maanantai 7. joulukuuta 2020

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 7

Historiaa!

Vuonna 1946 ADL (Anti-Defamation League, anti-vihaliike) soluttautui Ku Klux Klaaniin, tarkoituksenaan paljastaa heidän toimintansa hirveys. ADL kuitenkin epäili, että klaanilla oli vahvat yhteydet paikallishallintoihin ja poliisivoimiin, ja perinteiset taktiikat eivät välttämättä toimisi. Sitten joku ADL:ssä sai loistavan idean; he ottivat yhteyttä The Adventures of Superman- radio-ohjelmaan, ja kertoivat tietonsa heille, ehdottaen että kenties Teräsmies voisi taistella klaania vastaan. Tuottajat rakastivat ideaa, ja lopputuloksensa oli "The Klan of the Fiery Cross". ADL:än tarkoituksena oli jakson kautta riistää klaanin ylläpitämä mystiikka, ja tämä toimi: Teräsmiehen päihitettyä huppuveikot, klaanin rituaalien ja luonne kärsi huomattavaa vahinkoa ja sen jäsenmäärä alkoi tippumaan. 

Ja 73 vuotta myöhemmin, tämä kuunnelma adaptoitiin sarjakuvamuotoon:  

Superman Smashes the Klan
Tarina: Vuosi on 1946. Nuori amerikan-kiinalainen Roberta Lee muuttaa perheineen Metropoliksen lähiöön Chinatownista, mutta isän optimismi ei tartu Robertaan, varsinkaan naapurien mulkoillessa heitä. Samaan aikaan toisaalla, hirveä natsi-superrikollinen Atomimies uhkaa Metropoliksen vesivarantoja! Mutta apu on matkalla. Hän on nopeampi kuin luoti, mahtavampi kuin juna ja voi kääntää ärjyvien koskien virtauksen! Hän on Teräsmies... mutta kuka on Teräsmies, mistä hän on tullut?Kuten alustuksessa mainitsin, Superman Smashes the Klan perustuu löyhästi The Adventures of the Superman- radiokuunnelman jaksoon "The Klan of the Fiery Cross" vuodelta 1946. Kyseisessä tarinassa Teräsmies kohtaa "Klan of the Fieryn Crossin", erittäin läpinäkyvän pastissin aidosta Ku Klux Klanista, ja estää klaania suorittamasta viharikoksiaan. Superman Smashes the Klan pitää tämän elementin mukana, mutta lisää myös enemmän hahmokehitystä Teräsmiehelle ja Roberta Leen hahmon tarinaan, antaen kasvot rasismin uhreille ja pelolle jota Klaanin kaltaiset rasistiset vihaliikkeet voivat aiheuttaa. Minkäänlaiseksi white savior- narratiiviksi tarina ei kuitenkaan muutu, sillä Roberta on enemmän kuin kyvykäs toimittajanalku itse ja on aktiivinen toimija tarinassa. Gene Luen Yangin tarina on juuri oikeanlainen Teräsmies- tarina; sen fokus on muiden auttamisessa ja hyvän esimerkin antamisessa, ja isoimmat ongelmat joita Teris käsittelee liittyvät hänen psykologiaansa, tässä tapauksessa oman ulkopuolisen alkuperänsä kanssa painimiseen. Gurihirun kuvitus sopii tarinan pulpahtavaan tunnelmaan, ja pitää rankasta aiheesta huolimatta tunnelman juuri oikeanlaisena Teräsmies- tarinalle. Superman Smashes the Klan on yksi parhaimmista Teräsmies- tarinoista joita on julkaistu pitkään aikaan, ja muistuttaa siitä mitä varten Teräsmiehen kaltaiset hahmot on luotu. 

"I...I need to know that no matter what happens, no matter what I find out, nothing changes between us. Promise me we'll always be family.."

7 takana, 17 edessä!

Aasa T   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti