lauantai 3. kesäkuuta 2017

Wonder Woman- mites sen jatko-osan kanssa?

Toivottavasti mahdollisimman moni meni tai on menossa katsomaan Wonder Womanin. DC Extended Universen vihdoin lyödessä itsensä läpi on tämän koko elokuvasarjan tulevaisuus yhtäkkiä hieman kirkkaamman oloinen. Mutta ei, edes Wonder Woman ei nosta odotuksiani Justice Leaguen suhteen. Ohjaaja, käsikirjoitus ja tarina ovat heikompien tekijöiden käsissä ja siitä lemuaa yhä kiirehtiminen ja turhantärkeä ilmapiiri. Mutta muut yksittäiset elokuvat, kuten Aquaman tai Salama? Ne vaikuttavat yhtäkkiä hieman paremmilta. Ja sitten on tietysti Wonder Womanin potentiaalinen jatko-osa. Ohjaaja Patty Jenkins on sanonut että hän palaa jatko-osaan, ja tämä on hyvä uutinen. Jenkinsin ja Gal Gadotin yhteistyö yhdistettynä Allan Heinbergin oivaan käsikirjoitukseen olivat ne elementit joidenka ansiosta Wonder Woman toimi elokuvana niin hyvin, ja jos Heinberg palaa myös on asiat oikein mallillaan jatko-osan suhteen.

Mutta mistä tämän jatko-osan pitäisi kertoa? Millainen on moderni, 2010-luvulla tapahtuva Ihmenainen-elokuva, mitä vastaan hänen pitää taistella ja mikä on tämän elokuvan perimmäinen sydän? Minulla on parikin ideaa. Tänään esitän ideani mahdollisesta Wonder Woman 2-elokuvan rakenteesta ja pahiksesta joka saa tämän kaiken toimimaan.


Okei, ensiksi on pakko nostaa kissa pöydälle: koska seuraava elokuva jossa Diana esiintyy on Justice League, tulee tämä vaikuttamaan tietysti Ihmenaiseen hahmona sekä DCEU:n maailmaan. Mutta koska en odota elokuvalta paljoa, jätän sen huomioimatta tästä ja mietin mitenkä elokuva jatkuisi tilasta missä hahmo oli Wonder Womanin lopussa: töissä kuraattorina Louvressa, on ottanut ihmiskunnan suojelemisen agendakseen taas Ihmenaisen roolissa. Hänellä on ystäviä ja tuttuja (kenties Etta Candyn lapsenlapsi tai sarjakuvista tuttu kreikkalaisen historian asiantuntija Julia Kapatelis). Tämä vie hänet julkisuuden valokeilaan, ja metaihmisten yleistyttyä on monilla mielipiteitä Dianasta. Jotkut näkevät suuren sankarittaren, esikuvan maailmalle ja varsinkin nuorille. Toiset näkevät vaarallisen metaihmisen, joka voisi halutessaan hallita ihmiskuntaa ja satuttaa lukemattomia ihmisiä. Dianan teot kuitenkin (verratuna Teräsmieheen BvS:ssä) eivät ole vain isojen katastrofien estämistä vaan paljolti ihmisten pelastamista tilanteista kuin tilanteista, kuten panttivankitilanteien purkua tai estämällä terroristi-iskun, jonka takana on Ihmenaisen vihollinen Red Panzer, uusnatsi joka on sarjakuvissa ollut Dianan vihollinen 70-luvulta lähtien. Detaljit tai vihollinen itsessään eivät ole tärkeitä, mutta cold open-alkuun sopii kevyt toimintapätkä. Tämän tarkoitus on myös antaa kuva Dianasta joka aktiivisesti auttaa ihmisiä ja tekee samalla kontakteja näiden parissa. Diana on ihmislämmin, ja ei jätä tilaisuutta tutustua uusiin ihmisiin välistä. 

Plus, natsi. Natsit on "hyviä" pahiksia.

Pian kuitenkin Ihmenaista dissaavat eri ihmisryhmät saavat yhteisen äänitorven: psykologi Edgar Cziskon, joka luennoi Ihmenaisen olevan esimerkki metaihmisten vaarasta tavallisia, suoraselkäisiä ihmisiä kohtaan. Tohtori Cziskon mukaan Ihmenainen on vain sekaantuja, joka koittaa pakottaa omaa maailmankuvaansa ja tavoitteitaan ihmisiin, antaen huono roolimallin tuleville sukupolville. Diana menee kuuntelemaan Cziskon luentoa Pariisissa, ja Czisko pitää peruskaavan mukaisen luentonsa. Czisko itse on kasvuhäiriöstä kärsivä mies, lyhyt mutta erittäin charmikas ja vakuuttava puhuja. Yleisö tuntuu kuuntelevan hänen joka sanaansa. Kun Czisko luennon jälkeen kohtaa (siviili-pukuisen) Dianan, on hän kohtelias mutta tungetteleva ja turhankin tuttavallinen. Erilaiset demonstraatiot ja mielenosoitukset Ihmenaista kohtaan alkavat yleistyä yleisen inhon ja vihan noustessa Ihmenaista kohtaan, ja yhä useammin nämä mielenosoitukset päättyvät väkivaltaan. Mukana on myös hänen aikaisemmin pelastamiaan ihmisiä. Czisko ei lopeta saarnaamistaan, vaan alkaa vaatimaan että Ihmenaisen on kerrottava kaikki itsestään, paljastettava mistä hän on tullut ja lopettaa Hestian lasson käyttö. Dianan täytyy siis koittaa estää näitä ihmisryhmiä repimästä toisiaan kappaleiksi sekä tyynnyttää vihaiset ja pelokkaat kansanjoukot. Hänen tehtävänsä on pelastaa maailma rakkauden kautta, mutta voiko hän tehdä sen kun maailma on niin täynnä vihaa?



Eli homman nimi on tämä: Wonder Woman 2-elokuva mielestäni tulisi käsitellä voimakkaiden naisten asemaa julkisuudessa ja nykyaikana yhä vellovaa sovinismia ja naisvihaa. Ja tämä kaikki onnistuu helposti elokuvan pääpahiksen kautta: Edgar Czisko alias Tohtori Psyko. 


Psykon olen maininnut nimeltä aikaisemmin parikin kertaa, ja syystä. Monille Jokeri tai Variksenpelätti edustavat "oikeasti pelottavan pahiksen" esimerkkiä. Mutta Jokerinkin teoilla on syynsä, ja hän tekee hirveitä asioita jos se on hänestä hauskaa. Mutta Psyko on hirviö, pure and simple. Edgar Czisko on sosiopaattinen sekopää, naisia vihaava sadisti. Koko elämänsä ajan Edgar on ollut ylenkatsonnan ja pilkan kohde kokonsa takia, eikä Edgarin myrkyllinen luonne ole auttanut tässä lainkaan. Ja Tohtori Psykon erikoisuus? Mieltenhallinta ja illuusiot. Psyko on voimakas manipuloija, joka voi käskeä ihmisiä tekemään tai tuntemaan asioita, luomaan illuusioita jotka vaikuttavat täysin todellisilta ja usein hän käyttää tätä ihmisten mielten tuhoamiseen. Tämän kysyvn avulla hän lietsoo epäilyksen ja pelon liekit vihaan ja väkivaltaan. Hän voi saada sinut uskomaat että olet tulessa, pakottaa sinut käymään rakkaittesi kimppuun...tai uskomaan että sankaritar onkin Jokeri. Psyko voi kääntää ihmiset Dianaa vastaan, ja usein käyttää tämän myötätuntoa aseena tätä vastaan.



Tohtori Psyko on harvoja Ihmenaisen pahiksia jonka kanssa anteeksianto-tarinakaari on hankala tehdä, mutta Psykon elämän aikana kokema pilkka ja inho pelkästään tämän ulkomuodon takia antaa jotain mihinkä katsojat voivat tarttua. Ja elokuvassa itse keskittyisin hieman enemmän tähän. Wonder Woman 2:en iso kohtaus voisi olla Dianan ja Psykon viimeinen kohtaaminen, jossa totuuden lasson avulla Ihmenainen näkee kaiken sen pilkan ja ylenkatsonnan aiheuttaman kivun Edgarin sydämessä. Tähän mennessä Edgar on onnistuntu venyttämään Ihmenaisen rajoja ja aiheuttanut paljon kipua ja kärsimystä tämän lähiympäristöön. Mutta koska Diana on Diana, hän tuntee sääliä, ei vihaa tätä kohtaan. Hän ei ikinä voita ihmisiä puolelleen voimalla tai vain heittämällä Edgarin kaltaisen hirviön alas katolta- vaan osoittamalla armoa niitäkin kohtaan, jotka vihaavat häntä. Koska Ihmenaisen- kuten monet muutkin DC:n sankareista- tarkoitus on olla esikuva, ideaali johonka kannattaa pyrkiä. Ja myötätunto vihollisiaan kohtaan on iso osa Ihmenaista hahmona.



Wonder Woman kävi läpi Dianan hahmokehityksen läpi halusta pelastaa maailman koska ihmiskunta on täysin hyvä siihen pisteeseen, että lopulta Diana kyseenalaisti onko ihmiskunta pelastamisen arvoinen. Elokuvan perimmäinen idea on siinä, että vaikka ihmiset ovat viallisia ja taipuvaisia väkivaltaan ja julmuuteen, on hyvät asiat pelastamisen arvoisia. "And I believe in love. Only love can save the world." Ihmiskuntaa ei tarvitse ainoastaan pelastaa pahiksilta vaan myös siltä itseltään. Ja tähän teemaan haluaisin Ihmenaisen palaavan myös jatko-osassaan. Tässä kohtaa Diana on jo hyväksynyt millaisia ihmiset ovat, mutta kamppailee muuttaakseen tämän oman esimerkkinsä kautta parempaan suuntaan. Pahat voimat (Tohtori Psyko, mutta myös Panzer) vaikuttavat ihmisten ajatuksiin, mutta heidänkin taustallaan on jotain inhimillistä mikä tekee heistä "pahoja": Psykon historian kävimmekin jo läpi, mutta sarjakuvissa Red Panzer kärsii vanhempiensa iskostamasta itseinhosta tämän verenperinnön vuoksi. Diana voi oppia lisää ihmisistä, ja kenties lopussa luopua salaisesta identiteetistään: hänen salailunsa ja piilossa olemisensa on aiheuttanut vain epäilyä ja pelkoa. Kenties hän avaa sarjakuvista tutun Themysciran lähetystön. Elokuva voisi loppua siihen, kun Diana palaa vuosien jälkeen Themysciralle, tällä kertaa luodakseen suhteet Themysciran ja maailman välille.



Mutta tämä on vain minun ideani. Ihmenaisen etu hahmona on se, että hänestä voi kertoa niin erilaisia tarinoita- Ihmenaiseen taustoista kertovassa tekstissäni listaamat sarjakuvat ovat todiste tästä. Monet ovat toivoneet näkevänsä klassisia Ihmenaisen vihollisia kuten Gepardin tai Kirken, ja nämä ovatkin Dianan vihollisista tunnetuimpia ja vaarallisimpia. Mutta Areksen jälkeen haluaisin itse katsella Ihmenaista täysin modernissa kontekstissa. Samaan tapaan kuin Captain America: First Avenger käytti hahmon juuria ja perusasetelmaa hyväkseen luodakseen hahmolle pohjan, siirsi Winter Soldier Kapun kuitenkin moderniin maisemaan ja pois hahmon pulp-juurilta. Ja tämä toimisi mielestäni myös Ihmenaisen kanssa. Aika näyttää mitä elokuva tulee lopulta sisältämään, mutta yksi asia on varmaa: Wonder Womanin kerätessä alati positiivisempaa palautetta ja lipputulojen viitatessa jymymenestykseen, tulemme varmasti näkemään Dianan pelastamassa maailman vielä useaankin otteeseen.

Atte T

PS. Edgar Cziskoa voisi näytellä Peter Dinklage. Dinklagea ei olla nähty vielä totaalisen pahiksen roolissa, ja hänessä riittää voimakasta ulosantia umpihullun Tohtori Psykon rooliin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti