sunnuntai 15. joulukuuta 2019

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 15

Tänä vuonna ei juuri supersankareita näy tässä kalenterissa, mikä osittain kertoo lievästi vähentyneestä innostuksestani uusiin sarjisjulkaisuihin DC:ltä ja Marvelilta. Tämä ei tarkoita etteikö männävuonna oltaisi julkaistu mielenkiintoisia tai hyviä supersankareitarinoita. Sanoisin jopa niin että vuoden sisällä on tullut ulos yksi merkittävimmistä julkaisuista joita näiltä talleilta on tullut ulos vuosiin:

Mister MiracleTarina: Kahlekuningas Scott Free on paennut kaikkea- voiko hän paeta kuolemaa? Scott Freen ja tämän vaimon Big Bardan elämä on arjen askareiden ja intergalaktisen, jumalten välisen sodan välillä tasapainottelua. Voiko Scott paeta tästä sodasta? Voiko Scott paeta lapsuuden traumoja? Voiko Scott paeta itseinhoa ja voiko Scott paeta Darkseidia? 

Darkseid on. Tom King on kirjoittaja josta haluaisin puhua paljon enemmän, sillä hän on hyvin mielenkiintoinen tarinankertojana ja hänen taustansa antaa kontekstia useille hänen tarinoistaan jotka sekä rikastuttavat että tekevät niistä ongelmallisia. Joka tapauksessa Mister Miracle on hänen töistään kenties persoonallisin, raju kuvaus masennuksesta, traumoista jotka nousevat myrkyllisistä perhesuhteista ja sodan kokemuksista ja siitä, miten nämä vaikuttavat Scottin ajatuksiin omasta asemastaan isänä. Samaan aikaan se on myös toisaalta alkuperäisen, tiukan antifasistisen tekstin uudelleenkontekstualisointi sotatarinaksi jossa viittaukset Irakin sotaan- jossa King palveli CIA:n agenttina- eivät ole vähäisiä. Oli Mister Miraclesta mitä mieltä tahansa, olen vahvasti sitä mieltä että sen lukeminen on jokaisen supersankarifanin- ei, jokaisen sarjakuvafanin - velvollisuus. Näin persoonallista, taiteellista (kiitos Mitch Gerardsin upean kuvituksen) ja monitulkinnaista materiaalia harvoin näkee Kahden Ison tuotannossa, ja se on aikasi arvoinen.

15 takana, 9 edessä!

Atte T   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti