lauantai 14. toukokuuta 2016

Lepää rauhassa, Darwyn Cooke

14.5.2016 Lauantai-aamu ei alkanut hyvissä merkeissä. Varhain aamulla luin uutisen että sarjakuvapiirtäjä ja kirjoittaja Darwyn Cooke palliatiivisessa hoidossa, eli parantumattomasti sairaiden potilaiden fyysisen ja henkisen tilan kehentämistä. Myöhemmin samana päivänä uutinen muuttui. Darwyn Cooke kuoli 14.5.2016 aggressiiviseen syöpään.



Useimmille teistä nimi ei ole välttämättä tuttu, mutta itselle Darwyn oli hyvin tärkeä tekijä. Listassani parhaimmista sarjakuvista Darwynin magnum opus DC: The New Frontier oli kolmannella sijalla, ohittaen mielestäni teokset kuten Vartijat tai Yön Ritarin Paluun supersankarifiktion merkkipaaluna. New Frontier oli kunnianosoitus hopea-ajan supersankarien aamunkoille, antaen hienon selityksen muutokselle mikä tapahtui supersankareissa II.maailmansodan jälkeen. Frontier on värikäs, iloinen ja positiivinen mutta myös synkkä, surullinen ja ajatuksia herättävä mestariteos. Tuntui kun hän olisi tiennyt kaiken hahmoistaan- miten he toimivat, miten he ajattelevat. Hänen Teräsmiehensä oli myötätuntoinen ja lempeä, Ihmenainen elämäniloinen ja vahvatahtoinen ja Batman älykäs ja oikeudenmukainen.  Nämä kolme olivat Darwynin käsissä aina aitoja alkuperälleen ja perinnölleen.



Hän myöskin teki ainoan DC:n kiistanalaisista Ennen Vartijoita (Before Watchmen) prequel-tarinoista joka on oikeasti hyvä, nimittäin Minuuttimiehet. Darwyn oli ainoa looginen valinta kertomaan kultakauden sankarien kuten Yöpöllön, Silkkiaaveen ja Koimiehen tarinan, sillä tämä on juuri hänen alaansa. Aikakausi syttyy eloon hänen kynänsä alla, ja tarinan näistä supersankareista on aito ja samaistuttava ja tuntuu loogiselta osalta Alan Mooren alkuperäistarinaan. Kohdat kuten Siluettin painajaismainen menneisyys, Yöpöllön esittely ja Minuuttimiesten kunnian hetki ovat upeita tarinoita ja taas jälleen, Darwynin taide tekee kaikesta vielä upeampaa.



Darwyn myöskin teki paljon taidetta lehtien kansiin ja yksittäisiä piirtämiskeikkoja. Darwynin taiteessa on jotain klassisen kaunista; se on kuin moderni yhdistelmä Jack Kirbyä ja Will Eisneriä. Se on pulpahtavaa, idealistista, modernia ja retroa samaan aikaan. Hänen viimeiseksi töikseen jäi upea DC-kansigalleria johon kuului tribuutteja niin Teräsmiehelle, Teinititaaneille, Ihmenaiselle, Harley Quinnille kuin Batmanillekin. Batmanin 75-juhlavuoden kunniaksi hän teki upean animaation yön ritarista. Myös pitää huomioida että Darwyn Cooke suunnitteli modernin Kissanaisen asun, mustan nahkapuvun jossa on lasit ja vetoketju.



Yksi unelmistani on aina ollut kirjoittaa sarjakuvatarina. Ja kun tuskastelen usein keskinkertaisten Ihmeneloset-stoorien kanssa, Ihmeneloset-tarinan tekeminen on aina ollut unelmani. Ja jos tällä unelmalla olisi kuvittaja, se olisi ollut Darwyn. Darwynin taiteessa näkyi supersankarisarjisten menetetty viattomuus; hauskuus, värikkyys ja lämminhenkisyys. Hänen kynänjälkensä sopisi täydellisesti Ihmenelosten klassiseen ilmeeseen, tuoden hahmoja takaisin juurille mutta pitäen nykyaikaisen kehityksen mukana. Mutta valitettavasti tämä uni jää toteutumatta. Darwyn Cooke oli ehdottomasti alansa parhaimpia tekijöitä, todellinen mestari jonka poismenoa jäävät suremaan niin perhe, kollegat kuin lukemattomat fanit ympäri maailmaa.



Lepää rauhassa, Darwyn Cooke. (1962-2016)  
"And tonight, one more time, I am their champion." -DC: New Frontier


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti