torstai 17. joulukuuta 2020

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 18

 Korona- aika ei ole vielä tuottanut ihan niin paljon siitä kertovaa mediaa kuin olisin olettanut. Toki tulvaportit ovat vasta aukeamassa, ja tulevaisuudessa elokuvat, kirjat ja sarjakuvat tulevat käsittelemään tätä aikaa enemmän tai vähemmän sulavalla tavalla. Sitä ennen voi lukea hyvällä mielellä hieman aidompaa kuvausta koronakeväästä kotimaisilta tekijöiltä:


Päivän Sarjakuva
Tarina: Ensimmäinen huhtikuuta. Aprillipäivä aukeaa monille niin kuin aina ennenkin. Paitsi että on vuosi 2020, ja Suomessa on julistettu poikkeustila. Miten arki kulkee erilaisessa tilanteessa?Päivän Sarjakuva on toinen sarjakuva-antologia tänä vuonna tällä listalla, ja kyseessä on mielenkiintoinen aihe: Viisitoista kotimaista sarjakuvataiteilijaa (mm. Jouko Nuora, Tea Tauriainen, Kati Kovacs ja Heikki Rönkkö) kertovat miten heidän arkensa sujuu karanteenissa, ja kaikki kertovat samasta yhdestä päivästä eli aprillipäivästä. Ajan rakenteen hajotessa joskus kesäkuun korvilla tämä on jo nyt katsaus menneeseen, ja muistin kuinka surrealistiselta elämä tuntui tuolloin näiden tarinoiden kautta. Nyt tähän on jo tottunut, mutta Päivän Sarjakuvan tarinat saivat minut muistelemaan kulunutta vuotta arkisten tarinoiden kautta, ja tälläisella teoksella on suuri merkitys vuosienkin päästä kun (toivon mukaan) katsomme taaksepäin kohti tätä aikaa ja pandemiaa kollektiivisena kokemuksena. Osa tarinoista kertoo yksityiskohtaisesti taiteilijan päivän kulusta, osa taas on enemmän abstrakteja kuvauksia tunteista tai kappaleita arkisista kohtaamisista pandemian aikana. Päivän Sarjakuva on jo nyt ikkuna menneisyyteen, ja on erittäin mielenkiintoinen lukukokemus.

"On melko epätodennäköistä, että tulen koskaan käymään Marokossa. Varsinkin nyt kun tilanne on mitä on. Se on jotenkin surullinen ajatus, että ihminen voi asia Suomessa ja syödä appelsiineja koko ikänsä, saamatta koskaan tietää miltä niiden oikeasti kuuluisi maistua."

18 takana, 6 edessä!

Aasa T  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti