lauantai 4. maaliskuuta 2017

Lapsuus pilalla

Tämän vuoden tammikuussa MTV3 ilmoitti, että klassinen tv-sarja Muumilaakson tarinoita palaa takaisin telkkariin pitkän tauon jälkeen. Vanhat jaksot HD-restauroitaisiin ja vanhojen äänien sijaan sarja saisi uuden dubin. Syy tähän uudelleendubbaukseen oli varsin selkeä: Klassiset suomidub-ääniraidat ovat YLEn omistuksessa. MTV3 on saanut oikeudet jaksojen levitykseen mutta ei YLEn ääniraitoihin. Jotta muumit saataisiin telkkariin taas lasten nautittavaksi, piti MTV:n nauhoittaa uudet äänitteet. Ymmärrettävää ja väistämätöntä. Pian saimmekin kohtausnäytteen, ja se kuulosti ihan hyvältä, perus ääninäyttelytasoa. Kenenkään ääni ei kuulostanut mitenkään oudolta tai hahmolle sopimattomalta. Mukana on myös kokeneita näyttelijöitä kuten Jarmo Koski ja Ilkka Villi.

Ja mikä oli kollektiivinen reaktio sosiaalisessa mediassa?


Huokaus. Noh, eipä tämä mitään uutta sinänsä ole. Internet on aina ollut hieno jalusta niille, jotka haluavat valittaa jostain turhanpäiväisestä aiheesta. Mutta ei kestänyt kauaakaan, kun samat tahot jotka valittivat muumidubista alkoivat valittaa uudesta asiasta. Tv-sarja jota odotan tällä hetkellä innolla on Disneyn uusi versio Ankronikasta. Klassinen Ankronikka oli lapsena yksiä parhaimpia sarjoja mitä oli, täynnä seikkailuja ja hauskaa menoa. Mutta Ankronikkaa ei olla tehty eikä juurikaan esitetty sitten sen loppumisen 90-luvulla. Uusi versio tulee siis hyvään haaraan: tv-animaatio elää uutta kultakauttaan ja Disneyn sarja Gravity Falls on todistanut Disneyn pystyvän yhä tekemään tv:tä sekä lapsille että aikuisille. Ja uusi trailer Ankronikasta oli todella hienon näköinen persoonallisen taidetyylinsä, erilaisen ääninäyttelyn ja aidon, ajattoman seikkailuhengen vuoksi.



Ja monet samat tahot jotka valittivat muumeista omasivat samanlaisen mielipiteen tästäkin.

En yleensä jaksa kirjoittaa isoja vastalausetekstejä tällaisiin typeriin asioihin, mutta koska tiedän että mm. Logan-leffan tietyt valinnat ja koko hahmon tulevaisuus saavat aikaan samanlaisen reaktion, sanon tämän nyt.

*krhm*

KAIKKEA EI OLLA TEHTY SINUA VARTEN.


Joskus vaikuttaa siltä että uusien sarjojen, leffojen ja sarjakuvien kohdalla aina löytyy niitä jotka eivät osaa muuta kuin valittaa. Usein tämä nousee muutoksen pelosta, sekä kaikkien aikojen typerimmästä ajatuksesta ikinä, eli "lapsuuden tuhoutumisesta".Tähän olen törmännyt viime kesäisen Ghostbusters-elokuvan, Michael Bay-leluleffojen, uuden muumidubin, Ankronikan ja useiden sarjakuvahahmojen uusien versioiden kanssa. Tämä uusi versio ei miellytä, joten se retroaktiivisesti tuhoaa lapsuuden muistot alkuperäisestä tuotteesta. Muistan kuinka tämä taphtui itselleni; en enään Batman v Supermanin nähtyäni voinut katsoa vuoden -78 Superman-leffaa. Sehän oli nyt pilalla.


....ei, on se yhä paras Terisleffa. Huh!

Onko näin koskaan käynyt kenellekkään oikeasti? Onko jokin uusi versio tuhonnut täysin ne vanhat, itselle rakkaat versiot? Et ole voinut enään katsoa sitä ajattelematta koko ajan sitä että perhana, tämä oli hyvä ennen kuin joku muu koitti tehdä sitä uudestaan. Nyt se on ihan paska. Uudet versiot ovat juurikin niitä, uusia versioita. Harva tuote jätetään rauhaan lopullisesti, ja uusia versioita, remasterointej a muutoksia vanhoihin leffoihin on tullut iät ja ajat. Ja en sano että jokainen versio on hyvä tai kunnioittava vanhoja kohtaan: inhoan suuresti Bayn Transformers-elokuvia ja uskon vakaasti että nykysukupolvet ansaitsivat paremman version Turtles-elokuvista nautittavaksensa. Mutta pidän yhä alkuperäisestä Transformers-sarjasta kaikessa sen korniudessa ja Turtlesit.....no, en ole ikinä kauheasti pitänyt Turtleseista,  paitsi siitä 90-luvulla tehdystä yhdestä hyvästä leffasta.



Tämän voi nähdä myös sarjakuvissa. Vanhat, 60-luvulla kehitetyt hahmot ovat saaneet 2010-luvulla seuraajia ja manttelinperijöitä. Jane Foster on nyt Thor, Miles Morales on Hämähäkkimies, Riri Williams on haastanut Rautamiehen paikan Ironheart-sankarina ja Laura Kinney alias X-23 on nykyään Wolverine-nimen ainoa kantaja. Ja kaikki nämä päätökset ovat aikanaan aiheuttaneet naurettavat määrät peppukipeyttä. Suurin osa negatiivisesta palautteesta on tullut niiltä jotka ovat lukeneet lapsesta lähtien näiden hahmojen seikkailuja, mutta eivät pysty hyväksymään mitään muutosta hahmoihin.



Nyt osa tästä ilmiöstä tulee varmasti siirtymään sarjakuvien ulkopuolelle. Hugh Jackman on lopettanut Wolverinena, mutta Fox varmasti haluaa tehdä vielä rahaa omistamallaan lisenssillä. En usko että he ovat niin tyhmiä, että koittaisivat pistää uutta näyttelijää Loganin rooliin. Mutta heillä on nyt Dafne Keenin näyttelemä Loganin läpimurtotähti Laura eli sarjisten X-23. Lauran pitäisi loogisesti ja tarinallisesti olla uusi Wolverine, ja ohjaaja James Mangoldin puheiden perusteella näin tulee tapahtumaan. Fox on suunnittelemassa elokuvia Lauralle, ja voin jo kuulla itsepäisten Wolverine-fanien valituksen. Josta pääsemme itse asiaan.







Kaikkea ei tehdä ajattelen vanhoja faneja. Tämä pätee minuun siinä muissa muihinkin. En ehkä pidä erityisemmin uudesta Justice League Action-sarjasta tai DC Superhero Girls-animaatiosta, mutta myönnän myös sen että niitä ei olla suunniteltu parikymppisille partanaamoille jotka ovat kasvaneet sarjisten ja Bruce Timm-animaatioiden parissa. Se on suunnattu nuoremmille sukupolville, niille jotka eivät ole eläneet samanlaisessa nuoruudessa kuin minä. Ankronikka-sarjaa ei olla tehty nostalgiasta elävälle 90-luvun sukupolvelle vaan nykypäivän lapsille, jotka eivät ole nähneet Ankronikkaa sen ensi kerran tullessa. Muumien uudellenäänitykselle on hyvä syy. Pitäisikö MTV3:n olla näyttämättä niitä vain siksi että ei ole samat äännet kuin ennen? Yleisöt muuttuvat, arvot vaihtuvat ja standardit kehittyvät alati ajan mittaan. Jos idea Laurasta tulevana Wolverinena ahdistaa, pyydän että ajattelet asiaa itsesi ulkopuolelta: kuvittele, miltä 10-vuotiaista tytöistä tuntuu nähdä itsensä elokuvassa, ei uhrina eikä ärsyttävänä apulaisena, vaan sankarina ja selviytyjänä? Kaikki ansaitsevat omat sankarinsa, esikuvansa ja seikkailunsa, eikä kenenkään itsepäisyys ja kyvyttömyys irtipäästämiseen saa olla esteenä sille.


Atte T

Ps. Monet näistä uusista versioista myöskin nostavat juurikin naiset ja tytöt aktiivisempaan ja moniulotteisempaan asemaan, jotain mitä monissa alkuperäississä versioissa ne eivät olleet. Mitä tahansa uusi Ankronikka tekeekään Webbyn hahmolla on pakko olla parempaa mitä alkuperänen teki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti