tiistai 12. joulukuuta 2017

24 Sarjakuvaa Jouluksi, osa 12

Tänään on sitten puoliväli saavutettu. Joulukuu on mennyt taas yhdessä hujauksessa, samoin tämä kalenteri- vastahan tämän aloitin! Seuraavat 12 ovat sitten supersankarisarjiksia Marvelilta ja DC:ltä, mutta tänään jatketaan vielä tämän osuuden (epävirallista) teemaa spekulatiivisen fiktion puolella. Tämä sarjis olisi varmaan mennyt minulta kokonaan ohitse, ellei työkaveri olisi sitä minulle lähettänyt (Kiitos Jarno!).

Jim Henson's The Power of the Dark Crystal



Vuosikymmeniä on kulunut siitä, kun Kira ja Jen vapauttivat Thran pahojen Skeksisten kynsistä. He hallitsivat tätä maata kuninkaana ja kuningattarena, mutta he lopulta väsyivät valtaan, ja maa alkoi ajautua rappioon. Nuori fireling maan keskustasta on lähetetty hakemaan siru suuresta Kristallista, jolla hän voisi pelastaa kotinsa- mutta Kristallin hajoaminen voisi olla katastrofaalista, sillä se pidättelee pahuutta loitolla...



Jim Hensonin upea Tumma Kristalli on 80-luvun fantasiaklassikko, kokonaan nukeilla toteutettu elokuva, joka aikanaan ei saanut ansaitsemaansa kunnioitusta. 35 vuotta sen ilmestymisen jälkeen julkaistiin virallinen jatko-osa sarjakuvamuodossa nimeltä The Power of the Dark Crystal, joka toden totisesti jatkaa tarinaa kuin elokuva. Tämä perustuu Hensonin ja Brian Foudin muistiinpanoihin ja jatkosuunnitelmiin, ja juuri siksi tuntuu niin luonnolliselta jatkolta tarinalle. Simon Spurrier kuitenkin myös uskaltaa viedä asioita uusiin suuntiin ja muuttaa status quota pelotta. Muodot, design, dialogi- kaikki tuntuu samalta, mutta kaikkea on myös viety eteenpäin.



Uudet protagonistit ovat molemmat välittömästi miellyttäviä ja hauskoja seurata. Nuori fireling Thurma on hieman äkkipikainen ja ajattelematon, mutta myös kohtelias ja hän haluaa vain auttaa kotiaan, joka Thran tavoin on kärsimässä. Ujo akolyytti Kensho on hyvä vastapari Thruman kuumapäisyydelle (heh) ollessaan änkyttävä ja moninaisista itsetunto-ongelmista kärsivä todenpuhuja. Ja vanhat hahmot kuten Kira ja Jen tuntuvat yhä omilta itseltään, vaikka aluksi pelkäsinkin kansikuvan perusteella Kiran seonneen vallasta. He ovat yhä tavallisia kuolevaisia, ikä ja vallan taakka on vain tehnyt heistä väsyneitä, valmiita kenties antamaan paikkansa toisille.



Kelly & Nichole Matthewsin taide on upeaa katsottavaa, ja se kuvastaa hyvin Hensonin tyyliä. Uudet olennot kuten Thurma näyttävät siltä, että Henson olisi voinut suunnitella juuri tuon näköisen olentoja. Värit ovat kirkkaita ja pastellisia, luoden ihanan fantasiamaailman jossa kuitenkin vaara on aika läsnä- Skeksisit eritoten ovat todella uhkaavan näköisä yhä, ja pistävät hyvin silmään gelflingien ja podlingien pyöreiden muotojen keskeltä. Muutamassa kohtaa taustat ovat tosin jääneet puolitiehen, ja en ole varma onko kyseessä taiteellinen visio vai kesken loppunut aika.



The Power of the Dark Crystal on taideteos; hieno katsoa, siihen uppoaa nopeasti sisään ja se jatkaa fantasiaklassikon tarinaa luonnollisesti ja kunniaa tehden. Jos Tumma Kristalli olisi saanut aikanaan enemmän huomiota eikä Henson olisi poistunut keskuudestamme liian aikaisin, tämä olisi voinut olla helposti alkuperäisen arvoinen jatko-osa. Jos olet elokuvan fani, on Jim Henson's The Power of the Dark Crystal sinua varten.

12 takana, 12 edessä!

Atte T

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti