sunnuntai 6. joulukuuta 2015

24 Sarjakuvaa Jouluksi- osat 5 & 6

Kuten sanoin, joskus voi käydä näin. Eilinen päivä meni kokonaan eeppisen hevin parissa Eluveitien ja Turisaksen keikalla. Niskat on kipeänä tukan vispaamisesta, mutta fiilis on yhä ihan katossa. On aina välillä hieno päästää sisäinen pakanasoturi vapaaksi.

Mutta mitä, kaksi sarjakuvaa?  Eilisen kunniaksi hieman pakanoita, tämän päivän kunniaksi Suomalaista:

Northlanders
793-1066 Euroopassa, Lähi-idässä ja Rusien mailla tunnettiin kansa, jotka olivat arvaamattomia. He saattoivat saapua kauppiaina, tutkimusmatkailijoina tai valloittajina joilta ei herunut armoa. He puhuivat outoa kieltä, kumarsivat tuntemattomia jumalia ja olivat merten hallitsijoita. Aikoinaan heitä kutsuttiin pohjanmiehiksi. Nykyään heidät tunnetaan viikinkeinä. Nämä ovat tarinoita tästä kansasta.Northlanders on Brian Woodin upea teos, joka kertoo kokoelman tarinoita viikinkiajan maailmasta ja sen ihmisistä. Päähenkilöt ja tarinan tyylit vaihtelevat joka luvussa- yksi luku saattaa kertoa Konstantinopolin Varangikaartista, toinen kulkutautien riivaamasta pohjalaistkylästä. Kaikki tarinat eivät ole verta ja väkivaltaa, mutta sitä esiintyy lehdessä kyllä reippaasti. Osa tarinosita on osia ihmisten elämästä vaikeina aikoina, selviytymisestä väkivaltaisessa maailmassa ja osa esittelee viikinkikulttuuria. Tarinoissa on vaihtelevat kuvittajat, mutta yhdessä tarinassa on aina sama kuvittaja mikä pitää lukemisen mukavan selkeänä. Omat suosikkini tarinoista ovat Sven the Returned-eeppos ja Shield Maidens, missä kolme viikinkinaista suojautuvat linnan raunioihin ja taistelevat sakseja vastaan selviytyäkseen. Northlanders on eeppinen viikinkisarjakuva josta ei puutu hurmetta eikä huumoria.

Praedor-Kuninkaan Lapset & Kuolleen Jumalan Palvelija
Jaconia on piiritetty valtakunta. Tämä useista valtakunnista, vuoristoista ja metsistä kostuva maa on vankila, jonka muureina toimii raunioitunut Borvaria, mittaamattoman iso valtakunta joka sortui aikoja sitten ja nyt kuhisee hirviöitä ja muita kauheuksia. Jaconian kansalaiset elävät vehreässä maassaan, mutta elämä on rankkaa ja tienestien saaminen hankalaa. Jotkut kuitenkaan eivät halua tarttua kuokkaan tai auraan. He haluavat etsiä aarteita muinaisista Borvarian raunioista, myydä ne ja elää leveää elämää. He ovat praedoreita, aarteenmetsästäjiä.Praedor- sarjakuvat ovat Petri Hiltusen kaunein luomus. Ne ovat Conan Barbaarin ja Elric Melnibonelaisen tyylisiä synkkiä fantasiatarinoita, jossa hirviöitä ovat niin pedot erämaassa kuin rikkaat miehet palatseissaan. Kuninkaan Lapset ja Kuolleen Jumalan Palvelija ovat tarinoita Ferronista, praedori-veteraanista. Kuninkaan Lapsissa hän johdattaa joukon muita praedoreita Suljettuun Kaupunkiin, raunioon Jaconian keskustassa. Kuolleen Jumalan Palvelija taasen on kertomus Ferronin nuoruudesta ja syistä miksi hän lopulta ryhtyi praedoriksi. Hiltusen kirjoitus ja taide ovat molemmat ensiluokkaista, ja käänteet ja kauheat tapahtumat tuntuvat vahvoilta tarinaa lukiessa juuri tämän takia. Praedor on Suomalaisen sarjakuvan klassikkoteos, ja pakkohankinta kaikille fantasian ystäville.

6 takana, 18 jäljellä. Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille, palataan huomenna asiaan!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti