maanantai 19. joulukuuta 2016

24 Sarjakuvaa Jouluksi II: Osa 19

Twitterissä kävin nopean keskustelun Teräsmies-sarjakuvista. Siinä itse kehuin yhtä kaikkien aikojen parasta sarjakuvaa ikinä, Grant Morrisonin All-Star Supermania. Samalla esiin nousi toinen todella hyvä Teräsmies-sarjis ja samalla tajusin että en ollut (jostain syystä) vielä puhunut siitä tässä blogissa. Tämä tosin vaatii hieman taustaselitystä. Sarjakuvien Hopea-ajalla (noin 50-70 luvut) Teräsmies-sarjakuvissa pyöri kaikkea hyvin outoa ja hullunkurista: avaruusapinoita, muodonmuutoksia, Bizarroja, outoja planeettoja, kryptoniittia kaikissa sateenkaaren väreissä. Mutta kun Crisis on Infinite Earths tapahtui ja John Byrne aloitti oman, hieman enemmän maanläheisemmän ja vakavemman Teräsmiehen kirjoittamisen, DC:n päätoimittaja Julius Schwartz halusi vanhalle Terikselle kunniallisen lopun. Ja tähän työhön hän valitsi...Alan Mooren.


Whatever Happened to the Man of Tomorrow?



Rauha vallitsee Metropoliksessa. Kaikki Teräsmiehen viholliset ovat vetäytyneet tai lopettaneet. Mutta tämä ei tietenkään voinut jatkua. Lelumies ja Ilveilijä tappavat Jimmy Olsenin. Metallojen armeija on tuhota Daily Planetin. Teräsmies vie elossa olevat ystävänsä turvaan Yksinäisyyden Linnakkeeseen, mutta heidän perässää on niin Superrikollisten Legioona, Kryptoniittimies sekä Lex Luthor Brainiacin ikeen alla. Nämä ovat Teräsmiehen viimeiset hetket.



Alan Moore on tehnyt paljon kaikkea todella hyvää, ja hänen Teräsmies-tarinansa ovat todella, todella hyviä. Whatever Happened to the Man of Tomorrow on synkkä ja fiksu mutta myös hyvin värikäs ja täynnä hopea-ajan hienouksia ja hassuuksia. Se näyttää myöskin vanhanaikaiselta, kiitos legendaarisen Curt Swanin upean, klassisen kynänjäljen. Se on Mooren rakkauskirje ja hyvästit vanhalle Teräsmiehelle, ja on yhä 30 vuoden jälkeen toimiva tarina täynnä toimintaa, tunnetta ja Teräsmiehen parhaita puolia.

Ja tässä on myös parhaimpia Teräsmies-hetkiä ikinä. Teräsmies. Ei. Tapa.

19 takana, 5 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti