torstai 21. joulukuuta 2017

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 22

Kirjoitin syksyllä laajahkosti siitä, kuinka Marveln Thor- supersankarin vertailu ja kritisointi epätarkkana adaptaationa Skandinaavisista mytologioista on lähtökohtaisesti väärä kanta. Voit lukea tekstin täältä. Aihe nousi mieleeni tämän päivän sarjakuvan myötä, joka omalta osaltaan samentaa vesiä tämän suhteen:

The Trials of Loki



Kaukana ihmisten ja jumalten katseen saavuttamattomissa on kivinen notko. Sinne ei aurinko paista, ei sade laskeudu ja vain villit pedot tietävät reitin sinne. Sielä on piilossa mies, tai enneminkin jumala. Hän on tehnyt tekoja joita kaikki-isä Odin ei voi antaa anteeksi. Hän on huijaa niin jumalia, jättiläisiä kuin kääpiöitäkin. Hän on epäuskon ja kaaoksen agentti, Ragnarökin esisoittaja. Hän on Loki.



The Trials of Loki on mielenkiintoinen teos. Se sisältää käytännössä kokoelman tarinoita, jotka on löyhästi sidottu yhteen Lokin ja Thorin kehyskertomuksen kautta listana Lokin rikoksista. Mitä nämä rikokset ovat? Saagojen tarinoita joita oikea, mytologinen Loki on tehnyt; Sifin hiusten leikkaaminen, kääpiöiden huijaaminen, Balderin kuolema ja monia muita. Roberto Aguirre-Sacasan tarkoitus oli siis käyttää mytologisia tarinoita ja tyyliä sarjakuvan Lokin ja Thorin taustan selvittämiseen. Vaikka hahmojen design on pitkälti Marvelin tyylin mukaista (kuvittaja Sebastian Fiumara otti vaikutteita Olivier Coipelin Mighty Thor-sarjakuvien Lokista), ei tässä muuten ole mitään selvää linkkiä siihen että tämä olisi Kostajien Thor tai Loki joka piinaa Kostajia alati. The Trials of Loki on mielenkiintoinen yhdistelmä tarua ja supersankarisarjakuvaa, ja on mielenkiintoinen katsaus Lokiin hahmona.

22 takana, 2 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti