sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Oscar-gaala 2018: Veikkauksia ja toiveita

Okei. Minulla on viha-rakkaus- suhde Akatemian kanssa.Minä pidän Oscar-gaalasta. Se on hieno tilaisuus seurata, ja parhaimmillaan se on lähes inspiroiva. Muistan paljon hienoja hetkiä vuosien varrelta, ja varsinkin kaveriporukalla juhlat ovat joskus olleet todelliset.

Mutta toisaalta, akatemia on tasaisin väliajoin järjettömiä lausuntoja tekeviä tylsimyksiä, joidenka arvostus animaatiota, genre-elokuvia tai oikeaa kykyä kohtaan on kyseenalainen.

Silti katson gaalan joka vuosi, ja tänä vuonna olen mukana järjestämässä valvojaisgaalaa kotikaupungissani, jossa katselemme joukolla muutaman ehdolla olevista elokuvista ja sitten gaalan perään. Ja ajattelin hieman juhlistaa tätä. Tänä vuonna, ensimmäisen kerran, teen oman listaukseni siitä kenen pitäisi voittaa mikäkin kategoria. En ole nähnyt jokaista elokuvaa joka on ehdolla, mutta uskon silti voivani tekevän jonkinlaisia päätöksiä aiheesta. En käy välttämättä jokaista kategoriaa lävitse, keskityn enemmän niihin joista minulla on jonkinlainen mielipide. Formaatin mukaisesti kerron kenenkä haluaisin voittavan, kenenkä uskon voittavan ja jos tilanne suo, mikä olisi pahin oikeusmurha.

Kyllä, Miika, varastin formaattisi. Hyvää myöhäistä syntymäpäivää!

//EDIT// Okei, nyt on palkinnot jaettu, katsotaanpa siis mitenkä meni:

Parhaat Erikoistehosteet


Minun Valinta: Sota Apinoiden Planeetasta. Tässä kohtaa näiden elokuvien erikoistehosteiden taso tarinankerronan välineenä pitää huomioida. Joe Letteri, Daniel Barret, Dan Lemmon ja Joel Whist ovat tehneet ihmeitä taas, ja kun Akatemia ei huomioi elokuvasarjaa muuten, niin antakaa edes tämä varma voitto.

Kuka Voittaa: Blade Runner 2049, myöskin ansaitusti. Blade  Runner 2049 ja The Shape of Water tulevat kilpailemaan teknisten palkintojen saralla eniten keskenään, sanokaa minun sanoneen.

Sota Apinoiden Planeetasta

KUKA VOITTI: Blade Runner 2049. Okei, ansaittu voitto, mutta se että Apinoiden Planeetta- reboot-trilogia ei ole voittanut yhtäkään Oscaria on huutava vääryys.


Paras Leikkaus


Minun Valinta: Baby Driver oli elokuva jota toivoin rakastavani, mutta loppujen lopuksi se oli vain hyvä toimintaleffa. Mutta sen leikkaus oli erinomainen, ja kiinteä osa miksi se erottui edukseen muista kaltaisistaan elokuvista. Listalla on muitakin hyviä ehdokkaita, mutta Baby Driverin leikkaus on omalla tasollaan.

Kuka Voittaa: Luultavasti Baby Driver! Dunkirk tarjoaa kunnon haastajan, mutta Baby Driverin leikkaus on kunnianhimoisempaa.

Baby Driver 


KUKA VOITTI: Dunkirk. Tekniset palkinnot menivät suurilta osin Dunkirkille, mikä ei sinänsä ole ihme, ja Dunkirk enemmän kuin moni muu elokuva on täysin riippuvainen leikkauksestaan

Paras Kuvaus


Minun Valinta: Dunkirk ja Blade Runner 2049 ovat todella, todella paha pari mistä valita, mutta lopulta antaisin palkinnon Blade Runnerille ja Roger Deakinsille, todelliselle alan veteraanille joka on saanut 12 ehdokkuutta, mutta ei ole vielä voittanut kertaakaan.

Kuka Voittaa: Deakins on kyllä hyvillä asemilla, ja kuten sanoin, taistelu teknisistä palkinnoista on The Shape of Waterin kanssa kova. Veikkaan silti että Roger Deakins saa palkinnon.


Blade Runner 2049
KUKA VOITTI: Roger Deakins. Vihdoin ja viimein! Mies todella ansaitsi palkintona jo vuosie sitten, oli kyseessä sitten Skyfall, Sicario, No Country fo Old Men...lista jatkuu.

Paras Lavastus


Minun Valinta: The Shape of Waterin lavastus on erinomainen, käyttäen vain kourallista eri tapahtumapaikkoja, jotka kaikki ovat täynnä yksityiskohtia jotka kertovat hahmoista ja maailmasta. Blade Runner 2049:än haaste on kova, mutta toivon palkintoa The Shape of Waterille.

Kuka Voittaa: The Beauty and the Beast, koska se on hieno ja tylsän tehokas ja pakko Disneyn on jostain saatava pystejä.

The Beauty and the Beast
KUKA VOITTI: The Shape of Water. Ei ihme, kuten toivoinkin.

Paras Musiikki


Minun Valinta: Dunkirkin musiikit jäivät tänä vuonna vainoamaan minua eniten, ja Hans Zimmer todellakin ylitti itsensä tämän kanssa. Alexandre Desplatin soundtrack The Shape of Wateria varten oli myöskin hurmaava, mutta valitsisin silti Dunkirkin musiikit, jotka eivät antaneet rauhaa.

Kuka Voittaa: Phantom Threadin Jonny Greenwood, koska a) musiikki elokuvassa on todella hyvä ja b) Greenwood ei ole aiemmin ollut ehdolla. Akatemia tykkää selkeästi tästä paljon.
KUKA VOITTI: Alexandre Desplat, The Shape of Water. Hieno voitto kovassa kategoriassa, ja odotettu myöskin.

Paras Animaatio


Minun Valinta: COCO. Olen varma että Loving Vincent ja The Breadwinner ovat loistavia ja kauniita, mutta Coco on todella, todella hyvä ja vahva elokuva ja Pixar ja Disney voittavat pystejä joka vuosi.

Kuka Voittaa: Coco tai Loving Vincent. Loving Vincent lienee voittaja, sillä sen käsinmaalattu animaatio ja aihealue varmasti vetoavat Akatemiaan.

PAHIN OIKEUSMURHA: THE BOSS BABY. Miksi tämä on edes ehdolla? Tyhjä, merkityksetön ja laiska animaatioelokuva Dreamworksilta. Ei jatkoon.


Coco
KUKA VOITTI: Coco! Tottakai Coco voitti, kukas muukaan. Cocon voitto oli yksi hienoimmista hetkistä lavalla, varsinkin palkinnonsaajien hienot puheet. 

Sovitettu Käsikirjoitus


Minun Valinta: Logan. Minä todella, todella toivon että Logan voittaa tämän. On suuri sääli että Logan ei päässyt paremmille palkintosijoille, mutta käsikirjoituksen palkinto olisi siltikin hieno kunnianosoitus. 

Kuka Voittaa: Mudbound, koska tyyli ja genre. Ja tietysti koska Mudbound on todella hyvä elokuva. 

Pahin Oikeusmurha: The Disaster Artist. Elokuva on hyvä, mutta ei näin hyvä.


Logan

KUKA VOITTI: Call Me By Your Name. Eh. Kyl kai se ihan hyvä homma on, mutta Logan olisi silti ansainnut mielestäni voittaa. Mutta olipa hienoa edes kuulla John Romita Sr. ja Len Weinin nimet Oscar- gaalassa.


Alkuperäinen Käsikirjoitus


Minun Valinta: The Big Sick, Get Out, The Shape of Water- tämä on vahva kategoria. Mutta koska kaksi jälkimmäistä voittaa isompiakin palkintoja, haluan että Emily V. Gordon ja Kumail Nanjiani saavat palkinnon jonka he ansaitsevat.

Kuka Voittaa: The Shape of Water- Guillermo del Toro on Akatemian suosiossa ja The Shape of Water tulee voittamaan palkintoja.
KUKA VOITTI: Get Out. Ansaittu voitto, jonka uskoin aloittavan Get Outin ja Jordan Peelen voittoputken. Valitettavasti Get Outin palkinnot jäivät tähän. 


Naissivuosa


Minun Valinta: Mudboundin Mary J. Blige ansaitsee tämän palkinnon. Tässä kategoriassa on paljon vahvoja valintoja, mutta Bligen roolisuoritus on vahva ja täynnä tunnetta.

Kuka Voittaa: I, Tonyan Allison Janney, joka kaikesta päätellen teki elämänsä roolisuorituksen I, Tonyassa.


Mudbound
KUKA VOITTI: I, Tonyan Allison Janney. I, Tonya tulee elokuvateattereihin perjantaina, sitten käy katsomassa kuinka hyvä Janney todella oli.


Miessivuosa


Minun Valinta: Minä todella, todella toivon että The Shape of Waterin Richard Jenkins voittaa tämän, sillä hän ansaitsee sen. Kova kategoria, kovat vastustajat, kaikki hyviä voittajia.

Kuka Voittaa: Sam Rockwell, mutta hän saa sen enemmän elämäntyöstään kuin juuri tästä roolista. The Revenant-skenaario, siis.


Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri
KUKA VOITTI: Samn Rockwell, kategoriassa "Oscar Oikealla Miehelle Väärästä Roolista". Hyvä Rockwellille, tosin.


Naispääosa


Minun Valinta: The Shape of Waterin Sally Hawkins. Ei kysymystäkään. Paras roolisuoritus tänä vuonna, eikä hän puhu elokuvan aikana lainkaan. Antakaa se hänelle, tai mellakoin.

Kuka Voittaa: Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri ei ole saanut hyvää vastaanottoa, mutta Frances McDormand mitä luultavammin vie palkinnon kotiin. 

Pahin "oikeusmurha": Ei varsinaisesti, mutta Meryl Streepin voitto olisi tylsin mahdollinen valinta.


The Shape of Water
KUKA VOITTI: Frances McDormand. Ei yllätä, vaikka olisinkin toivonut Sally Hawkinsin voittavan. McDormand piti kyllä parhaimman puheen ehkä illalla, joten se oli posiitivista. 


Miespääosa


Minun Valinta: Daniel Kaluuya, Get Out. Kaluuya tekee hienon, sulavan roolin elokuvassa, ja harva näyttelijä pystyy yksinkertaisilla kasvonilmeillä kertomaan niin paljon itsestään ja omasta olotilastaan. 

Kuka Voittaa: Daniel Day-Lewis, Phantom Thread. Viimeinen mahdollisuus eläkkeen ollessa edessä, joten palkinto on lähes varma.


Phantom Thread
KUKA VOITTI: Gary Oldman, liittyen "ongelmallisten" Oscar- saajien joukkoo. Palkintonsa hän ansaitsi vuosia sitten, ja kai tämä piti ennemin tai myöhemin antaa.


Ohjaus


Minun Valinta: Jordan Peele, Get Out. Get Out on mestariteos, ja Peele ansaitsee palkintonsa. Pelkään että akatemia jättää lopulta elokuvan huomioimatta, ja eritoten tässä kategoriassa olisi se suuri pettymys.

Kuka Voittaa: Jordan Peele. Jos Get Out saa jonkun isoista palkinnoista, on se ohjaajan pysti. Peele on uusi tulokas, akatemia diggaa tästä ja koska Get Out ei tule saamaan Parhaan Elokuvan palkintoa, on tämä ns. "vastaan tulemista." Tämä tosin pätee myös Greta Gerwigiin, joten kilpailu lienee näiden välillä.

Jordan Peele
KUKA VOITTI: Guillermo Del Toro. Tässä kohtaa aloin miettimään menikö arvaukseni väärin päin, ja että Get Out tulisi voittamaan parhaan elokuvan pystin. Oli miten oli, Guillermo todella ansaitsi tämän palkinnon. Nyt, antakaa Guillermolle se Hulluuden Vuorilla-projekti.


Paras Elokuva:

Minun Valinta: The Shape of Water. The Shape of Water on loistava, kaunis, rehellinen ja erilainen elokuva ja Guillermo todellakin ansaitsee voittonsa. 

Kuka Voittaa: Jaa-a. Toivon todella että akatemia vihdoin antaisi Guillermolle sen mikä hänelle kuuluu, mutta jotenkin uskon heidä suosivan jotain turvallisempaa, kuten Dunkirkia tai Synkintä Hetkeä, tai sitten The Postia. Ehkä olen optimisti ja sanon The Shape of Water kuitenkin.

The Shape of Water
KUKA VOITTI: The Shape of Water. Kaksinkertainen Oscar-voittaja Guillermo Del Toro. Uskomaton suoritus The Shape of Waterilta, ja odotettu sellainen. Olisin ollut Get Outin voiton suhteen yhtä tyytyväinen, mutta satufantasian jossa on pääosassa romanssi kalaihmisen ja mykän naisen kanssa kävi minulle erittäin hyvin.


Kaiken kaikkiaan, 90 Oscar-gaala oli hieno tilaisuus. Skitit eivät olleet liian pitkiä, puheet olivat hyviä ja tason ollessa näin kova oli jokainen voitto todella ansaittu. Muutama tapaus jäi hieman kaivelemaan, mutta niissäkin on kyse henkilökohtaisisita preferensseistä. Arvasin kuusi voittajaa, mikä osittain kertoo siitä ettei illalla varsinaisesti ollut merkittäviä yllätyksiä. Merkittäviä voittoja riitti: Jordan Peele oli ensimmäinen tummaihoinen mies joka voitti parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin, Fantastic Woman oli ensimmäinen Oscar-voittajaleffa jossa pääosassa oli trans- näyttelijä ja meksikolainen ohjaaja vei sekä ohjaajan että parhaan elokuvan palkinnot. Tänä vuonna oli representaation ja erilaisten tekijöiden tarinat esillä niin palkinnoissa kuin puheissa, muistuttaen laajasta tarinojen kirjosta joka odottaa vain että joku kertoo ne.Tällainen on arvioni. Kun palkinnot on jaettu, päivitän listan voittajilla ja kerron hieman omista fiiliksistäni näistä. Gaala alkaa sunnuntai-maanantai välisenä yönä klo 3:00, palataan asiaa sen jälkeen!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti