keskiviikko 7. joulukuuta 2022

12 Sarjakuvaa Jouluksi Special, Osa 7

Osa tässä kalenterissa olevista sarjakuvista on sellaisia, josta olen todellakin kirjoittanut paljon aikaisemmin. Kill Six Billion Demonsista kirjoitin 2018 mittavan postauksen ja mainitsen All-Star Supermanin aina kun saan siihen mahdollisuuden. Tänään on vuorossa toinen ikivihreä tämän blogin mittapuulla:

Hellboy
Toisen maailmansodan viimeisinä päivinä, joukko natsien tiedemiehiä ja okkultisteja suunnitelee viimeistä iskuaan. Grigori Rasputinin johdolla he aikovat kutsua helvetistä demonin. Rituaali suoritetaan, mutta natsien kipeäksi yllätykseksi demoni ei ilmaannu. Englannissa, Bromwhichin kirkossa, joukko paranormaaleja tutkijoita törmää pieneen demonilapseen. Professori Trevor Bruttenholm adoptoi tuon lapsen, ja hän kasvaa Paranormaalin Tutkimuksen ja Puolustuksen Toimistossa, jossa hänestä tulee mahtava hirviönmetsästäjä nimeltä Hellboy. Mutta hänellä on myös toinen nimi; Anung Un Rama, Tuhon Oikea Käsi....
Onko jäljellä jotain, mitä en olisi vuosien aikana vielä sanonut Hellboysta? Mike Mignolan luomus on niin kuuluisa ja laajalle levinynt, että hänen luojansa on voinut käytännössä eläköityä piirtämisestä, ja myös Hellboy on sarjakuvanana saanut mennä lepoon ja nauttimaan eläkepäivistä tuonelassa. Hellboy on niitä sarjakuvia, joista muista elävästi ensimmäisen kerran kuin luin sitä; auton takapenkillä, tulossa jostain myöhään yöllä, keskittyen täysin Hellboyn seikkailuihin Cavendish Hallin kartanossa. Olen ostanut jokaisen Hellboy- albumin ja lukenut ne niin puhki, että käytännöllisyyden nimissä pitäisi varmaan ostaa ne uudestaan. Rakastan mytologioita, taruja, myyttisiä olentoja, Lovecraftin tarinoita, kryptidejä ja kristillistä demonologiaa (?), ja Hellboy sekoittaa näitä kaikkia yhteen maailmassa, jossa kaikki tarut ja tarinat ovat totta. Pulp-seikkailuista ja Jack Kirbyn supersankariseikkailuista mausteensa saavat tarinat käsittelevät aina jotain villejä ja vänkiä hirviöitä, mutta usein myös Hellboyn itsensä psyykettä. Millaista on olla hirviö, joka elämäntyökseen tappaa hirviöitä? Ennustuksen mukaan hän on myös Anung Un Rama, Tuhon Oikea Käsi joka aiheuttaa maailmanlopun, mutta toisaalta myös hän on mahdollisesti Kuningas Arthurin perillinen jonka tehtävä on nostaa isänsä miekka ja johtaa maailma pelastukseen. Mikä on totta, kun kaikki myytit ovat totta? Hellboy on sekä hauska episodimainen monster of the week- sarjakuva jossa iso punainen piruparka hakkaa hirviöitä kivisellä nyrkillään, mutta myös lähes shakespearemainen tragedia, jossa vuosituhansissa mitattavat kaunat ja kohtalot osuvat yhteen. Samalla se on luonut kokonaisen universumin, johon julkaistiin tarinoita monien eri tittelien alla; B.P.R.D, Witchfinder, Lobster Johnson, Abe Sapien ja niin edelleen. Hellboy on puhdasta sarjakuvaa parhaimmillaan.

7 takana, 5 edessä!

Aasa T 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti