ymmärrettävää. Toisaalta kun mietin niitä kaikkia loistavia elokuvia jotka olisivat ansainneet ehdokkuutensa ja ennen kaikkea arvostuksen joka sitä kautta nousee, niin tuntuu tämän vuoden ehdokkuudet hieman tyhjiltä; Chloe Zhaon The Rider olisi helposti voinut olla sekä Parhaan elokuvan että Zhaon kohdalla Parhaan ohjaajan ehdokas. Missä oli rakkaus The First Mania kohtaan, eritoten Justin Hurwitzin uran parasta soundtrackia kohtaan? Sama koskaa edesmennyttä Johan Johanssonia ja tämän Mandy- musiikkeja, jotka jäivät pois kisasta teknisen virheen vuoksi. Parhaan naissivuosan ehdokkuus Elizabeth Debickille Widowsista ja Laura Harrierille BlacKkKlansmanista? Samasta leffasta parhaan miespääosan ehdokkuus John David Washingtonille ja Steve Buscemille Death of Stalinista? Entäs Paddington 2?

Oscarit on ihan kivoja, mutta eivät ole mikään lopullinen laadun tae, kuten Bohemian Rhapsody ja Green Book meille tänä vuonna osoittivat.Tällaista tällä kertaa! Kun palkinnot on jaettu, päivitän listan voittajilla ja jaan hieman ajatuksiani lopputuloksesta. Gaala alkaa Yle Teemalta 3:00 25.2, palataan asiaan myöhemmin!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti