perjantai 8. joulukuuta 2017

24 Sarjakuvaa Jouluksi, osat 8 & 9

Kuten viime vuosina on nähty, aina tämäkään joulukalenteri ei osu täysin aikataululleen. Silloin pakkaan puuttuvan päivän sarjakuvat saman sivun alle. Tänään on juuriki vuorossa tuplapaketti.
Aloitetaanpa ensimmäisellä, ja samalla kysymyksellä:

Oletko kuullut Charles Dexter Wardin tapauksesta?

The Case of Charles Dexter WardMielisairaalan potilas Charles Dexter Ward on kadonnut sellistään, 60 jalan korkeudessa olevasta lukitusta huoneesta. Viimeksi hänet on nähnyt psykologi Marinus Willet, joka on toiminut nuoren Wardin perhelääkärinä vuosien ajan. Willet tietää mitä on tapahtunut, mutta onko totuus tietämisen arvoinen? Muista; älä ikinä kutsu mitään, mitä et itse voi itse hallita.The Case of Charles Dexter Ward perustuu kauhulegenda H.P Lovecraftin samannimiseen romaaniin. Sarjakuva-adaptaation on tehnyt I.N.J Culbard, joka on tähän mennessä tehnyt neljä Lovecraft-adaptaatiota ( Tämän lisäksi At the Mountains of Madness, Dream-Quest of Unknown Kadath ja Shadow out of Time), joista tämä oli varmasti haastavin; lähinnä haastatteluista ja dialogista muodostuva teos on kauhun klassikko, ja tämä tunnelma välittyy niin Culbardin ominaisesta tyylistä kuin Lovecraftin tekstin täydellisestä adaptaatiosta. Se on hiljainen paljastuminen, perustuen faktojen paljastumiseen ja Charles Dexter Wardin esi-isien historian paljastumiseen. The Case of Charles Dexter Ward on kauhuklassikon asiallinen adaptaatio, joka säilyttää alkuperäisteoksen tunnelman hienosti.


B.P.R.D: Plague of Frogs 1Kaikki tuntevat Hellboyn, mutta kuinka tunnettu on järjestö, jolle hän teki töitä? Tapaa Paranormaalien Uhkien Tutkimus-ja Torjuntavirasto ja sen kirjava jäsenistö; Abraham Sapien- kalamies ja Hellboyn paras ystävä, Liz Allen- melankolinen pyrokineetikko, Roger- keinotekoinen voimanpesä, Johann Krauss- ektoplasmaksi päätynyt mentalisti sekä Kate Corrigan- kenttäjohtaja ja ainoa tavallinen ihminen koko ryhmässä. Heidän tehtävänsä on torjua yliluonnollisia uhkia, oli kyseessä sitten zombit, muinaiset kultit, kummitukset tai salaperäinen sammakoiden vitsaus....B.P.R.D on spinoff-sarja Mike Mignolan suositusta Hellboy-sarjakuvasta. Mignola on yhä kirjoittajan tuolissa, mutta vaihteleva joukko taiteilijoita vastaa sarjakuvan kuvituksesta, kuten Scott Kolins, Ryan Sook ja Cameron Stewart. B.P.R.D: Plague of Frogs 1 kerää kasaan kolme ensimmäistä albumia, kertoen paljon B.P.R.D:n tilasta juuri Hellboyn lähtemisen jälkeen yksittäisten tarinoiden muodossa, kimmotellen hahmoja toisistaan ennen ison tarinakokonaisuuden, titulaarisen Sammakoiden Vitsauksen alkamista. Hahmojen "hirviömäisyys" on iso osa tarinaa, kuinka osa heistä ei tunne olevansa ihmisiä tai kokevat ylenkatsontaa järjestön ihmisiltä. Mignola oli joa Hellboyn aikana tehnyt tästä tyylistä taidetta, ja hahmojen kuten Rogerin tai Lizin ongelmat ovat hyvin, ja ennen kaikkea samaistuttavasti esillä. Krauss on tietysti oma suosikkini, tämän suhteellisen leppoinen asenne suhtautettuna lohduttomaan olemassaoloon on hienosti tasapainossa. B.P.R.D: Plague of Frogs 1 on hieno tapa syventyä Mignolan luomaan maailmaan eri näkökulmasta, mutta samojen tuttujen kauhua ja pulp-henkeä huokuvien tarinoiden kautta.

9 takana, 15 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti