keskiviikko 7. joulukuuta 2022

12 Sarjakuvaa Jouluksi Special, Osa 8

 Tämän päiväinen sarjakuva muistuttaa monin tavoin toista sarjakuvaa tässä kalenterissa, josta olen jo puhunut. Elämäni synkkä salaisuus lienee se, että minä todella, todella pidän slice of life- sarjakuvista. 


Giant Days
Scheffieldin yliopiston kolme fuksia, Esther de Groot, Susan Ptolemy ja Daisy Wooton ovat muodostaneet yhteyden rankkojen koettelemusten kautta. Koettelemuksen sisälsivät tappelun nirppanokkaisten rikkaiden tyttöjen kanssa, sydänsuruja ja black metal-yhteisöön liittymisen. Nyt kuitenkin elämä alkaa normalisoitua - mutta normaali on subjektiivinen käsite tälle kolmikolle; Esther on kävelevä draama-magneetti, 25-vuotias Susan on kyynisyydessä noin 45-vuotias ja Daisylle tämä on ensimmäinen kerta omillaan tämän isoäidin kotikoulun jälkeen. Drama ensues. 
Giant Days on osa sen tekijän John Allisonin verkkosarjakuvaa Scary Go Around. Allisonin verkkosarjakuvat ovat enneminkin fantastista realismia, jossa okkultismi ja taikuus on osa maailmaa. Giant Days poikkeaa tästä ollessaan lähtökohtaisesti maanläheinen slice of life- sarja, mutta Allisonin ja kuvittaja Lissa Tremainin ja myöhemmin Max Sarinin käsissä todellisuus venyy ja paukkuu. Erityisesti Sarinin noustessa sarjan pääasialliseksi kuvittajaksi sai Giant Days oman identiteettinsä tämän hyvin ilmeikkään, persoonallisen ja huvittavan taiteen kautta. Sarin on kuvittanut niin monta ruutua, ilmettä ja tunteen ilmaisua joita haluaisin vain lyödä tähän esimerkkinä hänen taidostaan, mutta en tiedä mistä edes aloittaisin. Allison myös kirjoittaa hauskoja tarinoita, joista osa on yksittäisiä kohtaamisia ja toiset jatkuvia, pitkiä tarinoita jotka tapahtuvat mukavan lomittain; Estherin lukuisat ihmissuhteet, Daisyn naiivius ja hiljalleen kukoistava seksuaalisuutensa sekä Susanin tavoite hallita kaaosta Sheffieldissa kulkevat mukavasti käsi kädessä tarinasta toiseen. Toinen toistaan värikkäämpiä ja joskus tuskallisen aidon tuntuisia hahmoja käy kolmikon elämässä; saksalainen vaihto-oppilas, jonka elämä on sekä liian että juuri oikealla tavalla jännittävää Daisylle, sydänsurujen murtama suomalainen Mika jonka kylmää, murrettua sydäntä ei edes sauna voi lämmittää sekä Estherin lapsuudenkaveri Big Lindsay, jonka tuleminen enteilee armotonta pittaamista ja ryyppäämistä. Osa jää ja toiset palaavat takaisin sinne mistä tulivatkin. En ole lukenut Giant Daysia loppuun (tai viimeisimpään albumiin asti), mutta joka kerta kun ostan uuden albumin tiedän saavani laadukasta kirjoittamista, ilahduttavaa kuvitusta ja lisää tarinoita tämän hilpeän kolmikon maagisen normaalista elämästä.

8 takana, 4 edessä!

Aasa T 

Esther you thirsty idiot


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti