sunnuntai 11. joulukuuta 2022

12 Sarjakuvaa Jouluksi Special, Osa 12

No niin, täällä ollaan, viimeinen kalenterin osa. 12 päivää meni aika hujauksessa, eikö? Näitä sarjakuvia oli hauska miettiä, ja vielä hauskempi lukea uudestaan ja muistaa taas miksi rakastan niitä niin paljon. Päätetään tämä kalenteri sarjakuvalla, josta olin luvannut kirjoittaa enemmän yhdessä vaiheessa, ja sitten vähän niinkuin....unohdin. Katumuskävelyni olkoon ikuinen. 

Nimona
Superkonna Lordi Ballister Blackheart saa uuden apurin, muodonmuuttajan nimeltä Nimona. Ballister ei uutta apuria pyytänyt, mutta Nimona osoittautuu nopeasti hyödylliseksi apuriksi, joskin hieman arvaamattomaksi ja väkivaltaiseksi. Ballister ja Nimona alkavat punoa juontaan Sankaruuden Instituution ja sen ykkössankarin, Sir Ambrosius Goldenloinin, päihittämiseksi. Mutta Ballister ei ole tarinan konna, eikä Nimona ole sitä miltä hän näyttää päällisin puolin.


 

Mikä tekee sankarista sankarin, ja konnasta konnan? Useissa klassisissa supersankaritarinoissa asetelma muodostuu usein status quon ympärille; sankari edustaa normaliteettia, rauhaa ja pysyvyyttä, kun taas pahis on rikkomassa tätä rauhaa ja tuomassa kaaosta. Entäs jos status quo ei ole hyvä, ja konna koittaa silti kaataa sitä ja sankari yhä koittaa estää sitä, kuka silloin on sankari ja kuka ei? ND Stevensonin verkkosarjakuvana elämänsä saanut sarjakuvaromaani Nimona kertoo juuri tästä, sekä monesta muusta teemasta samaan aikaan. Nimonan maailmassa sankaruus ja konnuun on töitä, ja niille on tiukkoja sääntöjä. Ballister Blackheart on varsinkin hyvin tiukan koodin ja omantunnon omaava ihminen, joka ei halua satuttaa viattomia, ei halua tappaa ketään ja jonka elämää ajaa eteenpäin tarve todistaa, että Sankaruuden Instituutio ei ole mitä se esittää olevansa. Sankari Goldenloin on puolestaan hieman turhanylpeä ja vahvassa itsepetoksessa elävä sankari, jota ajaa eteenpäin tietynlainen kilpailusuhde entisen ystävänsä Ballisterin kanssa. Ja sitten on Nimona, nimikkohahmo ja enigmaattinen muodonmuuttaja kaiken keskellä. Nimonalla ei ole sääntöjä, ei kärsivällisyyttä Blackheartin juonille tai monimutkaisille suunnitelmille ja hän ei mahdu kovin hyvin Ballisterin ja Goldenloinin dikotomiseen kilpailusuhteeseen. Nimonan kautta tulee sarjan toinen teema esiin, sillä nuoren muodonmuuttajan kykyjen historia ja syy tämän käytökseen kumpuaa hänen lievästi sanottuna synkästä menneisyydestä. Nimonaa pidetään hirviönä, ja kenties Nimona pitää itse itseään myös sellaisena, mutta hänen sisäinen hirviönsä on vain reflektio tämän kokemuksista; Nimonan maailmassa on paljon pahempiakin hirviöitä, ja joskus täytyy luoda omia hirviöitä suojelemaan itseään. Maailma on myös ilahduttavan anakronistinen; Ballister ja Goldenloin ovat ritareita, mutta Ballisterilla on robottikäsi, hän katsoo televisiosta uutisia ja rengaspanssareihin pukeutuneet vartijat puhuvat toisilleen korvanappien kautta. Stevensonin kuvitus on ihastuttavaa, ja on hauska lukea kirjaa jonka aikana näkee kuvituksen kehittyvän taiteilijan mukana. Nimona on päällisin puolin kevyen ja hauskan oloinen fantasiaseikkailu, joka kuitenkin kehittyy hiljalleen paljon syvällisemmäksi ja synkemmäksi tarinaksi, päättyen traagiseen lopputulokseen jossa on kuitenkin mahdollisuus uuteen ja parempaan tulevaisuuteen, jossa haavoittuneiden ihmisten ei tarvitse luoda hirviöitä vain selviytyäkseen. Jos Stevensonin työ She-Ra'ssa on mieleesi, niin Nimonassa monet sielä nähdyistä ideoista ovat esillä ensimmäisen kerran.
Ja siinä se oli. 12 suosikkisarjakuvaani tällä hetkellä. Vanhimmat sarjakuvat olivat 1990-luvun alusta, ja uusimmat olivat tältä vuosikymmeneltä. Kiitoksia kaikille, jotka jakoivat näitä eteenpäin! Mitä näistä olette lukeneet itse? Jos sain teidät kiinnostumaan jostain teoksesta tällä listalla, ja päädyitte lukemaan sen, niin kiinnostaa kuulla mitä niistä piditte! Sarjakuvat ovat mahtavin taidemuoto maan päällä, ja olisin vähemmän kiireisenä kuukautena voinut venyttää tämän 24 sarjakuvan listaksi, mutta ehkä 12 on mukavan jämpti numero siihen verrattuna. 

Joulukuu jatkuu, ja tämän viikon lopulla vietämme blogin 10. vuotispäivää - tavatkaamme silloin!

Aasa T 

PS -. Jos mietitte että hmmm, Stevensonin sarjakuva, kuinka homo se on, niin (SPOILERS) tässä on kuva jonka ystäväni piirsi sen jälkeen kun lainasin Nimonan hänelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti