maanantai 9. joulukuuta 2019

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 9

Kaikki tietävät kyllä Fingerporin, eikös? Pertti Jarlan supermenestys- sarjakuva, nyt käännettynä ainakin kahdelle kielelle, on ollut kiinteä osa suomalaisten päivälehtien sarjakuvatarjontaa yli vuosikymmenen ajan. Mutta on Jarla tehnyt muutakin sarjakuvaa. Kapteen Tserep on yksi esimerkki, mutta tänään kalenterissa on esillä tekijä itse:

Jäätävä Spede



Tarina: Sarjakuvataiteilijan ahdistus kasvaa; tarina ei synny. Olisikohan menneisyydessä ratkaisu miksei hommat suju? Aika kertoa elämäntarina, josko siitä saisi julkaistavaa materiaalia. Taide todellakin syntyy tuskasta.



Jäätävä Spede on Pertti Jarlan "sarjakuvalliset muistelmat", jossa taiteellisen blokin jälkeen alkaa Jarla kertomaan elämästään; lapsuus Nastolassa, nuoruuden seikkailut sekä armeijan kova koulu, kertoen samalla tosielämää ihmeellisempiä tarinoita näiltä vaiheilta. Osa taasen on tutun tavallisia, kohtaamisia ja skenaarioita joista monet ovat tuttuja monille. Jäätävä Spede on Fingerporia kunnianhimoisemman näköinen teos, jossa kuvakulmat, tyyli ja tarinankerronta on paljon huolitellumpaa, ja oranssin värin käyttäminen toimii hyvin, tuoden mieleen vanhanaikaisen seepiakuvan. Jäätävä Spede on niille, jotka ovat lukeneet Fingerporinsa läpi jo kymmenen kertaa, mutta haluavat silti lisää Jarlan sanailua ja ominaisen kauniin rujoa taidetta. 

9 takana, 15 edessä!

Atte T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti