torstai 3. joulukuuta 2020

24 Sarjakuvaa Jouluksi, Osa 3

Minä pidän todella paljon arthurilaisesta mytologiasta, eli tarinoista ja legendoista kuningas Arthurin ja hänen ritariensa ympärillä. Excalibur on loistava elokuva jota suosittelen kaikille, minulta löytyy hyllystä Thomas Malloryn Le Morte d'Arthur ja kuten niin moni muukin suomalainen lapsi, minäkin luin nämä tarinat ensimmäisen kerran Mauri Kunnaksen Kuningas Artturi- kirjan kautta. Joten lienee ilmiselvää, että olen erittäin helppo maali tämänpäiväiselle sarjakuvalle:

Once & Future 1: The King is Undead




Tarina: Duncan McGuiren deitti-ilta katkeaa yllättäen, kun hänen mummonsa Bridgette karkaa vanhainkodista, soittaen tarvitsevansa apua. Bridgette ei kuitenkaan ole missään tapauksessa avuton vaan paljastuu eläkkeellä olevaksi hirviönmetsästäjäksi, joka aikoo nyt estää Englannin historian hirveimmän hirviön ylösnousun: Kuningas Arthurin. 




Kuten sanoin, olin helppo maali tälle sarjakuvalle, ja kun kirjan takana on Kieron Gillen, Iso-Britannian lahja sarjakuvamaailmalle, niin ei minun juuri tarvinnut pohtia kirjan hankintaa kahdesti. Gillen nostaa esiin Arthurin tarinoiden hajonnaisuuden nopeasti; ei ole yhtä oikeaa versiota näistä tarinoista tai hahmoista, ja paljon mielekiintoisempaa on se miten näitä tarinoita käytetään myyttien rakentamiseen. Once & Future on kiinnostunut näistä myyteistä ja tarinoista, ja miten nationalismi ja englantilainen fasismi sitoutuu näihin kuvitteellisiin ideoihin menneestä Englannista. Gillenille tällainen metafiktiivinen tarinoista kirjoittaminen on tuttua kauraa (Journey into Mystery, DIE) ja hän pitää langat käsissään tehokkaasti. Jos tämä kuulostaa tämän perusteella raskaalta, niin ällös huoli; Once & Future on myös erittäin hauska ja energinen tarina jossa 80-vuotias hieman sosiopaattinen mummo juoksee zombiritarien perässä kiväärin kanssa ja hänen naiivin kiltti pojanpoikansa koittaa pysyä mukana menossa, ja Dan Moran kuvitus on ykkösluokkaista, sopien tähän tunnelmaan hyvin. Once & Future: The King is Undead  on hyvä alku erilaisella versiolle arthurilaisista tarinoista joka on sidottu aina ajankohtaisiin kysymyksiin siitä, miten myyteillä rakennetaan identiteettiä kansakunnalle.

"Oh don't be so literal. The danger always comes from people who took stories too literally.."


3 takana, 21 takana!

Aasa T



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti