torstai 1. joulukuuta 2022

12 Sarjakuvaa Jouluksi Special, Osa 1

Kaksi vuotta sitä sai odottaa, mutta Suomi-Rivendell-Asgardin 24 Sarjakuvaa Jouluksi- joulukalenteri on palannut - tosin pienillä muutoksilla. Ensimmäisen huomaa heti nimestä. Tänä vuonna en käy läpi 24 sarjakuvaa, vaan vain 12. Tämä on myönnytys minulle että saan tämän tehtyä. Joulukuusta on tulossa kiireinen kuukausi sekä blogissa että sen ulkopuolella, joten annan itselleni armoa tällä tavalla. Parempi tämä kuin ei mitään!
Toisekseen, teemme myös muutenkin hommat eri lailla tänä vuonna. Muutaman viikon päästä on blogin 10-vuotispäivät, ja olin vuosi sitten lupaillut yhtä sun toista tämän juhlavuoden iloksi. Joten juhlistetaan sitten nyt; seuraavan 12 päivän aikana joulukalenterissa on minun 12 suosikkisarjakuvaani, joiden joukossa on varmasti tuttuja nimiä pitkäaikaisille lukijoille että uudempia tuotoksia. Nämä eivät ole missän järjestyksessä, koska sellaiset asiat tuppaavat muuttumaan toistuvien lukukertojen jälkeen. Tervetuloa 12 Sarjakuvaa Jouluksi- kalenterin ensimmäiseen osaan!

 Aloitetaan ilmiselvällä.


All-Star Superman 
Teräsmies pysäyttää jälleen kerran Lex Luthorin juonen. Kotiin palattuaan hän kuitenkin tuntee jonkin muuttuneen. Lex Luthor onnistui myrkyttämään Teräsmiehen solut, ja hän on kuolemassa. Teräsmies alkaa sulkemaan elämänsä hajanaisia lankoja, auttamaan vielä missä pystyy ja suorittamaan 12 urotyötä. Luthor kuitenkin juonii vielä jotain, ja tuntematon vihollinen lähestyy vääjämättä kohti Maata. 
Kaikki ja heidän lemmikkinsäkin tietävät, että All-Star Superman on minun suosikkisarjakuviani. Olen useaan otteeseen nostanut sen jopa ykköseksi, kun sellaista on minulta kysytty. Olen kirjoittanut siitä sekä täällä että toisaalla paljon, mutta joka kerran jälkeen tuntuu että olisin vain raapaissut pintaa. Grant Morrisonin ja Frank Quitelyn mestariteos on kaikki mitä rakastan Teräsmiehestä pakattuna yksiin kansiin. All-Star Superman on lennokas Teräsmies-seikkailu jossa mielikuvituksella ei ole rajoja; maanalaisia liskoihmisiä, Bizarro-planeetta, Teräsmiehiä toisista ulottuvuuksista ja aikamatkustavat Simson ja Herkules mahtuvat hienosti samaan jatkuvaan tarinaan. Samalla se myös käsittelee Clark Kentin elämää ja tunteita, kuten tämän suhdetta Lois Laneen, tämän perhettä Kansasissa ja Frank Quitely onnistuu paremmin kuin yksikään muu taiteilija luomaan eron Teräsmiehen ja Clark Kentin välillä taiteensa kautta. Teräsmies on voimiensa huipulla All-Star Supermanissa, mutta voimannäyttö ei ole koskaan ollut oikea tai mielekäs haaste hänen tarinoissaan, vaan kaikki mitä tapahtuu hänen päänsä sisällä. Teräsmies voi jonglöörata vuoria, vääntää kättä jumalien kanssa ja uida auringossa, mutta hän ei pysty pelastamaan kaikkia. Mutta hän yrittää silti, kaikesta huolimatta, ja on sitä kautta paras mahdollinen esikuva arkiseen sankaruuteen ja hyvän tekemiseen. Siinä on parhaimmat hetket mitä on missään Teräsmies-sarjakuvassa ollut, ja yksikään sen jälkeen ilmestynyt tarina ei ole onnistunut päihittämään sitä Teräsmies-tarinana. Jos näkemyksesi Teräsmiehestä perustuu pintapuoliseen tutustumiseen popkulttuurisen osmoosin tai Man of Steeliin, suosittelen lämpimästi tutustumaan hänen kauneimpiin hetkiinsä All-Star Supermanin parissa. 

1 takana, 11 jäljellä!

Aasa T  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti