lauantai 6. huhtikuuta 2019

Atte Arvostaa: Shazam!

Olisin halunnut tehdä Shazam! leffaa ennen kokonaisvaltaisen selvityksen hahmon sanalla sanoen monimutkaisesta historiasta, suhteesta Marvelin Captain Marvel- sankariin ja miksi hahmo ei voi kulkea alkuperäisellä Kapteeni Marvel- nimellään enään. Koko keissiin liittyisi Teräsmies, Fawcett Comics- kustantamo, oikeusjuttu ja paljon opportunismia, mutta toisaalta kukaan ei elokuvassa kutsu Shazamia "Captain Marvel"- tittelillä, joten ehkä en hämmennä teitä tämän enempää vaan menen asiaan:

Shazam!



Elokuva: Nuori orpolapsi Billy Batson (Asher Angel) poukkoilee ottokodista toiseen, etsien samalla oikeita vanhempiaan Philadelphian kaduilla. Hänen päädyttyä taas uuteen orpoperheeseen, ajautuu hän yhtäkkiä taikuuden ja velhojen maailmaan. Viimeinen Velho (Djimon Honsou) tarvitsee taistelijan, joka voi pysäyttää Tohtori Sivanan (Mark Strong) vapauttama pahuus- Billyn pitää vain sanoa taikasana, ja hän muuttuu maailman mahtavimmaksi kuolevaiseksi- Shazamiksi! (Zachary Levi)



Shazamin historia on pitkä ja täynnä vaihtelevia versioita hahmosta; yhtä selkeää tapaa kertoa hänen tarinaansa ei ole. Henry Gaydenin kynäilemä versio perustuu Geoff Johnsin ja Andy Kubertin New 52- Shazam- tarinaan, kopioiden paljon elementtejä siitä; Billyn luonne, Vasquezin adoptioperhe ja Velhon design. Piti tästä sarjakuvasta sitten tai ei, Shazam! jatkaa Aquamanin aloittamaa uutta aaltoa DC Extended Universen elokuvien puolella, ja on sanalla sanoen loistava; hauska, jännittävä, surullinen, synkkä (mutta ei edgy) ja suurella sydämellä varustettu supersankari-leffa jonka lähimmät vastineet ovat Ghostbusters ja Men in Black- leffat; välillä meno on synkkää ja aika pelottavaa, mutta huumori ja samaistuttavat tilanteet ja hahmot pitävät mukana. David F. Sandberg tunnetaan kauhuleffoistaan, ja tässä kohtaa kauhun teknisen toteutuksen taito on juuri oikea luomaan jännittäviä tilanteita ja oikeita panoksia. 



Shazam on hahmokonseptina sellainen, että on melkein outoa että tämä on ensimmäinen kerta 70 vuoteen kun hänestä tehdään elokuva. Orpolapsi kovassa maailmassa joka sanomalla taikasanan voi muuttua käytännössä Teräsmieheksi- ei liene ihme että Shazam oli kerran suositumpi kuin Teris. Asher Angel on erittäin hyvä Billy Batson- hieman itsekäs ja tyly, mutta hänen tilanteensa ja kokemansa hylkääminen ovat tehneet hänestä hieman kovakuorisen. Hän kuitenkin on myös juuri niin kiltti ja hyväsydäminen että tuntee huonoa omatuntoa tästä. Zachary Levi loistaa lihaspuvunkin alta supersankarin roolissa, ja koko "lapsi esittää olevansa aikuinen" rutiini toimii hyvin läpi koko leffan. Pakko myös sanoa; rakastan Djimon Honsouta aina ja kaikessa, ja hänen roolinsa Velhona on juuri omiaan Honsoun raa'alle karismalle ja komentavuudelle. 



Billyn uusi perhe on myös mahtava. Freddy Freeeman (Jack Dylan Grazer) toimii Billyn oppaana matkalla supersankarointiin, ja oli mahtavaa nähdä fyysisesti vammainen hahmo joka sai silti olla hieman ärsyttävä ja suurisuinen. Jack Dylan Grazer on tämän ja It:n jälkeen ehdottomasti kyky jonka tulevaisuutta odotan innolla. Vasquezin ottoperhe on muutenkin parasta; Mary, Dora, Pedro ja Eugene ovat kaikki uniikkeja ja monipuolisia hahmoja joissa riittää mielenkiintoisia piirteitä, ja varsinkin Cooper Andrewsin näyttelemä perheen pää Victor Vasquez on välittömästi tykättävä isähahmo; hieman nolo, mutta joka olisi varmasti taistellut Sivanaa vastaan paljain nyrkein perheensä puolesta. Muutenkin koko ottoperhe on esitetty ihan parhaalla tavalla; keskiluokkainen, hieman sekava mutta täynnä sydäntä oleva uusioperhe jonka ympärille voi tulevaisuudessa rakentaa lukuisia elokuvia; pienikokoinen elokuva-universumi neljän seinän sisällä!



Shazam!- leffan Tohtori Sivanassa ei ole juuri mitään samaa sarjakuvien ikonisimman hullun tiedemiehen kanssa (oikeasti; Sivana on yksi kopioiduimmista hahmoista jota juuri kukaan ei tunne), mutta tämä versio on ehkä hieman mielenkiintoisempi. Sivanan taustaa käydään läpi, hänen motiivejansa tutkitaan ja häntä on jopa helppo sääliä, tilanteen huomioon ottaen. Tähän valitettavasti liittyy hieman ongelmallinen elementti (kuten Billy, Sivana on hieman karun lapsuuden tuote), mutta se on loppujen lopuksi pieni ongelma muuten kiehtovassa pahiksessa, ja Strong nousee haasteeseen hienosti. Taistelut Shazamin ja Sivanan välillä ovat näyttäviä, ja tämä ratkaisu tehdä Sivanasta enemmän fyysinen haaste toimii, vaikka se saakin miettimään potentiaalista Black Adamin tarpeellisuutta ja eroa tästä.



Koko elokuva on rakennettu täyteen kaikkea siistiä; Shazamin oman kaupungin Facwett Cityn sijaan tapahtumien näyttämönä toimiva Philadelphia ei ole pelkkää kaupunkiloistetta, vaan tuntuu elävältä ja asutulta paikalta, tapahtumien sijoittaminen jouluun toimii, sillä Billyn orvon aseman alituinen peilaaminen perinteiseen perhejuhlaan luo juuri oikeaa surumielisyyttä kaikkeen, Ikuisuuden Kivi ja Velhojen Valtaistuinsali ovat huikeita lokaatioita joissa riitti faneille hauskaa bongattavaa, viimeinen kolmannes on supersankarileffojen loppukamppailujen aatelia ja holy moley- Shazam! kärsii ehkä hieman siitä kuinka paljon kaikkea siistiä siinä on, ja 132 minuutin pituus tuntuu hieman liian pitkältä kaiken tämän kanssa, joidenkin kohtausten kestäessä hieman turhan pitkään. 



Jos jokin asia ei toimi ainakaan ekan katselukerran kohdalla, on se musiikki. Elokuvasta puuttuu tämän kaltaisten elokuvien ominainen ja hyvin tunnistettava teema, tai ainakaan se ei ollut niin hyvin tehty että se olisi jäänyt heti mieleen pyörimään. Benjamin Wallfisch on tehnyt ihan päteviä sävellyksiä, mutta jotenkin nyt jäin kaipaamaan jotain leikillisen juhlavaa teemaa Isolle Punaiselle Juustolle. Äh, tämä on pieni ongelma muuten toimivassa leffassa. Shazam! on mukavan erilainen supersankarileffa, joka on kuin polvet ruvella ja laastari naamassa ympäri kaupunkia juoksenteleva lapsi; leikkisä, hieman raju ja täynnä sydäntä. Sillä on selkeä teema joka pyörii kerrankin muun kuin poliittisten metaforien tai monarkkien ongelmien ympärillä, käsitellen lasten ongelmia ja lapsuuden jättämiä jälkiä. Tämä on viihdettä niin aikuisille kuin lapsillekkin, ja on ehdottomasti modernin supersankari-ajan uniikimpia tuotoksia. DCEU on löytänyt jalansijansa, ja on ihanaa olla taas DC- fanina elokuvissa. Shazam! on loistava, älä skippaa. 

Sano taikasana!

Atte T.




SPOILERS

PS. "I GIVE NAMES TO GODS."  voipojatvoipojatvoipojat

PPS. En muista mikä olisi viimeksi ollut yhtä hienoa kuin viisi orpolasta taistelemassa yhteisillä voimilla kaikkea ihmiskunnan pahuutta vastaan, pelastaen viattomat niiden kynsistä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti