torstai 24. maaliskuuta 2016

Atte Arvostaa: Batman v Superman: Dawn of Justice

Tämän vuoden ensimmäinen supersankari-spektaakkeli on täällä. Olen jo aikaisemmin jakanut mielipiteitäni koko ideasta ja miksi se voi toimia ja miksi hype ei ole niin isoa kuin Civil Warin kohdalla. Pitemmittä puheitta, tässä on arvosteluni Batman v Superman: Dawn of Justicesta:



On kulunut lähes kaksi vuotta siitä kun Teräsmies (Henry Cavill) pelasti maan Kenraali Zodilta, mutta ei ilman sivullisia vahinkoja. Paikan päällä silloin ollut Bruce Wayne (Ben Affleck) näkee Teräsmiehen potentiaalisena uhkana ja päättää palata takaisin Batmaniksi. Samaan aikaan Lex Luthor (Jesse Eisenberg) kutoo juonien verkkoa hallituksen avustuksella ja sylkee bensaa Teräsmiehen ja Batmanin välisiin liekkeihin. Voiko Teräsmies löytää paikkaansa maailmassa ja onko Batmanista pysäyttämään tätä jos tarve vaatii?



Lyhyesti sanottuna, minä pidin tästä elokuvasta. Se on selkeä jatko-osa Man of Steelille ja tekee mitä jatko-osan pitääkin tehdä: jatkaa hahmojen tarinaa, syventää hahmojen suhteita ja luonteita ja nostaa panoksia. Sen lisäksi se toimii myöskin maailmanrakentamisen osana, laajentaen DCEU:ta entisestään esitellen uusia hahmoja ja uhkia tulevaisuuden varalle. Tästä tosin juontuu osa elokuvan ongelmista, mutta niistä kohta lisää. Visuaalisesti elokuva jatkaa Man of Steelin tyyliä, ja ohjaaja Zack Snyder on edelleen visuaaliselta kuvaltaan uniikki ohjaaja ja tämä näkyy hyvin monissa upeissa kohtauksissa. Mutta nyt on kuitenkin vuoro puhua elokuvan hyvistä ja huonoista puolista. Positiivisuuden nimissä aloitan hyvistä:

Kaikki vanhat näyttelijät hoitavat tonttinsa hyvin, paria poikkeusta huomioimatta. Cavill jatkaa hyvää työtään Teräsmiehenä ja näyttää taivaalla lentäessään ja kävellessään pitkin Capitol Hillin käytäviä aina  sarjakuvien esikuvaltaan. Cavillin kasvoilta näkyy miehen kasvot joka tietää olevansa voittamaton ja voimakkaampi kuin kukaan, mutta kärsii tämän vastuun alla. Laurence Fishburne paransi suoritustaan Daily Planetin päätoimittaja Whitenä edellisestä kertaheitolla, ollen kärttyisä vanhan liiton uutismies joka yrittää parhaansa mukaan pitää lehtimediaa relevanttina. Uusia hahmoja tuli aikamoinen läjä, ja hekään eivät petä suorituksillaan. Näitä kolmea näyttelijää haukuttiin ja inhottiin julkisesti ennen elokuvaa, mutta uskon että monen meilipide saattaa kääntyä tämän jälkeen, varsinkin Ben Affleckin kohdalla. Affleck on syntynyt rooliin. Hän on hiljainen, synkkä ja oikeasti uhkaava tarvittaessa. Hän onnistuu tuomaan esille kaikkein tärkeimmän puolen tässä tarinassa hienosti: Bruce oikeasti tuntee maailman olevan uhattuna Teräsmiehen kulkiessa ilman vastustajaa. Batman on pelottava ilmestys, ja kun hän tulee ensimmäisen kerran esille on leikkaus ja toiminta luotu vahvistamaan tätä mielikuvaa. Ensimmäisen kerran elokuvissa idea Batmanista tuntui pelottavalta, ja Affleckin roolisuoritus tukee tätä. Gal Gadot myöskin loistaa roolissaan. Ihmenainen ei saa paljoa tilaa elokuvissa, mutta kun hän lopulta laittaa haarniskan päällensä ja käy taisteluun, näen sarjakuvien Ihmenaisen. Kylmät väreet kulkivat lävitseni tämän käydessä sotahuuto huulillaan hyökkäykseen. Dianan asenteesta näkyy paljon hänen ikänsä ja kuinka hänen mielenkiintonsa ihmisten maailmaa kohtaan on kadonnut. Mutta Ihmenainen saa oman paikkansa loistaa ensi vuonna omassa elokuvassaan. Nostan hattuani myös Jeremy Ironsin suoritukselle Alfredina, tuoden uskollisen mutta piikittelevän ja sarkastisen hovimestarin sarjakuvista valkokankaalle hienosti.

Fuck you haters!


Mutta suurin yllätys näyttelijöistä itselleni oli Jesse Eisenberg Alexander "Lex" Luthorina, ja tästä kiitos kuuluu oivalle käsikirjoitukselle. Monet vertasivat häntä ennen elokuvan julkaisua Superman-tv-sarjan Luthoriin, joka oli juonitteleva pukumies joka teki hämäriä bisnesdiilejä enemmän kuin hulluja superrikollisten perinteisiä juonia. Superman-elokuvan Luthor oli myöskin vain bisnesmies jolla oli pahoja suunnitelmia. Jessen versio ei kuulemma ollut tarpeeksi samanlainen näiden kanssa. BvS:n Luthor on paluu takaisin hahmon juurille. Hän on hullu tiedemies, jonka kanssa ei ole kysymystäkään onko hän hyvä vai paha. Luthor on kuin paha Elon Musk, Mark Zuckerberg (heh) tai Steve Jobs- karismaattinen, pirullisen älykäs ja Lexcorp on nykyaikainen ja moderni tietotekniikkayritys jonka lonkerot ovat jokaisessa yhteiskunnan tasossa. Lex ei myöskään ole  ihan terve. Hän on selkeästi psykoottinen sosiopaatti, ja omaa joukon oireyhtymiä jokta näkyvät ajoittaisina raivonpurskahduksina. Tämä versio on hyvin lähellä Grant Morrisonin All-Star Supermanin Lex Luthoria, joka ei kaihda keinoja tai välitä kuka kuolee kunhan hän saavuttaa tavoitteensa. Ymmärrän hyvin jos Jessen roolisuoritus voi tuntua liian ylisteampuvalta tai hassulta, mutta kun unohtaa Luthorin nykyaikaisen rikollisuuden tyylin ja muistaa mieliinsä alkuperäisen tiedemiehen, voi Luthoria arvostaa uudella tavalla. Eisenbergin versio Luthorista tässä elokuvassa on yksi viihdyttävämpiä ja omalla tavallaan uhkaavampia superkonnia jonka olen nähnyt vähään aikaan. Ja kun hänen nerokas juonensa saavuttaa viimeisen asteensa ja mahtava Teräsmies lankeaa polvilleen hänen eteensä, ainoa asia mitä näen on Lex Luthor, Teräsmiehen kiistaton arkkivihollinen.



Zack Snyderin alaa on näyttävä toiminta, ja sitä tämä elokuva on täynnä. Nimessä luvattu kaksintaistelu on upean näköinen, hyvin suunniteltu ja loppujen lopuksi kattoi aika pienen alueen. Teräsmiehen uskomattomat voimat esitellään tyylillä mutta Batmanin taitoa ei kuitenkaan aliarvioida. Myös lopun kahakka Tuomiopäivän kanssa on erittäin upean näköinen, varsinkin kun Teräsmies ja Ihmenainen yhdessä käyvät suunnattoman Tuomiopäivän kimppuun. Tuomiopäivän design ei vieläkään sytytä, mutta trailerissa olevaa möykkyä on tehty hieman paremman näköiseksi ja idea tehdä Tuomiopäivästä todella iso toimi ulkonäön etuna. Jos Tuomiopäivä näyttää mielestäsi Hulkilta, et ole väärässä mutta se ei ole elokuvan vika, sillä sarjiksissa yhdennäköisyys kahden välillä oli häiritsevä Myös monet sommitellut kohtaukset ja hiljaiset hetket toimivat, kuten Brucen vanhempien surmayö ja Teräsmiehen urotöiden esittely ympäri maailmaa. Snyderin visuaalisuus on omiaan näissä kohtauksissa, ja loppua kohden nämä pääsevät uusiin mittasuhteisiin.



Mutta nyt päästään huonoihin puoliin. Kuten pari viikkoa sitten asiasta kirjoitinkin, BvS:än päällimäinen tarkoitus vaikutti olevan Oikeuden Puolustajien esittely ja sitä se loppujen lopuksi onkin. Monia juonenpätkiä ja teemoja nostetaan esiin, mutta niitä ei ratkota elokuvan aikana. Tämä on hyvin perinteistä sarjakuvissa ja selkeästi Snyder ja käsikirjoittaja David Goyer pelaavat pitkän tähtäimen peliä, mutta itse elokuvassa nämä tuntuvat irtonaisilta ja sekavilta vielä. Elokuva ei osaa pitää fokusta siinä mikä on tärkeää- nykyhetkessä.  Batman v Superman on epätasainen rytmiltään. Sen tarina on haparoiva paikka paikoin, ja käsikirjoituksessa on vieläkin samoja ongelmia kuin Man of Steelissä. Hahmot puhuvat, mutta harvoin heidän puheensa on mitenkään luonnollista tai normaalia. Vain Perry White, Lex ja Alfred puhuvat kuin normaalit ihmiset, ilman että heillä on puhe valmiina. Yleinen negatiivinen kommentti edellisestä elokuvasta oli sen yltiösuuri rakkaus räjähdyksiä ja tietokonefektejä kohtaan. Toki CGI paikka paikoin on todella näyttävää ja ilman sitä Tuomiopäivä olisi ollut vaikea luoda, mutta välillä tietokoneefektit olivat vähän turhankin päällekäyviä ja iskut hieman kumisia. Amy Adams ei vieläkään ole mielestäni kovinkaan mieleenjäävä Lois Lanena. Paria poikkeusta lukuun ottamatta Lois on vain Teriksen pelastettavana. Teräsmiehestä puheen ollen, Henry Cavill ei myöskään vielä vakuuta minua Clark Kenttinä. Clark eroa paljoa Teräsmiehestä ääneltään tai ulkoiselta habitukseltaan verrattuna esim Christopher Reeveen. Clarkin pitäisi olla nöyrä, ujohko ja hieman kömpelö niin ruumiiltaan kuin sosiaalisilta taidoiltaan. Tätä Cavill ei pysty selkeästi Clarkkina tekemään, tai sitten käsikirjoittaja ei ymmärrä Clarkin ja Kal-Elin eroa. Juonessa on välillä pieniä röörejä ja reikiä, mutta en voi puhua niistä ilman että pilaan juonen pieniä koukkuja kokonaan.

Mutta isoin ongelmani on hahmojen käytöksessä. Teräsmiehestä puhutaan paljon toivon tuojana ja suurena hyvänä maailmassa, mutta elokuvaa kiinnostaa vain puhua siitä, sen sijaan että se näytettäisiin. Yhdessä kohtaa Teriksen reaktio isoon katastrofiin on lähinnä tylsistyneen näköinen ilme. Suurimman ollessa Batman ja tappavan voiman käyttö. Batman ei tapa ketään suoraan: hän ei taita niskoja tai heitä ketään katolta...mutta tämän kaahatessa rikollisten perässä Batmobiililla on idea siitä että kukaan muka ei kuole naurettava. Batman avaa tulen autoja kohti ja ne räjähtävät. Kovanluokan Batman-fania tämä häiritsee, sillä iso osa hänen hahmoaan on aseiden käytön ja tappamisen vihaaminen. Parissa kohtaa tämä käy erityisen häiritseväksi, mutta tästä on keskusteltu paljon elokuvayleisön ja nykyaikaisen moraalisen standardin vaatiessa enemmän lopullisia ratkaisuja tekeviä sankareita. Batman on tappanut aikaisemminkin, tai "jättänyt pelastamatta" mikä ei ole elämän arvoa vaalivalle yön ritarille mikään kevyt asia. Osaa tämä häiritsee enemmän kuin toisia, ja tämä on jotain minkä suhteen DC:n on tehtävä päätös ennen uuden Batman-elokuvan tuloa: Saako Batman tappaa?



Mitä voin sanoa enään? Loppujen lopuksi elokuva on hyvä, mutta olisi voinut olla paljon parempikin. Batman v Superman on kuin hiomaton timantti, ja toinen uudelleenkirjoitus ja suunnitelu hahmojen osalta olisi voinut nostaa sen helposti supersankarileffojen ykköskastiin. Lienee kuitenkin selvää että itse näen tämän sarjakuvafanin näkökulmasta, ja tämä vaikuttaa lopulliseen mielipiteeseeni paljon. Hans Zimmerin musiikit ovat odotettuun tapaan uskomattoman kauniin kuuloiset ja Man of Steelistä tuttu teema soi sopivissa kohdissa luoden tunnelmaa. Ongelmat ovat moninaiset, mutta toisaalta elokuvan hyvät puolet ovat myöskin mainittavat. On unelmien täyttymys nähdä nämä hahmot samassa elokuvassa. Batman taistelemassa huoneellista konnia vastaan pelastaakseen viattoman? Pretty awesome. Lex Luthorin juonen kulminoituminen ja kuinka uhri tajuaa joutuneensa huijatuksi eikä hän voi tehdä mitään? Awesome!  Batman pieksee Teräsmiestä kaikella mitä häneltä löytyy, kun taas Teräsmies tönäisee Batmania kevyesti, lennättäen tätä kymmeniä metrejä? AWESOME. Ihmenainen, Teräsmies ja Batman taistelemassa rinta rinnan, yhtenä rintamana tovereina? PRETTY FUCKING AWESOME. Batman v Superman: Dawn of Justice on ihan hyvä, osittain viihdyttävä toimintapläjäys jossa esitellään DC:n tunnetuimmat hahmot tyylillä, luodaan vahvaa pohjaa tulevalle Justice League-elokuvalle ja muille DC:n leffoille ja se pitää mukanaan alusta loppuun asti. Tämä on alkusoitto DC:n alati kasvavalle elokuvamaailmalle, ja se saa odottamaan yhä kasvavalla mielenkiinnolla mitä he voivat tulevaisuudessa tarjota meille.

Atte T

ps. Kuten Star Warsin kanssa, haluan nyt avata hieman ajatuksiani elokuvan tietyistä kohtauksista. Sisältää rampauttavia juonipaljastuksia.


HUOM! SPOILEREITA!




- Sisäinen DC-fanipoikani kiljui riemusta nähdessäni maistiaiset tulevista Oikeuden Puolustajista: Vesimies suojelemassa valtakuntaansa tunkeilevilta sukelluskameroilta, ja sitten uiden pois paikalta uskomattomalla nopeudella. Vesimies oli elokuvassa, ja minä näin hänet- ajatus tuntuu yhä oudolta. Barry Allen estää ryöstön kaupassa uskomattomalla nopeudella ja saapuu aikavirrasta juosten varoittamaan Batmania tulevaisuudesta, kehottaen tätä kokoamaan Oikeuden Puolustajat. Victor Stone, onnettomuudessa kehonsa lähes kokonaan menettänyt urheilija liitetään tuntemattomaan "motherbox" teknologiaan ja näin syntyy Kyborgi. Kaikki tämä oli juonen kannalta merkityksetöntä, mutta ah niin, NIIN UPEAA.

- Teräsmiehen kohtalo oli yllättävä, joskin ei luultavasti pysyvä. Nostan kuitenkin hattua elokuvalle tehdessä kuolemasta virallista nopeasti ja kaksien hautajaisten jälkeen tuntuu Kryptonin viimeisen pojan kuolema taistelussa Tuomiopäivää vastaan sankarilliselta, joskin yksityskohtaisesti turhalta. Rakastin kuitenkin muistotilaisuutta Metropoliksessa. "Me olemme monumentti-" kirjoitus toimii, varsinkin kun paikalla olevat nuorista vanhuksiin ovat murskaavan suruissaan tapahtuneesta.

-Teräsmiehen kuolema inspiroi Oikeuden Puolustajien synnyn? Hyvä idea, itse asiassa. Jor-El puhui Man of Steelissä Teräsmiehen olevan esimerkki ihmiskunnalle, ja tämä on juuri sitä. Batman näki mitä Teräsmies edusti, ja hän vannoo pitävänsä näistä arvoista kiinni ja kooten tämän veroiset puolustajat maan päälllä kasaan. En odottanut tätä, se sopii hahmolle ja antaa tilaa uusille hahmoille, mutta kuten sanoin: en usko että tämä kuolema kestää kauaa, sillä maailma tarvitsee Teräsmiestä....

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti