sunnuntai 11. joulukuuta 2022

12 Sarjakuvaa Jouluksi Special, Osa 11

 Loppu on lähellä, ja olen maininnut vain kaksi supersankarisarjakuvaa tämän listauksen aikana, molemmat DC:ltä. Olen pääasiallisesti kuitenkin enemmän Marvel-fani, ja tottakai suosikkisarjakuvieni listalta löytyy yksi Marvelin tuotos.


Marvels




Vuonna 1939, valokuvaaja Phil Sheldon todistaa ensimmäisen kerran ihmeiden olemassaolon. Palava mies lentää yli taivaan, ja merestä nousee tuntematon mies, joka julistaa olevansa Atlantiksen valtias. Tulevien vuosien aikana Sheldon saa eturivin paikan näiden ihmeiden maailmaan, kuvaten heidän sankaruuttaan ja nähden miten ihmisten mielipiteet näistä ihmeiden tekijöistä muuttuvat aikojen mukana. 

*Curb Your Enthusiasm Theme*


Marvels on kirjoittaja-legenda Kurt Busiekin monista hienoista teoksista oma suosikkini. Tätä sarjakuvaa voi verrata monella tapaa aikaiseemin mainittuun DC: The New Frontieriin, joka myöskin tarkastelee supersankarimaailmansa varhaisia vuosia ja muutoksia joita aikakausien vaihtuminen toi mukanaan. Marvels siirtää kuitenkin perspektiivin kokonaan pois supersankareista itsestään, ja hänen tarinansa kertoja on tavallinen valokuvaaja, jonka kautta lukija näkee supersankarit uudella tavalla. Taistelut alkuperäisen Liekin ja Namorin välillä ovat jumalten kamppailuja, jossa sivustakatsojat ovat voimattomia. Aikojen muuttuessa myös tämä kehystys muuttuu, kun sankareita juoksentelee joka toisella katolla, heistä tulee uudella tavalla julkisuuden henkilöitä ja maineen mukana tulee myös sen haittapuolet. Sheldon ei tiedä tietenkään, että Peter Parker on Hämähäkkimies, ja hän halveksuu Parkeria tämän myydessä kuvia Jamesonille jotka näyttävät sankarit huonossa valossa. Samalla Busiek iskostaa aikakauden ominaista psyykettä metaforien kautta mukaan sankareiden taisteluihin; paras esimerkki tästä on Galactuksen ja Ihmenelosten kohtaaminen, jonka apokalyptisen mittakaavan, Reed Richardsin yhdennäköisyyden J.F. Kennedyn kanssa, ja tavallisten ihmisten voimattomuuden kautta syntyy vertaus Kuuban ohjuskriisin kaltaisiin tapahtumiin. Kylmä Sota, ihmisoikeustaistelut, poliittinen korruptio ja aikakaudelliset muutokset ovat iso teema Marvelsissa. Tätä vain vahvistaa Alex Rossin valokuvantarkka maalaustaide, ja Marvels on kirja joka oli lähtölaukaisu Rossin uralle sarjakuvien parissa. Marvelsissa Busiek ja Ross pelaavat yhteen täydellisesti, ja tästä paras esimerkki on ensimmäisen osan hyvin Frankensteinin Hirviö- henkinen intro Liekin elämään joka on runollinen ja melankolisen kaunis. Marvels on upea teos, jossa Marvelin samaistuttavat sankarit nähdään heidän samaistuttavuutensa ulkopuolelta, jossa he ovat värikkäitä pukuja, outoja voimia ja mysteereitä, joiden teot ja elämä on nähtävillä vain pintapuolisesti. Marvels ei vaadi aikaisempaa tietoisuutta näistä tarinoista, ja toimii hyvin kaikille, joita Marvelin sankarit kiinnostavat. 

11 takana, 1 edessä!

Aasa T 

Alex Ross myös käytti monia oikeita henkilöitä malleina hahmoilleen; Doctor Strange näytti Frank Zappalta, Charles Xavierin Ross perusti Patrick Stewartiin 7 vuotta ennen ensimmäistä X-Men elokuvaa ja Tony Stark puolestaan näyttää Timothy Daltonilta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti