sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Seitsemän Elokuvaa Jouluksi

Hyvää Joulupäivää kaikille!

Jouluun kuuluu jouluaiheisten elokuvien ja tv-ohjelmien katseleminen. Mutta vuodesta toiseen ja toiseen ja toiseen se on ne samat elokuvat ja samanlaiset tv-ohjelmat joita tv puskee pihalle. No huolia pois, minä olen täällä auttamassa! Tässä hieman nostoja erilaisista leffoista ja tv-ohjelmista joidenka katsominen sopii jouluiltaan mutta ei kyllästytä laisinkaan. Aloitetaan lyhyt lista kaikkien ilmiselvimmällä kliseellä kautta aikojen:

Die Hard
Tottakai Die Hard. John McTiernanin klassikkoleffa on nykyään ärsyttävän yleisesti esiinnostettu "alternative-joululeffa". Die Hard on täynnä jouluun liittyvää visuaalisuutta ja tematiikkaa; se tapahtuu Jouluna, Nakatomi Tower on täynnä joulukoristeita ja jopa soundtrackilla kuuluu kulkusia ja joululaulujen mukaelmia. Mutta tähän päälle on laitettu hirveä mylly ammuntaa, räjähtelyä, nyrkkitappeluita ja kylmää kyytiä. Bruce Willis on loistava ja edesmennyt Alan Rickman on varastaa shown tämän alta viileällä tyylikkyydellään. Die Hard on hyvää vaihtelua kenenkä tahansa jouluun.


"Welcome to the party, pal!"

Sitten jotain hieman jouluisempaa. Jouluklassikko jo vuosikymmenien ajan on ollut Charles Dickensin Joulutarina. Siitä on tehty satoja adaptaatioita ja versioita, mutta mielestäni kolme versiota nousevat muiden yläpuolelle. 

Muppetien Joulu
Klisee? Ehkä. Lapsellinen? Kenties. Huono? Ei missään nimessä. Muppetien Joulu on puhdasta taikaa alusta loppuun asti. Minä rakastan muppeteja ja Jim Hensonin työtä kaikissa niiden muodoissa ja tässä ne saavat arvoisensa aseman. Michael Caine on todella hyvä ja uhkaava Ebenezer Scrooge ja tämän muutos saiturista hyväksi mieheksi on uskottava ja hyvin tehty. Ja musiikki! Nämä laulut kuuluvat joululaulujen parhaimmistoon, varsinkin uskomattoman piristävät ja lämpöä täynnä olevat It Feels Like Christmas ja Thankful Heart. Muppetien Joulu on hauska (Muppetit ovat aina), herkkä ja lämminhenkinen jouluelokuva koko perheelle.Doctor Who: A Christmas Carol
Doctor Who-fanit tietävät varmasti tämän. A Christmas Carol on hyvän jouluspesiaalin lisäksi myös varmaan koko Matt Smith-ajan parhaimpia jaksoja muutenkin. Jakso ottaa Dickensin tarinan pääpiirteet ja sovittaa sen steampunkahtavalle planeetalle ja tekee Tohtorista yhdistelmän kaikkia kolmea joulun aavetta opettaakseen vanhalle saiturille (Michael Gambon- toiseksi paras Scrooge ikinä) Joulun merkityksen ja samalla pelastaa tietysti avaruusaluksellisen ihmisiä. Kuten on tapana.
A Christmas Carol ei vaadi edes laajaa Doctor Who- tuntemusta allee, ja voikin toimia jopa hyvänä esittelynä koko sarjasta. Ja on myös ainoa tällä listalle jossa on lentäviä haikaloja. Kuten on tapana.Blackadder's Christmas Carol
Mitäpä olis joulu ilman Rowan Atkinsonia? Television pyörittäessä varmasti jossain kohtaa Mr Beanin Joulua (mikä on hauska, älkää ymmärtäkö väärin) kannattaa katsoa koomikkolegendan aikaisempi jouluspesiaali. Blackadder on komediasarja joka ansaitsisi oman blogitekstin kokonaan itselleen. Siinä Atkinson näyttelee Blackadderia, vihaista ja ahnetta miestä jonka suvun kautta sarja esittelee Englannin historian eri vaiheita. Tämä on jouluspesiaali on käänteinen versio Dickensin tarinasta: kiltti Blackadder muuttuu kolmen aaveen näkyjen kautta kaikkien rakastamaksi kiukkupussiksi. Jos olet mustan, brittiläisen huumorin ystävä on Blackadder's Christmas Carol sinua varten.Mutta kuten Die Hard meille opetti, Joulu voi olla vain visuaalinen ja temaattinen taustaelementti:

Batman Returns
Batman Returns on rikollisen aliarvostettu Batman-elokuva ja onkin Dark Knightin jälkeen henkilökohtainen suosikkini kaikista Lepakkomiehen leffoista. Joulu on Gothamissa kaikkialla, aina katukoristeluista Waynen kartanoon eikä siitä pääse pakoon edes dialogissa tai juonen kohdissa. Michael Keaton on yhä Batmanina huikea ja Danny DeViton hirviömäinen Pingviini on uskomattoman viihdyttävä hahmo. Mutta shown tietysti varastaa Michel Pfeiffer Kissanaisena jonka tarina on koko elokuvan sydän ja ydin. Batman Returns on täynnä jouluista tunnelmaa ja Tim Burtonin synkkää fetisismiä. 


Carol
Tuoreimpia elokuvia tässä listassa. Todd Haynesin romanttinen draama perustuu Patricia Highsmithin kirjaan Price of Salt ja kertoo aloittelevan valokuvaaja Theresen elämän käännekohdasta 1950-luvun New Yorkissa. Ostoskeskuksessa hän tapaa Carol Airdin, hienon rouvan ja tästä alkaa heidän suhteensa joka muuttaa Theresen elämän ja vaarantaa Carolin entisen elämän. Rooney Mara ja Cate Blanchett tekevät molemmat todella hyvät roolisuoritukset ja varsinkin Mara onnistuu tekemään Theresen matkasta hyvin uskottavan. Ja koko elokuva tapahtuu käytännössä Jouluna, ja se tekeekin Carolin perheen hajoamisesta entistä sydäntäsärkevämpää. Carolista ja sen elokuvallisista keinoista kertoa tarinaa voisi kirjoittaa paljon enemmänkin, mutta nyt suosittelen vain katsomaan erilaisen rakkaustarinan joka keskittyy rehellisesti juuri siihen.
Joulua voi viettää jopa ilman että viettää Joulua...käytännössä!Terry Pratchet's Hogfather
Minun vuotuisiin joulutraditioihini kuuluu Terry Pratchetin nerokas Karjupukki Valkoparta-kirjan lukeminen ja sitten tämän tv-spesiaalin katsominen. Se ei ole yhtä hyvä kuin kirjaversio on- lähinnä kirja on hieman paremmin tahditettu ja spesiaali on niin kovin pitkä- mutta näyttelijät ja hyvä tunnelma tekee siitä klassikon. Kiekkomaailman vuoden odotetuin juhla on Karjunvalvojaiset, jolloin Karjupukki jakaa lahoja kaikille kilteille lapsille...kunnes hän katoaa. Jonkun pitää selvittää mitä vanhalle valkoparralle on tapahtunut, mutta jonkun on myös jaettava lahjat! Kuvaan astuu Susan Sto-Helit ja hänen isoisänsä- Kuolema itse. Hogfather on täynnä kuivaa huumoria, joulun perimmäisten ideoiden esittämistä ja hyvää tunnelmaa joka saa varmasti hymyn nousemaan kenenkä tahansa suupieliin.Kaikilla on omat Jouluklassikonsa jotka voi katsoa vuosi toisensa jälkeen uudestaan tähän aikaan vuodesta. Lumiukko, Joulupukki ja Noitarumpu, Samu Sirkan Joulu, mitä näitä nyt onkaan. Ehkä tänä vuonna saat tästä listasta intoa katsoa jotain hieman erilaista ja saatat saada uuden klassikon listallesi. Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille.

Atte T


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti