maanantai 23. joulukuuta 2019

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 23

Tänäkin vuonna on sarjakuvat tässä listauksessa olleet huomattavan anglo-amerikkalais-keskeisiä, joten näin juuri ennen loppua onkin hyvä edes vähän tarjota erilaista vaihtoehtoa. Kuten vaikka mangaa:

FrankensteinTarina: Nuori lääketieteen opiskelija Victor Frankenstein haaveilee kuoleman päihittämisestä, luojan työn kopioimisesta, henkiinherättämisestä. Hänen työnsä lopputulos ei kuitenkaan ole prometheaaninen uusi mies, vaan kammottavan näköinen kuvotus. Mutta oliko hän hirviö syntyjään, vai kantaako Frankenstein syyn tämän hirviömäisyydestä?


Junji Ito on japanilainen kauhun mestari, jonka hirvittävät tarinat aina Uzumakista Tomieen ovat kammottaneet lukijoita jo 30 vuoden ajan. Kuitenkin, kesti aika kauan ennen kuin hänen upea adaptaationsa Mary Shelleyn Frankenstein- romaanista sai käännöksen englanniksi- joskin kaikki oli odotuksen arvoista. Tämä on ehkä paras adaptaatio alkuperäisteoksesta, säilyttäen Shelleyn tekstin teemat ylpeydestä, heikkoudesta, kuulumattomuudesta ja vastuuttomuudesta, mutta lisäten myös ylimääräisiä elementtejä kuten Clervalin hahmon merkityksen lisääminen ja Bride of Frankensteinista otetut ideat. Ja kuten aina Iton kanssa, taide on avain kaikkeen- tunnelma kaikissa Iton teoksissa on aina karmiva, ja hänen visionsa hirviöstä on erityisen kammottava. Tämän lisäksi kirjassa on muita Iton lyhyempia tarinoita, kuten kertomus koiran kasvattamisesta! Teos voitti tänä vuonna myös Eisner- palkinnon. Oli Shelleyn klassikko tuttu tai ei, on Frankenstein oiva tapa lähestyä tarinaa joka ansaitsee tulla luetuksi.

23 takana, 1 edessä! Huomenna kaikki päättyy....

Atte T 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti