lauantai 7. joulukuuta 2019

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osat 5,6,7

Nyt on elokuvat arvioitu ja 400. blogipostaus juhlistettu, aika palata takaisin ruotuun. Montako päivää missasiinkaan näiden erikoistekstien takia?

KOLME?

Oi voi.

Armo



Tarina: Emmi on aina voinut huonosti, mutta hän ei osannut nimetä sitä. Tuntui kuin hänen sisuksensa vedettäisiin ulos vatsasta. Maailma sulaa ympärillä. Paholaiset kävelevät sisään ikkunoista makaamaan päällä. Tämä on kertomus harhoista ja kivusta, läpi baarien, makuuhuoneiden ja laitosten.



Emmi Valveen Armo on omaelämäkerrallinen kertomus tekijänsä nuoruuden mielenterveysongelmista; masennuksesta, psykooseista ja kivusta ja tuskasta jota hän on kokenut. Armo ei ole opas parantumiseen, vaan selviytymistarina. Valveen kuvitus luo teoksen tunnelman; ihmisten sanat ja teot aiheuttavat fyysisiä jälkiä; hän sulaa, musta mönjä valuu ulos haavoista ja maailma mustuu hänen ympärillään. Armo on rankka, mutta erittäin hyvin tehty ja tärkeä teos; vaikka sen tarkoitus ei ole olla yleinen kuvaus mielenterveysongelmista, vaan tekijänsä henkilökohtaisten kokemusten kautta kertoa, millaisessa maailmassa monet mielenterveysongelmista kärsivät elävät.


Sisaret 1918



Tarina: Suomen sisällissota 1918 vaati jokaisen kansalaisen osallistumista. Tämä koski myös naisia, ja heidän kokemuksensa sodasta ovat erilaisia; jotkut ottivat osaa Tampereen taisteluun, toiset sitoivat haavoja- kaikki kantoivat sodan kokemuksia mukanaan ikuisesti.



Sisaret 1918 voitti tänä vuonna Sarjakuva-Finlandian, aiheuttaen lievää kohua sillä normaalisti tekijä-antologiat eivät ole ehdokkaina näissä kisoissa. Kuitenkin, toimittaja Reetta Laitinen sekä tekijätiimi johon kuuluu muun muassa Mari Ahokoivu, Tiitu Takalo, Reetta Niemensivu, Hannele Richert ja Warda Ahmed ovat voittonsa ansainneet, sillä Sisaret 1918 on hieno teos joka kertoo oikeita tarinoita naisten sekä lasten kokemuksista sisällissodan ajalta. Vankileirit, punaisten pelko, sota lasten silmin- eri kertojat tuovat sodan eri elementtejä ja eri reaktioita eloon hienolla tavalla. Sisaret 1918 on komea teos jonka tarkoitus on muistaa; sankareita, kauhuja ja ihmisiä jotka elivät tänä aikana. 

  

Kamileen Labyrintti



Tarina: Miksi kuume vei Kamileen kuulon pikkutyttönä? Mitä Ruben tekee niin monella suolinnulla? Mikä on upponautinto, ja miten sitä nautitaan? Kamilee selvittää kaiken, vaikka henki ja terveys menisi!



Kati Kovacs on yksi maamme tuotteliammista sarjakuvataiteilijoista, ja Kamileen Labyrintti jakaa monia teemoja hänen tuotannostaan; nuoren naisen tarina, häpeilemätön seksuaalisuus ja lievän absurdinen tapahtumamaailma. Kamileen Labyrintin pohjana on ihmissuhteet; rakkaussuhteet, perhesiteet ja se, mitä kaikkea niiden eteen on tehty ja minkälaisen salaisuuksien labyrintin ne voivatkaan rakentaa. Kovacsin tyylikäs kuvitus on aina ilo, ja varsinkin Kamileeta ahdistavat ajatukset ja tuntemukset on kuvattu upeasti, rikkoen jopa Kovacsin perinteisen epärealistista tyyliä entisestään. Kamileen Labyrintti on hauska, sen arvoitus on hyvin rakennettu ja Kovacsin kuvitus tekee jokaisen sivun kääntämisestä seikkailun. 

7 takana, 17 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti