keskiviikko 6. joulukuuta 2017

24 Sarjakuvaa Jouluksi, osa 6

Hyvää Itsenäisyyspäivää! Satavuotias Suomi on hieno asia, vaikka tämän vuoden eri juhlistukset ja #suomi100 -kampanjat ovat olleet hyvin vaihtelevan tasoisia tähän mennessä. Sarjakuvapuolella on Suomen juhlavuotta huomioutu verrattain vähän. Enkä ole oikein tänä vuonna ehtinyt paneutua uusiin julkaisuihin, yhtä lukuunottamatta. Raatteen Tie olisi hyvinkin tähän päivään sopiva teos esitellä, mutta olen tehnyt siitä jo arvostelun kerran, linkki siihen on tässä: skädäm.

Mitäs tänään sitten? Jotain kotimaista? Öööh...tuota...ahaa, no nyt tiedän! Suomi täyttää sata vuotta, ja kansalliseeppoksemme on jäänyt rikollisen pienelle huomiolle:

Kullervo"Kullervo, Kalervon poika, sinisukka äijön lapsi
sai tuosta elelemähän alla varjon vanhempien; 
ei saanut älyämähän, miehen mieltä ottamahan, 
kun oli kaltoin kasvateltu, tuhmin lasna tuuiteltu
luona kalton kasvattajan, tuon on tuhman tuuittajan."


Marko Raassinan Kalevala-aiheiset sarjakuvat ovat mielenkientoinen tuote. Ulkonäöltään nämä vaikuttavat lapsille suunnatuilta satuversioilta, mutta kuinka kukaan siirtää Kullervoa mitenkään lapsiystävälliseen ympäristöön? Vastaus on, ei mitenkään, ja Kullervo ei sitä yritäkkään. Se yhdistää hyvin Raassinan tyylin kepeyden tasapainottajana tekstin synkkyyteen, ja lopputulos on yllättävän leppoisa teos, varsinkin alku-ja keskivaiheilla. Mutta lopussa, kun Kullervon tarinan teema ja opetus saavuttavat synkän, lähes lohduttoman kliimaksinsa, ei Raassina säästele ketään. Tällainen teos voisi helposti kärsiä rajuista tunnelmanmuutoksista, mutta jotenkin kokonaisuus toimii, alusta loppuun asti. Kalevalan tarinoita on adaptoitu sarjismuotoon ennenkin, mutta Kullervo on uniikki teos joka voi helposti toimia esittelynä Kalevalaan nuoremmille lukijoille, vaikkei se lasten sarjakuva varsinaisesti olekkaan.

6 takana, 18 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti