keskiviikko 14. joulukuuta 2016

24 Sarjakuvaa Jouluksi II: Osa 14

Tänään on suuri päivä scifin faneille, sillä uusi Star Wars-elokuva Rogue One saapuu elokuvateattereihin. Huomenna luonnollisesti saatte lukea arvosteluni kyseisestä leffasta. Tämän päivän kunniaksi hieman avaruusseikkailuja. Mutta tämä vaatii taas tarkennusta. Eilen esittelin teille Kapteeni Ihmeen seikkailuja ja mainitsin että hänen tulevan elokuvansa pitäisi seurata kyseistä sarjista. Mutta hei, eikös Marvel ole pistämässä pihalle myös elokuvaa Captain Marvel-nimellä? Kyllä, ja siksi DC:n Kapteenia kutsutaankin Shazamiksi. Marvelin Kapteeni Ihme ja DC:n Kapteeni Ihme omaavat monimutkaisen ja oudon historian. Fawcett Comicsin Kapteeni Ihme oli hyvin samanlainen Teräsmiehen kanssa-niinkin samanlainen,  että 1953 DC haastoi heidät oikeuteen ja pakotti Fawcett Comicsin lopettamaan julkaisun. DC julkaisi kaksikymmentä vuotta myöhemmin lisenssillä Kapteeni Ihmeen seikkailuja uudestaan. Mutta tällä välillä Marvel oli tehnyt oman hahmon tällä nimellä ja trademarkannut sen. DC ei voinut enään julkaista kirjoja samalla nimellä ja lehdet tästä lähtien julkaistiin Shazam-nimellä, joka on DC:n Kapteenin toinen nimi. Marvelin Kapteeni ihme, oikealta nimeltään MAR-VELL (smooth) oli kree-soturi joka tykästyi maakalaisiin ja esti omaa rotuaan valtaamasta maapalloa. Sitemmin hänet karkoitettiin Kreen kotiplaneetalta Halalta ja hän otti nimen Kapteeni Ihme ja ryhtyi supersankariksi. Tämä ei ole sama hahmo jonka elokuva tulee parin vuoden päästä. Tämä Kapteeni Ihme on Carol Danvers, ihmis-kree hybridi joka oli ensimmäinen ihminen jonka Mar-Vell tapasi. Sitemmin Carolista tuli supersankari Neiti Ihme, sitten Sotalintu, sitten Binääri ja lopulta hän otti Kapteeni Ihmeen nimen itselleen. Ja kehtaavatkin sanoa että supersankarisarjakuvat ovat monimutkaisia ja vaikeita seurata!

Mitä Kapteeni Ihme ajatteli tästä? Ei mitään, sillä hän on kuollut.

Death of Captain Marvel




Mar-Vell, Kapteeni Ihme, on elänyt pitkän elämän. Hän on ollut Kreen suurin sotasankari. Maapallon mahtavin supersankari. Thanoksen, hullun titaanin, vastustaja ja arkki-vihollinen. Titaanien ystävä ja Kostaja. Auttaessaan ystäviään Mentoria ja Erosta viemään Thanoksen jäänteet talteen, Kapteeni kaatuu maahan sairauden iskemänä. Mentorin tutkinnan jälkeen asia on selvä. Kapteeni on Kuolemassa. Titaant kutsuvat sairautta sisäiseksi rappioksi. Kreet kutsuvat sitä mustumiseksi. Ihmiset kutsuvat sitä syöväksi. Nämä ovat Kapteeni Ihmeen viimeiset päivät.



Jim Starlin on Marvelin historian nerokkaimpia kirjoittajia ja piirtäjiä, ja Death of Captain Marvel on hänen parhaimpia töitään. Se on erittäin kunnioittava ja tilanteen huomioon ottaen realistinen kertomus yhden miehen viimeisistä hetkistä. Eri ihmiset reagoivat eri lailla hänen kohtaloonsa; surulla, vihalla, epäuskolla. Hänen ystävänsä kerääntyvät yhteen puhumaan koko tilanteesta suruissaan: ei heidän, supersankarien, pitäisi kuolla tällä tavalla! Tämä oli aikanaan hyvin uutta ja ennenkuulumatonta sekä harvinaista yhä tänäkin päivänä. Oma suosikkikohtani on kun Skrullien, Kapteenin vihollisten, lähettiläs antaa Mar-Vellille kunniamitalin, sillä hän on ollut kunnioitettava vastustaja. Death of Captain Marvel on fiksu, kypsä ja koskettava tarina suuren sankarin kuolemasta ja tämän viimeisestä taistelusta.

14 takana, 10 edessä!

Atte T 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti