lauantai 28. toukokuuta 2016

Valokeilassa, osa 6

On taas aika katsahtaa valokeilaan ja tutustua johonkin sarjakuvahahmoon, ilmiöön tai tekijään joka ansaitsee huomiota. Nykyään supersankarileffat ja tv-sarjat ovat tuoneet esiin paljon suurelle yleisölle tuntemattomia hahmoja, mutta yhä on paljon piilossa. Tässä osiossa tutustutan teidät sarjakuvien rikkaaseen maailmaan.Tämä on suoraan jatkoa eiliselle tekstilleni, joka käsitteli suhdettani Deadpooliin. Lopussa mainitsin sarjiksen, joka mielestäni on kaikilla osa-alueillaan huomattavasti parempi sarjis kuin yksikään Deadpool. Tänään esittelen juuri sen sarjakuvan. Mutta ensin, puhutaanpas hieman Warren Elliksestä.Warren Ellis on englantilainen sarjakuvakirjoittaja joka tunnetaan transhumanistisista ja ihmisvoittoisista tarinoistaan jotka ovat väärällään jatkumoviittauksia. Kuten monet muutkin brittikirjoittajat, Ellis on tehnyt urallaan ison joukon dekonstruktio-tarinoita joissa käsitellään jotain genren tyyppiä purkamalla ja rakentamalla ne uudestaan. Elliksen tunnetuimpiin teoksiin kuuluu cyberpunk-gonzojournalistinen Transmetropolitan, YK:n hallinassa olevista sankareista kertova Stormwatch, sen jatko-osa Authority jossa samat sankarit alkavat metsästämään OIKEITA rikollisia ja psykedeelinen ja väkivaltainen Moon Knight. Marvelin puolella Ellis onkin Moon Knightin lisäksi kunnostautunut varsinkin Doctor Doom-tarinoiden osalla Ultimate Fantastic Fourissa ja Doom 2099:ssä. Hänen Thunderbolts-sarjansa oli oikea tapa tehdä sarjakuvaa pahiksista ja Secret Avengers oli mahtavaa toimintaa kuuden numeron ajan jolloin hän oli vetovastuussa. Kaikissa näissä tarinoissa on jotain kritiikkiä, syvempää tarkoitusta, dekonstruktiota ja rekonstruktiota....mutta sitten on hänen hauskin, oudoin ja ällistyttävin teoksensa:

Nextwave: Agents of H.A.T.EWarren Ellis ja Stuart Immonen tekivät 2006-2007 nerokkaan parodian supersankariryhmistä, supersankareista, pahoista järjestöistä ja vähän kaikesta. Tämä oli Nextwave; Agents of H.A.T.E. Nextwave on ehkä överein, hauskin ja oudoin sarjakuva jonka olen koskaan lukenut. Ellis itse kuvaile sen parhaiten:

"Otin mallia Authoritysta, josta riisuin pois juonen, hahmot, logiikan ja järjen (..)  Se on supersankarigenre täysin tislattuna: Ei juonta, ei hahmorakentaita, ei tunnetta, ei mitään. Ihmiset poseeraavat kaduilla ilman syytä. Ihmisiä potkitaan, ja sitten he räjähtävät. Se on AITO sarjakuva, ja taistelen jokaista vastaan joka on eri mieltä. Ja sitten he räjähtävät. "
Mitä Nextwavessa sitten on? Perusidea on tämä: H.A.T.E (Highest Anti-Terrorism Effort, Beyond -yhtön sisartuote) ja sen kovanaamainen kovisjohtaja Dirk Anger taistelevat terrorismia vastaan äärimmäisin metodein. Tämän taistelun eturivissa on NEXTWAVE-agentit kunnes he jättävät H.A.T.E:n taaksensa. Keitä kuuluu Nextwaveen?

-Monica Rambeau, entinen Kapteeni Ihme, nykyinen Photoni. Ryhmän johtaja. Oli Kostajien jäsen ja johti heitä kerran ja muistuttaa sinua siitä. Koko ajan.

-Elsa Bloodstone, englantilainen punapää hirviönmetsästäjä ja muinaisen Bloodstonen suvun viimeinen vesa. Hän on erittäin englantilainen.

-Tabitha "Tabby" Smith, entinen Time Bomb, Boom Boom, Boomer, Meltdown, Firecracker. Kleptomaani teinimutantti jonka supervoima on räjäyttää asioita ja varastaa juttuja.

-Aaron Stack,  entinen Machine Man. Alkoholisti, ihmisvihaaja-robottimies. Sarjan suosituin hahmo.

-Kapteeni, entisiä nimiä liikaa lueteltavaksi. Yksi oli Kapteeni ****, jonka kuultuaan Kapteeni Amerikka pieksi hänet pataluhaksi ja tunki saippuan suuhun. Supervoimina lentokyky, kestävyys ja superlihakset. Oma suosikkini heti Elsan jälkeen.

Nextwave: He ovat huoneessasi ja koskevat tavaroihisi!
Mitä he tekevät? Potkittuaan H.A.T.E:n pölyt jaloistaan joutuvat he Beyondin ja sen terrroristisiipi S.I.L.E.N.T:in (kukapa ei rakastaisi akronyymejä) tähtäimeen. Beyondin tarkoitus? Luoda massatuhoaseita ja testata niitä USA:n rehellisiin kansalaisiin! Fin Fang Foom, tuo kalsareita pitävä munaton jättiläislohikäärme hyökkää kaupunkiin Beyondin ihmishuoltojoukkojen yrittäessä tappaa Nextwaven sankareita. Mutanttikissa muuttaa tavallisen mukavan, kiristävän huumekauppias-poliisin jättiläismäiseksi japanilaiseksi taistelurobotiksi! Hirveä Rorkannu, Kostean Ulottuvuuden Herra, auttaa Beyondia 100 dollarista avaamaan hänen tulisen porttinsa ja vapauttamaan Mielettömät kaduille! Hirvittävillä, loputtomilla pelloilla Beyond kasvattaa ihmishuoltojoukkojaan jotka ovat kukkakaalien ja robottien yhdistelmiä! Droidisamuraita! Hirvittäviä Drop Beareja! Murharapuja! Forbush Man! Nextwave ei välitä eivätkä tiedä, he ovat täällä vain tappelemassa!

Nextwave: Sinun pitää ostaa heti 6 numeroa tätä sarjista!


TÄMÄ on sitä poliittista epäkorrektiutta. Stephen Hawking-klooneja.

Tämän pitäisi riittää vakuuttamaan kenelle tahansa sarjisfanille että Nextwave on aikasi arvoinen. Kaikesta Elliksen painotuksesta "hahmottomuuteen" huolimatta nämä hahmot ovat loistavia. Monica on supersankarialan veteraani ja tämä näkee hänen käytöksestään ja asenteistaan. Hän on ryhmän äiti ja yrittää pitää Nextwaven anarkiaa kasassa. Hän ei kuitenkaan ole mikään ilonpilaaja tai itse typeryyden ulkopuolella ja osallistuu pieksejäisiin innolla. Tabby on "trailer trash" roskasakkia oleva USA:n koulutusjärjestelmän kaunis tuote kaikessa ilmapäisyydessään, mutta taistelussa korvaamaton. Kapteeni sai kännissä ollessaan supervoimat avaruusolennoilta ja sitten pieksi heidät koska luuli heitä menninkäisiksi. Nyt hän on supersankari jota maailma ei kaipaa. Aaron Stack oli kosmisesta voimasta alkunsa saanut robottimies, jonka keskinkertaista elämää jopa Taivaalliset morkkasivat. Hän muutti energialähteensä kaljaan ja ei koskaan katsonut taaksepäin. Ja sitten on Elsa. Elsa Bloodstone on kuin englantilainen Buffy Vampyyrintappaja, jonka luolamies-isä koulutti tappamaan hirviöitä tämän ollessa sylilapsi. Hän kantaa aseita mukanaan kaikkialle ja on mukana tappakseen hirviöitä. Tai jotakin. Huomioitavaa on myös se, että tässä on supersankariryhmä jonka johtaja on tummaihoinen nainen ja joista suurin osa on naisia. Nextwaven kaltaisia ei ole paljoa.

Nextwave: Paranna Amerika vetämällä jengiä pataan!


Parodia on taiteenlajina vaikea. Mel Brooks on sanonut että jotta voit parodisoida jotain, täytyy sinun aluksi rakastaa sitä. Tämä on jotain mitä uupuu monista nykyisistä ns. parodioista. Warren Ellis ei olisi niin menestynyt supersankarifiktiossa jos hän vihaisi sitä. Päällimäisin ja näkyvin parodia on tietysti supersankariryhmissä, jotka harvoin ovat mitenkään loogisesti syntyviä dynaamisia tiimejä. Nextwaven sankarit vain ovat yhdessä ja syytä sille miksi nämä toisiaan enemmän tai vähemmän vihaavaat kaverit pysyvät yhdessä ei annetta. He saavat alunperin mandaattinsa S.H.I.E- eikun siis H.A.T.E:lta ja sen johtajalta Dirk Angerilta jolla ei ole mitään yhteistä Nick Furyn kanssa. On monimutkaisia pahisjuonia ja yllättäviä twistejä yllättävien twistien vuoksi sekä tiettyyn teemaan sidottuja superkonnaryhmiä. Okei, vaikka sanoinkin että parodisoitaavaa pitää rakastaa, ei kaikkea mistä tekee pilkkaa ole pakko rakastaa. Mark Millarin Ultimates-sarjakuvaan tehdään useitakin viittauksia, kuten H.A.T.E.:n osuus ryhmän synnyssä ja Elsa Bloodstonen uhmakas kannanotto Kapteeni Amerikka-kloonin kutsuessa häntä uhriksi:Viittaus tähän surullisenkuuluisaan sivuun.

Nextwave: Ei osa Marvelin kriisitapahtumaa!


Marvel, kuunnelkaa. Kaikki kävivät katsomassa Deadpoolin. Se oli jättimenestys. Ihmiset kehuivat sitä, ja porukkaa kiinnosti ison luokan k16-supersankarileffa. Tässä on teillä täydellinen mahdollisuus! Nextwave: Agents of H.A.T.E:ssa olisi jotain kaikille: Huumoria! Väkivaltaa! Vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Naisjohtoinen, monipuolinen supersankariryhmä! Tämä olisi MCU:n mahdollisuus ottaa kiinni samasta mielenkiinnosta ja innosta johon Deadpool tarrasi kiinni tänä vuonna, ja samalla mahdolisuus tehdä se niin paljon paremmin vahvoilla naishahmoilla, toimivalla huumorilla joka ei vaadi päällekäyvää metatasoa ja samalla räjäyttää kaikki tuhannen paskaksi. Nextwave: Agents of H.A.T.E on täydellinen komediasarjakuva joka parodisoi genrejä ja hahmoja ilman narsistista subtekstiö, on toiminnallinen ja väkivaltainen ilman että tekee sen toisten kustannuksella ja on poliittisesti epäkorrekti juuri oikealla tavalla. Lukekaa. Nyt.

Ei syytä kuvalle. Halusin vain tämän tähän postaukseen.

Tämä oli Valokeilan kuudes osa. Sarjakuvat ovat täynnä hahmoja ja ihmeitä, jotka eivät ole vielä saaneet ansaitsemaansa näkyvyyttä, ja minun tehtäväni on nostaa ne valokeilaan.

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti